Rada se skolnim projektem

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
HonzaCh

23. 3. 2016, 8:25

Mi se ten projekt líbí -- další z kategorie "To muselo dát příšernou práci, a přitom taková blbost, co?" (nic ve zlém, Tommy! [pro sichr, to je citát z Pelíšků, kdybys nevěděl]) :)
Mex píše:...Tady je dobré, že to pojede vždy jen směrem dolů, takže ta dynamika by nemusela být tak mizerná (to jsem si v minulém postu neuvědomil). Ale stejně by to muselo být proklatě rychlé, vždyť papír z inkoustovky jenom lítá. A nepohybovalo by se 2-3kg, ale celá ta osa, tj. ten příčník a na něm namontovaná tiskárna, což bude určitě víc než 3kg...
Vždyť by nebylo nutno pohybovat nějakou těžkou konstrukcí.

Na videu mu nějak jezdí monstrum z lega nalepené okolo střev z tiskárny. Z hlediska setrvačnosti je to sice víc, než list papíru, ale něco to dělá, to jsme viděli. 3 kila to nemá určitě. Dovedl bych si představit, že ta lišta s hlavou a s pohonem papíru (teda spíše pohonem sebe sama) běhá během tisku po dvou tenkých nepodepřených tyčkách (třeba 10mm) ukotvených v nějakém rámu, který se pak přemisťuje mezi tiskovými úlohami, jak to Tommy chce. Klidně honěná provázkem (lanko, vlasec) jako na demu, nebo spíš dvěma, ať se to moc nekříží. 4 kluzná nebo kuličková pouzdra v plastových domcích hmotnosti tak moc nepřidají.

Kdyby byla dynamika či přesnost nedostatečná, dá se ten motorek nahradit silnějším a posílit buzení jen analogově, enkodér a vše ostatní nechat, jak je. Sice ta servosmyčka nebude vyladěná, ale nějak chodit by to mohlo. (Alternativa k přeposílání Arduinu.)

Akorát nevím, jak je to tam s návratem, papír inkoustovkama normálně běhá víceméně jedním směrem. Ale ten pavouk na videu nějak běhá oběma směry. (V nejhorším by se to tam dalo vnutit externě.)

Možná blbost, jen úvaha -- nápad s rozdělením na řádky a nezávislým posunem má IMHO mouchu v tom, že to už není jehličková tiskárna, které se poslaly znaky a hned to tisklo, ale že to na úrovni ovladače víceméně žere celé stránky. A že by někdo zkoumal, co se tiskárně po drátech posílá, asi nehrozí.

HTH,
H.
tommyjay

23. 3. 2016, 2:23

kutil_tim píše:Tyto věci jsem tisknul přímo na dřevo na haknuté inkoustové tiskárně (obrázky kde je barva)
http://www.jedna.net/rezba_html/index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
místo na posuv papíru jem posílal kroky na vozík tiskárny.

Doufám že budeš čmárat jen na vlastní nebo zákaznický majetek.
Ahoj Kutile! Diky za fotky, to je velice hezke! Jak presne jsi to udelal? to je v podstate presne o co se snazim! Mas nejake videa/fotky tiskarny, postupu atd?
tommyjay

23. 3. 2016, 2:24

HonzaCh píše:Mi se ten projekt líbí -- další z kategorie "To muselo dát příšernou práci, a přitom taková blbost, co?" (nic ve zlém, Tommy! [pro sichr, to je citát z Pelíšků, kdybys nevěděl]) :)
Ahoj Honzo, dekuju moc za komentar a za ucast v diskuzi! :) Vubec si to neberu spatne, vzdyt od toho tu jsme. Mas pracdu, ze v nekterych ohledech si pridelavam vic prace, nebo to delam komplikovanejs, nez je zapotrebi. Ale jak jsem pred par dni psal, vetsina tehlech rozhodnuti byla proto, ze ve vysledku si neco zjednodusim.

