upevneni soustruhu k zemi

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
mladysoustruznik

23. 1. 2016, 9:27

fmodel píše:to betonování dělám tak že mám takovéhle podložky a po vytvrdnutí je pak lehce vyndám
http://stroje.profit-bazar.cz/inz/vyrov ... 47759.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Tak tohle se mi libi! Diky tvemu prispevku jsem provedl pruzkum a myslim, ze jsem asi nasel, co hledam http://www.naros.cz/storage/1265615537_ ... t106cz.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Co vy na to?
hugo1

24. 1. 2016, 8:52

rogi píše:scen zo starej knihy, upevnenie sústruhu nieje sranda, a to sa mi nechcelo dohladávať ako "stachanovci" stavali základy na pre obrábacie stroje na tvrdé drevo, a medzi okolitou podlahou bola dilatačná špára. Videl som aj dielnu, kde podlaha okolo strojov bola drevená, to len kvôli tomu ak by sa obrobok vyšmekol z ruky :mrgreen:
podlahy z dřevěných kostek se běžně dříve dělaly, není (resp. nebylo) to nic neobvyklého. určitě se to nedělalo z důvodů případného poškození obrobku pádem.
spíše to bylo z toho důvodu, že to bylo nejlevnější, hodně to vydrželo a lehce se nechalo opravit.
a pro fajnšmekry, ustavovací podložky pod stroje, tzv. bačkory, se nechají koupit jako zvláštní příslušenství u výrobců obráběcích strojů ale ty ceny!!
soustruh, který budeš ustavovat, váhově nic moc, myslím že by stačilo položit na tvrdou gumu, která vyrovná malé nepřesnosti u odlitku spodku soustruhu a podlahou. jak tady už někdo uváděl, pokud nebudeš obrábět hodně nevyvážené dílce, sama hmota soustruhu bude dostatečná, aby soustruh nepochodoval po dílně.
testone
Sponzor fora

24. 1. 2016, 9:43

děláte z toho nesmyslnou vědu
mrkněte se do nějakého návodu ke stroji podobného typu
na hotovou podlahu stroj srovnat - vypodložit ve dvou rovinách strojní vodováhou, podmazat betonem a hotovo
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 1. 2016, 9:44

Jestli jsem to dobře pochopil, tak to má být pro hobby dílnu. Tam bych to vůbec neřešil. Pokud nehodláš vyvážet kolečko tlustých modrých špon denně nebo soustružit metrákové odlitky tak si to postav na nějaké ne úplně železné podložky, třeba hokejové puky, vypodlož plechy do roviny a je vyřešeno. Hlavně ať se to nekroutí, změřit strojnickou vodováhou nadél a napříč na začátku i na konci lože.
Aleš Procháska
Rambo007

24. 1. 2016, 10:39

Baba ti asi neporadí ,tak jestli ti budu stačit já, pružné ustavovací podložky se používaj na stroje které na to jsou konstruované ,což teda ty naše starší mašiny nejsou .
Předem říkám, že nejsem profík, takže informace více přijímám, než bych je tady mohl dávat. Svoje SU 50A nepovažuji za poslední technický výstřelek. Firmě, která dodával tyto destičky, stačil tento typ, rozměry určila ona. Sám si budu protiřečit, že je možné, že když destičky vyrábí, tak nebude zákazníka přesvědčovat o tom, že jsou pro nějaký typ nevhodné.
Mašina má dva litinové bloky a nevím proč by jí mělo vadit pružné uložení. Je pravdou, že spojení dvou bloků nemůže mít žádnou tuhost, takže jednotlivé litinové bloky by se teoreticky proti sobě mohly hýbat. Nedokáži však odhadnout jak se taková nepřesnost může projevit na obrobku. Pokud připustím, že destička může zapružit o 0,5 mm, tak nepřesnot na suportu již musí být v setinách. Já musím dodat, že soustruh je umístěn v budově hotelu, a musel jsem tedy preferovat absenci jakýchkoliv vibrací do základů budovy.
vruboun

24. 1. 2016, 10:55

Ahoj, to podmazávání strojů se dělá hodně řídkým betonem, co kam zateče to tam je. Vyrovnávací podložky pod strojem opraváři nechali, jenom se udělala ohrádka z prken okolo nohou, aby se to nerozlilo po dílně. Dneska se většinou podlévání nedělá. Stavějí stroje buď na ty štelovací bačkory nebo to vyrovnají podložkama. Jak píše Rambo - stroje dokážou hunět skrz základy a podlahu, že to kolikrát není k vydržení.
mladysoustruznik

