Vrtacka TOS V20

jak na ebayi kupovat a prodavat, odkazy na zajimave veci obchodniky
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
aleshonsa

19. 9. 2016, 2:04

https://stroje.bazos.cz/inzerat/6459852 ... TOS-VS.php" onclick="window.open(this.href);return false;
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
brutal

19. 9. 2016, 2:49

Tenhle inzerat uz tam je dyl, asi to pridal znovu. Evidentne to nikdo nechce, ale nevim proc, me to prijde podle fotek hezky...
aleshonsa

19. 9. 2016, 4:03

Mě to přijde dobré i cenově. Já jsem sloupovou verzi koupil za 20 a už to mi přišlo jako super cena,
Je fakt, že je to stará verze, kde se motor nepouští stykačem ale přímo spínačem páčkou. Takže když třeba vyletí jističe a zapomeneš to zapnuté, tak se ti to zase samo rozeběhne. U té mé uvažuju o přestavbě na stykač. Pak jedině jestli třeba nehází vřetene nebo nejsou stržené některé rychlosti. Nicméně vzhledem k ceně se, kdo jí shání, vyplatí se o to zajímat a zjistit co a jak.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
capumpor

19. 9. 2016, 9:02

Myslím že hlavní důvod proč ji nikdo nechce je právě ta cena.
Je to úplně nejstarší typ V20, rok výroby kolem 1950. Ještě starý typ vypínací spojky posuvů. Další je ten vypínač z boku. Tlačítka zepředu jsou mnohem bezpečnější, jsou po ruce. Další mínus pro tu v inzerátu je totálně rozvrtanej stůl a to tak, že jsem to už hodně dlouho neviděl. Nemá chlazení.
16 tisíc je cena, za kterou se dá v klidu koupit pěkná V20a a s trochou štěstí i V20b. Dle mne adekvátní cena tak 8 až 10, max 12 (za podstavec)
Sběratel strojů :-)
Zbýňa

19. 9. 2016, 9:15

Tyhle typy VS20 a VS32 ve sloupový verzi jsou hrozně pitomý na to jak jsou drahý. Největší nedostatek je v tom, že se sice dá vysunovat jak stůl tak i vřeteník, ale vřeteník by měl bejt na peru, aby se s nim dalo vyjet a nerozcentrovat vrtání, takhle jak se otáčí vřeteník i stůl je to fakt na pytel. Navíc ty strojní posuvy jsou docela rychlý.
capumpor

19. 9. 2016, 11:23

Tak za tohle ti dávám palec nahoru. To jsi napsal hodně dobře. Vrtám na VS32a a vždycky si musím nejdřív uvědomit, který nástroj je nejdelší a na ten seřídit vřeteno na střed. Nějaké přizvedávání vřeteníku později už nelze. Je to holt sloupovka, né stojanovka. A posuvy zrovna tak. 0.11 na ot. je dost. Radši vrtám ručně ať už kvůli přerušování špon nebo kvůli tomu že rychlý posuv přírubu v univerzále prostě posune. Drží to za málo. Kdo vrtal 4díry v 3paknovce dobře ví o čem mluvím. Vrták musí mít kvůli povrchu malý úhel hřbetu.
aleshonsa

20. 9. 2016, 1:00

Jenomže tohle není podle mého vada jen vrtaček TOS, ale všech sloupových. To bys musel mít skutečně nějakou stojanovou vrtačku, co se sem vozily ze SSSR. Nicméně mam dojem, že nemají na výšku takový rozsah jako třeba sloupová když vytočíš stůl stranou a máš obrobek na základně. Já jsem třeba chtěl sloupovou vrtačku právě kvůli tomu. Třeba stojanová vrtačka 2N150 má max. vzdálenost vřetene od stolu 800, u VS20 je to 1,1m (výkonnostně s VS20 srovnatelná 2H125 má jen 700mm). Jenomže i u té 2H125 je nejpomalejší posuv 0,1mm/ot a teprve ta 2H150 má 0,05.
Samozřejmě stojanová vrtačka je co se týče do tuhosti super a ve spojení s křížovým stolem se na ní musí dělat jedna báseň. Nicméně celkově jsou tyto stroje někde jinde. 2H125 má 880kg a na výšku musíš mít 2,35m (to zase o tolik není. 2H150 má už skoro 2t a potřebuješ prakticky 3m strop. Navíc bych řekl, že za 20 000,- takovou vrtačku ve slušném stavu neseženeš. Mě jí třeba 2 lidi nezávisle na sobě nabízeli za 35 000,- a už si nepamatuju, která to konkrétně byla (asi ta 2H125).
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
capumpor

