Matice M "VELIKÉ" :-)

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
pavlaxy

31. 5. 2016, 12:49

Ahojky RaS ,
samozřejmě se v přístupu shodujeme není v tom nic osobního ...
Mě zase iritovalo že se staví ze šrotu a chtěla jsem to prostě usnadnit ze závitových tyčí ...
Sériový materiál co koupím a jen něco málo ..vyrobím -to bývá drahé
Vrtání do stavebního železa mi prostě na velkém průměru nepřijde až tak jednoduché ...
Lis zatím nepotřebuji a pokud ano řešení se najde ..
Docela mne překvapilo jak strmě ceny rostou od jistého rozměru
no je tam kalení a popouštění a molybden v oceli a nezinkují se ...
Pro mne je strojařina něco jako detektivka :D :P
(jsem zvukařka a osvětlovačka-umělecké profese :mrgreen: prostě jak Thomeeque říká "mimo-oborová naplavenina" )
dříve jsem se doma zeptala ,ale otec i děděček jsou mrtví :cry:
Habešan
Kontaktovat uživatele:

31. 5. 2016, 5:12

salus píše:I takto to tenkrát fungovalo, ale pamětníci to určitě znají.
Na to nemusim bej pamětník...
Konektory á 200Kč se vyhazují protože zbyly, ale na břit do zalamováku se musím dovolit šéfa.
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
Kvako1
Sponzor fora

31. 5. 2016, 9:53

promiň ale řešíš tady kraviny, naco tam chceš pevnostni matici ? jaký tam předpokládáš tlak ?
v práci jsme nepoužili nikdy víc než 5,8 a na 4 šroubech drží třeba 5 tun na 15metrové pace.
ty tam předpokladáš tlak třeba 50 tun ?
skus se nad tím zamyslet co tady píšeš.
zavitovka M30 a obyč matice, komplet cca do 1500kč uplně vyhoví.
kdo chce ten staví, kdo nechce, hledá proč to nejde.
pavlaxy

31. 5. 2016, 11:20

Kvako1:
projdi si vlákno http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=17129&start=30" onclick="window.open(this.href);return false;
ke konci máme téma lis a to to se vyřádíš :wink:
no asi vlákna jako všichni nečteš celá ,al nevadí ...
vím že to nemyslíš zle ,ale jako praktickou radu na kterou jistě dojde
Dík asi tam dám M36 je jich dost
:D :P
RaS

1. 6. 2016, 5:59

vše by mělo být podloženo nějakým, třeba jen orientačním výpočtem, nejdřív začneš na M45 v pevnosti 12,9 (kdyby byla pevnost třeba 16,5 tak bys chtěl asi 16,5 že? ) pak se odskočí na matici M100 a pak na M35.. spočítej si rozdíl co snese ta M45ka v běžné 8,8 proti té M35 byť v 12,9 .. a když počítat neumím tak to obšlehnu z nějakého funkčního řešení a nevymejšlím kraviny.. jak psal Kvako, někdo staví a někdo řeší kraviny..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Francotirador

1. 6. 2016, 8:59

Pavlaxy, kolika tunovou panenku máš pro takovouto konstrukci lisu připravenou?
Obrázek
U této konstrukce (2 šrouby) mi např. pro 80 tunovou a pro použití standardních M56 matic třídy 8.8 hodně narychlo vychází bezpečnost jen 1,15
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
pavlaxy

1. 6. 2016, 1:20

Ahojky
2Francotiador ,
panenku nemám zatím žádnou ...
Mě to vycházelo jen na max.50ti tunovou ...
Pro mne je to první přiblížení co je reálné a co už ne ..
2Ras ,
podle této diplomky a nesměj se :wink: ...
ŠROUBY víko M48x5 martinec2006.pdf
(1.96 MiB) Staženo 95 x
salus

1. 6. 2016, 4:36

Už dříve jsem se chtěl zeptat, k čemu takové "VELIKÉ" matice potřebuješ, ale nechtěl jsem být vlezlý. Ale podle Tvého posledního příspěvku, kde uvádíš odkaz na výpočet šroubů pro jaderné elektrárny, kde je zcela jistě požadována x násobná míra bezpečnosti mě došlo, že jsi to s dimenzí šroubů a matic pro nějaký domácí lis tak trochu přehnala, sorry :oops:
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
pavlaxy

1. 6. 2016, 4:51

2salus : děkuji ,většina lisů vznikne obšlehnutím i s chlupy RaS to strefil :wink:
jen jsem vzala co bylo po ruce jak spočítat svorník ...
že to namáhání není až tak jednoduché ani u lisu ,
i boční síly vznikají ohybovým namáhánín mostu/překladu jeho nežádoucím prohnutím...
je to velice pěkně a názorně zpracované a dříve nedostupné ...
a nějaký koeficient bezpečnosti být musí ,ale reálný že
A jadernou elektrárnu po večerech nestavím ...
:D :P
Kvako1
Sponzor fora

