EMC a karta s FPGA od MESA Electronics

Odpovědět
Fizol

7. 10. 2009, 8:10

,,,ale inak mas pravdu, nie je to len o kmitocte,,, IO sa vzdy hodi a PWM tiez
k

7. 10. 2009, 8:32

Fizol píše:BF ka je dost maly stroj na to aby jazdila 12m/min,,, nic v zlom
mam rozjazd stola 270x210mm a jazdim cez 6m /min.. skor ma zlosti akceleracia .. :) (len 2.2Nm motori) .. Nemyslim ,ze BF-ka by nemohla chodit 12m kludne aj viac ..

Napr pri frezovani plosakov ... kratka draha to nestiha vyliezt na rychlosti cez 1m .. tu ale nepomoze ani MESA.. tu hmotu stola musi proste zrychlit podstatne silnejsi motor (+prislusny driver a zdroj). Uplne mi staci 3m/min ale potrebujem aby to na tie 3m nabehlo cim skor.
Fizol

7. 10. 2009, 8:39

k píše:
mam rozjazd stola 270x210mm a jazdim cez 6m /min.. skor ma zlosti akceleracia .. :) (len 2.2Nm motori) .. Nemyslim ,ze BF-ka by nemohla chodit 12m kludne aj viac ..

Napr pri frezovani plosakov ... kratka draha to nestiha vyliezt na rychlosti cez 1m .. tu ale nepomoze ani MESA.. tu hmotu stola musi proste zrychlit podstatne silnejsi motor (+prislusny driver a zdroj). Uplne mi staci 3m/min ale potrebujem aby to na tie 3m nabehlo cim skor.
Ved presne na to som myslel / akceleracia. Skus odpocitat najazdovu a zjazdovu rampu od dlzky napr 210mm a potom napis na akom dlhom useku pojde tych 12m/min :wink: , ked ju vobec dosiahne
Pupik
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2009, 8:49

... nezapomente, ze s MESOU nemusite resit "vubec" nejakou Latency a tedy vykon PC. V HAL mi jede jenom servo_thread (1kHz)
to k: vzdyt prave ty jsi tu pred casem vzpominal, ze SW stepgen nechodi uplne hladce. Kdybys ted slysel jak ty motory zacly zpivat, taky bys nevahal, navic vyvojove moznosti (v FPGA) jsou pro mne nyni "neomezene" ;)
Z kazde CNC masiny se takto stane stroj na vysoke spolehlive urovni (i kdyz musim priznat, ze zatim mne ani v plnem SW modu EMC nikdy nezklamalo a to to honim i 10h. denne)
Karta nema smysl pro ty, co maji KM pouze s 200-400kr./ot Vsichni co maji v driverech slusnejsi deleni kroku 1000kr a vice, tak oceni sklidneni veskerych rezonancnich kmitoctu KM. Dale se nabizi nove moznosti jako napr. uzavrit zpetnou vazbu s encoderu i pro krokove motory, plne indexovane vreteno, atd.
Mesa stiha na encoderech pres RS422 (10MHz) na TTL (1MHz) vstupni kmitocty na AB kanalech HW pulzu jsou pak 40MHz pro RS422 a 4Mhz pro TTL!!!
PWM-ka jedou na 30kHz
Stepgeny > nez 15MHz
Bomba!!! a to vse za pouhych 200USD!!! :shock: (napr. jen 3xLPT me staly cca 60USD)
Proste FPGA v akci (konecne...)
Fizol

7. 10. 2009, 8:49

Este dodam, nemyslel som, ze nemohla, ale je to bepredmetne, pri 12m by bol cely pracovny rozsah za 1s, ak by bola rychlost napr. 6m, tak je to 0,5s,,, a to nie je velky rozdiel.

Ine by to bolo na stroji, kde je rozsah napr 2m, a na pracu by potreboval jazdit hore-dole,,,tak som to myslel
k

7. 10. 2009, 8:52

Fizol píše:
k píše:

Ved presne na to som myslel / akceleracia. Skus odpocitat najazdovu a zjazdovu rampu od dlzky napr 210mm a potom napis na akom dlhom useku pojde tych 12m/min :wink: , ked ju vobec dosiahne
cca 5cm potrebujem na 6m/min ked zatazim stol napr. 30kg delickou s obrobkom tak ale mam probs ist na 3m/min na drahe pod 6cm. (uz mam v EMC dve rozdielne konfiguracie .. jednu na plosaky .. a jednu normalnu). Toto zlepsit ale znamena bud serva .. alebo aspon 6Nm krokace ..

Bavim sa o este spolahlivych rychlostiach a zrychleniach .. ono to dokazem mozno o 20- 30% lepsie .. ale uz nemam istotu, ze pri nejakej nahodnej zatazi mi to vyrazi motor z otacok a tam uz nie je strata kroku ale komplet vypadok kym zas motor nenarampuje, co znamena vyhodit vyrobok. Dalsi z dovodov preist na serva ...
Pupik
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2009, 8:55

Fizol píše:Este dodam, nemyslel som, ze nemohla, ale je to bepredmetne, pri 12m by bol cely pracovny rozsah za 1s, ak by bola rychlost napr. 6m, tak je to 0,5s,,, a to nie je velky rozdiel.

