Mn-80 control unit
Jo, to je fajn. Někdy se to hodí. Taky jsem to nedávno použil (ne v CNC aplikaci). Jen jsem to zapojil naopak, aby černá udělala puls.
Pak bys nemusel mít ten index celý černý.
Tehdy jsem na to spěchal a nemám to doma. Ale mám v plánu, až se k tomu zařízení zase někdy dostanu, změřit jakou frekvenci pulsů to bude zvládat.
Já to mám na pomalém zařízení, ale u Tebe to asi musí docela fičet, když to máš na soustruhu.
Každopádně na tom soustruhu je to fajn nápad. Kdyby lubbez chtěl, tak mu mu to klidně spíchnu.
Tak jsem si v rámci vzdělávání přečetl kus vlákna když stavěl atlan tu jeho úpravu. I tam to bylo vzrušené.
Já jsem asi dokončil počítání v excelu a dal se po výroby těch soft ozubenejch kol. Začal jsem přípravkama - nejdřív vřeteno s enkodérem + zdroj otáčení. Motor je krokáč, Nema16 a je schopnej točit enkodérem spolehlivě přes 800 ot/min a tak rychle by MN80 nikdy závity řezat neměla. Jako limit jsem si dal M12 z tabulky, nebo 0,1 - 1,5mm nastavením z klávesnice. Trochu jsem měl stažíno z dělících poměrů, kde je číslo i s 6ti číslicema za čárkou. Když jsem si to přepočítal na pohyb, tak to byly chyby v tisícinách. Jsem mimo Prahu a tak zatím pouze teorie a v pondělí první ostrý pokus.
to mex: díky za nabídku, ale je to pro mě čistě zájmová věc, kde je cíl řešit výzvy. A když to nevyřeším, tak to nebude. Stejně ty závity k ničemu nepotřebuju.

to mex: díky za nabídku, ale je to pro mě čistě zájmová věc, kde je cíl řešit výzvy. A když to nevyřeším, tak to nebude. Stejně ty závity k ničemu nepotřebuju.
Tak statečně "piluju zuby softwérovejch koleček". Upělal jsem si přípravek krokáč -> enkodér, kterej představuje vřeteno. Arduinem honím driver TB6600 a přes připojenej NEMA17 točím enkodérem, měřím periody a porovnávám s excelovskou tabulkou. Dopracoval jsem se k zajímavejm výsledkům. Informace o tom, že malý motor je ochoten jít do vyšších otáček alespň na mém stole nefunguje. Vše je testováno na stejném driveru a stejném napájecím napětí 27V. Žádný z motorů se neroztočí bez rampy nad 450 ot/min, samozřejmě bez zátěže , protože enkodér zátěž není. NEMA16 dá spíš jenom 400ot/min. Testoval jsem to s krokama 1/1, 1/2,1/4 a 1/8. S malou 20ti krokovou rampou je na tom nejlépe NEMA23 0,5Nm, ten dal 700 ot/min. Hned za ním tři různé NEMA17 - 650 ot/min a ta NEMA16 nešla nad 600 ot/min, zrovna u té NEMA16 si myslím, že pro ni ten driver není vhodný. Krom toho měl obrovský vliv nastavený proud vinutí a ne tak, že čím víc, tím líp. Tenhle driver má analogové řízení proudu a tak je krásně vidět, jak se při určitém produ motor uklidní. Je poměrně pravděpodobné, že co driver, to něco trochu jiného. Pro mě to mělo ten přínos, že do teď jsem bral, že proud motorem mu dává sílu a mužu jít tak vysoko, co mu teplota dovolí. Možná to nebude tak úplně pravda.
Proč to sem vůbec píšu? Krokovej motor je sice fakt jednoduchej a jeho řízení se tu omílalo snad tisíckrát, ale možná to bude mít ještě určitá další specifika. Docela mám chuť koupit ty malé prťavé drivery a trochu si s nimi pohrát.
Proč to sem vůbec píšu? Krokovej motor je sice fakt jednoduchej a jeho řízení se tu omílalo snad tisíckrát, ale možná to bude mít ještě určitá další specifika. Docela mám chuť koupit ty malé prťavé drivery a trochu si s nimi pohrát.
Nevím, jestli jsi vázán tou 20tikrokou rampou z arduina případně dalšími aspekty tvého pokusu, prostor pro zlepšení tam obecně je, já jsem roztočil NEMA17 s plynulou rampou bez zátěže na téměř 5000RPM (možná by to šlo i více, 130kHz byl limit generátoru).
