digital output do Mesy

Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 18465
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

18. 10. 2020, 7:59

Ted to nemam pred sebou a nechce se mi listovat v mobilu. Ale bezne to delam tak ze vezmu 2k odpor ktery dam na vystup vuci zemi nebo vuci napeti tak aby mi to ten otevreny kolektor spinal. Tim padem na tom kolektoru a noze odporu zacne cvicit napeti 0-24V podle stavu sepnuti. To uz mesa zvladne detekovat normalne.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
zz912
Příspěvky: 407
Registrován: 25. 5. 2008, 7:16

18. 10. 2020, 8:43

robokop píše:
18. 10. 2020, 7:59
Ted to nemam pred sebou a nechce se mi listovat v mobilu. Ale bezne to delam tak ze vezmu 2k odpor ktery dam na vystup vuci zemi nebo vuci napeti tak aby mi to ten otevreny kolektor spinal. Tim padem na tom kolektoru a noze odporu zacne cvicit napeti 0-24V podle stavu sepnuti. To uz mesa zvladne detekovat normalne.
Asi nejlepší řešení..... :-(
Routru říkám bílá krabička s anténkama.
Ano, opravdu chci zvládnout MESU 7i96.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 18465
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

18. 10. 2020, 9:06

no dost casto to musim delat
protoze mam prestavbu stroje kde byli vstupy pro sinking a ted predpokladaji sourcing a nebo naopak a je treba to nejak zapojit a pokud mozno bez vymeny vsech indukcaku a jinych senzoru
u neceho to jde prehazet na svorkach u indukcaku typicky ne. Takze to resi odpurek a prehozeni logiky v PLC
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
hans
Příspěvky: 106
Registrován: 29. 10. 2006, 8:54
Bydliště: Jablunkov
Kontaktovat uživatele:

18. 10. 2020, 9:08

Chápu, díky.
Mex
Příspěvky: 7462
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

18. 10. 2020, 4:33

robokop píše:
18. 10. 2020, 6:15
Trosku mi unika potreba druheho optoclenu. Vsak ten vystup je uz oddeleny v driveru jestli dobre koukam. Tj. Vse by slo vyresit jednim odpurkem.
Přečti si předchozí příspěvky autora vlákna. Má desku s optronem a chtěl ji na to použít. Ale namaloval to špatně. Tak jsem mu řekl, že mu to namaluju, což jsem následně učinil.
Naposledy upravil(a) Mex dne 18. 10. 2020, 4:44, celkem upraveno 2 x.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 18465
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

18. 10. 2020, 4:38

Na co davat desku a druhej optron kdyz tam uz jeden je a vyresi to odpurek kterej se schova do konektoru narozdil od te desky. Minim tim drzak nebo nejaka montaz a hafo prace navic. To jsem mel na mysli.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex
Příspěvky: 7462
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

18. 10. 2020, 4:44

robokop píše:
18. 10. 2020, 4:38
Na co davat desku a druhej optron kdyz tam uz jeden je a vyresi to odpurek kterej se schova do konektoru narozdil od te desky. Minim tim drzak nebo nejaka montaz a hafo prace navic. To jsem mel na mysli.
Že se to dá otočit i jen odporem jsem mu psal už před mnoha posty, je to hned na první straně vlákna.
I když třeba já bych to takhle v praxi nedělal a dal bych tam na to tranzistor a udělal to trochu slušně.
Nakonec spojit dva dráty se dá taky tak, že je jenom zkroutím dohromady. Ale pokud nejsem v nějaké nouzové situaci, tak to tak taky neudělám a udělám to pořádně.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 18465
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

18. 10. 2020, 4:59

Co ma byt na tom odporu spatne? Jako ted jsem to treba potkal v lince za 5mega euro od mitsubishi. Normalne pekne ve svorkovnici.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex
Příspěvky: 7462
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

18. 10. 2020, 5:39

Jéje, co já už jsem viděl za ojebaných řešení... A spoustu z nich i opravoval.

Na nějakém odporu v konektoru je toho špatně hodně. Trvale žhavený odpor, trvale svítící optron (časem mění parametry), závislost na parametrech daného vstupu (po případné výměně může mít vstup jiné vlastnosti). A zejména otočená funkce daného vstupu, a to realizovaná někde skrytě v konektoru.
Takže já bych to prostě takhle neudělal. Tedy pokud bych nebyl v nějaké velké nouzi.

