Sn 4OO
Zdravím jsem tu úplně nový,mám problém pořídil jsem si soustruh Sn400,a potřeboval bych návod k obsluze to by ještě nebyla taková hrůza.Po dopravení soustruhu na místo jsem zjistil že stávající elektrika ho neutáhne nevíte někdo co je tam za motor a jestli by se dal nahradit?Díky
To se nedělá, to se kupuje
. Ale vážně, to se nedá střelit od boku. Začal bych tím, že bych se podíval na štítek motoru, jaký má jmenovitý proud. Pak mrkni na jistič, jestli je vůbec schopný ten jmenovitý proud unést. Pokud je to v pořádku, tak bych uvažoval o softstartu. Jde o něco takového http://www.siemens.cz/siemjet/cz/home/s ... /50100.jet v podstatě je to frekvenční měnič, možná by se našlo i levnější ,,šikmooké´´ řešení.

- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Je to klasicky soustruh , takovy hrubsi , neco mezi SV18 a SU50.
To co popisujes je dost divne, ja bych sel po jisticich a skontroloval hlavni privod, vsechny faze.
Ta elektrika co tam je bezne snasi i reverz pri dobehu, nebo brzdeni reverzem.
Vyhazuje to jisteni kde ?? na masine nebo na privodu ??
Pokud na privodu a masina je dobra , tak budes mit levnejsi privest silnejsi draty
protoze za softstart das polovinu porizovacich nakladu toho soustruhu. A stejne budes pretezovat privod coz neni dobre.
RADEK
To co popisujes je dost divne, ja bych sel po jisticich a skontroloval hlavni privod, vsechny faze.
Ta elektrika co tam je bezne snasi i reverz pri dobehu, nebo brzdeni reverzem.
Vyhazuje to jisteni kde ?? na masine nebo na privodu ??
Pokud na privodu a masina je dobra , tak budes mit levnejsi privest silnejsi draty

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jestli jsem to dobře pochopil, tak hlavní problém je, že mašinu, která je určena na "fabrickou" elektriku, chceš provozovat v garáži rodinného domu.
10-15 kW už je na barák moc, zvlášť při rozběhu. Použití měniče je dobrý nápad, má to plynulý rozběh a něco také poberou kondenzátory v měniči. Bohužel kvalitní nový měnič na 15 kW stojí cca 40 tisíc ... A stejně to bere z drátů hodně ampér, což v případě např. hliníkových rozvodů smrdí průšvihem.
Navrhl bych fyzickou výměnu motoru za cca poloviční výkon - určitě s tím vystačíš. Soudruzi se toho nebáli, elektrika byla za hubičku, tak tam cpali dost předimenzovaný motory. Ty soustruhy jsou schopný utáhnout šponu, která už by ten stroj rozlomila vejpůl. V drtivé většině případů jsou limitující spíš tuhosti posuvů a pevnost upnutí obrobku, než výkon vřetene.
Já mám na svém soustruhu 320 x 900 výkon jej 1.1 kW, a ještě jsem ho nezabrzdil, ale rozdrnčel už mnohokrát. Ovšem přiznávám, je to jen germanizovaný Číňan
10-15 kW už je na barák moc, zvlášť při rozběhu. Použití měniče je dobrý nápad, má to plynulý rozběh a něco také poberou kondenzátory v měniči. Bohužel kvalitní nový měnič na 15 kW stojí cca 40 tisíc ... A stejně to bere z drátů hodně ampér, což v případě např. hliníkových rozvodů smrdí průšvihem.
Navrhl bych fyzickou výměnu motoru za cca poloviční výkon - určitě s tím vystačíš. Soudruzi se toho nebáli, elektrika byla za hubičku, tak tam cpali dost předimenzovaný motory. Ty soustruhy jsou schopný utáhnout šponu, která už by ten stroj rozlomila vejpůl. V drtivé většině případů jsou limitující spíš tuhosti posuvů a pevnost upnutí obrobku, než výkon vřetene.
Já mám na svém soustruhu 320 x 900 výkon jej 1.1 kW, a ještě jsem ho nezabrzdil, ale rozdrnčel už mnohokrát. Ovšem přiznávám, je to jen germanizovaný Číňan