Ine by to bolo na stroji, kde je rozsah napr 2m, a na pracu by potreboval jazdit hore-dole,,,tak som to myslel
Tak to je velky omyl kamarade!!! :)
Delam prevazne male formicky a u (zde nutneho) pouze sousledneho frezovani mi to na prejezdech zkratilo cas na polovinu, coz v realu dela od 1 do 2hodin a to je formicka 100x50x10 na plne velikosti BF-ky by to bylo i >10h.
Rychlost nikdy u CNC nepodcenuj, napr. na te vzpominane formicce je draha dloha 84km :)
Pripominam pro pripadne "pitvani veci", ze BF-ko domazavam olejem ;)
Pupik
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2009, 8:59

to k: je to vsechno o pouzitych komponentach a o tunningu. Jako pri kazdych zavodech. Vysledky jsou pak vsak az neuveritelne ;)
Stoji to vsak spoustu casu....
k

7. 10. 2009, 9:03

Pupik píše:to k: vzdyt prave ty jsi tu pred casem vzpominal, ze SW stepgen nechodi uplne hladce. Kdybys ted slysel jak ty motory zacly zpivat, taky bys nevahal, navic vyvojove moznosti (v FPGA) jsou pro mne nyni "neomezene" ;)
Ale ano . ja to nepisem pre ludi ako si ty .. vies presne co to je a ako to chodi .. mas to odlaborovane.. moje prispevky v tomto vlakne skor platia pre ludi co idu riesit MESA kartou 0.5Nm motori a 12V/1A drivre... Preto im pisem aspon nejake cisla a operne body ako aj probs ktore stretavam.

BTW. Nepouzivam MESU . ale mam na parporte ATMegu a v nej pokusny stepgen s vlasnym hal modulom. toto zatial nie je riesenie pre "neprogramatorov" ale chodi zatial spolahlivo. Ked bude cas skusim to pushnut do aktualneho stromu EMC s opensorce kodom pre atmegu aj hal modul. Zatial sa pokusam do EMC pretlacit inu vec a podla reakcii autorov EMC (dost nepruzna komunikacia) sa rozhodnem ci tento moj projekt vobec skusim pretlacit do EMC. (ATMEGA na parporte drivovana cez EPP naklady na cip + konektori a plosak - jednostranny frezovany - cca 6EUR, maximalna frekvencia - neratal som . ale 300kHz to da urcite a ja nemam driver co by viac vedel, riesenie taktiez zahrnuje pwm-ka, a vstupne AD prevodniky, ked bude cas navrhnem novu dosku aj s opt. oddelovacmi.. )
Fizol

7. 10. 2009, 9:14

Pupik píše:
Fizol píše:Este dodam, nemyslel som, ze nemohla, ale je to bepredmetne, pri 12m by bol cely pracovny rozsah za 1s, ak by bola rychlost napr. 6m, tak je to 0,5s,,, a to nie je velky rozdiel.

Tak to je velky omyl kamarade!!! :)
Delam prevazne male formicky a u (zde nutneho) pouze sousledneho frezovani mi to na prejezdech zkratilo cas na polovinu, coz v realu dela od 1 do 2hodin a to je formicka 100x50x10 na plne velikosti BF-ky by to bylo i >10h.
Rychlost nikdy u CNC nepodcenuj, napr. na te vzpominane formicce je draha dloha 84km :)
Pripominam pro pripadne "pitvani veci", ze BF-ko domazavam olejem ;)
To musi byt poriadne draha formicka, ak to robi tak dlho, hod sem nejake foto
Pupik
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2009, 9:33

foto je o nicem, detaily na povrchu nejsou videt je to jen kus hmoty. Jedna mala je treba zde
http://www.duzi.cz/cnc/gallery.htm (je to ta zelena hmota)
,ale fakt to musis vzit spis do ruky ( povrch 0,8 ) ;)
Fizol

7. 10. 2009, 9:35

tak si predtym jazdil pomalsie a teraz rychlejsie, a nebude to tym, ze jazdis 12m/min na prejazdoch a to dokonca pri tak malej forme,,, azda aj na formicku napr. 10x10x10 jazdis na prejazdoch 12m?! Som si isty, ze ani na 100mm nemas tych 12m,,, mimochodom ake mas zrychlenie?
Pupik
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2009, 10:15

Fizol píše:tak si predtym jazdil pomalsie a teraz rychlejsie, a nebude to tym, ze jazdis 12m/min na prejazdoch a to dokonca pri tak malej forme,,, azda aj na formicku napr. 10x10x10 jazdis na prejazdoch 12m?! Som si isty, ze ani na 100mm nemas tych 12m,,, mimochodom ake mas zrychlenie?
to vis ze je to jenom o zrychleni a jerku (ten zatim EMC bohuzel nema, ale moje EMC uz ano, takovy prozatimni ;))

bez jerku pouzivam acc1500-2000mm/2
s jerkem 30000mm/3 pak acc5000mm/2
(jerk mi jeste nefunguje jak ma)
k

7. 10. 2009, 10:18

Pupik píše: to vis ze je to jenom o zrychleni a jerku (ten zatim EMC bohuzel nema, ale moje EMC uz ano, takovy prozatimni ;))

bez jerku pouzivam acc1500-2000mm/2
s jerkem 30000mm/3 pak acc5000mm/2
(jerk mi jeste nefunguje jak ma)
Skusal si patch pretlacit do EMC ? tusim v sekcii zelanych feature je na to poziadavka.
Pupik
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2009, 10:53

to k: nemam cas ani chut delat pod tlakem (mam to rad) ;)
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“