KM se zastavuje

Odpovědět
Pid
Příspěvky: 28
Registrován: 19. 3. 2019, 9:39

10. 1. 2020, 10:27

Ahoj, prosím o pomoc s KM.

Motorek položený volně na stůl frézky běží, přišroubuji ho na své místo, zmačknu tlačítko na ovladači pro posuv a motorek se rozjede a v mžiku zastaví a vrčí, pustím tlačítko zase stisknu tlačítko na ovladači a opět to stejné, rozjede se a stop. Když motorek povolím "šrouby" tak funguje vše normálně akorát se motorek hýbe (šroubovice na to nemá vliv, zkusil jsem i sundat pružnou spojku a jen tak ho tam našroubovat a dělá to to samé.
Dělá mi to jen osa Y a X, Z je oka.

KM
https://www.conrad.cz/krokovy-motor-joy ... m.k1597326
kiko01
Příspěvky: 787
Registrován: 27. 10. 2008, 9:06
Bydliště: Martin,Slovakia
Kontaktovat uživatele:

10. 1. 2020, 10:31

Aky mas driver a napjanie?
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 6042
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

10. 1. 2020, 10:41

Pid píše:
10. 1. 2020, 10:27
Ahoj, prosím o pomoc s KM.

Motorek položený volně na stůl frézky běží, přišroubuji ho na své místo, zmačknu tlačítko na ovladači pro posuv a motorek se rozjede a v mžiku zastaví a vrčí, pustím tlačítko zase stisknu tlačítko na ovladači a opět to stejné, rozjede se a stop. Když motorek povolím "šrouby" tak funguje vše normálně akorát se motorek hýbe (šroubovice na to nemá vliv, zkusil jsem i sundat pružnou spojku a jen tak ho tam našroubovat a dělá to to samé.
Dělá mi to jen osa Y a X, Z je oka.

KM
https://www.conrad.cz/krokovy-motor-joy ... m.k1597326
Možná díly motoru pořádně nelícují a při utažení se to nějak zdeformuje. Šrouby, kterými je stažený samotný motor, jsou utažené? Je u odpojeného motoru na osičce při ručním otáčení cítit po utažení větší odpor? Další možnost je, že se přidanou hmotou přeladí nějaká rezonance..
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 10. 1. 2020, 12:48, celkem upraveno 2 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
atlan
Příspěvky: 2059
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

10. 1. 2020, 10:45

Pridaj napatie, alebo uber max otacky a pôjde to.
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 6042
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

10. 1. 2020, 10:52

Aspoň podle toho popisu bych řekl, že to stojí za trochu hlubší diagnostiku.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
lubbez
Příspěvky: 1707
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

10. 1. 2020, 7:16

Jakej tam máš driver, je to Nema23 tam určitě nestačí ty prťavky pro tiskárny. Jinak takhle silnej motor by ti měl při vhodném zdroji alepoň 30V/4A a správném driveru ulomit ruku.
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 5788
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

10. 1. 2020, 8:50

otázka je hlavně čím to řídí a jaké má nastavené rychlosti a rampy - podle mě ten motor roztáčí na nějaké max otáčky kdy už nemá žádný moment .
Pid
Příspěvky: 28
Registrován: 19. 3. 2019, 9:39

13. 1. 2020, 3:52

_
Naposledy upravil(a) Pid dne 14. 1. 2020, 6:17, celkem upraveno 1 x.
lubbez
Příspěvky: 1707
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

13. 1. 2020, 9:09

Tohle je cesta do pekel. Buď použij M542Leadhine nebo nějaký klon a alespoň 36V a nebo Toshibu 6600, ta je levnější, ale nesmíš koupit fake ale opravdickou. Nejlepší jsou bezkrabičkové plošňáky, kde ten integráč vidíš a to je důležité. Ty jsou okolo 200 korun za kus, ty 542 jsou dražší ale mají opravdový 4 fetový můstek. Když jsem dělal posuv osy na BF20, tak jsem si s motorama a driverama dost vyhrál a prostě M542 je nejlepší. Zdroj 36V/10A zas není tak drahej v CNC shopu stojí litr. Já tam kdysi kupoval i ty M542 po nějakejch 1500 korunách a dodneška jedou bez sebemenšího problému. V číně je koupíš ta za 700 kus (myslím tím ty slušné). Toshiba 6600 je zy ty prachy zlatá, ale motor je hlučnější a moment neumím změřit. V každém případě je používám na méně náročné aplikace.
Mex
Příspěvky: 7207
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

13. 1. 2020, 9:23

Mám taky dotaz.
Co myslíš, máš nějakou šanci dostat rozumnou odpověď když nenapíšeš jak máš zapojené motory, jak to máš celé zapojené a nakonfigurované atd.?
Navíc předtím jsi psal, že se to chovalo jinak než teď. Odbyl jsi to slovy "to byl starý systém". Zamyslel ses, kde je rozdíl?
kiko01
Příspěvky: 787
Registrován: 27. 10. 2008, 9:06
Bydliště: Martin,Slovakia
Kontaktovat uživatele:

13. 1. 2020, 9:28

Zbytocne asi marnite cas radami, to asi nieje typek co je na cnc-fore 5-10x do dna ako poniektori znas...
jonasko
Příspěvky: 5
Registrován: 6. 1. 2020, 6:57

12. 7. 2020, 10:48

taktiez som mal bodobny problem a zistil som ze motor na stole bez zataze sa sprava pri max moznej rychlosti spolahlivo a ak som zapojil zataz uz mi to padalo. Ubral som max. otacky , ubral z axceleracie a lepsie zoradil mechaniku a funguje to ok.
kiko01
Příspěvky: 787
Registrován: 27. 10. 2008, 9:06
Bydliště: Martin,Slovakia
Kontaktovat uživatele:

12. 7. 2020, 11:24

jonasko píše:
12. 7. 2020, 10:48
taktiez som mal bodobny problem a zistil som ze motor na stole bez zataze sa sprava pri max moznej rychlosti spolahlivo a ak som zapojil zataz uz mi to padalo. Ubral som max. otacky , ubral z axceleracie a lepsie zoradil mechaniku a funguje to ok.
To asi vyplyva uz zo samotnej charakteristiky kazdeho KM, nie?
Odpovědět

Zpět na „krokové“