Socha z polystyrenu

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Pady

4. 9. 2020, 7:33

Ano, něco stojí:) za poslední 2 týdny jsem ho zpracoval asi 50 kubíků, tedy představu mám.
Co se týká zmíněné nabídky, byla cca čtyřnásobná než ze slévárenské modelárny.
A jestli vědí co dělají to netuším, ale podle mě legraci. Dělit to po 10 cm vrstvách se mi jeví jako tuze nepraktické. Polystyren pracuje, bere vlhkost a kroutí se, takže by to při skládání mohlo dost zlobit. Rozhodně bych preferoval větší bloky. I z textu nabídky vyplynulo, že to není návrh z dobrého úmyslu, ale z omezení stroje. Zkrátka se sekli a víc bych to snad nerozebíral.

kiko01 píše: 4. 9. 2020, 1:59
milan584 píše: 4. 9. 2020, 4:51
Pady píše: 3. 9. 2020, 9:28

Napsal jsem tam poptávku a nabídli mi naprostý nesmysl. Kromě toho, že to chtěli dělit po 10 cm vrstvách, za jednu zakázku nejspíš chtěli s celou firmou někam na měsíc odcestovat.
Možná, že to, že to chtěli dělat po těch vrstvách, akorát signalizuje, že ví, co dělají. :)
A 30 kubikov polysu tiez nieco stoji...
Pady

4. 9. 2020, 7:46

S jistým úsilím to je možné vyřezat ve dvou lidech ručně. Dost pakárna, ale šlo by to.
Ptám se zde proto, abych se pokud možno dozvěděl, zda to nebude výhodnější vyfrézovat.
Řekněme tedy, že zkrátka zjišťuji cenu za účelem porovnání, to je myslím v pořádku.
Místo toho se však dozvídám různé jiné věci:)
Jen pro pořádek, představu o cenách materiálu a práce mám myslím relevantní. Udělal jsem dost věcí do různých filmů a také modelů interiérů a nábytku, které se dělaly pomocí CNC,
abych si představu mohl udělat.
t256 píše: 4. 9. 2020, 2:50 Mel bys napsat jaky mas cenovy strop. Aby bylo jasno, jestli ma vyznam o realizaci vubec uvazovat. Vim ze ruzni amatersti "umelci" maji dost zkreslene predstavy o cenach materialu a prace.
Pady

4. 9. 2020, 7:49

On ten autor je sochař, tak by si asi nenechal lézt do zelí:)
A přesnost tam je taky v trochu jiné toleranci, než si představuju. Ale díky za tip!)

GeeSnake píše: 4. 9. 2020, 6:55 Nedávno tu proběhla celkem velká mediální bublina ohledně prvního českého 3D vytištěného domu, může zkusit kontaktovat ty lidi kteří to tiskli, třeba by to postavili k tomu domu. Ten dům je maximálně 4,5 krát větší. Cena byla 30000 za metr čtvereční, tedy by tady ta socha mohla přijít na pouhých necelých 270-300 tisíc. He?
Mex

4. 9. 2020, 7:51

Pady píše: 4. 9. 2020, 7:33 Dělit to po 10 cm vrstvách se mi jeví jako tuze nepraktické. Polystyren pracuje, bere vlhkost a kroutí se, takže by to při skládání mohlo dost zlobit.
No ale pokud pracuje, tak bude pracovat i jako monoblok.
Nějak neumím najít ten zásadní problém v tom, když to bude z vrstev. Nakonec jsem to navrhoval hned na začátku. A to dokonce ještě z tenčích vrstev, aby se to dalo řezat jako 2D objekty.
Kdybys to tak udělal, tak už bys dneska možná měl ten polystyrénový základ postavený. Nařezat a slepit 160 desek by se asi dalo udělat tak za 2 dny, k tomu jeden den příprava dat, domlouvání a nachystání nějakého základu.

