Čeľuste na skľučovadle sústruhu SNA 400

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 9. 2009, 9:28

Soustruh by měl mít dole 4 nebo 6 šroubů. Nejlepší je pod ně podložit nějaké kousky železa (a ty klidně můžou být podložené gumou, ale ne zas moc tlustou) a vyrovnat to šroubováním přesně do roviny (zednická vodováha je málo, půjč si někde strojnickou).
Aleš Procháska
k

9. 9. 2009, 9:36

suhlas vodovaha musi byt presna hladajte take co su kalibrovane a maju na sebe narazene kolko mm maju odchylku na akej dlzke .. 0.5mm ma 1m je postacujuca presnost na ustavenie sustruhu.

(mimochodom uz aj "zednici" pouzivaju laser a kalibrovane vodovahy .. nie vsetci samozrejme .. ).
peflo999

9. 9. 2009, 9:42

Ano, i tento má štyri pravdepodobne ustavovacie skrutky dole v rohoch. To fakt má stáť len na štyroch skrutkách?! Kdesi, možno i tuná na fore som čítal, že ked bol sústruh po dlhšiu dobu položený na nerovnej podlahe, tak sa jeho rám zdeformoval, čo sa už neda napraviť. Preto som si myslel, že keď bude "vypodložený" v čo najväčšej dĺžke, tak je to "len dobre". Mimochodom... Otec mi vravel, že vo fabrikách kde pracoval ich dokonca "obbetónovavali". Takže? Vyhodiť tie gumy a doštelovať to len tými skrutkami?
k

9. 9. 2009, 10:02

samozrejem v tovarnach sa stroje ukladali na betonovy zaklad. (zas ked si uvedomite, inac to nejde, kopec hal ma ako podlahu len udupanu podu).

Problem "skrutenia" sa stroja je hlavne v tom, ze podlaha napr na jednej strane stroja "povoli" a potom je problem .. Ak teda stroj bude akymkolvek sposobom ukotveny ( hoci aj na gume) je treba loze stroja pravidelne kontrolvat a pripadne chyby v rovinnosti korigovat.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 9. 2009, 10:13

peflo999 píše:Ano, i tento má štyri pravdepodobne ustavovacie skrutky dole v rohoch. To fakt má stáť len na štyroch skrutkách?! Kdesi, možno i tuná na fore som čítal, že ked bol sústruh po dlhšiu dobu položený na nerovnej podlahe, tak sa jeho rám zdeformoval, čo sa už neda napraviť. Preto som si myslel, že keď bude "vypodložený" v čo najväčšej dĺžke, tak je to "len dobre". Mimochodom... Otec mi vravel, že vo fabrikách kde pracoval ich dokonca "obbetónovavali". Takže? Vyhodiť tie gumy a doštelovať to len tými skrutkami?
Přesně tak, má stát na šroubech. Tak je konstruovaný a tak bylo broušené lože. Podbetonování se dělá vždycky dodatečně po ustavení do roviny a u většiny nových strojů to už výrobce ani nevyžaduje. Pro hobby účely není nutné vůbec.
Aleš Procháska
peflo999

9. 9. 2009, 10:42

Fíha!!! Tak dva a pol tony vibrujucej hmoty na štyroch šróbikoch??? :-)

OK... dám si poradiť, vyhadzujem gumy a štelujem šróbami.

Ešte prosím odpoveď, ako sa má ten sústruh zapínať - pákou nahor, či nadol? ... a prečo sú tie otáčky rôzne?

Ďakujem
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 9. 2009, 11:17

Standard je páka dolů, protože pohyb nahoru je fyziologicky jednodušší a člověk jej ve stresu když to potřebuje ihned zastavit lépe zvládne :-)

Proč se liší otáčky nevím, co jsem kdy viděl tak to bývá stejné. Možná závada třecí spojky?
Naposledy upravil(a) prochaska dne 9. 9. 2009, 11:46, celkem upraveno 1 x.
Aleš Procháska
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 9. 2009, 11:19

peflo999 píše:Fíha!!! Tak dva a pol tony vibrujucej hmoty na štyroch šróbikoch??? :-)
No, jestli to vibruje až v kuchyni padaj hrnky tak to je důvod pro podbetonování... Ale ty šrouby se musí stejně ustavit.