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ten motor si bere predevsim pri rozebehu, bez zateze si moc nevezme
ale pri rozebehu jde prakticky do skratu
takze tam musi byt motorovy jistic ktery vypina pri dlouhodobem prutoku ale snese kratke spicky
ale pri rozebehu jde prakticky do skratu
takze tam musi byt motorovy jistic ktery vypina pri dlouhodobem prutoku ale snese kratke spicky
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Problem muze byt uplne nekde jinde. Tyhle masiny mely rozbeh hvezda trojuhelnik a prepnuti bylo rizene od otacek motoru (az ma motor jmenovite otacky dojde k prepnuti na trojuhelnik). Tohle snimani otacek obstaravalo tzv. ALNICO, odstredivy snimac se dvema mikrospinaci uvnitr. Bylo namontovane na hrideli motoru. Pokud toto ALNICO nefunguje, nebo funguje nejak blbe, nedojde k prepnuti na trojuhelnik a motor tedy celou dobu bezi jen na hvezdu. Tzn. rozbehovy proud je prijatelny, ale motor nema jmenovity vykon a samosrejme ani kroutak. Po kratke dobe se zacne silne zahrivat a pak vyhodi tep. ochranu. Je treba zkontrolovat, jestli je na motoru zminovane Anico a pokud ano, tak zda spravne funguje. V jinych pipadech bylo prepnuti z hvezdy na trouhlenik reseno casovym rele a toto muze samosrejme take zpusobovat problem. Jinak samosrejme souhlasim ze menic frekvence je idealni "tuning" soustruhu jak co se tyce rozbehu a brzdeni, tak co do soustruzeni jako takoveho. Jeste me napada, nema tento soustruh nahodou lamelovou spojku? Pak se totiz motor toci stale a rozbeh absolvuje jen jednou na zacatku prace. Je take mozne ze rozbeh funguje blbe tak, ze to zustava stale v trojuhelniku a nerozjizdi se to na hvezdu.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jeste me dodatecne napadlo, ze mam doma menic frekvence na 15kW a naprosto bez vyuziti. Neni nic snazsiho, nez to skusit s nim, na nejakou delsi Ramp Up a videlo by se hned zda to jistice udrzi. Nebyl bych proti ten menic odprodat. Pak mam jeste doma volny softstarter "SOLCON" ale ten je na vykon 40kW, coz si myslim ze je docela skoda daj jej k 15kW motoru. Stavajici motor bych tam rozhodne nechal, protoze rezerva ve vykonu neni nikdy k zahozeni. Pro zajimavost SV18 ma vykon motoru 7,5kW a SU50 ma motory dva po 5kW a pri zatezi jedou oba. Pokud nebydlite na konci sveta
, urcite se muzeme domluvit.

Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
SV - 18 má 6kW motor já ho vyměnil za 5.5kW 1480ot + frekvenční měnič převod na vřeteno 2 : 1 pořizovačka 3500.- byl po převinutí - skoro novej a 24000.- frekvenční měnič tenkrát cca 3 roky zpátky garantuji že 5.5kW neutaháte.
Měl jsem podobný problém při reverzu spadl hlavní jistič 24A s frekvenčákem rampa 1,5s start 2s stop není problém
Měl jsem podobný problém při reverzu spadl hlavní jistič 24A s frekvenčákem rampa 1,5s start 2s stop není problém
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Nechci tvrdit ze nemuze byt v jinem SV jiny motor, ale v mem (r.v. 1968, kulaty vretenik, elektrovyzbroj pod vretenikem), je motor 7,5 kW s nezavislym chlazenim. Udaj primo ze stitku. Jeste tam pisou "reverz max. 60/hod., protoze u techto masin se praktikje brzdeni reverzem. Ja s privodem kdysi doma take zapasil, topili jsme v te dobe elektrokotlem (14kW), cele dny behala prave ta 18ka (7,5kW), pak freza (4kW). Pak uz stacilo pustit druhej soustruh a druhe dilne tryodynu a uz letaly nadavky a hledala se baterka. Vyresil jsem to "po svem", ale to tady radeji nebudu rozvadet. Kabelaz je vsude dostatecna, mel jsem problem pouze s hlavnim jisticem, podle jehoz amperaze se bohuzel odviji sazba. Vyresit jde ale koneckoncu vse.
Podotykam ze jsem nepouzil zadne preklenuti jistice ani zadnou jinou podobnou prasarnu a frekvencni menic byl v te dobe velmi vzdaleny SciFi sen.

-
- Kontaktovat uživatele:
minuly tyzdne som dorobil zmenu regulacie na svojom sustruhu.
mama sv18rd, takze tam bola taka velka skrina a otacky boli radene elektronikou, ktora sa mi stale kazila uz odkedy sme ho kupili, posledne dva mesiace bol uplne nefunkncny takze som sa rozhodol to vymenit za frekv. menic, nasiel som na inzerat 7,5KW menic za polovicu ceny a nastastie aj funguje : ))) no a motor som pouzil 1450 ot. 7,5KW, povodne bol v sustruhu jednosmerny 2800ot. 14KW... doteraz pri beznom sustruzeni som prud nedostal cez 8amp. a to ani pri rozbehu, mozno max 10amp ale viac nie... takze ten vykon je myslim dobre predimenzovany...
este co sa tyka chladenia tak zatial som nerobil moc tvrdo a pri trieske 1mm sa ten motor ani po polhodine robenia nezohrial... ale dam tam aj tak pridavny ventilator, keby nahodou bolo treba...
mama sv18rd, takze tam bola taka velka skrina a otacky boli radene elektronikou, ktora sa mi stale kazila uz odkedy sme ho kupili, posledne dva mesiace bol uplne nefunkncny takze som sa rozhodol to vymenit za frekv. menic, nasiel som na inzerat 7,5KW menic za polovicu ceny a nastastie aj funguje : ))) no a motor som pouzil 1450 ot. 7,5KW, povodne bol v sustruhu jednosmerny 2800ot. 14KW... doteraz pri beznom sustruzeni som prud nedostal cez 8amp. a to ani pri rozbehu, mozno max 10amp ale viac nie... takze ten vykon je myslim dobre predimenzovany...
este co sa tyka chladenia tak zatial som nerobil moc tvrdo a pri trieske 1mm sa ten motor ani po polhodine robenia nezohrial... ale dam tam aj tak pridavny ventilator, keby nahodou bolo treba...
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
kiko01 píše:minuly tyzdne som dorobil zmenu regulacie na svojom sustruhu.
Ano s tim souhlasim, ta puvodni regulace se kazila naprosto vsem co znam, zazil jsem tuhle silenou regulaci i u SUI5ORP, coz byla masina pomerne moderni, nicmene system rizeni otacek byl naprosto stejny. Jakysi sileny krouzkovy motor ci co, na nem tachodynamo a temer "satnova" skrin plna elektroniky. Kdyz se to jednou podelalo, tak musel dojet borec primo od vyrobce z TOS Trencin. Vylamaly si na tom zuby naprosto vsechny slaboproudarske kapacity. Vtip byl v tom ze nikdo nemel podrobnou dokumentaci od ridici casti a presne prubehy v mericich mistech na mereni oscilem. Pokud si vzpominam, tak tam odesel jeden operak v cene asi 10 Kč, ale cesta z Trencina a zpet stala 12tis.

-
- Kontaktovat uživatele:
mne tam pravidelne odchadzali poistky n roznych miestach a tyristory a aj relatka, pritom to bola chyba narazovych prudov, ktore vznikali pri rozbehu alebo jdnoducho ta odozva medzi tachom a motorom nefungovala, a takisto,elektro udrzbar z fabriky mi to niekolko-krat opravil a teraz naposledy uz bol aj on zufaly....
teraz je ten sustruh lahsi asi o 200kg, asi tam dam namiesto toho nejaku platnu 30mm aby sa to vyrovnalo : )))
povodny motor ma 200kg, ten novy iba 90...
este tam bol vnutri aj dalsi trafak a nejaky odporovy drot namotany na keramickej trubke, neviem ako sa ta suciastka vola, ale tiez to ma zo 5kg...
zatial som maximalne spokojny pretoze s vektorovym menicom mi to ide krasne uz od 8-10 Hz ...
elektrikari aj Phd z elektro fakulty ma od frekvencaka odradzali, ze mi to nebude fungovat na obrabacom stroji, ale ine riesenie som nemal....
teraz je ten sustruh lahsi asi o 200kg, asi tam dam namiesto toho nejaku platnu 30mm aby sa to vyrovnalo : )))
povodny motor ma 200kg, ten novy iba 90...
este tam bol vnutri aj dalsi trafak a nejaky odporovy drot namotany na keramickej trubke, neviem ako sa ta suciastka vola, ale tiez to ma zo 5kg...
zatial som maximalne spokojny pretoze s vektorovym menicom mi to ide krasne uz od 8-10 Hz ...
elektrikari aj Phd z elektro fakulty ma od frekvencaka odradzali, ze mi to nebude fungovat na obrabacom stroji, ale ine riesenie som nemal....