Bude to přece jen základ, na který přijde nějaký festovní materiál. Takže na nějakém milimetru případné nepřesnoti zase tak moc nesejde, řekl bych.
Pady

4. 9. 2020, 8:06

Popsaným způsobem jsem už pár věcí udělal a můžu potvrdit, že je to blbárna. Například se musí počítat s tím, že pokud se na sebe slepí 100 desek 10mm vysokých, výsledek je cca 105 cm objekt. Desky v řezu nejsou stoprocentně hladké a lepením taky možná trochu nabyde, alespoň takovou mám zkušenost s deskami vyřezanými podle dodaných linek ve Styrotradu.
Není to neřešitelné, ale musí se s tím laborovat.
Dál, pokud se chce docílit hladkého povrchu, je třeba si určit, která hrana platí, jestli horní nebo dolní a pokud má tvar někde jen mírné stoupání,
je třeba dost doplňovat. Určitě je to řešení pro válcovité nebo jednodušší tvary, ale ne pro toto.

Mex píše: 4. 9. 2020, 7:51
Pady píše: 4. 9. 2020, 7:33 Dělit to po 10 cm vrstvách se mi jeví jako tuze nepraktické. Polystyren pracuje, bere vlhkost a kroutí se, takže by to při skládání mohlo dost zlobit.
No ale pokud pracuje, tak bude pracovat i jako monoblok.
Nějak neumím najít ten zásadní problém v tom, když to bude z vrstev. Nakonec jsem to navrhoval hned na začátku. A to dokonce ještě z tenčích vrstev, aby se to dalo řezat jako 2D objekty.
Kdybys to tak udělal, tak už bys dneska možná měl ten polystyrénový základ postavený. Nařezat a slepit 160 desek by se asi dalo udělat tak za 2 dny, k tomu jeden den příprava dat, domlouvání a nachystání nějakého základu.

Bude to přece jen základ, na který přijde nějaký festovní materiál. Takže na nějakém milimetru případné nepřesnoti zase tak moc nesejde, řekl bych.
Mex

4. 9. 2020, 8:25

Doplňovat se nemusí nic. Ten 2D objekt by se samozřejmě řezal podle maximální kontury.
Jaká by byla výška výsledného modelu snadno zjistíš už předem, když si ty desky jen nasucho položíš na sebe. Tím lepením výška moc nenabude. A podle reálně změřené výšky si pak přesně napočítaš řezy toho objektu.
No ale je to samozřejmě Tvůj boj.
Pady

4. 9. 2020, 8:32

Ano, samozřejmě, a podle zkušenosti jsem se rozhodl, že takto ne. Pokud tvar na jedné straně ustupuje a na druhé nabývá, je dost krkolomné definovat takovou linku, která je po všech stranách v plusu. Ale nechme to stranou, rád bych se držel původního předmětu mého dotazu.
Zdravím

Mex píše: 4. 9. 2020, 8:25 Doplňovat se nemusí nic. Ten 2D objekt by se samozřejmě řezal podle maximální kontury.
Jaká by byla výška výsledného modelu snadno zjistíš už předem, když si ty desky jen nasucho položíš na sebe. Tím lepením výška moc nenabude. A podle reálně změřené výšky si pak přesně napočítaš řezy toho objektu.
No ale je to samozřejmě Tvůj boj.
milan584

5. 9. 2020, 8:01

Pady píše: 4. 9. 2020, 7:33 Ano, něco stojí:) za poslední 2 týdny jsem ho zpracoval asi 50 kubíků, tedy představu mám.
Co se týká zmíněné nabídky, byla cca čtyřnásobná než ze slévárenské modelárny.
A jestli vědí co dělají to netuším, ale podle mě legraci. Dělit to po 10 cm vrstvách se mi jeví jako tuze nepraktické. Polystyren pracuje, bere vlhkost a kroutí se, takže by to při skládání mohlo dost zlobit. Rozhodně bych preferoval větší bloky. I z textu nabídky vyplynulo, že to není návrh z dobrého úmyslu, ale z omezení stroje. Zkrátka se sekli a víc bych to snad nerozebíral.