Docela často tady jsou posty na téma, že někde někomu něco ruší, blbne atd. Mně to většinou připadá zvláštní. Ale je to asi dáno tím, že se prostě věci snažím dělat pořádně a pak mi podobné problémy připadají jako z jiného světa.
Vzpomínám si, že před nějakou dobou tady šlo téma o vstupech na deskách PidiCNC. Někomu to házelo falešné impulzy na vstupech a podobně.
Tak jsem se tehdy na to zapojení díval. Takhle bych to nenamaloval ani totálně ožralý a po úrazu hlavy.
No ale co už, po většinu doby to asi funguje.

Nicméně nejsem misionář, abych někoho přesvědčoval na svou víru. Pokud s daným zařízením nemám nic společného, tak ať si to tam pytlíkují jak chtějí.

Abych se vrátil k tématu vlákna: borec měl problém a namaloval svou představu řešení. Já jsem mu odepsal, že takhle je to špatně a napsal jak to udělat dobře. Pak jsem k tomu ještě napsal, že se to dá ojebat i jenom odporem. Přičemž jsem mu k tomu i dopsal, co to bude znamenat (otočit logiku vstupu).
On následně přišel s tím, že chce použít optron a opět to namaloval blbě. Tak jsem mu k tomu napsal jak to zapojit dobře, a trochu i popsal co a jak.
Toť vše, tím to pro mě končí.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 18465
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

18. 10. 2020, 5:52

Zajimave. Kdyz rozloupnes kdejake zarizeni kdejake renomovane firmy tak tam ten odpurek najdes na tistaku taky. Tam ti evidentne nevadi.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex
Příspěvky: 7462
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

18. 10. 2020, 6:12

Pull-up odpor samozřejmě ano. Ale odpor k otočení funkce vstupu - no to bych řekl, že už tedy tak často ne.
Ale opakuju - nikoho se nesnažím přesvědčit na svou víru.
Nakonec nejúspěšnější je dneska Čína. A tam ojebávají vše, co jen trochu jde. Takže je to asi správná strategie. Já už se ale na staré roky takové věci učit nebudu. ;-)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 18465
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

18. 10. 2020, 6:14

No vsak je to pull up jako kazdej jinej
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex
Příspěvky: 7462
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

18. 10. 2020, 6:27

robokop píše:
18. 10. 2020, 6:14
No vsak je to pull up jako kazdej jinej
No to snad ne.
Běžný pull-up odpor udržuje nějakou _neaktivní_ úroveň na vstupu. V principu jím za běžných okolností prakticky nic neteče, jen zvyšuje odolnost vstupu proti rušení. Jeho úkolem je "spálit" energii toho rušicího impulzu.

Ale tady bys tím odporem zajišťoval _aktivní_ úroveň na vstupu. Takže trvale by tam tekl plný vstupní proud. Jen v případě sepnutí výstupu by se ten plný proud odklonil do výstupního spínače, který bude mít nižší impedanci a tak proud stáhne na sebe. V té chvíli tím odporem poteče dočasně ještě vyšší proud.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 18465
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

18. 10. 2020, 7:58

Kdo urcil ktera uroven je aktivni a ktera neaktivni
Ja mam nekdy prevazne log 1 a jindy prevazne log 0 podle toho co to resi
Treba u vretena je v klidu vetsinou log0 ale behem zapnuteho stroje je to stejne vetsina zivota v log1
A u te same masiny je estop okruh log 1 vpodstate vyhradne az na nouzove stavy

Samozrejme jsou pripady kdy to pouzit nelze nebot to otaci logiku ale jak jsem psal uz vyse. V mese si ji otocim hned na tom vstupu nez to uvidi hal.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex
Příspěvky: 7462
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

18. 10. 2020, 8:12

a co kdyz to je z hlediska funkce presne opacne
robokop píše:
18. 10. 2020, 7:58
Kdo urcil ktera uroven je aktivni a ktera neaktivni
Aktivní je ta, kdy do vstupu (do optronu) hučí proud.
Neaktivní je ta, kdy má optron volno a může chrápat.
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“