Jistič zásuvk. okruhu rod. domku s časovou obnovou - jaký?
Jistič 16 A v rozvodné skříni rodin. domku jednou za 2 až 3 roky vypne v posledních 20 letech.
Jistič byl již vyměněn, rozvody proměřeny. Vše se zdá správné. Asi 45 let starý rozvod.
Rozkopat omítku se mi nechce.
Doporučte jistič, který by třeba po 10 minutách se znovu nahodil.
Řešení bych potřeboval, protože zrovna letos během 10 denní dovolené se vypnul. Obsah mražáku a chladničky se vyhodil. Když jsem doma, stejně řeším způsobem, že jistič ručně nahodím. Něco podobného jsme měli na pracovišti se spoustou stolních počítačů. Údajně příčinou byly některé napájecí zdroje notebooků.
Jistič byl již vyměněn, rozvody proměřeny. Vše se zdá správné. Asi 45 let starý rozvod.
Rozkopat omítku se mi nechce.
Doporučte jistič, který by třeba po 10 minutách se znovu nahodil.
Řešení bych potřeboval, protože zrovna letos během 10 denní dovolené se vypnul. Obsah mražáku a chladničky se vyhodil. Když jsem doma, stejně řeším způsobem, že jistič ručně nahodím. Něco podobného jsme měli na pracovišti se spoustou stolních počítačů. Údajně příčinou byly některé napájecí zdroje notebooků.
Samonahazovací jistič je protimluv, zkrátka neexistuje. U fíčka je to jiné, samonahazovací existuje.
Většinou jistič je to poslední co je vadné ( pokud to není polák nebo noark ), jak jste to měřili?
Přišel revizák, zkontroloval vše tak jak se má, nebo jen šmudla s vadaskou?
Většinou jistič je to poslední co je vadné ( pokud to není polák nebo noark ), jak jste to měřili?
Přišel revizák, zkontroloval vše tak jak se má, nebo jen šmudla s vadaskou?
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
1. Kontrolu bezplatně provedl pracovník E-on asi před 10 roky, když jsme k nim přešli a nabídli zdarma proměření. Sdělil, že to může dělat shoda okolností sepnutí více spotřebičů (chladnička, mikrovlnka, mražák). Ještě dříve proměřila objednaná firma.
Díky za odpověď.
2. Mezitím jsem dohledal na internetu, že se odborně jističe s funkcí obnovy nazývají recloser nebo polyswitch.
Díky za odpověď.
2. Mezitím jsem dohledal na internetu, že se odborně jističe s funkcí obnovy nazývají recloser nebo polyswitch.
Naposledy upravil(a) regine dne 26. 10. 2020, 6:52, celkem upraveno 2 x.
a proto se na "kriticke" spotrebice pouziva samostatny privod, se samostatnym jistenim
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Třeba Acti 9 ARA od Shneideru by to uměl, ale já osobně bych si tedy něco takového do baráku nedal. Mohlo by se taky stát, že po příjezdu z dovolené najdu místo baráku jen hromádku popela.
Také bych se přikláněl k tomu, že je něco "blbě" v rozvodu nebo ve spotřebičích za jističem, ale pokud to vypadne jednou za 2-3 roky tak to nebude snadné odhalit.
Také nevíme, co všechno je na inkriminovaný obvod současně připojeno. Současné zapnutí výkonných spotřebičů by mohl být problém, ale předpokládám, že v době dovolené se MW trouba "sama" nezapnula.
To: filla před 45lety, kdy byla ta instalace dle tazatele zřejmě udělána takovýto požadavek předpisů na samostatné obvody v bytových rozvodech neexistoval.
Také bych se přikláněl k tomu, že je něco "blbě" v rozvodu nebo ve spotřebičích za jističem, ale pokud to vypadne jednou za 2-3 roky tak to nebude snadné odhalit.
Také nevíme, co všechno je na inkriminovaný obvod současně připojeno. Současné zapnutí výkonných spotřebičů by mohl být problém, ale předpokládám, že v době dovolené se MW trouba "sama" nezapnula.
