Drivery za 2/3 ceny a v EU ?

TimeCop

19. 3. 2009, 9:47

Hele lidi - todle umí i ten STEP-násobič jako dražší model GECKO-340 za 3.100,- a chtějí za to 2.100,- , kolik je u kterého poštovné netuším.
Věděl by někdo odhadnout ?
http://shop.cncdrive.com/index.php?productID=139
http://www.cncdrive.com/downloads/2/wha ... re_eng.pdf
Parametry se tuní prý přes USB-čko, vstupy STEP DIR to má opticky oddělené, snad to lze připojit i přímo na LPT bez další desky.
Co na to znalci servo-driverů ? :wink:
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

19. 3. 2009, 10:36

coby

vyskousej a dej sem popis co to dela a nedela :D ono se to na foru objevilo
uz davno , ale nevim o nikom kdo by to mel.
Je to digitalni a da se to ladit , tak by to ?melo? byt lepsi nez GECKO.

Ja myslim ze GECKU pomalu ale jiste zvoni hrana viz hafo levnych driveru od cinana, viz treba CNC.shop-

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
TimeCop

19. 3. 2009, 11:12

Jj, už sem o to zakopnul - tady před chvílí
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=314 ... c&start=75 ale dotaz nějak zapadnul a diskuz umřela.

Ten cnc-shop už je o poznání zajímavější než Gecko s dopravou, zjistím ty Maďary, zač to dají i s poštou a možná to vemu, líbí se mi.
Jak funguje teda ten STEP multiplier, násobí to pulzy z PC, nebo z Encodéru ? Někdo tu psal, že encodér, tak nevím ...

Jinak ale hrát si za 7.000,- a za 4.000,- je kapku poznat, pokud nelžou a umí to to samý.
Nic, ráno moudřejší večera, možná do nich i půjdu. :wink:
Pupik
Kontaktovat uživatele:

20. 3. 2009, 6:10

Nesmis ale na zaver hry ty drivery za 4t. hodit do supliku, to je "game over"
Pak davam prednost radeji tem za 7t. ;)
Co se tyce KM driveru, tak excelentni vysledky jsou s MD882 a neni spatny ani ME742 (cnc.shop), ale ten prvni je opravdu spicka (mikro krok vystup = sinus) za hubicku
Oba maji FETOVE konce ( kdyz dojde k pruseru cca 14CZK za FET IRF540N v GM ) vsechno ostatni oddeleno optocleny
Bezkonkurencni motor je k nim 57HS22 (2.2N) (> 2000ot./min)
Kolegove co videli, potvrdi ze nelzu ;)

Nyni testuju DC serva DCM50207D-1000 + DSC810A, ale to je jiny svet a docela veda pro laiky.
sysel
Kontaktovat uživatele:

20. 3. 2009, 7:00

Pupik píše:Kolegove co videli, potvrdi ze nelzu ;)
Viděl jsem, slyšel jsem a od Pupika jsem raději odešel, nebo bych to doma už nerozdýchal když bych uviděl to svoje.... Drivery jsou fakt super...
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

20. 3. 2009, 7:26

ja to tvrdim porad ze serva jsou o necem jinem a o krokaci bych na tuhle aplikaci ani neuvazoval
ten se hodi tak do tiskarny
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

20. 3. 2009, 7:50

robokop píše:ja to tvrdim porad ze serva jsou o necem jinem a o krokaci bych na tuhle aplikaci ani neuvazoval
ten se hodi tak do tiskarny
Tak to si cece nevidel jak pupikovi lita ta BF 20 ci co to ma (12m/min), to sem cumel ....
Padala mi brada , sice ty krokace simuluji trolejbus s primotopem, ale kdyz kdyz clovek veme v potaz cenu za driver a krokac,,, proc ne.

Serva jsou samorejmne jinde, ale nikdo uz neresi ze rizeni serv signaly krok a smer je hloupost. Skousel nekdo z vas co v ruznych rychlostech udela vlecna chyba ? Skuste budete prekvapeni :D Pri tomto typu rizeni se stim bohuzel neda nic moc delat.

