Protože praktičnost. Dělám film na profi úrovni a koupil sem si kameru, která je LUXUSNÍ, nicméně Sony minibaterečka vydrží 1,5 hod max a origoš nová stojí 1600 Kč. Natáčím déle než 1,5 hod. (třeba 14h v kuse), tak potřebuju něco, co mi nabídne dost energie a hlavně se to jednoduče používá. To znamená hodím kameru na stativ, připojím USB štávu a po 8h vyměním baterku za čerstvou. Po skončení dne jsem MRTVOLA a jedinné co zvládne člověk je připojit ty 5V USB baterky ke zdroji a ony se prostě do druhého dne nabijou a ráno nabíhám na věc a nemusím nic řešit. Stojí mě to: Falešná baterka s bastlem 800 Kč, 2x 500Kč za USB 5V. V případě jakéhokoliv průseru můžu použít jakýkoliv 5V zdroj.gnat píše:Nechápu proč to chceš 2x konvertovat (nejdřív ze 7,2 na 5V a pak zpátky na 7,2V) a nepřipojíš to rovnou na LiPol dvoučlánek. Ty konverze nejsou bezeztrátové a navíc si do té kamery zatáhneš bordel ze spínacích frekvencí těch konvertorů. Bál bych se i nějaké interference a možnosti rozkmitání takovýhohle bastlu (konvertory v těch power bankách obvykle kvalitní filtrací neoplývají).
Otázka teď je: ok pořídím si LiPol dvoučlánek, nabíječka spolehlivá stojí???. (SPOLEHLIVÁ) Potřebuju dvě nabíječky protože nemůžu ve 3 ráno předělat druhou baterku na nabíjení. Potřebuju 2 dvoučlánky aspoň... Bude mě to stát mnohem více, budu sebou tahat 2 LiPol nabíječky a jsem totálně nekompatibilní s ničím. Sice nemám ztráty, ale potřebuju asi nějakou luxusní nabíječku, která zvládne 2-3 dvoučlánky naráz a ještě 100% spolehlivě.
Další věc je nabíjení ze soláru, potřebuju řešení, které nevyžaduje napájení ze sítě (v ideální budoucnosti). Momentálně experimentuju se svým 20W solárem a nabíjí to 5V USB baterku přes 12V na 5V invertor do zapalovače od auta. Chtěl jsem něco totálně jednoduchého, kde se jednotlivé komponenty "dají koupit v Hornbachu", když na věc přijde... LiPol je super, ale co když se něco pokazí a je Pátek 19h a já celý víkend točím. U filmu je jakékoliv řešení, které se dá nahradit v Loštěnicích nad Šošůvkou 1000x lepší něž kdovíjak efektivní úlet, který když se pokazí, tak musím do Prahy, Brna, nebo Ostravy ve všední den.
Tady do toho borec pouští 9V. (ten battery pack má dvě nastavení vystupu 9 a 12V), to bych mohl použít 9V akmulátory... 3 vedle sebe a je to, jednoduché a univerzální, ale zase jak je nabíjet? Jaktože tam pouští 9V, když max napětí článku je 8,4V? Není 9V LiPol akmulátor zase složený ze dvou článků?
https://youtu.be/qGZMfAHQBEo
Takže Sony baterečka má v sobě 2 LiPol 4,2V články?
SONY NP-FW50
Battery Type : InfoLITHIUM W-series: Li-ion
Battery Indicator : 7.3Wh (1020mAh)
Battery Capacity : Minimum: 7.3Wh (1020mAh)
Output Voltage : DC 8.4V (max)
Mohl bych teda vymyslet něco, co to napodobí, budu mít stejnou V, ale větší kapacitu. Nemusím se bát o kameru, protože jak se baterka vybije, kamera zdechne. Ale asi budu potřebovat poradit s výběrem nabíječky, 5V USB baterku můžu nabíjet i z mého 20W solárního panelu. jak budu nabíjet LiPol ze soláru?
atd. atd. nekonečně možností....