Dělení duralových hranolků

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

22. 4. 2009, 12:39

Prodává někdo v CZ http://www.dkhardware.com/product-25757 ... blade.html
Potřebuju nadělit hranolky dural 10x10mm tak abych už nemusel zarovnávat konce na soustruhu. Přesnost 0,05 stačí. Předpokládám že CNC pila s jemnýma zubama to dokáže? Zkoušel jsem 210 mm 48 zubů na 5000 otáčkách - to je nej co jsem sehnal - přesnot a kolmost řezu OK ale povrch hrůza.
Naposledy upravil(a) Aeroomni dne 22. 4. 2009, 3:42, celkem upraveno 1 x.
zbek

22. 4. 2009, 5:37

0,05 přesnost pro pilu ? :shock:
Mad_BOXs

22. 4. 2009, 5:39

Chyba, malé otáčky + dvojitý svěrák, tj. upnutý řezaný a odřezávaný díl.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 4. 2009, 7:20

Já bych to zkusil spíš na 500 než 5000 otáček ... A bez mazání ani ň. A nebo použít pilový kotouč s trapézovými tvrdokovovými plátky, co nejvíc zubů a velký točky, tak 50 m/s.

A upichovat na soustruhu to nejde? Nebo nařezat normálně na pásové pile a potom třeba po 10 kusech zafrézovat konce?

Jestli to má k něčemu vypadat, tak nejvíc práce stejně dá sražení hran.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 4. 2009, 7:32

Podobnou pilu (nejakou japonskou) jsem koupil u www.rdisro.cz. Docela tomu rozumeji, poradili mi k plne spokojenosti.
Aleš Procháska
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

22. 4. 2009, 2:36

Tak sem to neska řešil ve španělskej dědině - zas komedie jak svińa :lol:
Vlez sem do firmy kde řežou dural a maj CNC pilu.
Nějakej Pepe mi ochotně na klávesnici už dnes bez tlačítek a čísel nejprve dvě tyče najednou ufik na 84 ale cm i když jsme mu že to chci na malý heliny a má to bejt 84mm. Na řeznickej dotaz jestli je to tak dobrý těch 84 jsem mu odpověděl, že na to si tak tu helinu leda pověsim a že fakt myslím 84 MM. Tak se zhluboka zamyslel, přeťukal celou obrazovku že jen v jedné kolonce zůstalo oněch 84 a fikal.

Jelikož jsem si zapoměl posuvku a Pape měl jen metr, nechal jsem 3 metrovou tyč osudu ve víře, že to snad bude aspoň víc a pude to zkrátit když netrefí míru. 3 metrovou tyč mašinka rozfikala za pár sekund v k kvalitě řezu víc jak úžasné přesně systémem jak říká Madbox staršina - drželo před řezem i za řezem vzduchovejma svěrákama nejen z boku ale i shora. Asi na tom opravdu záleží aby se materiál neměl šanci pohnout. Hned se mi v palici začala rodit CNC pila a taky sem to řádně ošpionoval mobilem.

Nic složitého, jen to chce fakt řádnou a masivní kontrukci. Na závěr po dotazu kolik platim jsem si stavbu rozmyslel - prej maňána až toho bude někdy víc. :lol: A jen doufam že Pepého nevyhoděj a dlouhodobě neonemocní protože na CNC bez tlačítek nikdo jinej neumí :lol:
Po příchodu do dílny jsme nedočkavě popad posuvku a zjistil, že všechny hranolky mají navlas přesně 84,38 mm. Což je v podstatě výhra, protože těchto pár kusů dorovnám na soustruhu hladce a na další várku si vezmu posuvku, uděláme zkušební řez a pak to bude přesné. K dotazu zda to jde na soustruhu upichovat - ano jde, ale je to pakárna, protože upichovák to dělá do kužele, je to nějakej velmi tvrdej hliník nebo dural.

