Vyčištění broušené plochy od rzi - potřebuju poradit
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Ahoj,
potřebuju poradit jak co nejlépe vyčistit broušenou plochu od rzi. Jedná se o ISO40 kužel na dlouhém frézovacím trnu a potom na válcové ploše vodících pouzder. Z té nejhorší vrstvy se mi to podařilo dostat petrolejem a pak seškrábnout nějakým nástrojem na dřevo, který povrch nepoškrábe. Potřeboval bych to ale očistit ještě víc, protože když po ploše přejedu prstem tak tam stále cítím hrbolky. Nechci, aby mi to mordovalu dutinu ve vřetenu nebo dřelo pouzdro v opěrném ložisku.
Vycházeje z toho, že je to kalené jsem zkusmo na kousku u vodícího pouzdra zkusil, jak by dopadlo použití hodně jemného smirku s jemným přítlakem. Ten to sice čistí dál, ale udělá i odření povrchu.
Nevíte někdo prosím, čím by se to dalo dál nějak čistit? Co třeba upnout do vrtačky leštící filcový kotouč? Nebo měděný kartáčový kotouč (ten by snad taky povrch neodřel)?
V nejhorším bych vodící pouzdra koupil nová a ISO kužel přebrousil na brusce, až jí zprovozním.
Na přiložených fotkách je jak vypadá ISO kužel a vodící pouzdro ještě než s tím začnu cokoliv dělat. Na dalším je to pak po očištění petrolejem a tím nástrojem na dřevo. Pokaždé je to jiný trn, tj. ten ještě špinavý není ten samý jako už částečně očištěný.
Díky
potřebuju poradit jak co nejlépe vyčistit broušenou plochu od rzi. Jedná se o ISO40 kužel na dlouhém frézovacím trnu a potom na válcové ploše vodících pouzder. Z té nejhorší vrstvy se mi to podařilo dostat petrolejem a pak seškrábnout nějakým nástrojem na dřevo, který povrch nepoškrábe. Potřeboval bych to ale očistit ještě víc, protože když po ploše přejedu prstem tak tam stále cítím hrbolky. Nechci, aby mi to mordovalu dutinu ve vřetenu nebo dřelo pouzdro v opěrném ložisku.
Vycházeje z toho, že je to kalené jsem zkusmo na kousku u vodícího pouzdra zkusil, jak by dopadlo použití hodně jemného smirku s jemným přítlakem. Ten to sice čistí dál, ale udělá i odření povrchu.
Nevíte někdo prosím, čím by se to dalo dál nějak čistit? Co třeba upnout do vrtačky leštící filcový kotouč? Nebo měděný kartáčový kotouč (ten by snad taky povrch neodřel)?
V nejhorším bych vodící pouzdra koupil nová a ISO kužel přebrousil na brusce, až jí zprovozním.
Na přiložených fotkách je jak vypadá ISO kužel a vodící pouzdro ještě než s tím začnu cokoliv dělat. Na dalším je to pak po očištění petrolejem a tím nástrojem na dřevo. Pokaždé je to jiný trn, tj. ten ještě špinavý není ten samý jako už částečně očištěný.
Díky
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
Mam obavu, ze tohle uz je spis po smrti, vypada to hluboke
Jinak boj s rezem mam myslim docela vychytany, kazda druha porizena vec ma nejakeho lisacka
Prodavaji se ruzne kotoucove sundavace barvy na flexu. Ani jsem to neznal, dal mi to kamarad klempir. Nejdriv to vezmu hrubym, potom jemnym. Je to delane na barvu, tak to skoro nezere kov. Finalka rouno na suchaci a zase flexa. Ta pochopitelne s regulaci na minimalni otacky. Docela to odsejpa. Buhuzel flexa ma primitivni regulaci bez zpetne vazby, tak se dost trapi a hreje. Lakyrnicka vzduchovka je urco vhodnejsi, ale tu nemam. Tady jsem pochopil proc smeckari maji vsechno tak pekne vylestene, aby mohli prodavat, jako nove ... Kdyz se to da roztocit v soustruhu tak pekne se drzi jemny smirek na houbicce a potom rouno, ale to se rychle vytahne a pretrhne. Za tento postup by mi asi brusic pracky urazil 

Tohle byl ten nejhorší trn. Ostatní 3 mam chycené taky, ale daleko méně. Ono je to na té fotce blbě vidět, ale jsou to spíš už takové černé flíčky. V zásadě mi stačí, aby to nevyčnívalo nad broušený povrch. Když by zůstala v materiálu nepatrná jamka, tak bych v tom zase až tak problém neviděl. Jde o to, aby měl trn stále možnost správně sedět v dutině.
Tady jde o to, že kov to nesmí odebírat vůbec (ve smyslu nějak to odřít atd.). Jen ty nabobtnalá zkorodovaná místa.
No v nejhorším tedy pak zkusit na brusce odebrat pár setin a pouzdro koupit nové.
S tím čištěním smirkem na soustruhu spíš vidím problém, že ti ten bordel padá do lože. Viděl jsem takto na videu někoho vyrábět morse kužel. Podle kalibru si natočil suport, osoustružil to a pak brousil smirkem. Já bych tohle ale nedělal (když pominu, že je to broušení o ničem). Ani suportovou brusku bych na soustruh nepustil.
Tady jde o to, že kov to nesmí odebírat vůbec (ve smyslu nějak to odřít atd.). Jen ty nabobtnalá zkorodovaná místa.
