Os y nedrží
Měl jsem takový problém na dřevohryzadle, taky na Y. Mám tam dva motory a ty nemám spřažené řemenem, tak nějak jsem se k tomu nedostal, tedy jsem musel vždy z úhlovat osy než jsem začal něco dělat, teď tam mám dorazy a na moje +/- 0,1 0,5 je to v poho, ale k věci, i tak se mi stroj rozhodil po chvilce hrkání a zjistil jsem že mi jedna spojka prokluzuje, no na rampách jsem také nešetřil a tedy při reliéfu, jak bylo výše zmíněno, brždění a rozjez se to rozhodilo, spojka můřže být i prasklá, pokud je to taková ta spirálově zařezaná, toto bych skontroloval, podržet šroub a zkusit otočit spojkou, nebo při zapnutém motoru zase naopak.
Přišel jsem na to taky úplně náhodou.
slezak77 píše:Měl jsem takový problém na dřevohryzadle, taky na Y. Mám tam dva motory a ty nemám spřažené řemenem, tak nějak jsem se k tomu nedostal, tedy jsem musel vždy z úhlovat osy než jsem začal něco dělat, teď tam mám dorazy a na moje +/- 0,1 0,5 je to v poho, ale k věci, i tak se mi stroj rozhodil po chvilce hrkání a zjistil jsem že mi jedna spojka prokluzuje, no na rampách jsem také nešetřil a tedy při reliéfu, jak bylo výše zmíněno, brždění a rozjez se to rozhodilo, spojka můřže být i prasklá, pokud je to taková ta spirálově zařezaná, toto bych skontroloval, podržet šroub a zkusit otočit spojkou, nebo při zapnutém motoru zase naopak.
Tak to skúsim či to náhodou tiež nebude to isté.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
jojo
s nejvetsi pravdepodobnosti ti system negeneruje dostatecnou pauzu po zmene signalu dir nebo mas kratke pulzy step
v dokumentaci driveru bys mel mit uvedene pozadavky
s nejvetsi pravdepodobnosti ti system negeneruje dostatecnou pauzu po zmene signalu dir nebo mas kratke pulzy step
v dokumentaci driveru bys mel mit uvedene pozadavky
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Skúšal som tú spojku a vyzerá byť v poriadku. Skúšal som vyrezávať kruh priemeru 120 mm z preglejky hrubej 4 mm - záber 2 mm takže to prešlo na dva krát a odchýlka bola 3mm. Skúšal som dávať aj iné rampy aj meniť dir puls a step puls ale akoby to ani nereagovalo. Nemohol by to byť aj vadný motor?slezak77 píše:Měl jsem takový problém na dřevohryzadle, taky na Y. Mám tam dva motory a ty nemám spřažené řemenem, tak nějak jsem se k tomu nedostal, tedy jsem musel vždy z úhlovat osy než jsem začal něco dělat, teď tam mám dorazy a na moje +/- 0,1 0,5 je to v poho, ale k věci, i tak se mi stroj rozhodil po chvilce hrkání a zjistil jsem že mi jedna spojka prokluzuje, no na rampách jsem také nešetřil a tedy při reliéfu, jak bylo výše zmíněno, brždění a rozjez se to rozhodilo, spojka můřže být i prasklá, pokud je to taková ta spirálově zařezaná, toto bych skontroloval, podržet šroub a zkusit otočit spojkou, nebo při zapnutém motoru zase naopak.
Zpomal tu rampu, pokusně třeba na desetinu.
Pokud se to nezlepší, tak přehoď kabely od os X a Y (a samozřejmě taky změň nastavení výstupních pinů v Machu).
Tím zjistíš, jestli je to problém mechanicky (motor, spojka nebo šroub) nebo elektrický (odděl. deska, driver nebo blbá konfigurace).
Pokud bude podezření na mechanický problém, tak prostě přehoď motory mezi osami.
Pokud se to nezlepší, tak přehoď kabely od os X a Y (a samozřejmě taky změň nastavení výstupních pinů v Machu).
Tím zjistíš, jestli je to problém mechanicky (motor, spojka nebo šroub) nebo elektrický (odděl. deska, driver nebo blbá konfigurace).
Pokud bude podezření na mechanický problém, tak prostě přehoď motory mezi osami.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
kdyz to bude ztrata kroku bude to pri kazdem pusteni stejneho programu ruzne
kdyz to bude spatna delka pulzu a mezer mezi nimi bude to vzdy prakticky stejne ( machu uplne ne pac ten dava pulzy jak noty na buben ale +- ano)
udelej tento jednoduchy test a budes okamzite vedet na cem jsi
kdyz to bude spatna delka pulzu a mezer mezi nimi bude to vzdy prakticky stejne ( machu uplne ne pac ten dava pulzy jak noty na buben ale +- ano)
udelej tento jednoduchy test a budes okamzite vedet na cem jsi
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)