Gravírka na plošné spoje

Stroje zahranicni produkce, napr. z ciny a podobne, pouze podlozene informace o kvalite a potrebnych upravach takoveho stroje aby byl pouzitelny
Odpovědět
lubbez
Příspěvky: 1707
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

21. 7. 2020, 7:45

Zdar chlapi,
přemýšlím o tom, že bych postavil opět jednoúčelový strojek, nyní na výrobu plošnýcg spojů. Dělám jich tolik (tak 10 kousků ročně), že už mi sice precizně zmáknutá fotocesta nestačí, nebo spíš nebaví. Chtěl bych něco mezi Wegstrem - což je šílený bakeliťák a LKPF. Oba strojky jsou v zásadě absurdně drahé. V podstatě mi jde spíš než o mechaniku, kterou zvládnu ze zbytků ve skříni 10x lépe s nulovou pořizovací cenou o elektroniku- GRBL použít nechci, sic něco o něm vím, ale nebaví mě ladit jednotlivé věci. Určitě bych preferoval zde na foru "uzavřené" řešení. Co jsem na své dva stroje nainstaloval Gravos nemám kromě chuti do práce jediný problém. (myslím tím se strojem) Před nedávnem jsem kámošovi předělával 20x30cm čínu z toho jejich GRBL na klasický interpolátor MK2, cena do litru funkčnost výborná. Tak mě napadlo, že to zkusím taky. Vlastně jediný požadavek mám, že to musí být řízené pře USB. Jako první volba opět Gravos, ale nechce se mi kupovat třetí Armonte (desku jsem chtěl použít tu malou, bez referencí). Při listování čajnou jsem narazil na tohle:https://www.ebay.com/itm/3Axis-Stand-al ... 0008.m2219

a nebo na tuhle klasiku:https://www.ebay.com/itm/MDK2-USB-CNC-B ... SwRbpcGvNp

Stačí klasické 3 osy a uživatelský komfort je fakt docela dobrej. Cena cca 800 korun, samozřejmě je to bez driverů, které bych stejně použil jiné, tedy opět M542. Celé by to mělo sloužit pouze pro gravírování 2D , Zetko max 60mm (samozřejmě v základu stavitelné na cca 10mm a samozřejmě pro vrtání a tady u do barevných kovů, s průměrem vrtáku do 5mm. Měl by to být portál z masívních profilů 40x40 a samotný portál 60x40. SS vřeteno 450W, pracovní plocha max A4. Zajímal by mě váš názor, primárně na tu elektroniku, případně na použitý SW.

Díky Luboš
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 6041
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

21. 7. 2020, 9:11

Existuje k té klasice nějaký návod?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
pavel-gravos
Příspěvky: 285
Registrován: 27. 1. 2008, 4:30

21. 7. 2020, 12:05

Gravos ted ma desku gve76, kde jsou na desce primo moduly s drivery trinamic,
v pripade pruseru vymenitelne, ochraneno, zbytek desky neposkozen.
Spojeni s PC je pres klasicky seriak, ale dodavaji i opticky oddeleny USB prevodnik.
Rizeni frekv.menice 0-10V.
Cele v hlinikove krabicce cca 128x85x40mm
Na webu to jeste nemaji, telef. s p.Vostarkem.
Mechaniku bych asi koupil z Ciny, pri nizkem zatizeni a malych rozmerech by mohla stacit i tuhost.
Mex
Příspěvky: 7207
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

21. 7. 2020, 12:15

Je to samozřejmě Tvoje volba.
Ale striktně odmítat mnohokrát osvědčené otevřené GRBL a místo něho jako "lepší" variantu nasadit nějaké uzavřené MK2 ... no nevím.
Já bych do klece uzavřeného řešení nelezl.
lubbez
Příspěvky: 1707
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

21. 7. 2020, 10:09

Tak začnu tím Gravosem, to je sázka na jistotu.
To Mex: GRBL jako systém vůbec neodmítám, to ani náhodou. Ty borce co to vymysleli obdivuju ale je tam to ALE. K efektivnímu využití musím poměrně dost nastudovat a překvapive v Angličtině, kterou jaksi neumím a Google umí slušně překládat pouze Angličtinu čínskou. :-) Druhá věc je, že se chci cíleně odfiltrovat od elektroniky jako takové. Když si vezmu Gravosí systém, nebo i tu blbou MK2, tak se prakticky nemusím o nic starat, připojím 3 motory Sonceboz s vestavěným driverem, zdroj a to je vše. Je to myslím Švýcarská NEMA 23, 0,8Nm. Jak bych řekl, když jsem si chtěl "zavlčit" tak jsem postavil jednoúčelový stroj včetně řídícího systému, teď si chci pouze hrát s plošňákama, abych konečně využil i tu nepájivku a síto a další věci, co jsem na to nakoupil. Na práci jsem kdysi používal Peugeota Boxera, dnes VW T5 - rozdíl je propastný. A když si chci zablbnout na motorce, tak mám sice klasickou 250Jawu, ale jezdím na Diavelovi. Je to prostě o volbě, já k životu nepotřebuji otevřený systém, za prvé jsem na to blbej to došolíchat, za druhé línej. Taky jsem si koupil Ultimakery místo Průši nebo Endera, taky tam do systému 2+ vidím dost do trojky vůbec, ale tisknou jak z praku. Tedy z mého pohledu jsem línej a hloupej user, kterej místo aby si lámal hlavu nad něčím smysluplným a jak to ještě zlepší, tak to nechám vymyslet kluky od Gravosu a koupím to od nich. Základní problém jsou peníze, co můžu do své zábavy investovat. A to můžu vcelku dost. Nikdy jsem nekradl, nikdy jsem neobchodoval, dělal jsem ve fabrice v úkolové mzdě a když mě po převratu vyhodili začínal jsem u stolu v ložnici.
melsoft
Příspěvky: 363
Registrován: 25. 1. 2012, 5:41