HonzaCh píše: Na videu mu nějak jezdí monstrum z lega nalepené okolo střev z tiskárny. Z hlediska setrvačnosti je to sice víc, než list papíru, ale něco to dělá, to jsme viděli. 3 kila to nemá určitě. Dovedl bych si představit, že ta lišta s hlavou a s pohonem papíru (teda spíše pohonem sebe sama) běhá během tisku po dvou tenkých nepodepřených tyčkách (třeba 10mm) ukotvených v nějakém rámu, který se pak přemisťuje mezi tiskovými úlohami, jak to Tommy chce. Klidně honěná provázkem (lanko, vlasec) jako na demu, nebo spíš dvěma, ať se to moc nekříží. 4 kluzná nebo kuličková pouzdra v plastových domcích hmotnosti tak moc nepřidají.
O tech tyckach tu nekdo uz rikal ze se docela dost prohybaji, i kdyz by byli tlustci. Jak rikas, I ja jsem uvazoval o tom ramu jako konstrukci, ve ktere to vsechno beha. Nicmene jsem chtel pouzit V-Slot system, protoze je to takova modularni stavebnice k tomu urcena, a prislo mi to jako dobre reseni kdyz si nemuzu napriklad vyrobit dily, nebo nevim kde sehnat ty spravne. Nicmene presnej prikad toho, jak rikas proc to delat jesnoduse kdyz to jde komplikovane, je tohle. Doted jsem to chtel resit tak ze predelam ten motor, ale vlastne mi nedoslo, ze to muzu udelat stejne jako stim prototypem. Provazek muze byt kolem toho obmotanej tak jak je ted, a akorat zmenim venkovni motory, ktere ji vraceji zpatky. Eureka!
HonzaCh píše: Kdyby byla dynamika či přesnost nedostatečná, dá se ten motorek nahradit silnějším a posílit buzení jen analogově, enkodér a vše ostatní nechat, jak je. Sice ta servosmyčka nebude vyladěná, ale nějak chodit by to mohlo. (Alternativa k přeposílání Arduinu.)
To je neco ceho se hodne bojim, protoze mi dochazi, ze at je to jakkoliv stabilni, pokud by se jakakoliv motorova (pohybova) cast chovala nejak jinak nez v originalni tiskarne (napriklad kdyby kolo bylo o 1mm vetsi, tak to bude mit velky vliv na to kde se tiskne, a jak. Kdyby tam nebyli ty ozubene kolecka u toho DC motoru, tak se nebojim. Ale tim ze se meni rychlost/princip toho 'kulateho pohybu', bojim se do toho zasahovat. Nicmene se samozrejme zeptam, treba k tomu mohl byt jednoduchy reseni.
HonzaCh píše: Akorát nevím, jak je to tam s návratem, papír inkoustovkama normálně běhá víceméně jedním směrem. Ale ten pavouk na videu nějak běhá oběma směry. (V nejhorším by se to tam dalo vnutit externě.)
To jsem originalne myslel tim 'externim' Arduinem, ktere by posilalo prikazy jen proto vratit tiskarnu. Nicmene ta blazniva tiskarna mysli sama, a proto jeste chci pouzit limit sensors, ktere by tiskarnu nutili spatky, aby se to cele nerozbilo. Kdyz v tom videu vidis, ze tiskarna jede opacnym smerem, tak to ma spojitost s papirem. Z tech mnoho ozubenych kol a ogumovanych kol v tele tiskarny jsou udelany tak, ze otocenim jednim smerem si tiskarna 'pohybuje' papir na ktery zrovna tiskne. Ale kdyz jedou obracenym smerem, se 'doplnuje' zasobnik papiru. Nevim jak presne to vysvetlit, ale mechanismus jsem kratce natocil v tomhle videu. Pro moje ucely tohle vubec nepotrebuju, a uprimne bych byl asi nejradci, kdyby mi nekdo mohl pomoct prijit na zpusob, jak pozmenit (mechanicky, ne elektronicky) aby bylo mozne 'jezdit' (otacet) se jen jednim smerem. Udelat tomu volnobeh dozadu, ale aby se to 'chytilo' dopredu. A pak uz jsme zas u problemu toho, ze by se musela zmenit ten valec, po kterem to jezdi, protoze timto volnobehem se zmeni velikost, a jezdilo by to jine vzdalenosti...
Naposledy upravil(a) tommyjay dne 23. 3. 2016, 2:43, celkem upraveno 1 x.
tommyjay