No v nejhorším tedy pak zkusit na brusce odebrat pár setin a pouzdro koupit nové.
S tím čištěním smirkem na soustruhu spíš vidím problém, že ti ten bordel padá do lože. Viděl jsem takto na videu někoho vyrábět morse kužel. Podle kalibru si natočil suport, osoustružil to a pak brousil smirkem. Já bych tohle ale nedělal (když pominu, že je to broušení o ničem). Ani suportovou brusku bych na soustruh nepustil.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
nějakým měkkým kovem, třeba bronzem, mosazí, bych to na soustruhu rukou přejel, aby se sedřely/narušily rezové výstupky. Pak to rozleštit hadrem, anebo lešticím kotoučkem na flexe (bez brusiva) Maximálně bych na to vzal zubní pastu. Těm trnům nic není, jsou jen esteticky v horším stavu, s počínající důlkovou korozí. Ale ostatních neporušených (stříbrných) ploch je tam ještě dost a dost. Potlučeniny mají daleko daleko větší vliv na dosednutí a rozměrovou přesnost. A.
SN 20, SM 16 B, FN 25
Smirkem to právě dělat nechci, protože to odře celé. To už bych raději kužel přebrousil a vodící pouzdro vyměnil za nové. Udělám to, jak píše almac, nebo třeba mosazným kartářovým kotoučem ve vrtačce a pak leštícím kotoučem. Soustruh mam teď trochu z ruky, protože je na chatě. Nouzově bych to mohl také udělat na nástrojové brusce. Nemyslím tím brousit to, ale použít motorizovaný pracovní vřeteník a upnout to mezi hroty, popř. jeden konec do sklíčidla a druhý do hrotu. Pouzdro bych si na trn mohl nasunout pro přenos pohonu.
Podle mě na kuželu naopak dost záleží. Zajišťuje to centrování trnu, a když to bude špatně sedět (kvůli nepřesnosti kužele) tak ne jen že to bude mordovat dutinu vřetene, ale přesnost bude taky špatná. Stejně tak vodící pouzdro.
Podle mě na kuželu naopak dost záleží. Zajišťuje to centrování trnu, a když to bude špatně sedět (kvůli nepřesnosti kužele) tak ne jen že to bude mordovat dutinu vřetene, ale přesnost bude taky špatná. Stejně tak vodící pouzdro.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
No nevím dělejte jak myslíte dělám ve firmě kde máme cca 1500 kuželů sk 40 sk50 hsk 63 hsk 100 když byl nějaký kužel mírně (orezlý-zoxidovaný) tak smirkový papír a absoutně nebyl problém, největší problém je vždy kužel na vřeteni zda není vymačkaný.
Asi mě všichni odsoudíte ale: měl jsem tento problém s rezavými frézařskými podložkami.
Inu vzal jsem zcela nové pravoúhlé radeko 10x10 položil je na rovnou plochu - rovou plochou radeka
a jako žiletkou tyto podložky přejel ALE! tak že radeko na broušené ploše nebralo nic(!) jen ten vystouplý
rez. Většina dost silného rezu tak šla. Při další operaci jsem to "přeleštil" přípravkem na uvolňování
šroubů na hadříku. Při prohlídce mikroskopem jsou tam černé "díry" po rzi, ale povrch tak hladký, že
nemagnetické desky "magnetizují". Až budu příště čistit dám i foto.
Inu vzal jsem zcela nové pravoúhlé radeko 10x10 položil je na rovnou plochu - rovou plochou radeka
a jako žiletkou tyto podložky přejel ALE! tak že radeko na broušené ploše nebralo nic(!) jen ten vystouplý
rez. Většina dost silného rezu tak šla. Při další operaci jsem to "přeleštil" přípravkem na uvolňování
šroubů na hadříku. Při prohlídce mikroskopem jsou tam černé "díry" po rzi, ale povrch tak hladký, že
MN-80A, BF-20 Vario, MAHOS 22, Beiping PP-U3, Prusa i3-MK2
I cesta je cíl. - "Finis coronat opus"
I cesta je cíl. - "Finis coronat opus"
Podobně jsem určitou část rzi dostal taky dolů, ale problém je, že na oblé ploše se to špatně dělá. Rez z čela vodících pouzder jsem takto dostal bez problémů. Uvažuju zkusit tu ocelovou vlnu, protože ta má šanci k oblé ploše přilnout.Ferrit píše:Asi mě všichni odsoudíte ale: měl jsem tento problém s rezavými frézařskými podložkami.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
skus nějaká kousek ponořit do cocacoly. celkem dobře to likviduje rez. už jsem to ale nedělal hodně dlouho. nevím co dnešní kola.
nejlevnější a nejučinnější co jsem skoušel...
pak ještě antifriz ale ten je strašně drahý
nejlevnější a nejučinnější co jsem skoušel...
pak ještě antifriz ale ten je strašně drahý
To je pravda, to bych taky mohl zkusit. Coca Cola je pěkný sajrajt. Jeden pilot mi třeba vyprávěl, že jeden čas Boeing používal speciální olej, co se nechal roztékat na oknech. Voda po něm při dešti stékala a nemusely se používat stěrače. Jenomže když olej zaschnul tak bylo při osvícení okna sluncem špatně skrz něj vidět. Ničím to nešlo vyčistit, akorát Coca Cola to rozpustila a smyla.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa