nerezový svařenec
Potřeboval bych vyrobyt rozvaděč (bednu) z nerezu
problém je ten že ve výsledku zde nesmí být povrchová úprava ale musí zůstal leštěný nerez
Dotazy:
stačí obyčejný nerezový plech nebo to můsí být žárový nerez
čím a jak se vaří nerez
čím se to celé pak dá vyleštit aby to bylo esteticky pěkné
děkuji za každou radu
problém je ten že ve výsledku zde nesmí být povrchová úprava ale musí zůstal leštěný nerez
Dotazy:
stačí obyčejný nerezový plech nebo to můsí být žárový nerez
čím a jak se vaří nerez
čím se to celé pak dá vyleštit aby to bylo esteticky pěkné
děkuji za každou radu
Pokud chceš mít rozvaděč v lesku tak musíš koupit leštěný nerez. Tabule nerezu se dají koupit v několika povrchových úpravách od leštěných přes kartáčované. Žádná special žáruvzdorný nebo jiný nepotřebuješ.Povrchy těchto plechů jsou chráněny folií proti požkození a ta tam zůstává až do konce výroby jen v místech svárů se odstraní nebo poodlepí.
Tyto plechy je nejlepší svařovat metodou TIG a nejlépe bez přidávání drátu pouze zatavit.Proto je lepší si vše několikrát promyslet aby výsledek byl výborný.
Na leštění se svár postupně obrušuje smirkem od hrubého po jemný a dále se pokračuje leštícíma pastama až do požadovaného povrchu.
Tyto plechy je nejlepší svařovat metodou TIG a nejlépe bez přidávání drátu pouze zatavit.Proto je lepší si vše několikrát promyslet aby výsledek byl výborný.
Na leštění se svár postupně obrušuje smirkem od hrubého po jemný a dále se pokračuje leštícíma pastama až do požadovaného povrchu.
-
- Kontaktovat uživatele:
A kartáčovaný dural sa dá kúpiť tiež niekde u nas? prípadne u neďalekých susedov. ďakujem za tip a prepáčte OT.
Počas práce s CNC možno fajčiť...
-
- Kontaktovat uživatele:
ake su mozne rizika? z pevnostneho hladiska asi bude lepsie zavarit...
TIG je super ked na seba protikusy presne priliehaju a neni spara vecsia ako par desatin, potom je vysledok super a mas dobru zaruku ze to bude aj tlakotesne zavarene...
TIG je super ked na seba protikusy presne priliehaju a neni spara vecsia ako par desatin, potom je vysledok super a mas dobru zaruku ze to bude aj tlakotesne zavarene...
Rozhodne TIG .. ono ked je to dobre napasovane na sebe tig pekne ten spoj "stahuje" k sebe. Naopak . ak je tam velka medzera tak sa to este zhorsi.
Lepit to CO2-kou aj s nerezovim drotom radej nie.. CO2 nezabezpeci taku tekutost zvaraneho materialu ako argon pod wolframkou. Podobne ani nerez drot a argon .. v principe tam pridavny material je viac na skodu ako uzitok. Takze MIG/MAG nie .. TIG ano.
Pripadne ak nemate argon + tig vybavu da sa to postahovat nerezom pod CO2 ale len v bodoch, prebrusit a dalej len cin .. ale to uz je fakt nahradna metoda.
Lepit to CO2-kou aj s nerezovim drotom radej nie.. CO2 nezabezpeci taku tekutost zvaraneho materialu ako argon pod wolframkou. Podobne ani nerez drot a argon .. v principe tam pridavny material je viac na skodu ako uzitok. Takze MIG/MAG nie .. TIG ano.
Pripadne ak nemate argon + tig vybavu da sa to postahovat nerezom pod CO2 ale len v bodoch, prebrusit a dalej len cin .. ale to uz je fakt nahradna metoda.
Jenom poznámka ke sváření nerezu pod CO2. Když jsem kdysi řešl, tak jsem se dozvěděl, že to není vůbec vhodná metoda. Uhlík z CO2 se slučuje s niklem a tím klesá obsah Ni v nerezu. Výsledkem je rezovej svár! V každém případě vaření nerezu je potřeba natrénovat na něčem co není moc pohledová záležitost 

No nevím, jestli má Honza Prahu poblíž. 
Každopádně, pokud je to jednorázovka, by stálo za to se zeptat v místních firmách, protože některé s nerezem běžně dělají.
Radek

Každopádně, pokud je to jednorázovka, by stálo za to se zeptat v místních firmách, protože některé s nerezem běžně dělají.
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Dopadlo to výborně. Rozvaděč se podařilo udělat myslím si že pěkně.
největším problémem bylo to že ve čtvrtek večer jsem dostal zadání. a v pátek měl bý rozvaděč hotový. Ve čtvrtek jsem kreslil do půlnoci a v pátek to šlo na laser. Ten člověk na laseru když se dozvěděl že to je potřeba vypálit za tři hodiny tak na mě vychrlil nehoráznou cenu 7000kč za vypálení dvou rozvaděčů které se vlezly do jedné plotny nerezu. Bohužel neměl jsem na vybranou takže jsem mu to zaplatil. Jinak při ohýbání byla cítit větší tuhost nerezu než u obyčejného plechu. Svařil mi to jeden člověk z Prostějova TIGem a celé to překartáčoval. Výsledkem byl krásný lesklý povrch. Zákazník byl spokojený a já taky.
Děkuji za vaše rady moc mi to pomohlo
největším problémem bylo to že ve čtvrtek večer jsem dostal zadání. a v pátek měl bý rozvaděč hotový. Ve čtvrtek jsem kreslil do půlnoci a v pátek to šlo na laser. Ten člověk na laseru když se dozvěděl že to je potřeba vypálit za tři hodiny tak na mě vychrlil nehoráznou cenu 7000kč za vypálení dvou rozvaděčů které se vlezly do jedné plotny nerezu. Bohužel neměl jsem na vybranou takže jsem mu to zaplatil. Jinak při ohýbání byla cítit větší tuhost nerezu než u obyčejného plechu. Svařil mi to jeden člověk z Prostějova TIGem a celé to překartáčoval. Výsledkem byl krásný lesklý povrch. Zákazník byl spokojený a já taky.
Děkuji za vaše rady moc mi to pomohlo