kiko01 píše: 4. 9. 2020, 1:59
milan584 píše: 4. 9. 2020, 4:51
Možná, že to, že to chtěli dělat po těch vrstvách, akorát signalizuje, že ví, co dělají. :)
A 30 kubikov polysu tiez nieco stoji...
Pak mi uniká, CO tu jako řešíš.
Pošli poptávku do těch několika modeláren, co v ČR umí dobře dělat takhle velké modely, vyber si z nich pak tu co ti bude nejlépe vyhovovat a nemusíš řešit to, že někdo je podle tebe amatér :mrgreen: protože to nechce frézovat z jednoho kusu.
Nic složitého.
Btw - co to bude stát?
No to je jednoduché - jako model, z polystyrenu, v této velikosti a s takovýmto (z hlediska obrábění) naprosto napikaču :roll: tvarem.
milan584

5. 9. 2020, 8:03

jinak pokud pak budeš mít pocit, že i ty modelárny jsou taky (zase) drahý, tak si to můžeš udělat sám. Když to navíc budeš dělat levou rukou, tak můžeš mít i dobrý pocit, že to byla subdodávka (od cizího) :mrgreen:
bobik

5. 9. 2020, 8:31

I když je to z polystyrénu, tak pod 100 000Kč ta cena nejspíš nebude. Jenom příprava výroby zabere několik dní. Frézování tak na týden . Tahle velká cncčka budou mít sazbu nad 2000Kč/h. Takže bych to viděl na 100 -150 000Kč. Trefil jsem se? Cena materiálu bude nejspíš zanedbatelná.
Co třeba to hlavní těleso vyřezat na drátu a na CNC frézku nechat ty přílepky? Grainer Nýrsko má CNC drátovku do délky 2,5m. Používají to na izolaci na bojlery.
Jestli chceš, tak mohu ti poslat kontakt na člověka, co by ti to nacenil. Ale napřed by sis to musel rozdělit na segmenty, aby to bylo vyrobitelné na drátu.
Naposledy upravil(a) bobik dne 5. 9. 2020, 8:46, celkem upraveno 1 x.
t256

5. 9. 2020, 8:37

Pady píše: 4. 9. 2020, 7:46 Jen pro pořádek, představu o cenách materiálu a práce mám myslím relevantní...
Podle toho cos psal o zajezdu cele firmy na havaj mi prislo ze moc predstavu nemas, neco podobneho mi taky jeden clovek rekl :-)
S temi umelci je to tezke, takovyho cloveka poznam uz na prvni pohled. Kdyz prijde do firmy, ruzne mava rukama, nadseni z nej jen cisi, nicemu nerozumi, ale porad neco drmoli jestli by to neslo udelat tak ci onak apod. Ja se pak pul dne drbu s nacenovanim nejake silene zakazky a vysledkem je ve 100% pripadu, ze borec vyvali oci a nasleduji kecy podle jeho natury od fnukani, pres zadosti o sponzoring az po vycitky typu ze chceme na Havaj. :-) Takze ted uz k tomu pristupuju jako ti borci s polystyrenem. Chvili mackam tlacitka na klavesnici, jen aby to vypadalo, pak strelim nejakou cenu od pasu a nasleduje to co vyse. Jen s tim rozdilem, ze usetrim hromadu prace s nacenovanim. Kdyby dany kreativec jen naznakem uvazoval ze si to necha udelat, udelal bych mu presny rozpocet, ale to se jeste nikdy nestalo.

K umelecke strance se tezko vyjadrovat kdyz nevite o co jde. Jako ze treba dost dobre si to dovedu predstavit napriklad pred firmou obchodujici se zeleznym srotem, ale z verejnych penez bych asi taky nechtel platit vytvor nadseneho kreativce, ktery prave objevil kouzla 3D CADu a za 5 minut klikani mysi vytvoril tohle.
milan584