24. 1. 2016, 11:46

Diky hosi, pujdu cestou nejmensiho odpooru. Dam si zalezet co nejvic na rovnosti podlahy. A pak doufam, ze uz bude na pripadne vyrovnavani potreba pouze minimalniho podkladani (vychazim z predpokladu, ze soustruh byl jako celek vyrobeny presne - samozrejme ale uvidim ...). Polozim to na stavebni gumove platy http://www.guma.cz/desky_bon-elast.htm" onclick="window.open(this.href);return false; a po dorovnani plechy, ktere dam mezi gumovou podlozku a podlahu to cele prisroubuju k zemi. A jak bylo opakovane receno, jedna se o domaci kutilstvi pri renovaci mojich veteranu, takze skutecne nebudu obrabet 50kilove nevyvazene obrobky a vyvazet kolecka spon :)
hugo1

24. 1. 2016, 12:25

myslím, že kombinace gumy a vyrovnávacích plechů je špatná, buď jedno nebo druhé.
ona guma srovná malé nerovnosti, ale za předpokladu, že podlaha je "jaksi" rovná a nemá viditelné hrby nebo díry. nejdříve oměřit podlahu a potom se rozhodnout. jestli je hodně křivá, potom budou nejlepší štelovací bačkory
mladysoustruznik

24. 1. 2016, 12:53

hugo1 píše:myslím, že kombinace gumy a vyrovnávacích plechů je špatná, buď jedno nebo druhé.
ona guma srovná malé nerovnosti, ale za předpokladu, že podlaha je "jaksi" rovná a nemá viditelné hrby nebo díry. nejdříve oměřit podlahu a potom se rozhodnout. jestli je hodně křivá, potom budou nejlepší štelovací bačkory
cus, proc myslis, ze guma a plech je spatna kombinace?
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 1. 2016, 12:53

Něčím se to podložit musí, když tam nemá stavěcí šrouby. A stejně přímo do gumy šroub neopřeš.
Aleš Procháska
soustružník

24. 1. 2016, 3:00

Tohle téma je tu evergreen a asi ani teď nebude mít jednoznačný závěr. Někde, i v nástrojárně, stojí soustruhy jen na stavěcích šroubech na železných destičkách položených na podlaze (což samozřejmě nejde, když tam ty šrouby nejsou) nebo jsou podložené pár plechama do roviny a pro šolichání daleko pod konstrukčními možnostmi stroje to také stačí. Běžně se také podbetonovávalo bez kotvení, tj. stroj se ustavil a v šalování z prkenných rámečků podlil, či spíš podmazal betonem a z venku se dalo trochu víc aby byl rantl nohy zalitý. Podložky se tam nechaly a ani odstranění stroje nebyl problém, do betonu se ze strany trochu bouchlo on uletěl a už se stěhovalo. Osobně to tak mám taky, vyrovná to křivost odlitků moc se to nehýbe a při běžném provozu z toho soustruh určitě neuteče. Samozřejmě předpisově se to má ještě přitáhnout k zemi, ale to nebylo, co jsem viděl, ani na údržbě nebo učňáku, jen ve výrobě. Betonová kostka o výšce 180 cm podložená dvěma vrstvami dubových trámů a zasypaná rašelinou byla asi opravdu jen v možnostech takové "celebrity" jakou byl ve své době stachanovec Bortkevič. Nově se nabízejí nivelační prvky jako třeba:http://www.bow.cz/produkt/3381016-nivelacni-prvek-se-2/. Nevím jak od renomovaných výrobců, ale znám soustruh na těch od BOW a je to hrozně nestabilní, jedním prstem jde soustruh rozhoupat, že se klepe lampička a seřídit lépe to nejde. Ustavení na rovnou podlahu může komplikovat, že nohy ze spodu nemusí být nijak přesné, počítalo se zkrátka s uložením do betonu. U položení na gumu mám strach co s tím udělá případná mastnota za pár let.
origosch

24. 1. 2016, 3:05

U položení na gumu mám strach co s tím udělá případná mastnota za pár let.
Když bude olejivzdorná, tak nic a když nebude, tak se vymění. :)
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
elbarto

