HonzaCh píše:tommyjay píše:O tech tyckach tu nekdo uz rikal ze se docela dost prohybaji, i kdyz by byli tlustci.
Oni mysleli spíše na celou konstrukci, tj. ty
dlouhé metry. Navíc místní kluci jsou zvyklí uvažovat spíš o silách při frézování oceli než o třepotání od jezdící 50gramové (bajvoko, nebo třeba 100g) tiskové hlavy s kartidžema.
To mas asi uplnou pravdu, nicmene to trepotani je silnejsi nez bych cekal. V tom prototypovym videu to cely pridrzuju rukou, nicmene to je stejne docela silny.
HonzaCh píše:Já navrhuju délku jen odpovídající A4, tedy nějakých 297+50mm (šířka lišty s tiskovou hlavou). A co se při tisku hýbe, nechť je minimalizované na setrvačnou hmotnost.
Problem s timhle je, ze kdyz ta tiskarna tisnke, tak vlasne prejede vetsi vzdalenost nez je A4. Kdyz vezmu normalni nerozebranou funkcni tiskarnu, tak stejne musi ten papir 'prinest' pod tiskovou hlavu, a potom 'vyplivnout'. Nejkratsi vzdalenost, ktera se mi podarilo docilit (kdyz jsem porad jeste vychytaval ten paper feed sensor) byla 67cm od zacatecni polohy cartridges po posledni 'radku' tisku. Potom jeste tiskana odjede. To je proc, kdyz jsem pocital trochu rezervy plus tu samotnou listu po ktere cartridges jezdi, tak jsem si rekl ze by to mohlo byt okolo 100cm.
HonzaCh píše:A jo, dvě třeba 35cm dlouhé 10mm tyčky s lištou uprostřed jistě o nějakou tu setinku při rozjezdu/brzdění hlavy uhnou (dalo by se to asi spočítat). Soudím, že stejně se v tu chvíli ještě/už netiskne. A vzhledem k účelu celého zařízení, je 100% perfektní tisk úplně nutný? Pro mě vizuálně zajímavě vypadalo i to rozsypané písmo z pavouka v demu.
To co mam v tom prototypu bych chtel vylepsit, ale casopisova kvalita neni nutna. Hlavni je aby to bylo citelny. Tema
tyckama a listou myslis neco takoveho? Nevim jak presne si to predstavit. Ted co se o tom bavime sem se k tomu vratil, a nevim jak moc se oba mylime, nicmene se jak vidim tiskne i kdyz se 'papir hybe'. Podle smeru je videt ze se 'spravne misto' prejelo, a nejspis setrvacnosti se sme potom dojeli na spravne misto. Ale takhle velkejm nepresnostem bych se chtel radsi vyhnout. Blissi fotka nize.
HonzaCh píše:tommyjay píše:...Provazek muze byt kolem toho obmotanej tak jak je ted, a akorat zmenim venkovni motory, ktere ji vraceji zpatky. Eureka!
Jj, pokud to namotáš na originální průměr, který šoupe papírem, nic se nezmění, bude to (se to snažit

) jezdit stejně.
HonzaCh píše:Mechanicky obrátit směr pohybu je principiálně jednoduché, vrazíš mezi 2 ozubené kolečka třetí. Prakticky to znamená rozpojit původní dvojici ze záběru a zapojit celou trojici, tedy hýbání s nějakými převody a/nebo spojkami. Přijde mi jednodušší po dotisknutí stránky převzít kontrolu nad tím motorkem a s pomocí koncáku dopravit lištu zase zpátky.
Tak jsem to mel do ted, a fungovalo to celkem okay. Ale pak me napadlo, co tam dat nake jednosmerne lozisko,
neco takovyho, aby kdyz tiskana loaduje ten papir (jede obracenym smerem) tak se nic nedelo, a hybala se jen dopredu kdyz tiskne. Ale pak zas narazim na problem toho, ze by to muselo zvetsit velikost toho kde je obmotane to lanko, timpadem by to jezdilo jine vzdalenosti. A to nechcem.
HonzaCh píše:tommyjay píše:HonzaCh píše:Kdyby byla dynamika či přesnost nedostatečná, dá se ten motorek nahradit silnějším a posílit buzení jen analogově, enkodér a vše ostatní nechat, jak je. Sice ta servosmyčka nebude vyladěná, ale nějak chodit by to mohlo. (Alternativa k přeposílání Arduinu.)
To je neco ceho se hodne bojim, protoze mi dochazi, ze at je to jakkoliv stabilni, pokud by se jakakoliv motorova (pohybova) cast chovala nejak jinak nez v originalni tiskarne (napriklad kdyby kolo bylo o 1mm vetsi, tak to bude mit velky vliv na to kde se tiskne, a jak. Kdyby tam nebyli ty ozubene kolecka u toho DC motoru, tak se nebojim. Ale tim ze se meni rychlost/princip toho 'kulateho pohybu', bojim se do toho zasahovat. Nicmene se samozrejme zeptam, treba k tomu mohl byt jednoduchy reseni.
Nenavrhoval jsem měnit převod, jen -- pokud to původní neutáhne -- motorek jako takový (a tedy recyklovat ozubené kolečko z původního), a když, tak posílit jeho buzení. Servosmyčka ve firmware tiskárny je sice naladěná na ten malý a jeho fyzikální vlastnosti, ale třeba by se to uřídilo i s jiným. Případně by se dal ten původní změnou buzení trochu přetížit...
Aaaaaaaah, okay. Uz rozumim. Nicmene me spis slo oto zmenit motor
konkretne na NEMA17, aby jsem mohl pouzit tu V-Slot konstrukci, do ktere krasne ten motor zapada, cimz by se i vyresil pohyb. Ale to je mnohem mnohem komplikovanejsi nez to reseni s alternativnim pohybem prez to lanko, takze to asi nema smysl dal resit. Byl to jenom muj napad, aby to mechanicky fungovalo 'v jedne stavebnici', nicmene to neni 100% nutne, a asi i nemozne.
HonzaCh píše:No co si dělá tiskárna na dálku nevyzkoumám. Stačí, že mě s*e, že už i taková zařízení pomalu začínají být chytřejší, než já.

Chapu, me taky. Navic tohle je doslova nejlevnejsi inkjet tiskarna na Ceskem trhu, a I na to je celkem sofistikovana. Nicmene tohle je presne proc jsem toho tolik napsal, popsal, a natocil a dal na ten blog. Skola kde studuju ma 'licenci' od Britske univerzity, takze vsechno co ja delam a ucitele vidi jeste musi videt I par lidi v UK. Proto mame velkej duraz na dokumentaci, aby I po par letech mohl kdokoliv jit zpatky a chapat postup atd. Konkretne ted se to hodi, protoze pro sebe nepotrebuju 6 kratkych videi o tom, jak jsem rozebral tiskarnu, ale moc mi to pomaha ( I ty nacrtky) kdyz to musim nekomu vysvetlit kdyz potrebuju pomoct!
HonzaCh píše: PS: Jestli to neva...ze zvědavosti...až na diakritiku

(s ní se text čte fakt líp) máš docela dobrou češtinu, ale soudím, že to není tvůj rodný či hlavní jazyk, co?
Samozrejme nevadi

Cesky jsem se ucil od 12ti, kdy jsem byl 2 roky v Ceske skole, a od te doby doucovani a bydleni tu. Narodil jsem se ve Statech a doma I ve skole mluvim anglicky

Promin za diarektiku a y/i, psani v Cestine (a vsechny ty vyjmky a pravidla) se mi tezko pamatuje