23. 3. 2016, 2:30

bronek999 píše:Ten dc motor je spojeny s optickym enkoderom. On poskytne softveru tlaciarne spatnu vazbu ze sa motor rozbehol, kde sa nachadza a ci uz treba brzdit. Ak nebude fungovat enkoder tak to je pre tlaciaren chybovy stav a dotlacila. Samozrejme ze je tam nejaky casovy interval dokedy to musi ten motor posunut, lebo tiez chyba. Na youtube su nejake prestavby epson tlaciarni na dtg. Skus pohladat
Ahoj, predem promin, Slovenstina mi jde jeste hur nez cestina.
Ten opticky enkoder je jak u toho motoru (velke kolo), tak i u cartridges. Oba jsem zkusil odpojit, a presne jak rikas, tiskarna se nerozhybe a posle chybu. Jinymi slovy jsou potreba zachovat. Nicmene to je ten nejmensi problem, jelikoz vubec neprekazeji. A I kdybych tiskarnu modifikoval tak, aby pouzivala jiny motor, tak porad muze tenhle byt zapojeny, a motor otaci encoder. Nemam problem tam mit takovouhle zbytecnost, protoze to znamena ze se nemusim zabyvat jak ji odstranit. Koukal jsem na ty sensory, a oba sleduji plastovy pruhledny kus, na kterem jsou natisknute tecky. Pod lupou jsem koukal ze jsou vsechny stejne, takze nejspis funguje tak ze snima jestli je zmena v intenzite svetla, ale tim to konci. Podobne to je s paper feed sensor, ten je taky opticky, a funguje tak ze kdyz neni papir, tak je sensor preruseny, kdyz papir je tak je otevreny. Toho bych se idealne taky uplne zbavil, ale jen ho odpojit nejde, protoze kdyz tam je 'porad papir', tak se tiskarna zblazni a jezdi rychle vsemi smery nez zas hodi error.
tommyjay

