Malé sklíčidlo

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Odpovědět
lubos
Sponzor fora

21. 7. 2015, 8:04

Neleží někomu malá univerzála? Potřebuju v podstatě co nejmenší velikost. Stačí aby dovedla upnout cca 12mm.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Zdenek Valter

24. 7. 2015, 5:22

lubos píše:Neleží někomu malá univerzála? Potřebuju v podstatě co nejmenší velikost. Stačí aby dovedla upnout cca 12mm.
Mám čínu 80 mm.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
lubos
Sponzor fora

24. 7. 2015, 5:33

To je pořád veliké, líbilo by se mi něco jako je od proxonu.
Chci si udělat malý závitořez , na sklíčidlo dám KM , celé to dám do domku na ložisku a přidám tenzometr. Celé to bude na lineárním vedení a bude to bud pohánět další KM nahoru dolu nebo jen vlastní silou tlačit.
IQ156
picom

24. 7. 2015, 6:06

lubos píše:To je pořád veliké, líbilo by se mi něco jako je od proxonu.
Chci si udělat malý závitořez , na sklíčidlo dám KM , celé to dám do domku na ložisku a přidám tenzometr. Celé to bude na lineárním vedení a bude to bud pohánět další KM nahoru dolu nebo jen vlastní silou tlačit.
Mám nevyužitou 65mm, ale cena nebyla zrovna nízká
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 7. 2015, 6:20

Možná by nebylo marné klasické vrtačkové sklíčidlo, zrovna jedno držím v ruce 3-16, průchozí pochopitelně, zezadu je fůru masa na přírubu, měl jsem to tak kdysi udělané na soustruhu na dřevo když jsem točil kanóny na model Bismarcka, má to kolem 55mm v průměru
..to jen tak k zamyšlení, vyjde to na pár korun :wink:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
lubos
Sponzor fora

24. 7. 2015, 6:51

Nad tím vrtačkovým jsem taky uvažoval ale bojím se toho jak hází. Chci na tom dělat i závity 1.6 a takové závitníky rádi prdnou už při drsném pohledu.
IQ156
lubos
Sponzor fora

24. 7. 2015, 6:51

picom píše:
Mám nevyužitou 65mm, ale cena nebyla zrovna nízká
Tj . co by jsi za něj chtěl?
IQ156
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 7. 2015, 6:59

lubos píše:Nad tím vrtačkovým jsem taky uvažoval ale bojím se toho jak hází. Chci na tom dělat i závity 1.6 a takové závitníky rádi prdnou už při drsném pohledu.
Fór je v tom, že se dá i vyslovený krám uvést do neházivého stavu
testone
Sponzor fora

24. 7. 2015, 10:47

tumlik píše:
lubos píše:Nad tím vrtačkovým jsem taky uvažoval ale bojím se toho jak hází. Chci na tom dělat i závity 1.6 a takové závitníky rádi prdnou už při drsném pohledu.
Prosím, jak?
pochlub se, díky
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 7. 2015, 8:01

testone píše:
tumlik píše:
Prosím, jak?
pochlub se, díky
Měl jsem to tak udělané na mém prvním soustruhu, když jsem jako mladej modelařil, jak už jsem psal :) Vřeteno soustruhu bylo z náboje od bicyklu, byl tam nějaký závit, to si přesně nepamatuju jak velký, bylo to dělaný podle manuálu co vyšel v amáru nebo tam někde jako navíječka :D
No na konec toho závitu páslo nějaké vrtačkové sklíčidlo se závitem, což bylo ale problém sehnat, tohle co píšu mě udělal jeden starý pán, že to tak má na nástrojovce na malé průměry, normálně vzal kulatinu, na soustruhu stočil průměr, vytáhl starší vrtačkové sklíčidlo, upnul za to stočené bago, kužel házel jako prase a jemně sjel zadní čelo, pak udělal osazení asi 1,5mm na nějaký průměr, tím pádem seděla osa čelistí s tím čelem, na tom čele se zezadu vyvrtaly tři otvory se závitem mezi těma čelistma. Na tom závitu hřídelky pak byla přírubička, kde jsem si srovnal čelo a to sklíčidlo jsem za to přišrouboval.
Kolik přesně to házelo ti neřeknu, protože jsem tehdá neměl hodinky :lol: , ale úspěšně jsem na tom upichoval sem tam nějakou trubičku a opravdu to nešmajdalo, tuhost nic moc, dneska k pousmání, ale tehdy to byl pro mě fakt zázrak, ani nevím kam se to podělo :D
Na příčném posuvu jsem měl už tehdy velmi přesné, tuhé, kalené lineární válečkové vedení :wink: Měl to skoro každý doma akorát možná netušil, že to tam je :D , pro mě byly tyto přístroje zdrojem materiálu, rozebral jsem jich tehdá fakt hodně....kovaný kutil by to měl znát :wink:
WatchManiac
Kontaktovat uživatele:

25. 7. 2015, 10:52

tumlik píše: Na příčném posuvu jsem měl už tehdy velmi přesné, tuhé, kalené lineární válečkové vedení :wink: Měl to skoro každý doma akorát možná netušil, že to tam je :D , pro mě byly tyto přístroje zdrojem materiálu, rozebral jsem jich tehdá fakt hodně....kovaný kutil by to měl znát :wink:
Nenašepkáš nekovanému kutilovi ??? :)
„Když něčemu věnuješ dostatek času, budeš v tom mistr. Pokud nejsi blb.“
Obrázekwatchmania.skObrázekAmateur WatchmakingObrázekYouTube kanál
Francotirador

25. 7. 2015, 11:57

Dopleta? :lol: :lol: to asi nebude ono, co?
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 7. 2015, 2:48

WatchManiac píše:
tumlik píše: Na příčném posuvu jsem měl už tehdy velmi přesné, tuhé, kalené lineární válečkové vedení :wink: Měl to skoro každý doma akorát možná netušil, že to tam je :D , pro mě byly tyto přístroje zdrojem materiálu, rozebral jsem jich tehdá fakt hodně....kovaný kutil by to měl znát :wink:
Nenašepkáš nekovanému kutilovi ??? :)
Dopletu znám jen z doslechu, to bylo něco na svetry ne? :D
Já se bavím se o psacích strojích :wink: , měl jsem asi dva consuly, pak nějakou východoněmeckou ludru a později dokonce psací stroj na A3, tam bylo neuvěřitelně dlouhé to válečkové vedení a kufříkový, tam to bylo zase krátké. Na všech to bylo vícemnéně stejné ten systém pojezdu, dvě kalené lišty na masivní desce s 90st. rybinama a protikusy, mezi tím byly válečky do kříže, které jsou v kleci, ta má ozubené kolečko a je tažená hřebenem při posuvu se tak válečky odvalovaly, dalo se to mírně nastavovat pokud tam vznikla vůle, mělo to neuvěřitelně hladký chod.
Pak to byl výborný zdroj krásných černěných šroubků, šestihranných sloupků, tyček, trubiček atd.
bavím se o době před 25 lety, dneska už si můžeš prakticky vše koupit :)
Odpovědět

Zpět na „Nákup“