Propojení CADu s frezou

CAD software, shareware, freeware
Odpovědět
-tomas-
Kontaktovat uživatele:

13. 3. 2009, 5:31

Zdravím, řešim teď jeden takovy projekt,bohužel do toho vubec nevidim :cry:
Mam frezu s pohybem X,Y,Z a mam k ní připojit PC. V PC bych si měl nakeslit obrazek v CADu a nějak to poslat te freze. S kamošem sme se dobrali k tomu, že použijem windows 3.1 (ještě to neni finalni).
No jde mi o to,jak to udělat aby spolu komunikoval PC a freza :?:
Co k tomu potřebuju za programy a nejspiš nějaky procesor.
Jinak freza je řizena DC motory s inkrementalnimi snimači, co odečitaji vzdalenost.
díky za přizpěvky :D
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

13. 3. 2009, 8:00

evidentne asi nemate predstavu o tom co vsechno to obnasi
zacnete studovat forum a zjistite jak na to

pocitam ze teda nemate ridici system
netusite co to je cam
a uz vubec ne jake ma tohle softwarove a hardwarove naroky
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 3. 2009, 9:11

To co potřebujete je asi postup: vytvoření modelu v CAD, vygenerování drah nástroje v programu typu CAM a následné vygenerování NC programu, předání programu do řídicího systému CNC stroje a nakonec obrábění podle tohoto programu. Celkově je to náplň tak poloviny všech témat která se tu probírají a není to nic neobvyklého, naopak k tomuto cíli se dostává nebo chce dostat asi většina přítomných. Bohužel se to skládá z řetězce několika dosti odlišných a nikoliv triviálních úloh, takže bych pro začátek doporučil totéž co robokop, čili číst starší dotazy tady na fóru.
Aleš Procháska
Avenger

14. 3. 2009, 10:41

Tady je takovej malej komix :D jak se asi postupuje (software pro svůj os si budeš muset dohledat sám):
http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/emcinfo.pl?GCncCam
Pak už potřebuješ jen zajistit propojení PC s frézou. Nejlevnější dostupné řešení je asi přes paralelní port s drivery step/dir (dostupných driverů je tady v konfeře v příslušné sekci popsáno dost) pro krokové motory nebo serva (dražší řešení).
-tomas-
Kontaktovat uživatele:

16. 3. 2009, 9:22

no ja bych nejdřiv potřeboval nějak obecně vysvětlit co všechno je třeba,forum sem přečetl,ale moc chytry z toho nejsem...
potřebuju malovat v CADu,takže asi potřebuju CAD, potom asi potřebuju CAM (to sice nevim co je) a potom by to mělo jit do řidiciho systemu CNC stroje (to předpokladam že je třeba MACH3) je to tak? potom v PC potřebuju kartu s určityma portama ke kterym připojim frezu... :?:
mno a co je Gravostar (CAD/CAM) ? timto programem mužu nahradit CAD a CAM? mužu v tom normalně tvořit?
dik za objasněni,potřebuju to vědět jen teoreticky,jakekoliv nastaveni čehokoli mě nezajima :wink:
k

17. 3. 2009, 6:32

kazdy CAD/CAM ma iste omedzenia .. minimalne v tom ako sa vam paci kreslenie v nom atd ..

V momente ked zacnete pracovat na 3 alebo 4-osom stroji s plnym 3D tak gravostar nebude to to prave .. naopak ked budete rezat plosaky, gravirvat menovky alebo bezat 2D resp. 2D+ da sa vystacit s podstatne "slabsim" ale zato lacnejsim CAD/CAM systemom.

Pre 2D, 2D+ je zadarmo napr. gsimple .. pre plne 3D skuste demo synergy .. myslim, ze rozdiel bude sponatelny uz pri spusteni ;))
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

17. 3. 2009, 7:33

Určitě tady na fóru je spousta lidí ,co by ti dokázali odborně poradit.Já jsem jen začátečník o CNC se zajímám asi rok, když jsem se rozhodl ,že si pořídím CNC ,nevěděl jsem skoro nic a byl jsem na tom jako Ty.Takže co Ti radím.Rozlišit co je to Cad a cam.Cad ja kreslící program ,Cam je program ,ve kterým je možno částečně i kreslit ,je však určený na generování drah.To je to ,co bys chtěl aby Ti fréza vyřízla.Já kupříkladu řežu z překližky a z laminátových desek různá žebra a kousky nástaveb na modely.V PC mám řídící program Mach 3 a ten má další podprogram Lazycam.Je to 2 a půl D program tj.že neumí vygenerovat 3 D model.Na 3D je třeba dobrý Feature cam.Do PC je elektronika zapojená místo tiskárny,takže není potřeba žádných karet.Když tedy nakreslím nějakou přepážku ,pošlu to z Cadu do Lazycamu ,ten mi vygeneruje NC kód potřebný k řezání ,ten pošlu do Machu ,trošku jej upravím ,jako určení směru řezání ,spustím to a už se jede.
Odpovědět

Zpět na „CAD“