23. 3. 2016, 3:00

Mex píše: Vždyť píšu, že by nemuselo přeposílat signály, ale když by se na motoru objevilo napětí, tak je to signál odjet o 1 řádek. Jak je řádek vysoký víš, tak nemusíš nic přeposílat, jenom ujedeš fixní vzdálenost.
Jedna z veci, kterych sem si vsimnul pri testovani bylo, ze ne kazdy radek je stejne velky, ne kazdy radek je jenom jednou 'prejedeny' ink jets. Vsechno to zalezi na tom, co se tiskne. Dokazu si predstavit, ze ta metoda kterou popisujes by byla idealnim resenim v pripade, ze by se pokazde tiskla stejna stranka. Ale to nebude v mem pripade, naopak kazda bude (predpokladam) velice jina. To je proc tolik mluvim o tom preposilani. Navic, kdyz tisknes, tak je dost mista na zacatku stranky a konci, podle delky dokumentu. V mim pripade to je celkem jedno, jelikoz ten papir bude obrovskej, ale porad to ma vliv na to, kdybys pouzil 'defaultni', generic vzdalenosti, jednu pro kazdy pripad.
Mex píše:
tommyjay píše:Nastesti by tohle pohybovalo jenom ten printer caddy, takze se ted bavime jen o 2-3kg v klidu, a ktomu pricist silu kdyz to tiskne, coz jak jsem rekl je docela nasilne. Navic by pohyb byl horizontalni pro tuto osu.
Tohle nechápu. Horizontálně (tedy zprava doleva) se přece bude pohybovat tisková hlava, ne ten vozík. Vozík pojede vertikálně při posunu na další řádek.
Tady je dobré, že to pojede vždy jen směrem dolů, takže ta dynamika by nemusela být tak mizerná (to jsem si v minulém postu neuvědomil). Ale stejně by to muselo být proklatě rychlé, vždyť papír z inkoustovky jenom lítá. A nepohybovalo by se 2-3kg, ale celá ta osa, tj. ten příčník a na něm namontovaná tiskárna, což bude určitě víc než 3kg.
Promin, to je asi na me ze jsem to spatne vysvetlil. Text, ktery se bude tisknout, bude vzdy kolem velikosti A4 (zvetseny na tu velikost), a bude horizontalne. Tiskarna bude taky namontovana horizontalne, pri tisku se pohybovat z leva do prava. Takze cartridges se budou pohybovat nahoru dolu, popojedou doprava, nahoru dolu, atd. Kdyz mluvime o tom voziku, tak tim myslim tu 'mensi' konstrukci, ve ktere jezdeji cartridge (coz by jinak bylo telo tiskarny). Ten samostatne momentalne planuji udelat z zminenych V-Slot. To je modularni opensource stavebni system pro CNC/3D tiskarny. Cenove to docela boli, ale verim ze se mi to vrati v jednoduchosti a rychlosti stavby a presnosti. Jelikoz to bude velice jednoduchy princip (obdelnikova pater, vevnitr bude jezdit ta cartridge), tak si myslim ze to bude celkem lehky 'komponent'. Ten se pak prisroubuje na XY osovou konstrukci, kterou skoro urcite udelam z tech jekl o kterych jsme se tu bavily, jelikoz to nemusi byt az tak presny, hlavni je aby to dostalo ten tiskarnovy vozik na misto. Snazil jsem se to (velice jednoduse) nacrtnout na svem blogu, fotka je tady.
HonzaCh

23. 3. 2016, 4:27

tommyjay píše:O tech tyckach tu nekdo uz rikal ze se docela dost prohybaji, i kdyz by byli tlustci.
Oni mysleli spíše na celou konstrukci, tj. ty dlouhé metry. Navíc místní kluci jsou zvyklí uvažovat spíš o silách při frézování oceli než o třepotání od jezdící 50gramové (bajvoko, nebo třeba 100g) tiskové hlavy s kartidžema.

Já navrhuju délku jen odpovídající A4, tedy nějakých 297+50mm (šířka lišty s tiskovou hlavou). A co se při tisku hýbe, nechť je minimalizované na setrvačnou hmotnost.

A jo, dvě třeba 35cm dlouhé 10mm tyčky s lištou uprostřed jistě o nějakou tu setinku při rozjezdu/brzdění hlavy uhnou (dalo by se to asi spočítat). Soudím, že stejně se v tu chvíli ještě/už netiskne. A vzhledem k účelu celého zařízení, je 100% perfektní tisk úplně nutný? Pro mě vizuálně zajímavě vypadalo i to rozsypané písmo z pavouka v demu.

