co dělat

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Odpovědět
karelsklo

6. 3. 2016, 1:53

Problém je ten že se mi chce něco dělat... :)
Rodinu určitě nešidím,ženská pracuje v kauflandu a času má míň než já.
Zatím vymýšlím ty upínky tak se pak pochlubím...

Jinak jestli jste někdo z Prostějova tak doporučuji rychlou evakuaci.Přišel mi leták že tam bude probíhat totální likvidace všeho...
Přílohy
Photo0223.jpg
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 3. 2016, 2:14

karelsklo píše:Zatím vymýšlím ty upínky tak se pak pochlubím...
Pořádné upínky nemusí být marná věc, i když se na pohled zdá, že je toho všude plno. Třeba teď zrovna řeším problém s upínkami. Představuju si, že by se plechový výpalek položil na broušenou desku (na kolíky), ze stran by se chytil pneumaticky ovládanými upínkami, ofrézovaly některé hrany, pak by se přiklopila druhá sada upínek, ty první odklopily a dojel se zbytek. A nic takového naprosto není na trhu. Jedině humpolácké upínky do T-drážek, které se sice dají krásně nastavit, ale jsou obrovské a ještě se to ovládání musí řešit zvlášť. Žádný vhodný stavebnicový systém k přišroubování do děr na základové desce prostě není. Jedině si to vyrobit, takže se asi na stará kolena pustím do konstrukce a výroby upínek nebo co :-) Nebo to sem nadhodím jako tip a třeba se toho někdo chytne a já si to pak jenom koupím už hotové :-) :-) :-)
Aleš Procháska
bobik

6. 3. 2016, 2:50

U plechového výpalku nejspíš nějaké brutální řezné síly řešit nemusíš, proč ti nestačí magnetický stůl?
filla
Kontaktovat uživatele:

6. 3. 2016, 3:08

prochaska píše:
karelsklo píše:Zatím vymýšlím ty upínky tak se pak pochlubím...
Pořádné upínky nemusí být marná věc, i když se na pohled zdá, že je toho všude plno. Třeba teď zrovna řeším problém s upínkami. Představuju si, že by se plechový výpalek položil na broušenou desku (na kolíky), ze stran by se chytil pneumaticky ovládanými upínkami, ofrézovaly některé hrany, pak by se přiklopila druhá sada upínek, ty první odklopily a dojel se zbytek. A nic takového naprosto není na trhu. Jedině humpolácké upínky do T-drážek, které se sice dají krásně nastavit, ale jsou obrovské a ještě se to ovládání musí řešit zvlášť. Žádný vhodný stavebnicový systém k přišroubování do děr na základové desce prostě není. Jedině si to vyrobit, takže se asi na stará kolena pustím do konstrukce a výroby upínek nebo co :-) Nebo to sem nadhodím jako tip a třeba se toho někdo chytne a já si to pak jenom koupím už hotové :-) :-) :-)
tohle existuje, akorad se musis odklonit od obrabeni a mrknout na svarovani :wink:
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 3. 2016, 3:15

bobik píše:U plechového výpalku nejspíš nějaké brutální řezné síly řešit nemusíš, proč ti nestačí magnetický stůl?
Von je ten výpalek mrcha z nerezi :-)
Aleš Procháska
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 3. 2016, 3:19

filla píše:tohle existuje, akorad se musis odklonit od obrabeni a mrknout na svarovani :wink:
Všechny ty svářečský který jsem našel jsou koncipovaný spíš na výšku, ale já potřebuju mezi odklopenou upínkou a hranou plechu projet s nástrojem, minimálně aspoň upínačem ER16 nebo tak. Ale jestli nějaký znáš, tak mi prosím nahoď url, ve dodavatelích svářecí techniky se moc neorientuju :-)

Tohle třeba je příklad té, které je moc velká http://www.stronghandtools.com/strongha ... emount.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; a to ještě není ani s pneumatickým válcem.

A tahle se zase zvedne jen do výšky a neprojede se kolem ní s normálně upnutým nástrojem: http://img.directindustry.com/images_di ... 792461.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Naposledy upravil(a) prochaska dne 6. 3. 2016, 3:27, celkem upraveno 1 x.
Aleš Procháska
0xDECAFF

6. 3. 2016, 3:23

Co takhle tady vystavit nějaký ucelený přehled technologických možností obrábění skla, keramik a slídových kompozitů, případně i seznam běžně dosupných materiálů a jejich vlastností?
Třeba někdo dělající pro chemii a fyzikální instrumentálku potřebuje zrovna tohle a ani neví, že takové možnosti (obvzlášť v tuzemsku) existují.
havelaircraft

6. 3. 2016, 4:18

Možná by nebylo od věci vyrobit CNC ve stylu 3D tiskárny.
Vyrobit díly pasující na hliníkové profily stavebnicového systému. Prostě takové jednoduché CNC. navíc pro různé rozměry by šlo použít většina dílů schodná.
karelsklo

6. 3. 2016, 5:28

0xDECAFF píše:Co takhle tady vystavit nějaký ucelený přehled technologických možností obrábění skla, keramik a slídových kompozitů, případně i seznam běžně dosupných materiálů a jejich vlastností?
Třeba někdo dělající pro chemii a fyzikální instrumentálku potřebuje zrovna tohle a ani neví, že takové možnosti (obvzlášť v tuzemsku) existují.
Pro chemiky děláme viz obrázky...Umíme i skla na displeje a to vč.antireflexu který v česku asi moc firem neumí (nebo možná jo ale já o nikom nevím).
Problém je ten že si moc neumím představit jakým firmám to nabídnout.Je fakt že na tohle máme stálé odběratele a dělá to určitě 40% obratu.
Udělat se dá ledacos,spíš jde o to zjistit co by kdo potřeboval. :)

