Soustružnické sklíčidla

jak na ebayi kupovat a prodavat, odkazy na zajimave veci obchodniky
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Miki2t

23. 8. 2016, 9:05

Diky Jimmy , pro me to tedy znamena ze povolim srouby mezi prirubou a sklicidlem, doklepu a jestli nepujde doklepat tak presoustruzim osazeni.
1asv
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2016, 11:09

No, ale mírně řečeno je to "neřemeslné" i když se to bohužel často dělá. Univerzálka drží na tom osazení a tak by měla být nasazená fest. A případné házení řešit líznutím paken na brusce. V.
Naposledy upravil(a) 1asv dne 23. 8. 2016, 12:56, celkem upraveno 1 x.
martasg1
Sponzor fora

23. 8. 2016, 12:22

No ale v tom případě je mi jasné to konstatování že vyrábí lepší sklíčidla než TOS :)

Znamená to tedy pokud jsi koupil od nich sklíčidlo v toleranci házivosti 0,06, ono bylo v této toleranci vyrobeno a má házivost 0,06, ty jsi zvětšil vůli v dosedací ploše aby jsi mohl sklíčidlo "vyosit" doklepáním a tím si výslednou házivost na stroji "zlepšil".

To mi teda nepřijde jako moc moudré dotáhnout sklíčidlo "na volno" jen na šrouby bez dokonalého kontaktu na osazení. Trochu mi to přimíná můj první soustruh od Bernardo, který měl na osazení mezi přírubou a vřetenem vůli 0,2mm (od výrobce) a musel jsem pokaždé když jsem prohazoval sklíčidla doklepávat.
Mám takovej dojem že lepší sklíčidla mají kužel aby přesně seděly na osazení? Nebo se pletu? Moc soustruhů jsem ještě nerozebral :)
Vládo zastav prosím prodej levné elektřiny na burzu a nákup drahé pro nás čechy
fmodel
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2016, 1:33

1asv píše:No, ale mírně řečeno je to "neřemeslné" i když se to bohužel často dělá. Univerzálka drží na tom osazení a tak by měla být nasazená fest. A případné házení řešit líznutím paken na brusce. V.
Zkus to říct brusičovi že univerzálka má bejt na fest :lol:
Pokud nesoustružíš železniční dvojkolí tak se ta univerzála nehne ,a je to celkem běžná praxe :wink: A u těch hobby hraček se dřív spálí motor než pohne hlava . Pakny se lížou suportovou bruskou nebo fortunou přímo na mašině a musí se používat přípravky pro napružení aby to mělo nějaký smysl.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
fmodel
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2016, 1:37

martasg1 píše: Mám takovej dojem že lepší sklíčidla mají kužel aby přesně seděly na osazení? Nebo se pletu?
Myslím že se pleteš :wink:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2016, 1:40

tak hlavne univerzalka je univerzalka a klestina je klestina
nikdo nezaruci ze si soustava pakna jeji vedeni celni zavit ulozeni zavitoveho kola vzdy sedne pro kazdej prumer a pro vnitrni i vnejsi upnuti vzdy na stovku
a co pak zbyva jineho nez to doklepnout

osobne mam podtocene vsechno vsude aby to bylo mozne

lepsi sklicidla ne ale spousta soustruhu ma rychloupinaci system s kuzelem kde se pod sklicidlo dava mezideska a pak to opravdu rychle vymenis a sedi to na kuzelu
nicmene tu mezidesku muzes taky podtocit
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2016, 6:32

Kvako1 píše:je to moravská firma, vyrobky jsou polské a dost kvalitní.
mám od nich svěráky , nějaké upínače a taky 100mm sklíčidlo.
dovolím si tvrdit že to skličidlo je přesnější než tos. na stovkových hodinkách se mi ručička skoro ani nehne.
Mám od nich br. svěráky a jsem s tím tedy max. spokojen, jestli ty sklíčidla jsou čínské netuším, nicméně mají typicky čínské upínání, na 80mm sklíčidle už je 3xM6 a osazení 55 (tos 3xM5 a 63mm), na 100mm už je 3xM8 a 72mm osazení (tos 3xM6 a 80mm), já jen aby pak nebyl někdo překvapenej až to bude ládovat na přírubu místo tos sklíčidla :wink:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Kvako1
Sponzor fora

23. 8. 2016, 11:33

tumlik píše:
dovolím si tvrdit že to skličidlo je přesnější než tos. na stovkových hodinkách se mi ručička skoro ani nehne.
Mám od nich br. svěráky a jsem s tím tedy max. spokojen, jestli ty sklíčidla jsou čínské netuším, nicméně mají typicky čínské upínání, na 80mm sklíčidle už je 3xM6 a osazení 55 (tos 3xM5 a 63mm), na 100mm už je 3xM8 a 72mm osazení (tos 3xM6 a 80mm), já jen aby pak nebyl někdo překvapenej až to bude ládovat na přírubu místo tos sklíčidla :wink:
jj je to tak , ja si dělal skoro všecjny příruby sám , kromě toho cnc soustruhu.
tam je skutečně krátky kužel camlockD3 tam opravdu nic nedoklepneš pokud máš přímou univezzálku. jedině pak použít přírubu a klasické sklíčidlo
obrazek znetu
Přílohy
sklicidlo-univerzalni-4-celistove-prumer-200mm-3.jpg
milan584