Na to, jak umisťovat ten rámeček s tiskovým mechanizmem tu máš iks rad.
tommyjay píše:...Provazek muze byt kolem toho obmotanej tak jak je ted, a akorat zmenim venkovni motory, ktere ji vraceji zpatky. Eureka!
Jj, pokud to namotáš na originální průměr, který šoupe papírem, nic se nezmění, bude to (se to snažit :)) jezdit stejně.
tommyjay píše:
HonzaCh píše:Kdyby byla dynamika či přesnost nedostatečná, dá se ten motorek nahradit silnějším a posílit buzení jen analogově, enkodér a vše ostatní nechat, jak je. Sice ta servosmyčka nebude vyladěná, ale nějak chodit by to mohlo. (Alternativa k přeposílání Arduinu.)
To je neco ceho se hodne bojim, protoze mi dochazi, ze at je to jakkoliv stabilni, pokud by se jakakoliv motorova (pohybova) cast chovala nejak jinak nez v originalni tiskarne (napriklad kdyby kolo bylo o 1mm vetsi, tak to bude mit velky vliv na to kde se tiskne, a jak. Kdyby tam nebyli ty ozubene kolecka u toho DC motoru, tak se nebojim. Ale tim ze se meni rychlost/princip toho 'kulateho pohybu', bojim se do toho zasahovat. Nicmene se samozrejme zeptam, treba k tomu mohl byt jednoduchy reseni.
Nenavrhoval jsem měnit převod, jen -- pokud to původní neutáhne -- motorek jako takový (a tedy recyklovat ozubené kolečko z původního), a když, tak posílit jeho buzení. Servosmyčka ve firmware tiskárny je sice naladěná na ten malý a jeho fyzikální vlastnosti, ale třeba by se to uřídilo i s jiným. Případně by se dal ten původní změnou buzení trochu přetížit...
tommyjay píše:...Pro moje ucely tohle vubec nepotrebuju, a uprimne bych byl asi nejradci, kdyby mi nekdo mohl pomoct prijit na zpusob, jak pozmenit (mechanicky, ne elektronicky) aby bylo mozne 'jezdit' (otacet) se jen jednim smerem. Udelat tomu volnobeh dozadu, ale aby se to 'chytilo' dopredu. A pak uz jsme zas u problemu toho, ze by se musela zmenit ten valec, po kterem to jezdi, protoze timto volnobehem se zmeni velikost, a jezdilo by to jine vzdalenosti...
No co si dělá tiskárna na dálku nevyzkoumám. Stačí, že mě s*e, že už i taková zařízení pomalu začínají být chytřejší, než já. :)

Mechanicky obrátit směr pohybu je principiálně jednoduché, vrazíš mezi 2 ozubené kolečka třetí. Prakticky to znamená rozpojit původní dvojici ze záběru a zapojit celou trojici, tedy hýbání s nějakými převody a/nebo spojkami. Přijde mi jednodušší po dotisknutí stránky převzít kontrolu nad tím motorkem a s pomocí koncáku dopravit lištu zase zpátky.

HTH,
H.

PS: Jestli to neva...ze zvědavosti...až na diakritiku :sad: (s ní se text čte fakt líp) máš docela dobrou češtinu, ale soudím, že to není tvůj rodný či hlavní jazyk, co?
tommyjay

