Úprava Mn80

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4478
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

4. 7. 2018, 2:10

znova nabízím - přijeď se podívat, jak se dá točit kličkama na CNC soustruhu
jak se na tom dá dělat stejně jako na klasice
stačí jen dva pohony na osy + dva snímače pod kolečka + snímač polohy vřetene + linux
do litiny nemusíš hrábnout víc. než jsi hrábnul teď
a umí to pro klasického soustružníka neuvěřitelné věci
Masturn
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 1780
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

4. 7. 2018, 2:43

to ti nikdo nebere, snaz se ovsem pochopit, ze tady jde o to, ze kdyz potrebuji stocit kousek kulany z 20 na 15 v delce 200, tak nez prehazovat kolecka pro posuv, nebo to tocit rukou, tak je pohodlne mit posuv bez nich, spoustet kvuli jednomu kusu pc a datlovat g-kod, je pak jako jit s kanonem na vrabce, za svych 25let praxe na klasikach v kusovce vim, ze se da udelat dvojka hridelka i na su50, ta se ovsem nevejde do bezneho paneloveho bytu
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
lubbez
Příspěvky: 1002
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

4. 7. 2018, 7:07

To testone - určitě přijedu, teĎ trochu nestíhám ale cca po 15. cervenci se určitě ozvu. Rád se podívám, jak to dělá jiný.
to filla - moje slova, já jsem starej dědek a jenom si hraju.
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4478
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

5. 7. 2018, 12:26

na Masturnu s Manualem + žádnej Gkod nedatluješ
buď najedeš kličkou na rozměr a pak podržíš joystick posuvu/rychloposuvu než to dojede v Z
nebo zvolíš příslušný cyklus (2tlačítka na klávesnici) a zadáš koncový bod a hloubku řezu pro víc špon
nebo to uložíš a poskládáš program z více cyklů
stejně jakýkoli kužel
jakýkoli závit vč. vícechodých a kuželových závitů
kulové plochy
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 1780
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

5. 7. 2018, 11:34

testone píše:
5. 7. 2018, 12:26
na Masturnu s Manualem + žádnej Gkod nedatluješ
buď najedeš kličkou na rozměr a pak podržíš joystick posuvu/rychloposuvu než to dojede v Z
nebo zvolíš příslušný cyklus (2tlačítka na klávesnici) a zadáš koncový bod a hloubku řezu pro víc špon
nebo to uložíš a poskládáš program z více cyklů
stejně jakýkoli kužel
jakýkoli závit vč. vícechodých a kuželových závitů
kulové plochy
hura, presne tohle dela ta uprava, o ktere uz tady nejakou dobu hovrime, at uz ta ruska, ci jiny cykloautomat
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
lubbez
Příspěvky: 1002
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

10. 7. 2018, 6:34

Bodla by rada. :-) Původně jsem chtěl propojit vřeteno s enkodérem ozubenými koly. Píšu koly, protože tam musí být jedno třicetizubové a jedno vložené abych se dostal alespoň o 25 mm od vřetene dál. Nakonec jsem to opustil a propojení udělám ozubeným řemenem T2,5. Sehnal jsem krásný u Týmy vč. řemenic a tady je ten dotaz. Řemínek je 4,5 mm širokej a nádherně ohebnej, ale napnout se musí. Z enkodéru vede ocelová osa 6mm a je tam vidět ložisko mám dát ložisko i z druhé strany řemeničky abych snížil namáhání?
r4cv
Příspěvky: 1149
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

10. 7. 2018, 8:17

Ideálne by bolo dať remeničku na samostatnú osku s 2 ložiskami a enkodér cez spojku, aby nebol vôbec namáhaný.
lubbez
Příspěvky: 1002
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

10. 7. 2018, 9:45

Taky mě to napadlo. Byla by škoda ten enkodér zprasit.
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4478
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

10. 7. 2018, 10:15

ne
není to potřeba, je to na radiální namáhání stavěný
v enkodéru jsou kuličková ložiska, i kdyby to byla nějaká 608 nebo tak něco, tak to tah od řemínku vydrží asi 100 let
samozřejmě napnout s citem
není třeba nijak moc
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
lubbez
Příspěvky: 1002
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

11. 7. 2018, 12:26

Tak jsem to udělal takto. Řemenice je nasazena na enkodér (díra H7), drží jí červík a na druhé straně pro sichr ložisko 625.
Díky za rady.
enc_rem.jpg
enc_rem.jpg (17.44 KiB) Zobrazeno 311 x
enc_rem2.jpg
enc_rem2.jpg (18.03 KiB) Zobrazeno 311 x
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4478
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

11. 7. 2018, 1:22

A jseš si jistej, že nějaká šmajdavost v řádu pár setin a nesouosost domečků atd (která tam určitě je) nevnese díky nějakému křížení do toho uložení síly řádově větší než je namáhání od samotného řemínku?
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
lubbez
Příspěvky: 1002
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

11. 7. 2018, 5:39

Nevím, snažil jsem se to dělat s maximální pečlivostí, ale taky klidně ten čuráček na ložisko stočím a budu ještě o 6 mm níž. Pochlubím se zítra, teď už jdu domu.
lubbez
Příspěvky: 1002
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

18. 7. 2018, 4:37

Náhrada za Microcon se osvědčila a tak jsem dneska dodělal alespoň první věc do finálního stavu. Motor má 1,9Nm, krásně se tam vejde a je dostatečně silnej. Maximální otáčky budou 320 ot/min, takže vlastně na vršku výkonu motoru.
Příloha hola_civka.jpg je dlouhodobě nedostupná.
Tu cívku tam nemám jen tak pro srandu, ale spoustu věcí jsem musel hnát přes EZU a bez ní byly problémy s rušením mezi 0,5 - 5 MHz. Ta tlumajzna to vyřešila (3 až 4 závity všech drátů) a tak to od té doby dávám ke všem motorům.
Aby dráty držely.
Takhle to vypadá celé. ABS tisk koncovky NEMA23, ocelová uzemněná chránička a průchodka.
Přílohy
hola_civka.jpg
Naposledy upravil(a) lubbez dne 18. 7. 2018, 4:40, celkem upraveno 1 x.
lubbez
Příspěvky: 1002
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

18. 7. 2018, 4:39

stahovacka.jpg
lubbez
Příspěvky: 1002
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

18. 7. 2018, 4:40

hotovy_motor.jpg
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“