Ladeni PID serva je opravdu malicko alchimie , ale staci to pochopit a je vyhrano.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
k

20. 3. 2009, 8:37

Pupik píše: Co se tyce KM driveru, tak excelentni vysledky jsou s MD882 a neni spatny ani ME742 (cnc.shop), ale ten prvni je opravdu spicka (mikro krok vystup = sinus) za hubicku
..
Bezkonkurencni motor je k nim 57HS22 (2.2N) (> 2000ot./min)
Kolegove co videli, potvrdi ze nelzu ;)
Teraz bezim 57HS22 + ME742 a taktiez musim povedat uplna spokojnost. Stala sa mi ale taka zvlastna vec. Po nahodeni stroja os chodila opacne (akoby sa invertoval DIR). Vypnutie a zapnutie kompu nepomohlo .. ale vypnutie a zapnutie driveru ano. (na vstupe drivra mam pomerne velky kondik, moze byt, ze pozvolny nabeh napetia driver nerozchodil uplne bez probs).

Pripadnych zaujemcov upozornim aj na dalsiu vec, vstup enable ma iny optoclen ako dir a step. Kym enable mi z parportu behal bez probs, tak dir a step nie. Vymenil som parport a uz slapu aj dir a step. Potom som meral napetia na starom parporte, pod 3.3V, cca 3.7 na novom. Stary naozaj zrejme nestacil vybudit dir a step.

Dalsia zaujimavost je LED ktora ukazuje "podpetie" .. u mna vsak svieti aj na 36V .. zhasina zhruba na 37V .. pritom spodne povolene napetie tohoto drivra je uz 20V. Samozrejme je skoda ho prevadzkovat na tak nizkom napeti.

Posledna vec, tento driver nevie full step. t.j. bezny motor sa da nastavit od 400 krokov na otocku vyssie (200 nevie). Toto mi v case nakupu uslo a preto driver lezal v sufliku uz od leta minuleho roka a az teraz som ho zacal pouzivat. Zatial mimoriadna spokojnost..
k

20. 3. 2009, 8:45

este jedno upozornenie .. driver ME742 dava 4.2 A ale v maxime. Priemerny prud je 3A .. co je pre spomenuty motor 57HS22 mierne poddimenzovane resp. je lepsie ten motor bezat v half-coil alebo seriovom rezime ako v paralelnom. (zamozrejme s maximalne moznym napetim .. co pre tento driver je nieco pod 60 V aby sme nechali aspon 10V rezervu pri brzdeni motora).
martyxxx

20. 3. 2009, 8:53

k píše:
Pripadnych zaujemcov upozornim aj na dalsiu vec, vstup enable ma iny optoclen ako dir a step. Kym enable mi z parportu behal bez probs, tak dir a step nie. Vymenil som parport a uz slapu aj dir a step. Potom som meral napetia na starom parporte, pod 3.3V, cca 3.7 na novom. Stary naozaj zrejme nestacil vybudit dir a step.
Na vstupy step a dir se dávají rychlé optočleny, které také zpravidla vyžadují vyšší proud do LED. Další vstupy jako enable, atd. mívají osazeny pomalejší a také levnější optočleny a stačí jim menší proud pro sepnutí (resp. menší napětí na portu). Tím je to dané.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

20. 3. 2009, 9:11

tu bf bych rad videl
videl jsem takhle behat krokace ale pri 200V s driverama tusim za 20 000
na to ze to nema zpetnou vazbu nic moc cena

meril jsem tu vlecnou chybu a mam ji hluboko pod setinou pri 12 metrech
proste nemeritlna
samozrejme je servo a servo

neni to o zpusobu rizeni krok smer
samozrejme ze existuje lepsi rizeni ale rizeni krok smer je pro drtivou vetsinu aplikaci vyhovujici paklize mas kvalitni zdroj pulzu
sama funkce serva je pulzni takze je to vlastne uplne jedno protoze servo pouziva pro odecitani encoder ktery je ve svem pricipu pulzni a tudiz i vstup kdyz je pulzni nicemu to prilis nevadi

jinak porad tu nekdo resi vlecnou chybu
ja jsem se treba na gsk servech nikdy zadne vlecne chyby nedokazal domerit
nikdy se mi neprojevila

z podstaty i krokac ma neco podobneho jako vlecnou chybu
tedy skluz dany pruzenim v poloze viz jine vlakno zde na foru

vlecna chyba je dle meho nazoru prezitek historickych servopohonu
dnesni dsp jsou natolik rychla ze se prakticky neprojevuje
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
k