23. 3. 2016, 5:37

HonzaCh píše:
tommyjay píše:O tech tyckach tu nekdo uz rikal ze se docela dost prohybaji, i kdyz by byli tlustci.
Oni mysleli spíše na celou konstrukci, tj. ty dlouhé metry. Navíc místní kluci jsou zvyklí uvažovat spíš o silách při frézování oceli než o třepotání od jezdící 50gramové (bajvoko, nebo třeba 100g) tiskové hlavy s kartidžema.
To mas asi uplnou pravdu, nicmene to trepotani je silnejsi nez bych cekal. V tom prototypovym videu to cely pridrzuju rukou, nicmene to je stejne docela silny.
HonzaCh píše:Já navrhuju délku jen odpovídající A4, tedy nějakých 297+50mm (šířka lišty s tiskovou hlavou). A co se při tisku hýbe, nechť je minimalizované na setrvačnou hmotnost.
Problem s timhle je, ze kdyz ta tiskarna tisnke, tak vlasne prejede vetsi vzdalenost nez je A4. Kdyz vezmu normalni nerozebranou funkcni tiskarnu, tak stejne musi ten papir 'prinest' pod tiskovou hlavu, a potom 'vyplivnout'. Nejkratsi vzdalenost, ktera se mi podarilo docilit (kdyz jsem porad jeste vychytaval ten paper feed sensor) byla 67cm od zacatecni polohy cartridges po posledni 'radku' tisku. Potom jeste tiskana odjede. To je proc, kdyz jsem pocital trochu rezervy plus tu samotnou listu po ktere cartridges jezdi, tak jsem si rekl ze by to mohlo byt okolo 100cm.
HonzaCh píše:A jo, dvě třeba 35cm dlouhé 10mm tyčky s lištou uprostřed jistě o nějakou tu setinku při rozjezdu/brzdění hlavy uhnou (dalo by se to asi spočítat). Soudím, že stejně se v tu chvíli ještě/už netiskne. A vzhledem k účelu celého zařízení, je 100% perfektní tisk úplně nutný? Pro mě vizuálně zajímavě vypadalo i to rozsypané písmo z pavouka v demu.
To co mam v tom prototypu bych chtel vylepsit, ale casopisova kvalita neni nutna. Hlavni je aby to bylo citelny. Tema tyckama a listou myslis neco takoveho? Nevim jak presne si to predstavit. Ted co se o tom bavime sem se k tomu vratil, a nevim jak moc se oba mylime, nicmene se jak vidim tiskne i kdyz se 'papir hybe'. Podle smeru je videt ze se 'spravne misto' prejelo, a nejspis setrvacnosti se sme potom dojeli na spravne misto. Ale takhle velkejm nepresnostem bych se chtel radsi vyhnout. Blissi fotka nize.

Obrázek
HonzaCh píše:
tommyjay píše:...Provazek muze byt kolem toho obmotanej tak jak je ted, a akorat zmenim venkovni motory, ktere ji vraceji zpatky. Eureka!
Jj, pokud to namotáš na originální průměr, který šoupe papírem, nic se nezmění, bude to (se to snažit :)) jezdit stejně.
HonzaCh píše:Mechanicky obrátit směr pohybu je principiálně jednoduché, vrazíš mezi 2 ozubené kolečka třetí. Prakticky to znamená rozpojit původní dvojici ze záběru a zapojit celou trojici, tedy hýbání s nějakými převody a/nebo spojkami. Přijde mi jednodušší po dotisknutí stránky převzít kontrolu nad tím motorkem a s pomocí koncáku dopravit lištu zase zpátky.
Tak jsem to mel do ted, a fungovalo to celkem okay. Ale pak me napadlo, co tam dat nake jednosmerne lozisko, neco takovyho, aby kdyz tiskana loaduje ten papir (jede obracenym smerem) tak se nic nedelo, a hybala se jen dopredu kdyz tiskne. Ale pak zas narazim na problem toho, ze by to muselo zvetsit velikost toho kde je obmotane to lanko, timpadem by to jezdilo jine vzdalenosti. A to nechcem.
HonzaCh píše:
tommyjay píše:
HonzaCh píše:Kdyby byla dynamika či přesnost nedostatečná, dá se ten motorek nahradit silnějším a posílit buzení jen analogově, enkodér a vše ostatní nechat, jak je. Sice ta servosmyčka nebude vyladěná, ale nějak chodit by to mohlo. (Alternativa k přeposílání Arduinu.)
Nenavrhoval jsem měnit převod, jen -- pokud to původní neutáhne -- motorek jako takový (a tedy recyklovat ozubené kolečko z původního), a když, tak posílit jeho buzení. Servosmyčka ve firmware tiskárny je sice naladěná na ten malý a jeho fyzikální vlastnosti, ale třeba by se to uřídilo i s jiným. Případně by se dal ten původní změnou buzení trochu přetížit...
Aaaaaaaah, okay. Uz rozumim. Nicmene me spis slo oto zmenit motor konkretne na NEMA17, aby jsem mohl pouzit tu V-Slot konstrukci, do ktere krasne ten motor zapada, cimz by se i vyresil pohyb. Ale to je mnohem mnohem komplikovanejsi nez to reseni s alternativnim pohybem prez to lanko, takze to asi nema smysl dal resit. Byl to jenom muj napad, aby to mechanicky fungovalo 'v jedne stavebnici', nicmene to neni 100% nutne, a asi i nemozne.
HonzaCh píše:No co si dělá tiskárna na dálku nevyzkoumám. Stačí, že mě s*e, že už i taková zařízení pomalu začínají být chytřejší, než já. :)
:D Chapu, me taky. Navic tohle je doslova nejlevnejsi inkjet tiskarna na Ceskem trhu, a I na to je celkem sofistikovana. Nicmene tohle je presne proc jsem toho tolik napsal, popsal, a natocil a dal na ten blog. Skola kde studuju ma 'licenci' od Britske univerzity, takze vsechno co ja delam a ucitele vidi jeste musi videt I par lidi v UK. Proto mame velkej duraz na dokumentaci, aby I po par letech mohl kdokoliv jit zpatky a chapat postup atd. Konkretne ted se to hodi, protoze pro sebe nepotrebuju 6 kratkych videi o tom, jak jsem rozebral tiskarnu, ale moc mi to pomaha ( I ty nacrtky) kdyz to musim nekomu vysvetlit kdyz potrebuju pomoct! :)
HonzaCh píše: PS: Jestli to neva...ze zvědavosti...až na diakritiku :sad: (s ní se text čte fakt líp) máš docela dobrou češtinu, ale soudím, že to není tvůj rodný či hlavní jazyk, co?
Samozrejme nevadi :) Cesky jsem se ucil od 12ti, kdy jsem byl 2 roky v Ceske skole, a od te doby doucovani a bydleni tu. Narodil jsem se ve Statech a doma I ve skole mluvim anglicky :) Promin za diarektiku a y/i, psani v Cestine (a vsechny ty vyjmky a pravidla) se mi tezko pamatuje :sad:
HonzaCh

