Pokračování příběhu tohoto soustruhu.
"Prodám soustruh JSO IV. Soustruh má pouze ruční posuvy, je celý vyčištěný a promazaný. Strojní posuvy tzn. příčný a podélný kterými soustruh disponuje nefungují z důvodu absence vodící tyče. 27.000,- "
https://stroje.bazos.cz/inzerat/7885105 ... JSO-IV.php
To by jeden nevěřil, jak barva zvedne cenu....
Josef Svoboda Olomouc IV
Pravidla fóra
Sekce se vypíná, inzerujte v našem novém bazaru https://www.strojirenstvi.cz/bazar .
Vyžadujeme: !!! prodejní cenu !!! nasledné smlouvání o ceně je přípustné. Smysluplný, výstižný a nejlépe stručný popis zboží. Doporučená je kvalitní čitelná fotografie. Zakazujeme: !!! Nabízet zboží pocházející z trestné činosti !!! Pomlouvat zboží, zesměšňovat cenu, nebo prodejce. Inzerovat s odkazem na komunikaci mimo forum (e-mail, telefon a podobne) vyjma bazaru na www.strojirenstvi.cz/bazar. Nesplnění podmínek vede k okamžitému smazání inzerátu, v krajním případě k BANu. Aukce vyjma Holandské dražby je zde přísně zapovězena!
Kupujici vzdy musi nejprve reagovat verejne do vlakna a az pote psat soukromou zpravu. Jde o to aby bylo verejne jasne kdo byl prvnim zajemcem.
Zamknutí/odemknutí inzerátu, smazání a moderaci administruje Ben Ash
Sekce se vypíná, inzerujte v našem novém bazaru https://www.strojirenstvi.cz/bazar .
Vyžadujeme: !!! prodejní cenu !!! nasledné smlouvání o ceně je přípustné. Smysluplný, výstižný a nejlépe stručný popis zboží. Doporučená je kvalitní čitelná fotografie. Zakazujeme: !!! Nabízet zboží pocházející z trestné činosti !!! Pomlouvat zboží, zesměšňovat cenu, nebo prodejce. Inzerovat s odkazem na komunikaci mimo forum (e-mail, telefon a podobne) vyjma bazaru na www.strojirenstvi.cz/bazar. Nesplnění podmínek vede k okamžitému smazání inzerátu, v krajním případě k BANu. Aukce vyjma Holandské dražby je zde přísně zapovězena!
Kupujici vzdy musi nejprve reagovat verejne do vlakna a az pote psat soukromou zpravu. Jde o to aby bylo verejne jasne kdo byl prvnim zajemcem.
Zamknutí/odemknutí inzerátu, smazání a moderaci administruje Ben Ash
Tak to neni jen o barvě - to je uplně jinej soustruh takhle... na tom udělal práci tak za 50 tisíc (v mojí hodinovce
) jak to všechno krásně vyčistil a vyleštil... nádhera - vážím si lidí co mají trpělivost a obnoví starou věc takhle pěkně.

Vládo zastav prosím prodej levné elektřiny na burzu a nákup drahé pro nás čechy
Ja tyhle lestice moc nemusim. Kdysi jsem kupoval starsi dreoboobrabeci stroj v Nemecku ale protoze to byl tezky kus litiny a tehdy byla jeste saskarna s proclenim apod. tak jsem se tam byl podivat osobne. Chlap mel v obrovskem arealu snad tisice vselijakych stroju, vetsinu pod sirym nebem. Vzdy kdyz neco prodavali, dukladne ocistili stroj parni wapkou od bordelu a konzervacni hmoty, ruzne prelestili, okartacovali a obrousili a nasledne natreli barvou. To byla cela "repase". Stroje byly ve stavu povolene/chybejici sroubky, pridrene loziska atd. navic do vseho natekla voda... Kdyz jsem to videl, dost razantne jsem ukecal cenu dolu.
t256: Sice jsem neviděl víc, než tuhle fotku, ale tohle není jen owapkovaný, okartáčovaný a přetřený. Na tom je odvedená spousta práce a ta cena je velice příznivá. Kdybych chtěl kupovat soustruh, tak tenhle bych za 27k klidně bral.
t256: Tak si ten inzerát rozklikni. Tohle není jen přeštětkovanej soustruh. Tohle bylo minimálně kompletně rozebraný a vyčištěný. I kdyby na tom nebylo udělaný nic z hlediska přesnosti stroje, tak jen ta práce co je na fotkách vidět, ta za těch 27k stojí.