20. 3. 2009, 9:34

martyxxx píše:
k píše:
Na vstupy step a dir se dávají rychlé optoèleny, které také zpravidla vyžadují vyšší proud do LED. Další vstupy jako enable, atd. mívají osazeny pomalejší a také levnìjší optoèleny a staèí jim menší proud pro sepnutí (resp. menší napìtí na portu). Tím je to dané.
to je sice pravda ale 10MHz optoclen 6N137 mi na tom 3,3V vystupe beha bez probs (z parportu v jednej aplikacii cez neho tlacim nieco cez 1MHz ) .. ono asi tam bude probs inde (nie v prude, mimochodm 6N137 potrebuje apson 5mA co parport musi vedeit dat) .. problemom je prave to male napetie 3.3V proste je na isty druh optoclenov malo, 6N137 vystaci s 1.7V ale niektore mi chodia uz od 1.2V (a driver ma v sebe aj predradny odpor, ktory som neplanoval demontovat aby to na 3.3V chodilo :)

Proset som len xcel upozornit na takuto vlastnost drivra a usetrit tym neikomu cas ked sa to bude pokusat rozbehat na parporte priamo ;)

Pre pripadnych konstrukterov zas odporucam 6N137 .. zatial som nenasiel parport kde by nechodil ;) len pozor . je to s digitalnym vystupom . nie klasicky tranzistor.
martyxxx

20. 3. 2009, 10:11

Na vstupu optočenu musí být připojen do série s diodou LED v optočlenu rezistor, který určuje proud při daném napětí. Pokud je tímto rezistorem nastavený proud např. 5mA při buzení 5V, tak při 3.3V tam poteče pouze 2.6mA. Samozřejmě nevím jaké má uvedený driver vstupní úrovně, pokud 3.3V, tak je asi chyba opravdu jinde. Jinak 6N137 má doporučený vstupní proud v rozmezí 6.3 - 15mA.
martyxxx

20. 3. 2009, 10:16

Teď jsem na to kouknul a ME742 má mít na DIR, STEP i ENABLE 5V. Takže je logické, že při 3.3V to zlobí. Kdo to budí přímo z par. portu a je trochu zdatný elektronik, tak si ty tři rezistory k optočlenům (pokud se k nim dá dostat) může vyměnit za menší a bude to chodit spolehlivě. Nebo použít oddělovací kartu napájenou z +5V. Jestli budíš optrony přímo z paralelního portu bez předřadného rezistoru, tak to je tak trochu "prasárna" :-).
k

20. 3. 2009, 12:10

este raz .. ten driver uz _ma_ rezistor vstavany .. a to co som pisal len hovori o tom, ze je mozne ho pouzit priamo na parport .. ak to parport zvladne. nexcel som navodit domienku ze ten driver je zly lebo sa neda budit z hociakeho parportu.. skor upozornit ze nie kazdy parport ho vie budit priamo.

pokial ide o priame pripojenie lubovolneho optoclenu na parport bez ochranneho rezistoru tak si pozrite ako je rieseny vystup parportu v zakaznickom obvode .. ono tam je totiz logicka 1 generovana pull-up rezostorom takze tam pridavat dalsi rezistor nie vzdy musiete. Podobne to totiz definuje povodna IBM specifikacia parportu .. ktory ma logicku 0 generovanu cez tranzistor a pull-up rezistor na logicku 1... Stav sa ale lisi pri roznych cipoch a aj od toho ci port je bidirectional atd ..

Pokial ste zdatny elektronik . tak musite mat este otvarak na integrace, laserovu pajkovacku a trimvoacku rezistorov na polovodicovom substrate ;)

Pozeram pdf od vishay pre 6N137 .. 5mA staci ..
Odpovědět

Zpět na „Servomotory“