24. 3. 2016, 8:44

Ahoj,
drobné vysvětlení. (Tiskovou) Lištou jsem myslel ty střeva z tiskárny, viz šipka:
Lista.png
Tu konstrukci jsem myslel zhruba a zjednodušeně takhle:
TiskovyRam.png
Kluzná pouzdra jsou ty kroužky na obrázku, cos poslal. Případně kuličková, třeba https://cnc.inshop.cz/standardni-lozisk ... -tyce-10mm" onclick="window.open(this.href);return false;

Motorek s osou pro pohyb papíru se při tisku hýbat nemusí, stačí, když bude tahat tu plechovou lištu. Je třeba taky vyřešit napínání provázku.

Ber to tak: ta lišta je originálně zapasovaná do kusu plastu. Ta krabice taky nemá neomezenou tuhost. IMHO to tyčky udrží. Když nevěříš 10mm, jsou i tlustší :)

Samozřejmě když rám uděláš z těch véček, místo kluzných ložisek budou rolničky (třeba Gantry Plate).

Délku posuvu papíru lze snad ovlivnit koncáky, ne? No a když ne, no tak je to delší. Metr to snad není.

NEMA-xx je velikost (příruby), takže když si najdeš DC motor s takovou montáží, můžeš ho použít způsobem, jak jsem navrhoval. Ale ve srovnání s tím současným to bude hodně velké hovado (=> velká setrvačnost) a nevím, jestli si s tím firmware poradí.

Pokud by to měl být krokáč (třeba velikosti NEMA-17), pak to znamená sledovat buzení toho původního motoru a generovat příslušné řídicí signály pro driver krokáče. Ale bude mít tlustou osu a tak asi nepůde použít původní ozubené kolečko (malé). Nutně by to ale vadit nemuselo, mohla by to řešit zpětná vazba na té osce (ta fotonka s kruhovou clonkou), aspoň v určité míře. Otázka je, zda je ten motorek řízený "natvrdo" nebo PWM.

Tak bojuj :)

H.
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“