To: filla před 45lety, kdy byla ta instalace dle tazatele zřejmě udělána takovýto požadavek předpisů na samostatné obvody v bytových rozvodech neexistoval.
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
to neni vec predpisu, nybrz vec prevence, nikdo mi ani dnes nenarizuje k mrazaku solo privod, ale kdyz ho udelam, mohu ho pripojit pred chranic, je to kazdeho rozhodnuti
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Akorát o dovolené mikrovlnku mohl zapnout jen šotek
Celkem jsi mě rozesmál s tím odborníkem od Eonu, když ptáčka lapají... Takže jouda s vadaskou.
Odšrouboval třeba nějakou zásuvku? Nebo otevřel KUčko?
Sežeň si v okolí slušného revizáka co ti to celé překontroluje, přeměří a udělá poctivě.
A jinak s Filou naprostý souhlas, k mrazáku si natáhnu solo i klidně v liště.

Celkem jsi mě rozesmál s tím odborníkem od Eonu, když ptáčka lapají... Takže jouda s vadaskou.
Sežeň si v okolí slušného revizáka co ti to celé překontroluje, přeměří a udělá poctivě.
-
Charon píše: ↑24. 10. 2020, 1:35 Akorát o dovolené mikrovlnku mohl zapnout jen šotek![]()
Akorát o dovolené mikrovlnku mohl zapnout jen šotek

No podělím se o případ naší mikrovlnky.
Máme cca 6 let mikrovlnku od fagoru. Je vestavná s hodinama.
Najednou v jednu ráno píp a mikrovlnka začala sama ohřívat. Stalo se to několikrát po sobě. No tak jsem ji rozdělal a můj tip byl na vadné kondíky ve zdroji. Klasická závada, ale nakonec to skončilo vadným mikroprocesorem s rozsipaným programem.
Musel jsem vyměnit za novou desku a zase to jede.
Takže tolik k tomu že se nemůže mikrovlnka sama spustit.
No.. Tak značka ideál je, když na jeden jistič je lednička, na jeden mrazák, pak na další okruhy další spotřebiče. Já si přízemní 4+kk rozdělil do 19 zásuvkových okruhů a do 5 světelných.
Otázka dne zní: Co vše jen na ten problémový okruh napojené? Co vše se mohlo samo spustit během té dovolené? Klima, mrazák, lednice z jednoho okruhu? Může být i závada na vedení - někde navrtaný kabel, vlivem vlhkosti zkratovaný.
Já měl v novostavbě s nástupem zimy problém s padajícím chráničem. Závada byla v rosném bodu, který díky absenci zateplení nebyl v polyši, ale ve zdivu. Když jsem zásuvku rozdělal, byl vnitřek orosený. Nj, holt jsem před zimou nestihl zateplit. Po dodělání zateplení problém zmizel.
Otázka dne zní: Co vše jen na ten problémový okruh napojené? Co vše se mohlo samo spustit během té dovolené? Klima, mrazák, lednice z jednoho okruhu? Může být i závada na vedení - někde navrtaný kabel, vlivem vlhkosti zkratovaný.
Já měl v novostavbě s nástupem zimy problém s padajícím chráničem. Závada byla v rosném bodu, který díky absenci zateplení nebyl v polyši, ale ve zdivu. Když jsem zásuvku rozdělal, byl vnitřek orosený. Nj, holt jsem před zimou nestihl zateplit. Po dodělání zateplení problém zmizel.
předválečný soustruh Volman, protahovačka HMS 850, Gude MIG 192/6K, frézka F1J2
-
Zkus na googlu "Telerec plus" ten by měl umět chránič zkusit zpátky několikrát nahodit . Mám na stole jeden i s chráničem , včera jsem do něj zboku kouknul ( je tam nějaký motorek s elektronikou ) , ale ještě jsem to nezkoušel , protože ve sklepě ,kde mám 3F je na mě momentálně zima a vlhko .
