Vážení - dotaz zněl proč má elektromagnet se štítkovými parametry 110V, 0,3A odpor 105Ohm a ne očekávaných cca 370Ohm, a jestli tedy myslíte, že s upínačem něco je. Nevím, proč se někteří neřídíte heslem "když k tomu nic relevantního nevím, tak neodpovídám" a místo toho sem píšete rádoby vtipné a jízlivé poznámky na které když pominu, že o ně ani nestojím (a myslím, že nebudu sám), tak to tu jenom zamlží a udělají z toho paskvil. Já vážně nejsem debil a vím, že se k tomu dá připojit zdroj a vyzkoušet to, ale asi bude kupodivu problém s časem, protože jak jsem psal výše, tak potřebné díly se mi prostě pod stolem neválí, a teď musím řešit věci, co se musí řešit promptně. Nicméně, i když bude test magnetu úspěšný tak to stejně není odpověď na výše zmíněný dotaz (resp. jeho první část).
OK, takže jsme se horko těžko dopracovali k vysvětlení, že vzhledem k roku výroby byl zdroj nejspíše jen usměrňovací dioda (jakožto jednocestný usměrňovač) bez trafa a vyhlazovacích kondenzátorů. Jelikož nejsem elektrotechnik, resp. nemam znalosti, jaké bylo technické řešení třeba před 50 lety, tak mě něco takového samozřejmě nenapadlo (stejně jako celou řadu dalších lidí i v elektrotechnice zběhlých). To by od oka asi odpovídalo. Analyticky se mi to počítat nechce a jedině to potvrdí prostě to vyzkoušet s výše uvedeným zdrojem a přeměřit.
Nicméně z toho mi vychází další dotaz. Jestliže byl tedy elektromagnet vyroben v době, kdy se používal takový zdroj, bude z hlediska dlouhodobého provozu (efektivita, možné zahřívání, atd.) problém, když použiju současný zdroj, který má vyhlazený výstup? Tj. jestli uspořádání a parametry vinutí a jádra nejsou optimalizované na charakteristiku onoho zdroje. Např.
http://www.gme.cz/spinany-zdroj-mean-we ... 6-p332-888" onclick="window.open(this.href);return false; protože stavět zdroj samozřejmě nebudu vhledem k pořizovací ceně a bezpečnější je tam mít 32VDC než daleko více. Jak to vidíte s možným provozem na vyšší napětí (než 32VDC) aby tekl vyšší proud kvůli zvýšení magnetické síly (teď nemyslím jevy jako zahřívání a podobně, které si už podchytím vyzkoušením - mam na mysli celkově vhodnost pouštět do vinutí vyšší proud než konstantních 0,3A atd.)?
Díky za relevantní odpovědi (jak předtím, tak případné další). Díky za nabídky vypůjčení zdrojů, už jednám s Robokopem.