Já teda nevím, ale když si projdu fotky tak se asi evidentně o tzv. leštiče nejedná. Lak je udělán nejen z venčí, ale i zevnitř - viz pohled do otevřené převodovky, nebo vnitřek levé nohy s motorem. Takže evidentně to musel rozebírat v podstatě do šroubku. Jak je repase udělaná dál nevím, protože bych to musel vidět. Jde o to, jestli jsou třeba vyměněná špatná ložiska atd.
Samozřejmě ideální by bylo doplnit chybějící díly jako třeba vodící tyč, nemluvě o zaškrabání, tj. udělat GO. Nicméně to by neskutečně celou repasi prodražilo a soustruh modernějšího typu to z něj stejně neudělá a bylo by to neprodejné. Podobně jako FN22 po GO, za kterou chtěli nějakých 300 000,- CZK.
Samozřejmě ideální by bylo doplnit chybějící díly jako třeba vodící tyč, nemluvě o zaškrabání, tj. udělat GO. Nicméně to by neskutečně celou repasi prodražilo a soustruh modernějšího typu to z něj stejně neudělá a bylo by to neprodejné. Podobně jako FN22 po GO, za kterou chtěli nějakých 300 000,- CZK.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa: Tak to někdo koupí, nacpe do toho dalších 23k (pokud to ještě chce dotáhnout do GO) a má pěknej soustruh po GO za 50k. Pořád to bude přijatelná cena. Kdybych našel takhle pěknou obrážečku, tak ji beru. Soustruh už kupovat nechci, ale tenhle je fakt pěknej..
Když si člověk udělá GO sám tak to je jiná. Člověk nějak ten svůj čas neoceňuje a třeba mě přesčasy nikdo nezaplatí. A i kdyby zaplatil, tak běžná hodinová sazba jen opraváře je klidně 500,- CZK/h, nemluvě pak když jsou na to potřeba speciální nástroje jako tušírovací pravítka atd., a to fakt bohužel není moje hodinová mzda.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
O leštiče se nejedná. Soustruh je "jen" vyčištěný a natřený. Je tam jen opravené řazení předlohy. Chybí tam kolečko převodu na výměnná kola (jde jen jedna rychlost), asi 6 výměnných kol na posuvy, kryt převodů, spojka, vodící tyč s trapézovým závitem a její uložení (domky). Je natřený ale ne vykytovaný, rozbitý roh suportu je zřejmě vytmelený nějakým tmelem a přetřený, sem tam potlučený nějaký zub převodů, na jednom místě lože vyštíplá prisma pro koně... Nejhorší je, že lože je celkem hodně projeté. Takže kdo by z toho chtěl udělat soustruh, čeká ho minimálně dovolená se škrabákem.
Když se to podtrhne a sečte, nevím nevím, jestli je to dobrá investice.

Není diskuze jako diskuse
Když si někdo bude počítat 500Kč/hod, tak to už dobrá investice nebude. Pro hobíka pracujícího pro radost, by to dobrá investice být mohla. To je relativní.
To ano. Pro zábavu, odreagování, pro modeláře, hobíka do malé dílničky, který moc nehledí na přesnost asi ano. Bohužel ani lunety nejsou. Je to poměrně jednoduchý strojek, není to žádná velká potvora, ale spolkne ještě hodně času a nějaké ty prostředky. Kdo ho nemá, musí o dům dál.
Není diskuze jako diskuse