Akorát se nebavíme o fíčku ale o jističi, který chce nahazovat...venca.black píše: ↑28. 10. 2020, 5:51 Zkus na googlu "Telerec plus" ten by měl umět chránič zkusit zpátky několikrát nahodit . Mám na stole jeden i s chráničem , včera jsem do něj zboku kouknul ( je tam nějaký motorek s elektronikou ) , ale ještě jsem to nezkoušel , protože ve sklepě ,kde mám 3F je na mě momentálně zima a vlhko .
Přesně tak, samonahazovací jistič neexistuje, to je nesmysl a bylo by to strašně nebezpečné, jiná věc je samonahazovací proudový chránič, který jen zkusí, zda svodový proud do země trvá, pokud ano, tak znovu vyhodí a zase chvíli počká. To samé se děje v sítích VN a VVN, kdy ochrany při zemním spojení opakovaně zkoušejí, zda svod trvá a zkoušejí automaticky síť nahodit, proto je tak hrozně nebezpečné ke spadlému vodiči VN nebo VVN přijít a sáhnout na něj nebo ho zkoušet nekvalifikovaně odtáhnout nebo vyprostit z jeho dosahu osobu el. proudem zasaženou. Vodič může být momentálně bez napětí, ale dojde k automatickému pokusu o nahození sítě a napětí se na něm objeví a to může být fatální. Proto se musí i myslet na možné krokové napětí, které se může i u vodiče momentálně bez napětí najednou projevit.
Samonahazovací jistič samozřejmě existuje. V ČR to vyrábí OEZ v řadě Modeion - je to sada jističe na páku s modulem motorové pohonu s napínací průžinou (hledej Modeion MP-BC-X230). Akorát sranda na 16A přijde asi na 20 tisíc a ČEZ to nedovolí použít jako hlavní domovní jistič. Používá se to v kritických aplikacích, kde to pak může nahazovat obsluha na dálku nebo řídící počítač v určitých intervalech po poruše.Přesně tak, samonahazovací jistič neexistuje, to je nesmysl a bylo by to strašně nebezpečné, jiná věc je samonahazovací proudový chránič, který jen zkusí, zda svodový proud do země trvá, pokud ano, tak znovu vyhodí a zase chvíli počká.
Jinak to vyhazování dělá na 90procent mrazák. Dělá to občas při startu nebo houpnutí elektriky pokud na stejné fázi zároveň běží lednička. Pomůže buď zapojit ledničku na druhou a mrazák na třetí fázi nebo lépe starý mrazák vyhodit a koupit typ s frekvenčním měničem na pohon kompresoru. Na ušetřené elektřině se to poměrně rychle vrátí.
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
Jen ted pises nesmysly ty, samozřejmě neexistuje. Tvuj priklad se taky sam neumi nahodit, je to na automatizovanou nebo dalkovou spravu a krome ceny jsi mu neprozradil, ze si ho v te male plce za ten puvodni asi tezko vymění neboť je to deon jak krávaSelic píše: ↑13. 11. 2020, 8:49Samonahazovací jistič samozřejmě existuje. V ČR to vyrábí OEZ v řadě Modeion - je to sada jističe na páku s modulem motorové pohonu s napínací průžinou (hledej ). Akorát sranda na 16A přijde asi na 20 tisíc a ČEZ to nedovolí použít jako hlavní domovní jistič. Používá se to v kritických aplikacích, kde to pak může nahazovat obsluha na dálku nebo řídící počítač v určitých intervalech po poruše.Přesně tak, samonahazovací jistič neexistuje, to je nesmysl a bylo by to strašně nebezpečné, jiná věc je samonahazovací proudový chránič, který jen zkusí, zda svodový proud do země trvá, pokud ano, tak znovu vyhodí a zase chvíli počká.
Jinak to vyhazování dělá na 90procent mrazák. Dělá to občas při startu nebo houpnutí elektriky pokud na stejné fázi zároveň běží lednička. