Vrak FN22, popř. jen vřeteník nebo trám pro svislou hlavu

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Odpovědět
aleshonsa

13. 6. 2015, 4:21

Ahoj,
sháním vrak nástrojařské frézky TOS FN22. V podstatě jediný díl co mě zajímá je blok vřeteníku, popřípadě by se mi ještě hodil trám pro uchycení vertikální hlavy. Stačí mi samotný, vřeteno mam. Tj. vrak, z kterého bych mohl vřeteník sundat, nebo když byste někdo měl nebo věděl, kdo by měl samotný vřeteník.

Důvodem poptávky je, že já mam nějakou poměrně starou verzi této frézky. Mam v ní horizontální vřeteno, které vypadá, že je to Me32 přebroušený na MK4. Problém je, že mi v něm špatně drží nástroje (už se to tu i někde řešilo). Vřeteno chci vyndat a nechat přebrousit, nicméně otázka je, jestli tam bude dostatečná cementační vrstva. Nicméně já mam zároveň i 2 vřetena z novější verze FN22, která jsou prokazatelně MK4. Jedno je dokonce úplně nové, nikdy nepoužité. Problém ale je, že toto vřeteno do mého vřeteníku nepasuje - má větší průměry. Samozřejmě možným řešením by bylo nechat někde vřeteník převrtat, ale moc se mi do toho nechce (bojím se, aby to neprasklo, nebo aby se správně trefila osa atd., protože pak bych nemohl dělat ani s vertikální hlavou).
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
origosch

13. 6. 2015, 5:33

Co kdyby se přebrousilo vřeteno?
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
aleshonsa

13. 6. 2015, 6:28

To tam právě píšu, že ho chci zkusit nechat přebrousit. Ale otázka je, jestli tam ještě zbude nějaká cementační kalená vrstva. Je pravda, že stačí brousit tak 0,01 – 0,02mm aby se to jen srovnalo na kalibr.
Celkově jde ale taky o to, že nové vřeteno co mam je lepší. Jednak je mohutnější a pak je tam i takový ten unášecí zámek na nose co tam má správně být. U původního vřetene to tam není. Samozřejmě měnit vřeteník bude celkem víc práce než jen vytáhnout vřeteno - musí se vytočit ven šroub příčného posuvu atd. a dávat ho pak zpět je trochu náročnější (trefit se když už je zašroubovaný do matice na spodku vřeteníku do náboje s drážkou pro těsné pero – musí se sunout celý blok a naklepávat paličkou, atd. Pak je samozřejmě riziko, že jiný vřeteník může mít dost oježděné rybiny (ten můj je má v celku v pořádku a s úchylkou na příčném posuvu se vejdu do 0,01mm), takže to třeba bude potřebovat zaškrabat. Ale celkově by to bylo asi nejlepší řešení už kvůli novému vřetenu.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
origosch

13. 6. 2015, 7:55

Cementace se dělá několik desetin, u nás ve fafrice nebyl problém procementovat víc, než mm. Otázka je, jestli to někdo brousil, kolik tam zbylo. Setina, nebo dvě si myslím problém nebude.
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
aleshonsa

14. 6. 2015, 10:21

Já přebroušení vřetene každopádně zkusím. V podstatě není co ztratit - tak jak to je jestejně pro horizontální frézování nepoužitelné. Ale vřeteník abych mohl použít nové lepší vřeteno by se mi stejně hodil.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
kovoel

14. 6. 2015, 10:44

:roll:
Naposledy upravil(a) kovoel dne 22. 7. 2018, 9:01, celkem upraveno 1 x.
V20
almac

14. 6. 2015, 11:20

Zdravím,
zkuste ještě zvážit nitridaci. Součást se po nitridaci již tepelně nezpracovává, takže rozměrová stálost je dobrá. Nitridované povrchy jsou tvrdé a tím i otěruvzdorné. A.
SN 20, SM 16 B, FN 25
aleshonsa

18. 6. 2015, 7:44

OK, díky za podněty. Se vřetenem každopádně něco zkusím udělat. Nicméně poptávka po vřeteníku poř. trámu pro uchycení vertikální hlavy platí.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
unclebaker

18. 6. 2015, 8:40

Ahoj, nevim jak moc je to aktualni...

http://www.pilsentools.cz/stroje-prodej.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
aleshonsa

18. 6. 2015, 9:25

Díky, poslal jsem jim info ohledně aktuálnosti tak uvidím. Asi jim i zítra zavolám. Bohužel tam není žádné datum apod. V celku by mě zajímali i ostatní věci co tam mají.

Já jsem měl sice na mysli vrak ve smyslu už třeba zničeného stroje (prasklý sloup, zničené svislé vedení, poškozený suport, atd.), který je už nepoužitelný a je za cenu šrotu, z kterého bych si sebral, co potřebuju (to jediné by muselo být nepoškozené). Ale tohle vypadá v celku funkčně a možná by se s tím dalo ještě něco pak podniknout (základ pro CNC, prodat někomu kdo to využije nějak jinak, atd.).
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
unclebaker

19. 6. 2015, 5:35

aleshonsa píše:Díky, poslal jsem jim info ohledně aktuálnosti tak uvidím. Asi jim i zítra zavolám. Bohužel tam není žádné datum apod. V celku by mě zajímali i ostatní věci co tam mají.

Já jsem měl sice na mysli vrak ve smyslu už třeba zničeného stroje (prasklý sloup, zničené svislé vedení, poškozený suport, atd.), který je už nepoužitelný a je za cenu šrotu, z kterého bych si sebral, co potřebuju (to jediné by muselo být nepoškozené). Ale tohle vypadá v celku funkčně a možná by se s tím dalo ještě něco pak podniknout (základ pro CNC, prodat někomu kdo to využije nějak jinak, atd.).
Tak jak to dopadlo ?
aleshonsa

19. 6. 2015, 5:38

Už je to bohužel pryč. Takže hladám dál.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

26. 11. 2015, 9:40

Jenom připomínám - poptávka stále trvá.

Díky
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Odpovědět

Zpět na „Nákup“