otazka je co ma PID vlastne zabezpecovat .. konstantne otacky ? na to netreba PID to riesi konstantna krokovaci afrekvencia. Krutiaci moment ? Ten je dany prudom cez cievky .... a tam ako bolo spomenute je PID nanic - aj ked .. spomeniem nizsie..
PID je regulator so spatnou vazbou, KM je zariadenie ktore samo o sebe nepotrebuje spatnu vazbu, staci mu riadenie nepotrebuje regulaciu. Ak teda vasa aplikacia ma pouzivat PID je treba defonovat cely system ni elen krokovy motor. PID bude mat na vstupe zadavaci clen, vstup spatnej vazby a vystup ktorym nastavy smer a frekvenciu - otacky KM. Spatna vazba moze potom snimat nejaku velicinu ktora je velmi tazko vypocitatelna z udajov ktore lezu do KM (t.j. nemaju to byt otacky ani krutiaci moment - tieto pozname aj bez snimania) a na zaklade tejto informacie ma PID prisposobovat parametre lezuce do KM
Prikladom moze byt KM sprevodovany cez _treci_ prevod a mame zabezpecit konstantne vystupne otacky za prevodom pri premenlivej zatazi .. ano tam je PID na mieste. Spatna vazba sa vytvori od tachogeneratora na vystupnej strane prevodu. Predpokladam ze sa jedna o skolsku ulohu (semestralka ? ), nakolko si nemyslim, ze by niekto pre prax riesenie KM a PID potreboval .. Ako poznam zadavatelov semestralok .. buh=chnu s apo bruchu a vyleti uloha, mnohokrat odtrhnuta od reality
Ako som hore naznacil, riadenie prudu cievkou motora je uloha pre PID. To kladicke PWM-ko ktore vacsina drivrov roby (meria prud .. ak je vyssi vypne . ak je izsi zapne) je totiz istym sposobom P regulacia. Doplnenie o integracnu a drecivacnu zlozku by to mohlo parametre prudu cievkou motora podstane zlepsit .. ale .. prax ukazuje, ze sucastne krokovacie frekvencie su tak vysoke, ze pomalsie PID to nemozu stihat (velmi kratka casova konstanta I aj D) .. a velmi rychle signalove CPU su na taketo riesenie neekonomicke. Ich prinos pre riadenie prudu by bol minimalny.
Pokial sa uloha postavy tymto smerom, je matlab+simulink asi jedine miesto kde sa oplati s tymto PID-kom zaoberat. V pripade objavenia nejakej vyhodnej vlastnosti psri simualcii by sa potom dalo zaexperimentovat s PI nad PWM-kom pripadne aj D zlozkou na nejakom pokusnom drivri.