23. 7. 2020, 11:16

Luboši, v době kdy nebylo moc práce jsem našel na netu zdrojáky upraveného Marlina (otevřený SW původně pro řízení 3D tiskárny) na řízení trojosého CNC. Zkusil jsem to nahrát do Arduina Mega a takovým tím grafickým displejem ( https://aukro.cz/3d-printer-smart-contr ... 6906162465 ) a shieldem RAMPS 1.4 ( https://aukro.cz/ramps-1-4-pro-arduino- ... 6970493118 ) pro 3D tiskárnu (viz video níže). Ač nejsem bůhvíjaký programátor, tak se mi podařilo ještě pár drobností upravit k obrazu svému a vypadá to, že to chodí, hýbe motorama podle G-kódu z SD karty. Místo vyhřívané podložky a topného tělesa extrudéru jsou (přes mosfety) připojené motory vřetena a čerpadla chladicí emulze (odsávání prachu z cuprextitu). Podle výkonu možná bude chtít připojit externí mosfety nebo SSR ale zatím jako model na stole to funguje dle očekávání.

Inspirací mi bylo toto:
https://www.youtube.com/watch?v=jlOyqca9AqM

Líbí se mi, že pro malou mašinku nepotřebuju běžící PC, nechá se to pohodlně konfigurovat i ovládat, cenově je to sranda a všechny moduly se dostanou koupit, nic jsem nemusel vyrábět. Jako mechaniku jsem začal přestavovat 3D tiskárnu, pro kterou jsem si původně nechal z 3mm oceli vyřezat náhradní šasi (místo origo plastového) právě za účelem gravírování a vrtání plošných spojů. Až trochu poleví nával práce, můžu dělat pár fotek pro inspiraci.
Bohudík (bohužel pro CNC hobby) mi mezitím opět naběhlo spoustu práce a tak to šlo celé do šuplíku ale kdybys chtěl, tak ty zdrojáky ti můžu poslat...
Honza
lubbez
Příspěvky: 1707
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

23. 7. 2020, 1:41

Nazdar, tenhle systém znám (tedy hrál jsem si s ním), když jsem dělal ten jednoúčelák, tak jsem původně chystal nasadit tam tohle, nakonec jsem nezvládnul synchronizaci čtvrté osy s Y osou. Né že by to nešlo, ale byl by to zásah jako hrom a tak jsem nakonec použil své SW moduly a splácal to dohromady. V každém případě díky za info a určitě to nezapadne. :-) Co se týká toho plošňákovače, tak už jsem se rozhodnul. Gravos, nejen že mám už od nich dva systémy a naprostá spokojenost, hlavně podpora a jsou to naši kluci. Nakonec jsem zvolil ne GVE84, ale myslím 124 neb to má vstup ještě na případný senzor, což se mi líbí. Doufám, že se brzy budu moci pochlubit něčím hmatatelným.
atlan
Příspěvky: 2059
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

23. 7. 2020, 4:52

Ten gravos, bude vediet zmerat vysku dosky a kompenzovat vysku Z pocas gravirovania?
Mex
Příspěvky: 7207
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

23. 7. 2020, 5:12

melsoft píše:
23. 7. 2020, 11:16
Luboši, v době kdy nebylo moc práce jsem našel na netu zdrojáky upraveného Marlina (otevřený SW původně pro řízení 3D tiskárny) na řízení trojosého CNC...
Já jsem kdysi dávno taky koketoval s myšlenkou použít SW pro 3D tiskárnu k řízení frézky. Ale docela nepříjemné omezení tam bylo, že ten firmware nerozlišoval kódy G0 a G1.
Pokud by si člověk psal g-kód ručně, tak by to asi moc nevadilo. Ale když to vypadne z nějakého CAMu, tak to by asi byl problém. Asi tam by se do dalo nějak ošéfovat, ale pak už to trochu postrádá eleganci.

Jak je to u Tebe? Nebo jsi to v rámci těch úprav předělal?

Ještě mám pocit, že aspoň starší verze neuměly kruhovou interpolaci, protože to slicery pro 3D tisk stejně nepoužívají. Ale možná už to tam dneska je.
lubbez
Příspěvky: 1707
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

23. 7. 2020, 6:10

to atlan: zatím nevím, budu to zjišťovat po návratu z dovolené
to mex: tento problém sice vím, ale neřešil jsem to, protože celý G kód jsem generoval programem a celkem to mělo umět asi dvacet různých programů. Totéž kruhová interpolace, nepotřeboval jsem ji.
Odpovědět

Zpět na „zahranicni produkce“