Koupím obráběcí centro
Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Dobrý den,
koupím frézovací centro-rozjezdy X-min 1000mm; y-min 550mm; vřeteno 8000ot/min; řs Heidenhain 426výš; ideálně s řízenou čtvrtou osou. Rok výroby od 1998..... Mcv 1000Quick apod...
Kdyby někdo o něčem věděl a nebylo to od překupníků tak se prosím ozvěte,děkuji moc.
koupím frézovací centro-rozjezdy X-min 1000mm; y-min 550mm; vřeteno 8000ot/min; řs Heidenhain 426výš; ideálně s řízenou čtvrtou osou. Rok výroby od 1998..... Mcv 1000Quick apod...
Kdyby někdo o něčem věděl a nebylo to od překupníků tak se prosím ozvěte,děkuji moc.
A jak můžem vědět že taky nejsi překupník když s náma nemluvíš ,a od srpna máš registraci.

http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Tak jestli je nutný bejt pro poptávku registrován xlet, tak by to chtělo dát do nějakých podmínek pro uveřejňování inzerátu. Normálně jsem poptal věc co sháním, nevim o co jde... jestli Vás to nějako irituje tak se omlouvám a u administrátora zařidťe smazaní mého příspěvku, jestli Vás to neobtěžuje tak nerejte a ponechte to tu k přečtení lidem, kteří by mohli mít něco na prodej a ne jen blbý pindy. Nemluvim s Váma protože jsem plachej, frézuji na cnc teprve deset let a moje znalosti nejsou zdaleka tak dobré jako Vaše. Nejsem překupník, jsem pouhý podřadný dělník v kolbence co vstává ve dvě ráno aby byl ve tři v práci a do dvou odpo dělal, na třech frézovacích centrech, práci i za ostatní lidi, kteři jsou dnes nepoužitelní. Mám toho plný brejle a tak jsem uškudlil nějaký koruny a chci svoje centro domů. To je celé.
No ty jseš ale nevrlej ,myslel jsem že se zapojíš jako většina kluků tady ,ale jestli se tě to nějak dotklo tak to se omlouvám .
Tohle chápu. Taky bych nejraději nebyl zaměstnancem.
Nevím jak je to tedy s CNC stroji, ale musím říct, že i překupníci se poslední dobou celkem krotěji. U klasik určitě. Tak bych to hned nezatracoval.
Nevím jak je to tedy s CNC stroji, ale musím říct, že i překupníci se poslední dobou celkem krotěji. U klasik určitě. Tak bych to hned nezatracoval.
Sběratel strojů :-)
Ty bláho začínat na takové mašině to asi není jen tak
ta má 12 tun a taky zabere nějaké to místo a příkon jističe... prostory máš?
A kolik na to máš připraveno? To si musel hodně šetřit
taková mašina aby měla nějakou přesnost a spolehlivost půjde zcela jistě nad 20 tisíc EUR (600 tis. Kč).

A kolik na to máš připraveno? To si musel hodně šetřit

Ferda mravenec a někdy brouk Pytlík 

V prvý řadě musíš vědět jestli si troufneš na opravu nemocnýho CNC ,pak ta cena je podstatně lepší než když kupuješ funkční (s překupníkem je potřeba mluvit dost profesionálně a ví že s cenou určitě pohne když nemluví s trubkou).Pak je třeba vědět čím se ktetrý model osazoval ,třeba MCFV s 407 hajdošem má stejnosměrný serva a můžeš počítat s výměnou protože už toho budou mít asi dost ,systém do 426 hajdoše je na běžný frézování ,na 3d s milionama řádků zapomeň ,426/430 je jen tak tak (mám ho ) tak že nejlepší volba by bylo něco nemocnýho s 5kovou řadou.
Di ty breptomartasg1 píše:Ty bláho začínat na takové mašině to asi není jen takta má 12 tun a taky zabere nějaké to místo a příkon jističe... prostory máš?

Jistič mu bude stačit 50A-60A ,musel bych kouknout do not , navíc nikdy nepojede tak aby se dostal na papírové hodnoty.
Nedoporučuju nic nemocnýho za víc než 150 tisíc tříosýho a 200 tisíc čtyř/pětiosýho 
Protože ve výsledku jsi s opravama na 600 tisíc plus mínus u takhle velký mašiny a velká rizika se starými komponentami. Ale spíš počítej do milionu aby to bylo použitelný po modernizaci.
Osobně si myslím že pořizovat takto velkou mašinu použitou jako první mašinu CNC do dílny je zcela jistě sebevražda nebo masochismus.
Pokud jsi ušetřil více jak milion tak klidně... ale jinak začni s menší - bude levnější a i opravy méně nákladné.
Začínam s polovičními mašinami co se týká rozjezdů, váhy a příkonů a za čtvrtinovou cenu zmiňované pětiosy a po detailních rozborech a kalkulacích je to docela ranec ufinancovat. snad tady částky ani raději nebudu zmiňovat

Protože ve výsledku jsi s opravama na 600 tisíc plus mínus u takhle velký mašiny a velká rizika se starými komponentami. Ale spíš počítej do milionu aby to bylo použitelný po modernizaci.
Osobně si myslím že pořizovat takto velkou mašinu použitou jako první mašinu CNC do dílny je zcela jistě sebevražda nebo masochismus.
Pokud jsi ušetřil více jak milion tak klidně... ale jinak začni s menší - bude levnější a i opravy méně nákladné.
Začínam s polovičními mašinami co se týká rozjezdů, váhy a příkonů a za čtvrtinovou cenu zmiňované pětiosy a po detailních rozborech a kalkulacích je to docela ranec ufinancovat. snad tady částky ani raději nebudu zmiňovat