Já mám třeba soustruh na šroubech na salámcích ze 100mm kulatiny a pod tím kolečka z trojky gumy aby si to pěkně dosedlo na podlahu.
Aleš Procháska
capumpor

9. 9. 2009, 5:14

Soustruh by měl být vyrovnaný do vodoroviny s přesností 0.04mm na 1 metr. Vyrovnává se strojnickou vodováhou s přesností 2 setiny na metr. Tomu odpovídá 1 dílek na stupnici. Jeden dílek je tolerance. Vodováha se pokládá v podélném směru na lože a příčném směru na příčné saně. V nohách soustruhu jsou také otvory. To pro to, aby se soustruh po vyrovnání přitáhl k podlaze. Ještě předtím než se přitáhne, by se měly nohy podlít řídkým betonem aby stroj dosedal celou plochou a nestál jen na šroubech. Když beton ztvrdne, tak se mašina přitáhne a ještě se kontroluje rovinnost. Takto ukotvený stroj se nemůže hnout, tedy pokud je beton dost silný.
V pasportu bývá základ pro stroj nakreslen.
Takhle by se to mělo dělat, ale není to nezbytně nutné. Pro hobby práci stačí vyrovnat třeba na 0.1/metr.
Sběratel strojů :-)
Hardmesr

9. 9. 2009, 6:57

Výrobce soustruhů obyčejně doporučuje pevný betonový základ, vyrovnat strojírenskou vodováhou a po vyrovnání podlít betonem a přitáhnout šrouby. Pocaď teorie. Tak sem se to snažil dělat i já, ovšem:
mé počátky jsou v ZPS Gottwaldov a paměť mi říká toto. Byl v dílně vytypován např. středně velký soustruh do GO. Tento byl pouze podklínován dřevěnými klíny na betonové podlaze. Přijela parta hic, odpojila elektriku, natáhla soustruh na nízký speciální plošiňák. Za pár minut byli zpět s jiným opraveným zgenerálkovaným soustruhem. Soustruh natáhly na původní místo, vyrovnaly vyklínováním dřevěnými klíny, elektrikář soustruh zapojil a to vše trvalo myslím max. hodinu až dvě. Soustružník, který před příchodem party ještě soustružil dostal čas jenom na uklizení špón ze soustruhu a po zapojení a napuštění emulze začal okamžitě pokračovat v práci. Podle mé zkušenosti je potřeba soustruh vyrovnat, aby se nezkřivilo lože. Podbetonování a šroubování nutné není, pokud se neopracovávají nevyvážené součástky a stroj sedí na pevné podlaze. Mně měl ale odpochodovat i velký soustruh, když se mně při mé chytrosti ohnula dvacítka tyč vyčnívající asi metr zezadu z vřetena při 2500 ot./min. Nepamatuji si soustruh, který by se na pravé otáčky zapínal pákou spojky nahoru. Tak se vždy zapínaly otáčky zpětné. Co jsou pravé otáčky? Při pohledu na pakny sklíčidla zepředu se otáčí sklíčidlo proti směru hodinových ručiček, tedy takzvaně doleva. Pravé se říká ale proto, že správný pohled je z druhé strany a pak se vřeteno otáčí po směru hodinových ručiček. Při těchto otáčkách by mělo i čerpadlo oleje tlačit olej. Pokud to tak není a čerpadlo má vlastní motor, je špatně zapojen tento motor. Pokud má soustruh čerpadlo pístové a je poháněno od nějakého převodu stroje, je to jedno. Mělo by pracovat správně vždy. Trochu jsem to asi s tím popisem přehnal a tak to smažte. Ten popis je ale pro toho co o soustružení ještě neví skoro nic.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“