corona virus - obecna diskuze
On se tim dle svych slov zabyvat nechtel, chtel jen pomoct tim co mel na sklede kdyz se bridilove z vlady na ty domovy duchodcu uplne vykaslali a zadnou desinfekci jim nedodali. Bohuzel nepomuze ani proklamovany telefonat Babisovi, zkousela to reditelka nejake nemocnice ktera nemela rousky, rekl ji at nepolitikari a praskl telefonem.
Od útlého mládí se pohybuju celkem pravidelně pětitelskýmí pálenicemi. Za tu dobu se v evidenci lihu nezměnilo zhola nic. Změnila se jen spotřební daň, bohužel nahoru. Pro pafíka - to koukáš, co si až pamatuju. Ta evidence lihu je tak vymakaná časem, že finance jen tak neoblafneš. Já na jeho místě bych zavolal finance a před nima bych ten líh znehodnotil třeba glycerínem a nějakým parfémem. To už zpátky asi nikdo nevyčistí, nebo se to nevyplatí.
Denaturace a metanol (aféra) jsou úplně ale úplně dvě rozličné věci. Ač to zní sebe divněji denaturace lihu je čistě politická záležitost. Denaturace není z chemického hlediska potřebná, ani neznám z praxe nějaký jiný případ, že by potřebná byla, krom té politické. Denaturovat líh metanolem se nedá, pančovat ano (důsledky známe). Metanol byl pro jeho snadnou záměnu s etanolem dlouhou dobu na seznamu zvlášť nebezpečných jedů a taky se tak k němu mělo přistupovat.
edit:
Asi by se dal metanol využít jako desinfekce (účinnost neznám), jen jsem si s ním omýval 20 let v práci ruce, po dalších 30 letech jsou ruce celkem v pořádku (přiměřeně věku).
edit:
Asi by se dal metanol využít jako desinfekce (účinnost neznám), jen jsem si s ním omýval 20 let v práci ruce, po dalších 30 letech jsou ruce celkem v pořádku (přiměřeně věku).
Tohle je samozřejmě zástupný problém a pouze neochota a nepružnost kindermanagementu cokoli řešit.Milan199 píše: ↑27. 3. 2020, 8:47Pamatuj, že ďábel se skrývá v detailu. Nevíme o tom podrobnosti a ty mohou být podstatné. Líh je poměrně přísně evidovaná komodita /zatímco metyl koupí kdo má v zadku díru/. Ani se těm celníkům nedivím, že ho zabrzdili /pokud jsou ty informace pravdivé - tak i kultivovaně/. Představ si, že za půl roku přijdou na kontrolu - "tak nám ukažte sklad, máte tam mít 2000 l lihu". "No já tam mám jen 20l ostatní jsem vypatlal na desinfekci a rozdal zadarmo a nevím komu".
Na druhou stranu mu nyní vyřídí "papíry" a zařadí ho do nějakého systému. Vyřazení z tohoto systému mu ovšem může způsobit značné úsilí a výdaje.
Protože přece není sebemenší problém aby na tu vlastní denaturaci ti celníci osobně dohlédli - likérek je pár, celníků mraky .
Navíc, když si přečteš čísla, tak na první pohled něco fatálně nesedí - ty objemy co s velkou slávou povolili, jsou jako když plivne.
https://www.celnisprava.cz/cz/tiskove-z ... stavu.aspx
Denaturace lihu je z důvodů daňových. S politikou to moc společného nemá. Danily a daní všechny režimy. Jen šáría trestá. Denaturace je kvůli nepříjemné chuti, aby to nebylo poživatelné. Metanol se do etanolu dokonce záměrně v malinkatém množství přidává při výrobě jemných lihovin. Nejvíce metanolu v poměru k etanolu je ve víně, kde vzniká přirozeným kvašením. V minulosti, nevím jak nyní, nepátral jsem, byla výroba metanolu u nás dokonce zakázaná. Vozilo se to prý z Polska.
No pokud budeš pít 70% absint, tak ho budeš pít špatně. Absint se při pití ředí ledovou vodou (nejlepší je přímo z ledové tříště) na cca 40%. A právě při tom ředění a postupné změně teploty vycházejí z absintu různá aromata z různých bylin. Absint se tak vyvíjí v čase.
Vývoj HW, návrhy DPS (OrCAD, Eagle, Pads)
Prostory pálenice a daňového skladu jsou podle zákona pod dohledem kamer 24/7 s přímým připojením na celníky. Takže celníci si mohou kdykoliv pustit online přenos a případný záznam.Josef píše: ↑27. 3. 2020, 9:08 Od útlého mládí se pohybuju celkem pravidelně pětitelskýmí pálenicemi. Za tu dobu se v evidenci lihu nezměnilo zhola nic. Změnila se jen spotřební daň, bohužel nahoru. Pro pafíka - to koukáš, co si až pamatuju. Ta evidence lihu je tak vymakaná časem, že finance jen tak neoblafneš. Já na jeho místě bych zavolal finance a před nima bych ten líh znehodnotil třeba glycerínem a nějakým parfémem. To už zpátky asi nikdo nevyčistí, nebo se to nevyplatí.