20. 9. 2016, 6:46

Mě naopak připadají rusandy mnohem levnější než třeba Dačice. To jsem pozoroval prakticky u všech obráběcích strojů. Jestli je to pořád kvůli nějaké té nenávisti?
Ale nakonec jsme si k vrtačce 2h125a taky pořídili domů ještě VS32b, a to kvůli vřeteni. Morse 4 má snad při podobné velikosti snad jen BK32.
Když už jsme u toho, hledám trojřemenici motoru a kryt řemenů na VS32b. Ne že by se to nedalo vyrobit ale kdyby to třeba někdo měl :-)
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 9. 2016, 8:33

capumpor píše:..........Nějaké přizvedávání vřeteníku později už nelze. Je to holt sloupovka, né stojanovka.
proč by to nešlo :) kamarád měl na spodku toho krytu řemenic přidělanej čtyřhran, na stěně pak svisle kus hoblované desky :lol:
pamatuju, že jsem mu říkal, že mě to připadá takový humpolácký, že bych na stěnu čmrknul podle váhy rysku a dal někam na vrtačku laserové ukazovátko z tržnice, o kolik víc by jsi se felil jak na vyglajdaným peru :)
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
elbarto

20. 9. 2016, 8:36

Urcite mate Sokolici pravdu, obcas je potreba vyjet nahoru a zustat v ose. Soucasne priznavam, ze vytoceni bokem pouzivam pomerne casto, abych se lepe trefil mimo osu sveraku u vetsich veci. Vyrobce se proste vsem nezavdeci :-)
tomaslad

20. 9. 2016, 8:46

Za 20 tis. Kč jsem koupil před 3 roky v tom již zde diskutovaném Benešově k mé dosavadní spokojenosti (kromě mírného prolínání oleje) poctivou bulharskou sloupovou vrtačku PK 32, průměr sloupu snad 160 mm, vyrobeno 1975, hmotnost cca 700 kg, má morse 4, stůl lze natáčet- úhlovat, nebo odkonit na stranu a použít dolní základnu, nebo lze stůl jednoduše sundat z čepu a taktéž používat dolní základnu, pokud by stůl vadil... nejmenší otáčky 85/min, nejvíc 1600/ min, má x rychlostí řazených otočným regulátorem, má 4 strojní posuvy, převodovka řešena ozubenými koly, motor 2,2 kW, pinálá vá výsuv asi 25 centimetrů, spínání řeseno tlačítky/stykači, vč. chlazení (resp. čerpadlo bylo přidáno jako bonus zdarma) Takže ta výše inzerovaná vrtačka není dle mého názoru zas taková výhra, ale já jsem jen uživatel - hobbysta, který by si ovšem nikdy systémově nekoupil ty současné šílené parodie na vrtačky made in China - alá Proma a obdobné zgarby současné produkce, takže oproti těm současným čínám je to, z druhého pohledu, naopak super stroj, použitelný ještě pravnuky.
elbarto

20. 9. 2016, 9:06

To Tomas: souhlas !! Nekteri nejmenovani clenove spis zasekavaji forum svymi "objevy". Veteran co je roky na bazosi s rozvrtanym stolem, "uzasna pecka" ... Vrtacka je nakup na cely zivot. Pridam si 4 tis. a najdu na bazosi peknou V20B, mladsi o 30roku vcetne brzdeni. Spec. to brzdeni je hrozne prakticke a VSku bez neho bych uz urcite NEchtel, nedam na to dopustit. Navic jak uz nekdo psal, tlacitka pred nosem nahore jsou pohodlne, stopka maximalne prakticka.
aleshonsa

20. 9. 2016, 11:18

elbarto píše:Nekteri nejmenovani clenove spis zasekavaji forum svymi "objevy". Veteran co je roky na bazosi s rozvrtanym stolem, "uzasna pecka" ...
Když se ti to nelíbí, tak to nečti. Sháníš vrtačku V/VS20 - nesháníš, tak co se o to staráš. Už jsem ti to vysvětloval u hlavy k FB 32 (co se původně myslelo, že je na FA4). A sorry, já nebudu hodinu každý inzerát analyzovat jaké je jeho pozadí. To ať si udělá ten, co tu vrtačku shání, nebo obecně shání nějakou vrtačku.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
capumpor

20. 9. 2016, 12:59

Tumlíku, jistě že řešení by bylo, jenže v práci se musí dělat, ne si hrát :-) . Taky mám rád udělátka, ale inženýrovi v kanclu to nevysvětlíš. Ten vidí jen počet výrobků.
S vrtačkou jsme si na sebe už tak trochu zvykli, tak se tolerujeme :-)
aleshonsa

20. 9. 2016, 3:24

capumpor píše:Mě naopak připadají rusandy mnohem levnější než třeba Dačice. To jsem pozoroval prakticky u všech obráběcích strojů. Jestli je to pořád kvůli nějaké té nenávisti?
Ale nakonec jsme si k vrtačce 2h125a taky pořídili domů ještě VS32b, a to kvůli vřeteni. Morse 4 má snad při podobné velikosti snad jen BK32.
Když už jsme u toho, hledám trojřemenici motoru a kryt řemenů na VS32b. Ne že by se to nedalo vyrobit ale kdyby to třeba někdo měl :-)
Že obecně ruské stroje nejsou oblíbené, je pravda. Provedení je často horší než TOS a plno lidí je má zařazené do kategorie "velké, hlučné, teče z nich olej".
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Odpovědět

Zpět na „Ebay, aukro, a jine“