24. 1. 2016, 3:22

Vykasli ze na nivelacni kraviny, gumy, atd. za usetrene penize si radeji nakup kudly. Je asi chvalyhodne, ze to chces delat poctive, ale uz to mozna az hrotis. Nechci davat spatne priklady a profici me jiste nepochvali. Jsme preci hobbici a nebudeme drtit zadnou vyrobu. Frezka mi dodnes stoji na palete (jo stydim se) a uz tam docela pekne zarostla :-) Donedavna jsem nemel cim ji nadzvihnout a paletu vyndat. Vedle kamarad soustruh postaveny na betonu.
Neobrabim zadnou pulcentimetrovou sponu. Frezka diky vlastni 1.5tuny vaze se ani nehne. Soustruh je dlouhy a uzky. Az se otepli chci pouze udelat sirsi vyskove nastavitelne "packy", aby mel vetsi zakladnu s pohodlnym vyskovym srovnanim. Nejsem urcite dobrym prikladem, jen chci kolegovi naznacit at nesundava kalhoty, kdyz je nepritel jeste za horama :-)
origosch

24. 1. 2016, 3:44

Vykasli ze na nivelacni kraviny, gumy, atd
Guma není kravina, když rušili šachtu, tak jsem sehnal pár metrů gumového pásu z dopravníku a mám na tom všechny mašiny. Tlumí to hluk i vibrace a když potřebuju dát mašinu o kus jinam, tak vyndám gumu, dám válečky a stěhuju. Stačí na to dva blbci s paicrama. Potom se dá guma z5. V Linetu jsem viděl ještě lepší vychytávku, stroje na vzduchovém polštáři. Mašina je přišroubovaná na desku, která má na spodní straně kanálky, do kterých se pustí vzduch a dva lidi mašiny přestrkají jak je potřeba. Změna výrobní linky je za pár hodin hotová. Žádné betonování se dnes nekoná. Pouze jednou jsem musel zakotvit mašinu a byl to šeping zn. Schuhard, protože jinak jezdil po dílně. Brzy šel z baráku, protože když jsem hobloval, tak to byl kravál slyšet v celém baráku a děti nemohly spát. Kdybych neměl lisy na gumách, tak by i sousedi věděli, že lisuju a brzy by mne vypískali. Taky to bylo první, když mi schvalovali provozovnu, že šli měřit hluk u sousedova domu.
Guma není kravina, je to dobrá věc, ještě lepší je korek, ale tan na šachtě nebyl. :)
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
mladysoustruznik

24. 1. 2016, 4:17

elbarto píše:Vykasli ze na nivelacni kraviny, gumy, atd. za usetrene penize si radeji nakup kudly. Je asi chvalyhodne, ze to chces delat poctive, ale uz to mozna az hrotis. Nechci davat spatne priklady a profici me jiste nepochvali. Jsme preci hobbici a nebudeme drtit zadnou vyrobu. Frezka mi dodnes stoji na palete (jo stydim se) a uz tam docela pekne zarostla :-) Donedavna jsem nemel cim ji nadzvihnout a paletu vyndat. Vedle kamarad soustruh postaveny na betonu.
Neobrabim zadnou pulcentimetrovou sponu. Frezka diky vlastni 1.5tuny vaze se ani nehne. Soustruh je dlouhy a uzky. Az se otepli chci pouze udelat sirsi vyskove nastavitelne "packy", aby mel vetsi zakladnu s pohodlnym vyskovym srovnanim. Nejsem urcite dobrym prikladem, jen chci kolegovi naznacit at nesundava kalhoty, kdyz je nepritel jeste za horama :-)
Ja to urcite taky nechci hrotit, ale zase rikam, ze se radeji poptam u zkusenych a udelam si nejaky pruzkum, kdyz mam moznost veci zatim jeste ovlivnit. Az bude postaveno, tak by bylo pozde, kdybych se dozvedel: ... jo to's mel udelat poradny zaklad ... ted uz je pozde ... to's mel udelat tohle a tamto ... To je jediny duvod. Selskym rozumem si take rikam, ze je dulezite mit soustruh v rovine a uz neni uplne tak zcela zasadni, jestli je podmazly betonem, podlity sterkou, stoji na nivel. sroubech, na pucich, na gume, na dreve, ci na necem jinem. Osobne se mi opravdu zamlouva ta guma (ta, jak jsem daval odkaz). Je to pod mostni konstrukce, do zakladu a pod., muzes si vybrat tvrdost, takze si myslim, ze to fakt vydrzi. Z oleje nemam strach, protoze pri zamyslenem obrabenem mnozstvi, bych to musel jeste chodit kazdy den tim olejem schvalne polivat, aby se pak za X let neco stalo. Druhak uz jsem videl spoustu dilen a v mnohych ty stroje jako olejove koule nejsou. Je to o pristupu k veci.
Postavim na to i frezku a budou si pak spolu moct povidat, jak se jim dobre lebedi na mekkem :)
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“