Vývoj HW, návrhy DPS (OrCAD, Eagle, Pads)
Rád se nechám poučit od chytrého Pražáka.
Líh se používá ke dvěma účelům. Ke společenským (chlast) a k technickým (čističe, dezinfekce atd.). A protože nechceš, aby se lidi uchlastali k smrti, tak jim to znepříjemňuješ cenou a dáváš na líh daň. A protože nechceš, aby lihový čistič stál stejně jako litr slivovice, tak musis zajistit, aby se nedal pít. Takže ten líh denaturuješ, tzn. přidáš k němu něco, co se dá špatně oddělit a nedá se to kvůli tomu chlastat.
Vývoj HW, návrhy DPS (OrCAD, Eagle, Pads)
Já ty předpisy neznám a nemusím se s tím naštěstí zabývat. Z toho článku co na něj odkazuješ spíše vyplývá, že už není standardní cestou ČÍM denaturizaci provádět a tak povolili nějakou náhradní látku.milan584 píše: ↑27. 3. 2020, 10:01Tohle je samozřejmě zástupný problém a pouze neochota a nepružnost kindermanagementu cokoli řešit.Milan199 píše: ↑27. 3. 2020, 8:47Pamatuj, že ďábel se skrývá v detailu. Nevíme o tom podrobnosti a ty mohou být podstatné. Líh je poměrně přísně evidovaná komodita /zatímco metyl koupí kdo má v zadku díru/. Ani se těm celníkům nedivím, že ho zabrzdili /pokud jsou ty informace pravdivé - tak i kultivovaně/. Představ si, že za půl roku přijdou na kontrolu - "tak nám ukažte sklad, máte tam mít 2000 l lihu". "No já tam mám jen 20l ostatní jsem vypatlal na desinfekci a rozdal zadarmo a nevím komu".
Na druhou stranu mu nyní vyřídí "papíry" a zařadí ho do nějakého systému. Vyřazení z tohoto systému mu ovšem může způsobit značné úsilí a výdaje.
Protože přece není sebemenší problém aby na tu vlastní denaturaci ti celníci osobně dohlédli - likérek je pár, celníků mraky .
Navíc, když si přečteš čísla, tak na první pohled něco fatálně nesedí - ty objemy co s velkou slávou povolili, jsou jako když plivne.
https://www.celnisprava.cz/cz/tiskove-z ... stavu.aspx
Nevím jestli tou neochotou kindermanagementu myslíš celníky nebo toho Žufánka. Žijeme ale ve světě sešněrovaném miliony předpisů a některé věci nelze vyřešit "rozumně", pokud nechceš riskovat vlastní kůži.
Já jsem třeba na zahradě zakopal nerezovou cisternu 28m2 a do ní jímám dešťovku. Bylo mi vřele doporučeno ji při kolaudaci zamaskovat bordelem //vedoucí stavebního je svině a potížistka// protože to už je významný zdroj vody pro hasiče. Jinak bych ji musel ohlásit/ nabídnout. Byl bych povinen mimo jiné zajistit volný přístup hasičům, přípojné hrdlo se sacím potrubím. Jako bonus bych nesměl cisternu vyčerpat pod 80% objemu, tedy na zalévání by mi byla ku hovnu. A takové zhůvěřilosti jsou kam se podíváš.
Když jinak nedáš....
Ono to není tak hrozný, schválně jsem tě trochu popíchnul. Máš tam dvě nepřesnosti.
Jednak, metanol a etanol vznikají obecně při kvašení (cukrů), a ne že ve víně ho vzniká víc (přirozeným kvašením) . Vzniká ho všude stejně, ale ve víně ho pak může být víc, protože víno se nedestiluje, na rozdíl od kořalky. A při destilaci se právě odděluje metanol a etanol.
A druhá nepřesnost je, že se do jemnejch destilátů metanol úmyslně přidává. Pravda je, že se nikdy nepodaří úplně ty dvě složky oddělit a v každém destilátu nějaké množství metanolu zůstane. Dokonce si vzpomínám, že nám kdysi na fakultě profesor chemie říkal, že i nejlepší francouzské koňaky mají z tohohle důvodu kolem 3% metanolu.
to je otazka priorit, muzes mit na zahrade bujnou vegetaci, nebo popel z vyhorelyho baraku
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."