24. 8. 2016, 5:26

tumlik píše:
Samozřejmě - všechno to je nativní čína - polský ani náhodou. Jediný polský výrobce je Bison, a ten to fakt není.
"Kvalita" je stejná jako u čehokoli z číny - ty tvrdé nástrojařské svěráky obvykle jsou relativně slušné (i tak je bezpodmínečně nutné přeměřit a v případě potřeby přebrousit - mám jich několik, některý dobrý, jeden byl šišatý i o 0.05 všude :shock: ).
Sklíčidla nekomentuju - pokud někdo tvrdí, že jsou dobrý, tak asi nikdy slušný sklíčidlo v ruce neměl. Porovnání s Svitavama - (modrý) - to taky nechápu - svitavy jsou normální slušná kvalita (ikdyž taky jde jasně dolů), naopak ty čínský......na vánoční stromeček dobrý :mrgreen:
Doporučuji zkusit rozebrat (ale na lačno - není to bez zásadního nebezpečí).
milan584

24. 8. 2016, 5:33

fmodel píše:
1asv píše:No, ale mírně řečeno je to "neřemeslné" i když se to bohužel často dělá. Univerzálka drží na tom osazení a tak by měla být nasazená fest. A případné házení řešit líznutím paken na brusce. V.
Zkus to říct brusičovi že univerzálka má bejt na fest :lol:
Pokud nesoustružíš železniční dvojkolí tak se ta univerzála nehne ,a je to celkem běžná praxe :wink: A u těch hobby hraček se dřív spálí motor než pohne hlava . Pakny se lížou suportovou bruskou nebo fortunou přímo na mašině a musí se používat přípravky pro napružení aby to mělo nějaký smysl.
To bude nějaký divný brusič, co má dost času a nebo nějakou historickou mašinu.
Pořádný brusič má na pořádné brusce pořádný sklíčidlo - takový jako na brusku patří - ne čínský kličkový bastl - třeba PML (s opakovatelnou přesností 0.003 i lepší)
http://www.pml-pal.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
To při výměně běží a nic se furt nepřebrušuje - to by totiž nic nevyrobil - akorát by se furt patlal s generátorem házení.
Mj, na brusce je kličkový sklíčidlo akorát k zlosti - protože ho nelze utáhnou opakovatelně stejnou silou - do garáže možná dobrý, na seriozní práci nepoužitelný.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2016, 6:06

Ale ono se tak doklepava i to kdyz mas hazivost mezi plochami na polotovaru
milan584

24. 8. 2016, 6:22

robokop píše:Ale ono se tak doklepava i to kdyz mas hazivost mezi plochami na polotovaru
nějak mi uniká, jak by takový dílec na brusku (předpokládám děrovku) vypadal.
Protože pokud se na děrovce upíná, tak zásadně do přípravku, nebo do kleštiny, nebo do sklíčidla na brusku s měkkýma čelistma (ne bastlu s kličkou), který má díky pneumatice opakovatenou a nastavitelnou upínací sílu. Navíc pokud se chce aby to mělo geometrií jinou než brambora :shock: tak se zásadně upíná za čela nebo na magnet a nebo na magnetickou desku s kluznýma opěrkama (typicky ložiska - kroužky a nebo cokoli, co má běžet díra s povrchem).
Klasická univerzálka na brusce - jasný signál :shock: .(až na pár zcela specifických vyjímek).
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2016, 6:33

No nemyslim prave seriovku ale takovou tu typickou opravu ruznych ploch u neceho co treba dostalo ranu
Nebo neco co je soustruzene na vic upnuti a neni tam veliky pridavek pod brus
V mnoha pripadech je to blbe upnutelne za nekvalitne bezici povrch ale brousit se musi k nejake plose co uz bezet musi
Sice to je problem technologa ale prave pri ruznych opravach a kusovce na tyhle veci nemuzes prilis hledet
Tam bude levnejsi doklepnout uvolnene sklicidlo nez to cele vymyslet jinak
filla
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2016, 8:26

robokope, uz podruhe za kratky cas stracis svuj drahoceny cas, musim vsak uznat, ze tva trpelivost je obdivuhodna
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2016, 8:36

ja myslim ze obe strany teto debaty maji svoji pravdu
ale kazda strana tak nejak pozapomela ze ta druha pravda ma sve opodstatneni v urcitych pripadech a tudiz je nemene dulezita
Odpovědět

Zpět na „Ebay, aukro, a jine“