rucni ovladaci kolecko - tocitko

Odpovědět
walter

17. 2. 2007, 6:04

Pokud by jste měli problémy s kuličkama tak tyv různých průměrech a nerezu a rezu, bronzu, PP, PA,POM, PUR, PTFE, PMMA, skleněné a EPDM kuličky. Také prodává kulička zabudované do červíku pod názvem : tlač. stav. kolík ocel a nerez ocel. Odpadne tím nutnost shánění kuliček, péra, zabezpečení vyklouznutí kuličky. Nejmenší červík je M3, kulička je menší.
zde link:
http://fabory.pwd.sk/10.html
Přílohy
slotted spring plungers - steel.JPG
QNX
Kontaktovat uživatele:

17. 2. 2007, 8:23

kulička tam je malá, odhadem tak 2mm. Jaký byl původní tvar zubu netuším, po cca 2 letech používání to bylo tak omleté, že už se nedal vůbec poznat. Zítra to rozeberu a podívám se, snad i něco nafotím. Rozhodně bych to nepodcenoval, udělat klikací mechanizmus kalený není o moc víc práce, než ho udělat z plastu.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 2. 2007, 8:27

QNX píše:kulička tam je malá, odhadem tak 2mm. Jaký byl původní tvar zubu netuším, po cca 2 letech používání to bylo tak omleté, že už se nedal vůbec poznat. Zítra to rozeberu a podívám se, snad i něco nafotím. Rozhodně bych to nepodcenoval, udělat klikací mechanizmus kalený není o moc víc práce, než ho udělat z plastu.
No, jak pro koho :-) Z plastu není problém, otočím se na židli, zapnu frézku a jedu. Do tajemství výroby kalených věcí jsem ještě bohužel neproniknul. Z jaké by se to mělo dělat oceli? Kde koupit? A jak kalit? A nemusí se to pak brousit protože se kalením hnou rozměry? Nebo napřed kalit a pak "hard cut" abychom využili moderní technolgii? :-))
Aleš Procháska
Monteg

17. 2. 2007, 9:25

Dobrá inspirace jsou strojnicé tabulky. Teploty kalení - prostředí - popouštění - žíhání - příklady použití
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 2. 2007, 12:43

Monteg píše:Dobrá inspirace jsou strojnicé tabulky. Teploty kalení - prostředí - popouštění - žíhání - příklady použití
Dobrá rada nad zlato :-) Na Machinery's Handbook mám pochopitelně odkaz hned na desktopu, jenže tam fakt nepíšou, jak udělat kalený kotouč 80 x 3 mm s důlky po obvodu a házivostí do 0.1. A ocelí které by formálně vyhovovaly najdu v Atlasu použití kovů taky na tucty, bohužel mi jaxi chybí ta konstruktérská zkušenost, která by mi řekla kterou z nich skutečně použít a jaký postup zvolit. Stačí 45 HRC? Nebo se musí jít třeba na 58? atd., těch proměnných je víc než může amatér byť s tabulkami v ruce zvládnout.
Aleš Procháska
Monteg

18. 2. 2007, 8:49

Vycházel bych z tvrdosti kuličky a volil bych podobnou tvrdost. Na kuličky se používá mat. 14 109 14 220 14 240 nebo 15 260. Ono podle mých zkušeností i v kalirně budou chtít cca 2 až 10ks na zkoušku kalícího procesu. U takhle slabé stěny bych měl obavy z deformací pak by nezbylo nic jiného než zakalit a brousit na magnetce na rovinu.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 2. 2007, 8:55

Monteg píše:Vycházel bych z tvrdosti kuličky a volil bych podobnou tvrdost. Na kuličky se používá mat. 14 109 14 220 14 240 nebo 15 260. Ono podle mých zkušeností i v kalirně budou chtít cca 2 až 10ks na zkoušku kalícího procesu. U takhle slabé stěny bych měl obavy z deformací pak by nezbylo nic jiného než zakalit a brousit na magnetce na rovinu.
Dík. A co ty důlky? Dělat na to elektrodu mi připadá jako s kanónem na vrabce, tak co třeba zakalit na nižší tvrdost a vyfrézovat?
Aleš Procháska
Monteg