Kdyby to byl automatovej nebylo by co řešit, ale zas by v tom nedržely závity a těžko se to vrtalo. Tohle se vrtá skvěle, leze s toho dlouhá špona po celé délce vrtáku a závit je tom také ukázkový lamačovym závitníkem.
Přílohy
pila_1.jpg
pila2.JPG
pila_3.JPG
Naposledy upravil(a) Aeroomni dne 22. 4. 2009, 3:01, celkem upraveno 2 x.
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

22. 4. 2009, 2:57

Podobnou pilu (nejakou japonskou) jsem koupil u www.rdisro.cz. Docela tomu rozumeji, poradili mi k plne spokojenosti.
Jakou přesně a kolik stála?
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 4. 2009, 3:53

Byla to Kanefusa 250 mm s tvrdokovem, kod geometrie britu ted bohuzel nevim, nemam ji tady. Stala asi 3500 - puvodne jsem nechtel, ze je moc draha, tak ten prodejce mi ji pucil jen at si ji dam do cirkularky a neco s ni uriznu. Uz jsem mu ji odmitl vratit :-)
Aleš Procháska
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

22. 4. 2009, 3:58

kolik ma zubů???
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 4. 2009, 4:13

Že jsi to ty taxem našel dodák. Zubů má 80. Tloušťka 3, úhel čela 5, úhel hřbetu 13, zkosení zubů 45 levý - trapéz - 45 pravý. Hliník s ní už neřežu protože je to jediná pila na světě která uřízne plexisklo a neoštípe hranu.
Aleš Procháska
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 5. 2009, 12:19

http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=1468
Tady tohle bylo v loni neco podobneho ale jeste navic to z cela vrtalo diru a srazelo hrany. Material byl dural ale jakysi patlavy. Mechanika neni moje zalezitost, ja delal jen rizeni, ale byla to prestavena pasovka s hydr. upinanim a hydr. ovladanim ramene. Docela veliky problem byl udrzet miru, slo uz i o to jak moc novy je pas, protoze kdyz se za nejakou hodinu ojel, mel mensi srank. Na posun materialu byl sroub a dojizdelo to nadoraz prez momentovou spojku. Dneska uz tam maji BLDC servo, ktere presne popojede o miru dilce, tedy neni potreba doraz. Ten se totiz musel pokazde odklopit, prave kvuli vratni otvoru a srazeni vnejsi hrany. Nicmene to narezalo desetitisice, mozna statisice kusu bez soustavne obsluhy. Pouze se nasazovaly nove tyce materialu a sem tam vymenil pas. Nutne bylo dukladne mazani emulzi a ta musela byt dostatecne koncentrovana, jinak se to melo tendenci zadirat.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

5. 5. 2009, 1:06

pěkné pěkné - dokážu si vtom představit cirkulárku asi by to šlo rychleji
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 5. 2009, 1:31

Urcite, dokonce to bylo v planu, postavit jeste jednu masinu prave s cirkularkou, pohony s menici frekvence, upinani vzduchem, rizeni opet PLC, ale zjevne z toho nejak seslo, asi neni kseft.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

5. 5. 2009, 2:40

V podstatě byste se dostali tam kam sem se dostal návštěvou v duralo-zámečnictví. Už jsem měl připravený uplně všechno ale, jak psáno výše, prostě mi to za to nestojí, když to lze za rohem nařezat na super profi CNC pile za milion v ceně práce za facku. To si raději postavím něco CNC ze zábavy za nějakým speci účelem.. Jinak jsem zahlíd ještě jedno krásný řešení - pila jezdí v ose Z a to sem čuměl a nechápal:D Nastavíš obrobek, utáhneš, jednu ruku na jeden spínač druhou na druhej jako je to u lisů a zpod stolu vyjede pila, fikne za zajede pod stůl zpátky jako když se vynoří velryba nad hladinu:DD Krásný řešení jak z hlediska bezpečnosti tak z hlediska rozložení sil na pile.
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

5. 5. 2009, 4:16

Hele, někde si tu psal, že si chodil jako učeň na praxi do aerovky ne? Čéče co si tam dělal, honil baby, nebo vytloukal kantýnu? Kdybys chodil s očima otevřenýma nemusel bys znovuobjevovat ameriku, ale možná je ti to souzeno :-)
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“