pražička na kávu
Moderátor: sysel
Pokouším se o stavbu bubnové pražičky na malé množství kávy, cca 0,5kg. Díly z nerezu už mám, elektrické těleso na míru a elektroniku založenou na arduino taky. Základ je svařen a proběhly první testy včetně elektroniky. Nicméně bych potřeboval poradit s umístěním lopatek, tvarem a jejich natočením, zrna se nemísí dle mého názoru úplně dobře. Vím, že tady někdo pražičku restauroval, případně nemáte někdo zkušenosti s něčím podobným? Na fotce je zkušební buben z PVC trubky s lopatkami z plastu, zkoušel jsem to na obarvených zrnkách kávy.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Restauroval jsem ja
Lopatky byli do sroubovice tak aby ve smeru otaceni vytlacovali zrnka k dvirkum
Zasadni je aby se zrnka nikde nezachycovali
Druha zasadni vec je rychly transport kavy z bubnu na chladici sito
Lopatky byli do sroubovice tak aby ve smeru otaceni vytlacovali zrnka k dvirkum
Zasadni je aby se zrnka nikde nezachycovali
Druha zasadni vec je rychly transport kavy z bubnu na chladici sito
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Přikládám ještě nějaké foto, lopatky mám 4+4, umístění je snad patrné z fotky. Sklon je myslím nějakých 20 st., někde jsem to vyčetl. Nejsou až k přední stěně kvůli umístění teplotního čidla, ale asi je protáhnu a čidlo šoupnu blíže ke středu. Ještě mi tam chybí díl na odběr vzorků.
S chlazením je mi to jasné, jsou tam dvířka na vysypání do nádoby a následné rychlé ochlazení.
Nemáš nějakou fotku vnitřku bubnu? Jak velkou šroubovici lopatky tvořily a kolik jich tam bylo? V protisměru nebyli žádné?
S chlazením je mi to jasné, jsou tam dvířka na vysypání do nádoby a následné rychlé ochlazení.
Nemáš nějakou fotku vnitřku bubnu? Jak velkou šroubovici lopatky tvořily a kolik jich tam bylo? V protisměru nebyli žádné?
Škoda, že již dávno nežije můj děda (byl ročník 1899), ten u jedné firmy v Chrudimi sice dělal hlavně skladníka, ale také příležitostně, v případě potřeby dělal i pražiče kávy. Kromě toho v pozdější době pak se svojí manželkou měli svůj vlastní obchod, takový malý koloniál na předměstí. A tam právě měli domácí pražírnu kávy. Ten by Ti určitě dokázal poradit jak na pražírnu. Můj † táta o tom docela často vyprávěl. Kromě toho později táta u té stejné firmy, kde pracoval můj děda, také dělal skladníka. Jako vzpomínka na oba z doby působení ve firmě mě zůstal jen tento dobový šálek na kávu:pes05 píše:Pokouším se o stavbu bubnové pražičky na malé množství kávy, cca 0,5kg. Díly z nerezu už mám, elektrické těleso na míru a elektroniku založenou na arduino taky. Základ je svařen a proběhly první testy včetně elektroniky. Nicméně bych potřeboval poradit s umístěním lopatek, tvarem a jejich natočením, zrna se nemísí dle mého názoru úplně dobře. Vím, že tady někdo pražičku restauroval, případně nemáte někdo zkušenosti s něčím podobným? Na fotce je zkušební buben z PVC trubky s lopatkami z plastu, zkoušel jsem to na obarvených zrnkách kávy.
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
jsou tam lopatky obema smery viz:
http://yourselfcoffee.blogspot.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://yourselfcoffee.blogspot.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)