Nový MCV 1000 od Kovosvitu váží 11,5 tuny. To starší tuším tak 4? Nebo 6?
EDIT: To martasg1, ale to bys právě mohl, abychom si i my ostatní udělali obrázek. Alespoň nějak stručně, co vše je potřeba a kolik je přibližná cena. Myslím, že tu nejsem jediný, koho by to zajímalo a kdo by ti za to byl vděčný.
EDIT: To martasg1, ale to bys právě mohl, abychom si i my ostatní udělali obrázek. Alespoň nějak stručně, co vše je potřeba a kolik je přibližná cena. Myslím, že tu nejsem jediný, koho by to zajímalo a kdo by ti za to byl vděčný.
Ach so - koukal jsem na jiný stroj s podobným označením.fmodel píše:Di ty breptomartasg1 píše:Ty bláho začínat na takové mašině to asi není jen takta má 12 tun a taky zabere nějaké to místo a příkon jističe... prostory máš?
![]()
to je Kovosvit 5000kg to není Zlínský MCFV s 8000kg
Jistič mu bude stačit 50A-60A ,musel bych kouknout do not , navíc nikdy nepojede tak aby se dostal na papírové hodnoty.
To je zajímavé - 5 tun mají moje tříosky s polovičními rozjezdy... asi nějaká odlehčená verze

Dobře, tak jen naznačím - chystám se na přestavbu Hurco BMC 25:Andy V píše:Nový MCV 1000 od Kovosvitu váží 11,5 tuny. To starší tuším tak 4? Nebo 6?
- vřeteno 6ks ložisek po 7500 Kč od FAG
- výbrus dutiny SK40 cca 5000 Kč
- vyvážení ???
- práce čas cca 20 tisíc
- jeden kuličkový šroub cca 35-50 tis. Kč
- axiální ložiska šroubů 3ks 2500 Kč
- lože a vřeteník Turcite B nebo kluzná hmota + zaškrabání čas cca 50 tisíc Kč
- optická pravítka 3ks po 15 tisíc Kč
- upgrade na Mesa + Linux materiál 20 tisíc Kč + práce a programování čas cca 150 tisíc Kč
- plus samozřejmě čas na kompletní rozborku, čištění, renovaci nátěrů
Takže to raději nebudu počítat a přestavbu tohodle stroje budu brát jako koníček - jako když si někdo spraví veterána, ta mašina se mi prostě líbí

jj vsadili na rychlost ,třeba šroub u MCV 750 mě překvapil jak má malej průměr kolem 35-40mm (musel bych hledat fakturu nebo ojednávku abych to řek přesně ) ,u MCFV byl šroub podstatně robusnější .martasg1 píše: To je zajímavé - 5 tun mají moje tříosky s polovičními rozjezdy... asi nějaká odlehčená verze
Oprava je tak drahá jak moc těm mašinám rozumíš ,mě vyšla repase do 130 000 nové lineáry ,oprava šroubů v KSK ,ložiska všetene a brus dutiny ,+ drobnosti .
Jsem začátečník, ale i přes to bych se stebou podělil o zásadní informace pro výběr stroje a možná tomu kdo stroj pořizuje pomůžou:
Nejnákladnější komponenty na stroji které pro jeho správnou funkci musí dokonale fungovat a určují jeho cenu:
1) moderní ŘS s dostatečnou pamětí a potřebnou rychlostí zpracování programu (víceosá interpolace)
2) poškozené posuvové šrouby (nestandardní nebo vydřené nejhorší varianta)
3) lokálně opotřebené lineární vedení
4) celkově oprava vřetena
5) pohonná soustava vřeteníku (měnič/motor+převodovka)
6) nestandardní servopohony
Vyjmenoval jsem to od nejdražších oprav po levnější.
Nejnákladnější komponenty na stroji které pro jeho správnou funkci musí dokonale fungovat a určují jeho cenu:
1) moderní ŘS s dostatečnou pamětí a potřebnou rychlostí zpracování programu (víceosá interpolace)
2) poškozené posuvové šrouby (nestandardní nebo vydřené nejhorší varianta)
3) lokálně opotřebené lineární vedení
4) celkově oprava vřetena
5) pohonná soustava vřeteníku (měnič/motor+převodovka)
6) nestandardní servopohony
Vyjmenoval jsem to od nejdražších oprav po levnější.

Ne že bych zcela rozuměl jak je tohle myšlenofmodel píše:Oprava je tak drahá jak moc těm mašinám rozumíš ,mě vyšla repase do 130 000 nové lineáry ,oprava šroubů v KSK ,ložiska všetene a brus dutiny ,+ drobnosti .

Když jsem si zjišťoval ceny renovací K.šroubů u KSK tak je to prostě o tom zda je šroub v mém stroji kompatibilní s jejich technologiemi oprav a renovací.
Pokud je to Japonec nebo USA tak je velká pravděpodobnost že to umět nebudou jako v mém případě oba stroje.
Nevím jak by moje znalost ovlivnila cenu opravy K.šroubů v KSK?

EDIT: možná jsem to už pochopil - pokud to myslíš prostě tak, že když si člověk troufne sám se v tom rejpat tak nemusí volat drahé odborníky