18. 2. 2007, 9:01

Možná že by bylo lepší než dulky vyvrtat dírky cca 1/2 proměru kuličky je to jednoduší. Obrábět cokoliv s tvrdostí nad 40HRC je velice obtížné kort když je to takhle maličkaté
Monteg

18. 2. 2007, 9:13

Ještě mě tak napadlo jestli by nebylo lepší udělat trojuhelníkové zoubky po obvodu kotoučku při 80mm je to cca 250mm na 100 zouku je to 2,5mm na zoubek pak by vycházel menší tlak - síla na stejné zajištění a zouky by se daly vybrousit již na zakaleném kusu.
tomashal
Kontaktovat uživatele:

18. 2. 2007, 10:02

A nebylo by dobré jít prostě cestou minimálního tření, aby se ty zuby neomlely? Mě napadlo třeba udělat po obvodu zoubky a do nich přitláčet malou kladečku, která by se otáčela zároveň s kotoučkem. Třeba použít malé ložisko jaké se používá u malých DC motorů.
Ty kuličky ať už budou v tom červíku nebo jakkoli jinak přímo přitláčeny pružinou, tak se nebudou chtít valit, ale budou třít buď o pružinu nebo o kotouček a ten se časem vydře.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 2. 2007, 10:07

tomashal píše:A nebylo by dobré jít prostě cestou minimálního tření, aby se ty zuby neomlely? Mě napadlo třeba udělat po obvodu zoubky a do nich přitláčet malou kladečku, která by se otáčela zároveň s kotoučkem. Třeba použít malé ložisko jaké se používá u malých DC motorů.
Ty kuličky ať už budou v tom červíku nebo jakkoli jinak přímo přitláčeny pružinou, tak se nebudou chtít valit, ale budou třít buď o pružinu nebo o kotouček a ten se časem vydře.
To by nemuselo být špatné. A nedělat tam trojúhelníkové, ale harmonické zuby. A ty kladky také použít dvě, zvlášť pro liché a zvlášť pro sudé polohy.
Teď ještě abychom neskončili u kolečka s vlastním olejovým čerpadlem :-)
Aleš Procháska
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 2. 2007, 12:13

kotoucky necte na me
dodam negativy na folii nebo na skle
100 x dokola
zadne nasobeni to nenahradi
zadne pootaceni o 90 neni potreba
je treba zajistit jen postupne otevirani optoclenu kdyz prijde ta zastinovaci hrana a to se zaruci pootocenim jednoho dvojiteho optoclenu tak aby to nejdriv preslo jednu a pak druhou dirku v tom optoclenu
jdus i s tim hrat
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 2. 2007, 12:46

docela bych se tu s nekym dohodnul na vyrobe toho klikaciho mechanizmu abychom dva nezkouseli zbytecne jednu a tutez slepou ulicku

kolecko jsem ted udelal a je to asi naprosto perfektni
udelal jsem to na folii a vypada to dostatecne
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 2. 2007, 12:51

k tomu klikani, uz se vam nekomu obehala mys takovym zpusobem ze by to neklikalo?

proste je tam jen zubatice trojuhelnikoveho profilu a plastovej zobacek
cele je to pod vazelinou
ja myslim ze kdyz se to neprezene s pritlakem a nezapomene slusne namazat tak je to neznicitelne
mel jsem v jednom zamerovaku takovyhle kolecka na cele od stredu ke kraji navroubkovane a po tom behal takovej zobacek pod perem bylo to hodne pod perem tocilo se tam koleckem 10cm v prumeru a za klicku se to blbe odtrhavalo muselo se to kolecko vzit do dlane
vzhledem k tomu ze to bylo kalene to neneslo zadne znamky opotrebeni
Josef
Sponzor fora

18. 2. 2007, 1:45

robokop píše: 100 x dokola
zadne nasobeni to nenahradi
zadne pootaceni o 90 neni potreba
Klidně to může být rozděleno na 100 dílků, ale fázový posun 90° být musí, jinak to nepozná směr! To násobení taky není z mé hlavy IRC 1250 v pravěku umožnilo 5000 pulsů na obrátku.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“