Muj zdrojík

CZ_Pascal

5. 4. 2009, 8:08

A uz je problem na svete :-( nejako jsem zapomnel na obvody vybijejici kapacitu po vypnuti. Nastesti jsem na to prisel driv nez jsem stihnul sroubovakem prejet pres svorky. Mel jsem pripojenej voltmetr a po vypnuti zdroje se napeti nejak neztracelo a to hoooodne dlouho. Tak jsem pripojil zkusmo nejaky rezistor co jem mel po ruce a napeti zacalo pomalicku klesat. Odpor topil jak o zivot a pri deseti voltech (z puvodnich 40V) me to prestalo bavit tak jsem si rekl ze jsem dlouho nic nepokazil a rozhodl jsem se pro rychlejsi cestu - zkrat. Velikost jiskricky me docela prekvapila -> nechci vedet jak by to vypadalo kdybych to pouzil pro 40V. Takze pokud bastlite doma zdroj s vetsi kapacitou nezapominejte na jeji vybijeni :-)
(Pokud ma nekdo rad jiskricky a nema rad kondiky at nadale pouziva sroubovak)
sejosef

5. 4. 2009, 9:31

Tohle řeším tak že to prostě nevybíjím :-).
CZ_Pascal

5. 4. 2009, 11:31

Nevybit to muze byt docela nebezpecne. Energe v kondenzatorech je docela dost. Staci napriklad k deseti (a vice) otackam KM pri plnem proudu (2,5A na fazi). Nebo pokud se neco ladi tak to bohate staci na odpaleni obvodu v driveru. Napriklad v mych kondicich (39,6miliFaradu) je ulozena energie 31,68 Joule (pri 40 Voltech). Pokud tuto energii uvolnim rekneme za 10 miliSekund (zkrat) tak jsme na 3,17 kiloWattech !!! A to uz je docela slusny vykon.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“