Řekl bych: https://cs.wikipedia.org/wiki/Isopropylalkohol
Bojujeme s koronavirem
No jsme na tom podobně, moji rodiče byli oba chemici (bohužel v prosinci mi umřeli, takže už mi nemá kdo poradit
) ale já měl k tomu nějakej divnej odpor od dětství. Nicméně když ještě táta v dávných dobách kdy byl svět ještě v pořádku vyráběl doma slivovici pochytil jsem aspoň základy destilování. Možná se budou ještě hodit. 
Jediný co si z tátovo chemie dobře pamatuju je jak míchat likéry.

Jediný co si z tátovo chemie dobře pamatuju je jak míchat likéry.

POZOR !
OZONOM si nenavrátne poškodzuješ pľúca a má to sčítací efekt na ne

Promiň, ale vzpomněl jsem si na tohle... taky destiluje...

https://www.youtube.com/watch?v=-UlWbT0_oQw
750ml čistého izopropylu, 10ml 30% perixodu vodíku, podle uvážení tak 10-50ml glycerinu (ten nedesinfikuje, jen je příjemný na pokožce). Dolít co nejčistší vodou do celkem 1 litru.
Ten isopropyl je super látka. Má výbornou smáčivost, odpařuje se pomaleji než etylalkohol, má větší molekulu takže je šetrnější k elektronice a pěkně voní.
Ale na světě nic není zadarmo, takže i ten isopropyl má jednu špatnou vlastnost. Nedá se z něho ožrat, i když tak pěkně volí po lihu.
Mexi díky.
30% peroxid mám taky, ale už ho mám doma delší dobu. Někde jsem slyšel, že časem jde ta koncentrace dolů. Používal jsem to na leptání DPS, ale to už bude tak 6 let, co jsem ho použil naposledy.
To abych koupil radši nový.
30% peroxid mám taky, ale už ho mám doma delší dobu. Někde jsem slyšel, že časem jde ta koncentrace dolů. Používal jsem to na leptání DPS, ale to už bude tak 6 let, co jsem ho použil naposledy.
To abych koupil radši nový.
Vývoj HW, návrhy DPS (OrCAD, Eagle, Pads)
Promiň Mexi ale ten isopropyl moc nevoní. Zkoušel jsem ho na chlazení při obrábění hliníku a hrozně to škrabalo v krku i při malých koncentracích. Vrátil jsem se k lihu je to mnohem snesitelnější.Mex píše: ↑19. 3. 2020, 2:09 Ten isopropyl je super látka. Má výbornou smáčivost, odpařuje se pomaleji než etylalkohol, má větší molekulu takže je šetrnější k elektronice a pěkně voní.
Ale na světě nic není zadarmo, takže i ten isopropyl má jednu špatnou vlastnost. Nedá se z něho ožrat, i když tak pěkně volí po lihu.
Nyní se ovšem IPA hodí na desinfekci. Vyčistil jsem vnitřek auta a pokud by mě zastavili příslušníci, asi bych jim ten smrad těžko vysvětloval. Má někdo pojem co by to udělalo s alkoholtesterem ???
Dnes jsem hledal jak sterilizovat používaný respirátor (roušku) a našel jsem (možná to tu už bylo), že lze, mimo jiné, použít mikrovlnnou troubu a také UV záření, takže kdo má doma horské sluníčko, tak lze použít, MW troubu má asi úplně každý.
Já horské sluníčko použiji a postupně vysterilizuji byt, otrava je, že se musí přemístit květiny, které by odešly a hlavně vše živé, co doma záměrně (!!!) chováte.
Občas dílčí sterilizaci prováním při výrobě plošných spojů, kdy sluníčkem exponuji fotoemulzi, ono to má fakt sílu a potom voní prostor ozónem, který také asi udělá svoje...
Já horské sluníčko použiji a postupně vysterilizuji byt, otrava je, že se musí přemístit květiny, které by odešly a hlavně vše živé, co doma záměrně (!!!) chováte.
Občas dílčí sterilizaci prováním při výrobě plošných spojů, kdy sluníčkem exponuji fotoemulzi, ono to má fakt sílu a potom voní prostor ozónem, který také asi udělá svoje...
Nevím, jestli ho dneska koupíš. Je podobně jako líh všeho druhu dost vyprodaný.
Pokud ho máš hodně zvětralý, tak ho tam nalej víc. On když zvětrá, tak se z něho stane chemicky čistá voda, takže nijak neuškodí.
Tak to máš smůlu, že Ti nevoní. Já ho čichám moc rád. Naopak některé druhy denaturovaného technického lihu mi tak nevoní, ale nevadí mi ani ty.
Asi mám kliku. Děsně mi vadí biologické smrady, ale technické prakticky nikdy ne. Kromě horkého oleje, ale to už je spíš smrad jako v kategorie biologických.
Základ je ho skladovať v absolútnej tme a chlade. Za svetla sa rozkladá.
O UV záření je tady už několik dní hodně obsáhla diskuse.pavlík píše: ↑19. 3. 2020, 3:13 Dnes jsem hledal jak sterilizovat používaný respirátor (roušku) a našel jsem (možná to tu už bylo), že lze, mimo jiné, použít mikrovlnnou troubu a také UV záření, takže kdo má doma horské sluníčko, tak lze použít, MW troubu má asi úplně každý.
Pokud chceš něco sterilizovat v mikrovlnce, tak je třeba to navhlčit. Nesterilizuje to vlastní mikrovlné záření (z toho mají viry akorát srandu), ale horká pára z odpařující-se vody.