5. 9. 2020, 8:47

t256 píše: 5. 9. 2020, 8:37
Pady píše: 4. 9. 2020, 7:46 Jen pro pořádek, představu o cenách materiálu a práce mám myslím relevantní...
Podle toho cos psal o zajezdu cele firmy na havaj mi prislo ze moc predstavu nemas, neco podobneho mi taky jeden clovek rekl :-)
S temi umelci je to tezke, takovyho cloveka poznam uz na prvni pohled. Kdyz prijde do firmy, ruzne mava rukama, nadseni z nej jen cisi, nicemu nerozumi, ale porad neco drmoli jestli by to neslo udelat tak ci onak apod. Ja se pak pul dne drbu s nacenovanim nejake silene zakazky a vysledkem je ve 100% pripadu, ze borec vyvali oci a nasleduji kecy podle jeho natury od fnukani, pres zadosti o sponzoring az po vycitky typu ze chceme na Havaj. :-) Takze ted uz k tomu pristupuju jako ti borci s polystyrenem. Chvili mackam tlacitka na klavesnici, jen aby to vypadalo, pak strelim nejakou cenu od pasu a nasleduje to co vyse. Jen s tim rozdilem, ze usetrim hromadu prace s nacenovanim. Kdyby dany kreativec jen naznakem uvazoval ze si to necha udelat, udelal bych mu presny rozpocet, ale to se jeste nikdy nestalo.

K umelecke strance se tezko vyjadrovat kdyz nevite o co jde. Jako ze treba dost dobre si to dovedu predstavit napriklad pred firmou obchodujici se zeleznym srotem, ale z verejnych penez bych asi taky nechtel platit vytvor nadseneho kreativce, ktery prave objevil kouzla 3D CADu a za 5 minut klikani mysi vytvoril tohle.
Já to teda řeším trochu jinak.
Pokud by ke mě přišel kdokoli, že chce takovýto tvar frézovat v kuse (naštěstí tak velkou mašinu ani v nejděsivějším snu netoužím provozovat), tak vezmu smysluplnou cenu (stačí odhad, netřeba nic počítat - jako kdyby se to dělalo jako obvykle - klasicky ), tu vynásobím 10xi a výsledek mu s úsměvem řeknu.
Protože bezpečně vím, že sladké vítězství se pozná tak, že to bude dělat kdokoli jiný.
Někdy totiž pro správnou kalkulaci (odhad zákazníka) stačí i detail - třeba to, že to chce frézovat v kuse.
Naposledy upravil(a) milan584 dne 5. 9. 2020, 9:48, celkem upraveno 1 x.
kiko01
Kontaktovat uživatele:

5. 9. 2020, 9:15

milan584 píše: 5. 9. 2020, 8:47
t256 píše: 5. 9. 2020, 8:37

Já to teda řeším trochu jinak.
Pokud by ke mě přišel kdokoli, že chce takovýto tvar frézovat v kuse (naštěstí tak velkou mašinu ani v nejděsivějším snu netoužím provozovat), tak vezmu smysluplnou cenu (stačí odhad, netřeba nic počítat - jako kdyby se to dělalo jako obvykle - klasicky ), tu vynásobím 10xi a výsledek mu s úsměvem řeknu.
Protože bezpečně vím, že sladké vítězství se pozná tak, že to bude dělat kdokoli jiný.
Někdo totiž pro správnou kalkulaci (odhad zákazníka) stačí i detail - třeba to, že to chce frézovat v kuse.
A co ak mu tu sochu za 300litrov potom niekto obleje acetonom?
t256

5. 9. 2020, 9:48

milan584 píše: 5. 9. 2020, 8:47 ...tak vezmu smysluplnou cenu (stačí odhad, netřeba nic počítat - jako kdyby se to dělalo jako obvykle - klasicky )...
Ja nedelam primo obrabeni na CNC, takze se vsechno musi pocitat rucne. Asi jako kdyz sochu chteli skladat z tech pasu. Spousta rucni prace s tezko predikovatelnou pracnosti a nejistym vysledkem, protoze se to jeste nikdy nedelalo. Jediny zakaznik ktery je podobne opicarny schopen zaplatit jsou pamatkari. Ale ti to neplati ze sveho, nejake vyberovky neresi, moc nesmlouvaji, takze vetsinou zacaluji co reknu.
milan584

5. 9. 2020, 9:50

kiko01 píše: 5. 9. 2020, 9:15
A co ak mu tu sochu za 300litrov potom niekto obleje acetonom?
z statického uměni ( sochy ) se pak stane divadelní kus - viz továrník Bierhanzl
https://www.csfd.cz/film/8544-rozpusten ... y/prehled/
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“