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Jen drobná poznámka - 600 RPM mi na malý krokáč přijde dost málo.
Nemáš problém někde jinde?
To i na frézce se šupáckým laciným motorem NEMA23 jezdím F3000, což při stoupání šroubu 4mm dělá 750 RPM. A to vezu portál a určitě to není úplné maximum co by to zvládlo.
Kdysi jsem si hrál s nějakým testováním na stole. Už si ty výsledky moc nepamatuju, ale určitě maximální točky byly dost nad 1000 RPM. A mám pocit, že to bylo ještě se starými drivery s TB6560.
Nemáš problém někde jinde?
To i na frézce se šupáckým laciným motorem NEMA23 jezdím F3000, což při stoupání šroubu 4mm dělá 750 RPM. A to vezu portál a určitě to není úplné maximum co by to zvládlo.
Kdysi jsem si hrál s nějakým testováním na stole. Už si ty výsledky moc nepamatuju, ale určitě maximální točky byly dost nad 1000 RPM. A mám pocit, že to bylo ještě se starými drivery s TB6560.
1000 otáček byla přesně moje představa, abych využil 1/2 myšího klavíru (8mi přepínač v DIPu) a ono ne. Impulzy generuju arduinem, periodu měřím digi osciloskopem, tam chyba není. Velkoncem ten impulz vidím. Nebudu teď říkat, že je problém v driveru. Zítra tam zkusím jen tak pro sichr M542.
Urcite tam mas tb6600 a nie tu cinsku parodiu?
27 je dost malo, ja to na nema 23,napajam 70V
Problem nastava ked chces natlacit do motora nastaveny prud v kratkom case tj pri vysokych obratkach, nato potrebujes vyssie napatie. Dovodom je indukcnost motora. Zjednodusene povedane.
Osobne by som uz dnes isiel do serva, jeden uzivatel ho tu daval na delicku, cena bola v norme. Bolo to servo s driverom v jednom.
[89,71€]JSS57P2N Nema23 57 2N.m Integrated Closed Loop Stepper Motor Servo Motor with Driver for CNC Mechanical Parts from Tools, Industrial & Scientific on banggood.com
https://banggood.app.link/DG9YXXnSu2
27 je dost malo, ja to na nema 23,napajam 70V
Problem nastava ked chces natlacit do motora nastaveny prud v kratkom case tj pri vysokych obratkach, nato potrebujes vyssie napatie. Dovodom je indukcnost motora. Zjednodusene povedane.
Osobne by som uz dnes isiel do serva, jeden uzivatel ho tu daval na delicku, cena bola v norme. Bolo to servo s driverom v jednom.
[89,71€]JSS57P2N Nema23 57 2N.m Integrated Closed Loop Stepper Motor Servo Motor with Driver for CNC Mechanical Parts from Tools, Industrial & Scientific on banggood.com
https://banggood.app.link/DG9YXXnSu2
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Já ho teda bral z německa a vypadá trochu jinak, ale v podstatě je to to samé:
https://www.ebay.com/c/2294221456
Oproti krokáči je to skutečně někde jinde. Točí krásně plynule od 0 do 3000 ot./min. Trochu jsem tam ze začátku bojoval s vlečnou chybou viewtopic.php?f=48&t=29334&start=45 , ale podařilo se to pomocí programu k servu doladit.
https://www.ebay.com/c/2294221456
Oproti krokáči je to skutečně někde jinde. Točí krásně plynule od 0 do 3000 ot./min. Trochu jsem tam ze začátku bojoval s vlečnou chybou viewtopic.php?f=48&t=29334&start=45 , ale podařilo se to pomocí programu k servu doladit.
Chlapi, tady došlo k nedorozumění. Momentálně se mluví o jednoúčelovém "přípravku na stůl" s motůrečkem NEMA17. Jinak na soustruhu mám sice taky krokáč, ale 3,5Nm a ta sestava je plně funkční. Tady jde o to, že se mi nedaří roztočit NEMA17 bez zátěže na 1000 otáček. Mám tam opravdickou Toshibu 6600, zdroj s trafem a na kondíku 10G je 26,8V a to napětí se nehne. Zkusím ještě jít nahoru s napětím a taky jiný driver.
Když tam máš Arduino, tak do něho zkus nasypat GRBL. Bude to práce na pár minut, a aspoň budeš mít jistotu, že není chyba někde u Tebe.
