Srovnávání "šišoidu"

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
YonYcz

25. 8. 2015, 1:28

Ahoj ve spolek, úplně nevím kam bych to napsal, tak to zkusíme tady..
Dejme tomu, že mám něco, co není nikterak rovné a není čeho se chytit a chci z toho dostat něco rovného (rozumněj hodně rovného já nevím 0,01/150 +-0,01/600). To by asi ještě nebyl až tak problém.. Háček je v tom, že se mi to nevejde na stůl, resp. do obrobitelné plochy. Napadla mě asi jen jedna metoda, jak z toho ven, ale tak nějak nevím jestli to má vůbec cenu zkoušet, protože to bude mraky přeupínání a výsledek? bude požadovaný (teoreticky, bez mojí chyby..)? Jak se mi 20ti přeupnutími promítne nepřesnost obraběcího stroje?
Přikládám názorný postup, pro představu problému a prosím o nějaký konstruktivní názor, možnosti, či jiný nápad.. nechci slyšet "vyhoď to a kup si to rovný" nebo "dej to někomu s větším stolem" .. tyhle možnosti znám, chci prozkoumat ty ostatní, složitější...
Díky za rady

Obrázek
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 8. 2015, 6:41

Teoreticky to máš správně, ale obávám se, že to bude prakticky nerealizovatelné.
Rovinnost 0.01/150 není úplně triviální úkol ani na jedno upnutí, natož s přepínáním.
Jinak mě napadají jenom ty rady, které nechceš slyšet...
Aleš Procháska
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 8. 2015, 6:51

YonYcz píše:A......... Jak se mi 20ti přeupnutími promítne nepřesnost obraběcího stroje?
Jak ti na tohle může někdo odpovědět, když nenapíšeš, co to "něco" je, jakou to má velikost, jaký to má tvar, jaká je tloušťka ?
Co materiál? ocel, nerez, bronz, plast, pizza, tvrdý chleba ? Co je to za stroj na kterém to budeš obrábět, stolní gravírka, litinová frézka, centrum?
Dovedu si představit několik možností jak to obrobit aniž bys musel šibovat s těma kostkama, ale když to nespecifikuješ, tak to je holt těžký radit :wink:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
YonYcz

25. 8. 2015, 8:32

Toz ja chtel dotaz zvseobecnit na globalni pouziti.. Je mi jasne ze ztvrdla pizza pujde frezovat o neco lepe nez cerstva, protoze bude tuzsi :twisted:
Momentalne se mi jedna o ocelovy svarenec "uzavrene H" z obyc konstrukcni oceli jackely 50*50*5 spasovinami 50*12 a 30*10 o velikosti 600*500. Frezovat chci na 3.5 tunove konvencni vert. frezce czepel vf24 se stolem 1600*400, obrobitelne ca 1500*350. V uvahu pripadaji nejake platkove hlavy cca 150mm d (coz zvedne o dost cm obrobitelnou plochu) ci 60 mm 8-12 brite frezy.
YonYcz

26. 8. 2015, 6:23

tumlik píše:
YonYcz píše:A......... Jak se mi 20ti přeupnutími promítne nepřesnost obraběcího stroje?
Jak ti na tohle může někdo odpovědět, když nenapíšeš, co to "něco" je, jakou to má velikost, jaký to má tvar, jaká je tloušťka ?
Co materiál? ocel, nerez, bronz, plast, pizza, tvrdý chleba ? Co je to za stroj na kterém to budeš obrábět, stolní gravírka, litinová frézka, centrum?
Dovedu si představit několik možností jak to obrobit aniž bys musel šibovat s těma kostkama, ale když to nespecifikuješ, tak to je holt těžký radit :wink:
No na tohle jsem Tumliku chtěl asi slyšet něco jako "po dvaceti letech zkušeností z frézováním si troufám říct, že: A) při přeupínání bych zvládl tuto nepřesnost obráběcího stroje maximálně sčítat, násobit a nebude to použitelné a za ten čas to nestojí B)bych s trochou šikovnosti zvládl udržet na stejném čísle, na spodní hranici, jako na jedno obrobení, musíš měřit hodinkama a měřit a měřit a půjde to, pokud nemáš jinou možnost...
Já mám na frézce odděláno pramálo hodin a zvládám základní úkony.. sháním ten pohled z dlouholeté praxe... já to stejně zkusím, protože tu praxi jinak nezískám.. chtěl jsem jen vědět co od toho dopředu čekat, co si myslí ostatní zkušení praktici...
Obrázek
Obrázek

a ano, ani svařovat neumím pěkně :)

přijde na to tohle
Obrázek
Miltech
Sponzor fora

26. 8. 2015, 7:13

Předpokládám, že to máš vyžíhané ale i tak po frézování se to zase skřiví. Já bych se snažil, když už, tak reději nechat přebrousit, ale v zásadě je blbost chtít od takového svařence nějakou vetší rovinnost.
YonYcz

15. 9. 2015, 4:04

a bylo ticho
elbarto

15. 9. 2015, 5:41

... to vypada, jako moje svary :-) Povazuji se za nejhorsiho svarece ceske republiky, ale tady mi koukam roste konkurence. Tohle dat zihat, tak se to rozpadne.
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“