Možná se mrknout kdo vyrábí nějaké přístroje s displejem,uměli bychom to třeba i včetně panelu...
Přílohy
Photo0025.jpg
Photo0026.jpg
Photo0027.jpg
Photo0161.jpg
Photo0154.jpg
Photo0185.jpg
0xDECAFF

6. 3. 2016, 6:34

Ukázky obrobků pěkné, nicméně mi neřeknou nic o tolerancích, ani fyzikálních vlastnostech jednotlivých materiálů.
AR povlak děláte subdodavatelsky, nebo na vlastním zařízení? Naprašováním? Je možnost i dichroických filtrů za rozumnou cenu? Co ostatní povrchové úpravy (adhezní - třeba silany, tenké vrstvy kovů)?

Pro zadání výroby preferujete čistě výkresovou dokumentaci, nebo model a výkres pouze pro kritické rozměry/tolerance?
Jak se stavíte ke kusové (prototypy) a opakované malosériové výrobě? Dural děláte běžně, nebo jen pro využití volného strojového času? Co plasty - PTFE, PEEK, PEI, PES, PP, POM-C ?
Maximální rozměr opracované plochy? 2,5D nebo i 3D frézování? Lze skleněné součásti i soustružit?

Než zkoušet naslepo oslovovat firmy, raději bych zvážil investovat trochu času do přehledné webové prezentace služeb a možností.

====

Mimochodem - tak jak tu padlo sklo pro hotbed na 3D tiskárny - doporučuji pracovní povrch z polyetherimidu (PEI), byť tedy zrovna nepatří mezi to nejlevnější, co je k sehnání. Skleněnou desku na podklad k zabránění zkroucení ale potřebujete stále.
karelsklo

6. 3. 2016, 7:18

No tolerance jsou otázka peněz... :)U 0,02 mm na kusu 20x40x40 mm to bude jiné než v přesnosti 0,2.Třeba i 10ti násobně.Ale ještě nikdo po nás nechtěl výrobek kde by všechno muselo být např. pod pět stovek.

Stroj to teoreticky zvládne na +-0,01 mm i líp ale musí se mu patřičně nachystat (orovnat) nástroje což je piplačka a protože se jedná o brusné kotouče (ač diamantové) je to dost otázka zacházení s nástroji.
U přesných věcí je taky jiné programování,paradoxně na tohle většinou píšeme g-kód ručně (nebo se hodně upravuje g-kód z camu v případech kdy se to blbě počítá...)
Napařování neděláme,něco se dá řešit dodavatelsky ale není to vyloženě naše parketa.Ani chem.tvrzení,o tom ani nevím kdo ho v česku dělá.
Samozřejmě neděláme velké série-na to je čína a té se konkurovat nedá ... :) My spíš kusovku až desítka kusů.

Sklo používáme běžné,keramické i borosilikátové,něco by se dalo sehnat od křemenného...Plasty z běžných všechny-i ten PEEK se dá sehnat ale s ním jsme ještě nedělali.Náhradní díl do člověka aby snesl i rentgen po nás ještě nikdo nechtěl :D .
Myslím že už docela umíme s polyresolovým sklolaminátem.
Co se týká podkladů tak je to jedno,skoro je lepší klasický výkres...
Grad

6. 3. 2016, 7:26

Když už jsme u toho 3D tisku, tak tady je další inspirace:
http://www.redetec.com/product/" onclick="window.open(this.href);return false;
nebo jenom čistá strojařina:
https://www.youtube.com/watch?v=Nmbzks1RXBM" onclick="window.open(this.href);return false;
0xDECAFF

6. 3. 2016, 7:58

Děkuji za doplnění, do pár týdnů se nazkusmo ozvu s poptávkou na nějaké díly
Pepa z depa

7. 3. 2016, 7:09

.. Martinhora - vše jsem slyšel a podepisuji v plném rozsahu :D
... ale jeden tip: bojoval jsem s čínou a například skládaný komplikovaný lustr, který jsem chtěl vyrábět a při kalkulaci LEDky, materiál, kabel, svorkovnice + povolení a certifikáty + moje práce hodně skromně oceněná, to vyšlo jen náklady 700Kč/ks, chtěl jsem ho prodávat do tisíce korun ... pak jsem našel u číňana hodně podobný za 15$ a poštovné zdarma .. vtom mě to napadlo, proč plavat proti proudu, teď objednám polotovar z číny (oni si myslí že je to výrobek :D) a dodělám jej já, většinou i vyrytí loga na přání, dětského motivu a pod. prostě nebojovat s čínou, ale využít ji ve svůj prospěch. Dolouho jsem si říkal, nikdy, vždycky upřednostním české výrobce, nebudu číňanům dávat svoje peníze, ale nasral jsem se, když jsem potřeboval do jedné věcičky zabudovat digitálně spínaný termostat s relátkem, na Aukru český prodejce 270Kč (myslel jsem si že to vyrábí doma) a ten stejný i potisk desky! mi přišel i scestou z Aliexpresu za 2,30$/ks, takže proč platit kšeftaři marží 300% a více
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
testone
Sponzor fora

7. 3. 2016, 7:14

Pepa z depa píše:.......Aliexpresu za 2,30$/ks, takže proč platit kšeftaři marží 300% a více
to poznáš, až to sám zkusíš....
...
p.s. živím se něčím jiným
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“