Nebo zkus najít nějaký tester DIR/STEP pro Arduino. Tohle už určitě někdo taky napsal.
Navíc pro Arduino existují knihovny pro podporu DIR/STEP. Neříkám, abys ji použil ve své aplikaci. Ale na pokus by to mohlo být snadné a rychle řešení. Kdysi jsem to někde viděl, a použití bylo velmi jednoduché.
Nebo zkus najít nějaký tester DIR/STEP pro Arduino. Tohle už určitě někdo taky napsal.
Navíc pro Arduino existují knihovny pro podporu DIR/STEP. Neříkám, abys ji použil ve své aplikaci. Ale na pokus by to mohlo být snadné a rychle řešení. Kdysi jsem to někde viděl, a použití bylo velmi jednoduché.
Magické slovo GRBL. Neumím anglicky a hlavně, na to aby z arduina lezly obdélníčky (pro jednoduchost) se střídou 1/1 bez jakékoliv zpětné vazby je asi zbytečné. Upravil jsem trochu rampu na 40 kroků a těch 1000 otáček už dávám taky, tedy skoro pokaždé. Hlavní jsou získané výstupy.
1/ Malý krokáč točí(dá větší otáčky) víc než velký je i tady na fóru běžná informace. Nelze to brát jako dogma, 12 rozdílných krokových 2f motorů, co jsem zkoušel to nepotvrdilo.
2/Čím vyšší napětí, tím lépe. Opět za určitých podmínek ano, ale třeba pro malou NEMA16 je i 24V hodně a hřeje se.
3/ proud do vinutí takovej, aby se motor nepřehřával. Opět platí, ale opět za určitých podmínek. Tady by to spíš chtělo akceptovat doporučené hodnoty výrobce???
4/ Naprosto klíčová je rampa. Nad 450 ot/min se mi žádný motor bez rampy neroztočil. Tahle informace je pro mě důležitá ještě tím, že při řezání závitů nemůžu rampu použít. Na druhou stranu ale na mém soustruhu se stoupáním šroubu 3mm, bych mohl teoreticky řezat závit M27 při 400 otáčkách vřetena. To je v reálu naprosto nesmyslné, ale mám tím potvrzené, že dostatečně silný krokáč na řezání závitů bohatě stačí.
5/Na tohle bych málem zapoměl. Mikrokroky nejsou až takový zázrak. Moment klesá a maximální otáčky taky. 1/1=1000, 1/2 a 1/4=900, 1/8=850 otáček. Samozřejmě bez zatížení.
1/ Malý krokáč točí(dá větší otáčky) víc než velký je i tady na fóru běžná informace. Nelze to brát jako dogma, 12 rozdílných krokových 2f motorů, co jsem zkoušel to nepotvrdilo.
2/Čím vyšší napětí, tím lépe. Opět za určitých podmínek ano, ale třeba pro malou NEMA16 je i 24V hodně a hřeje se.
3/ proud do vinutí takovej, aby se motor nepřehřával. Opět platí, ale opět za určitých podmínek. Tady by to spíš chtělo akceptovat doporučené hodnoty výrobce???
4/ Naprosto klíčová je rampa. Nad 450 ot/min se mi žádný motor bez rampy neroztočil. Tahle informace je pro mě důležitá ještě tím, že při řezání závitů nemůžu rampu použít. Na druhou stranu ale na mém soustruhu se stoupáním šroubu 3mm, bych mohl teoreticky řezat závit M27 při 400 otáčkách vřetena. To je v reálu naprosto nesmyslné, ale mám tím potvrzené, že dostatečně silný krokáč na řezání závitů bohatě stačí.
5/Na tohle bych málem zapoměl. Mikrokroky nejsou až takový zázrak. Moment klesá a maximální otáčky taky. 1/1=1000, 1/2 a 1/4=900, 1/8=850 otáček. Samozřejmě bez zatížení.
Jak tu rampu generuješ?
"Čím vyšší napětí, tím lépe" - Také záleží na driveru. A motor možná hřeje, protože do něj konečně teče nominální proud.
Odkud tato poučka pochází? Resp. jak přesně zní? Pokud je Proud do vinutí takovej, aby se motor nepřehřával, tak se motor dostane na vyšší otáčky?
To bez debaty

Jak to?
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 18. 12. 2019, 10:58, celkem upraveno 2 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Jinak doporučuji mrknout na momentové charakteristiky zde: http://www.microcon.cz (sekce Produkty). Z toho si také lze udělat nějaký obrázek.