1. 6. 2016, 7:48

ne, opravdu řešiš kraviny za tím si stojím. v těchto konstrukcích dělám už přez 20let, živí mě to a pokud ti nevyhovuje pevnost tak se davají dvě matice nad sebe. pro lis z panenkou 50 tun stačí šroub M 36 a obyč matice.
počítat ti to tady nebu. to musíš ty. není to ani výtah ani reaktor. nepřeháněl bych to stěma průměrama
ja tady čtu skoro všechny vlakna, pokud se to vlakno ale zvrhne někam jinam pak už jej nečtu. to je pravda. nechápu proč se třeba v tematu nizkonakladivé frezky řeší lis..??..
pavlaxy

1. 6. 2016, 9:58

2Kvako1 :fajn to beru :wink:
mě zase připadá že je kravina dělat lisy z hromady železa jako ten španělský důchodce z odkazu
.... pro lis z panenkou 50 tun stačí šroub M 36 a obyč matice....
když stačí závitové tyče za pár korun jak píšeš ...
a jak si myslím od začátku jen ta M45 je příliš bezpečná a zvolila jsem ji protože vychází draho aby řeč nestála ...
A to že se řeší lis ve vlákně LJay také jak píšeš mne právě vyprovokovalo k tomu inzerátu a docela se ta diskuse povedla :lol:
Jsem sice za trubku ,ale účelu bylo snad dosaženo a "odedneška lis jen ze závitovek" :D :P :twisted:
A v příloze je lis z USS a matice jsou M36 vím o něm co vyšel ..
hydraulický lis 20tun USS_01a.jpg
Naposledy upravil(a) pavlaxy dne 1. 6. 2016, 10:09, celkem upraveno 1 x.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

1. 6. 2016, 10:05

Kvako1 píše:ne, opravdu řešiš kraviny za tím si stojím. v těchto konstrukcích dělám už přez 20let, živí mě to a pokud ti nevyhovuje pevnost tak se davají dvě matice nad sebe. pro lis z panenkou 50 tun stačí šroub M 36 a obyč matice.
počítat ti to tady nebu. to musíš ty. není to ani výtah ani reaktor. nepřeháněl bych to stěma průměrama
ja tady čtu skoro všechny vlakna, pokud se to vlakno ale zvrhne někam jinam pak už jej nečtu. to je pravda. nechápu proč se třeba v tematu nizkonakladivé frezky řeší lis..??..
Na druhou stranu zase platí jednoduché pravidlo -- když nevím nebo se mi to nechce počítat nebo to neumím, tak to prostě předimenzuju. Samozřejmě s rozmyslem a proporčně (i zde se pozná zkušenost konstruktéra, který přesto že neví nebo neumí vypočítat, tak neudělá naprostý paskvil), čili ne šroubovat desítku plech padesátkou šroubem -- v takovém případě samozřejmě použít stovku plech :-)
Aleš Procháska
obráběč

2. 6. 2016, 8:01

Taky jsem si vyrobil lis a píst mi drží jenom čtyři šestnáctky šrouby plus obyčejné matice a max. síla je tam kolem 50 tun
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=19033&start=0
Francotirador

2. 6. 2016, 8:39

prochaska píše:…Na druhou stranu zase platí jednoduché pravidlo -- když nevím nebo se mi to nechce počítat nebo to neumím, tak …
Celkem promakaný a i pro nestrojaře intuitivní je MITCalc http://www.mitcalc.com/cz/download.htm" onclick="window.open(this.href);return false; doporučuji vyzkoušet měsíční plnohodnotnou demoverzi (po uplynutí lze zpětně vytvořené soubory otevřít a prohlížet). Na návrh lisu jsou potřeba snad jen nosníky http://www.mitcalc.com/doc/beams/help/cz/beam.htm" onclick="window.open(this.href);return false; a šroubový spoj http://www.mitcalc.com/doc/boltcon/help/cz/boltcon.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Francotirador

2. 6. 2016, 9:02

obráběč píše:Taky jsem si vyrobil lis a píst mi drží jenom čtyři šestnáctky šrouby plus obyčejné matice a max. síla je tam kolem 50 tun
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=19033&start=0
Použití 4 šroubů M16 mi na 500 kN přijde optimistické, ale proč ne. Porovnáme-li obě na první pohled podobné konstrukce, tak je v nich přeci jen rozdíl. To co ještě vyhoví u tebe u Pavlaxy díky jiným kritériím nemusí.

Obrázek
V tvé šrouby drží válec "napevno" tedy je pro tebe především důležité nepřekročení meze pevnosti Rm.

Obrázek
Zatímco u Pavlaxy se matkami šteluje pracovní výška trámce, je potřeba aby se závit nezdeformoval a matkou šlo otáčet stále v celé délce šroubu, tedy je pro ní důležité nepřekročení meze kluzu Re (aby se žádný díl plasticky nezdeformoval).
Odpovědět

Zpět na „Nákup“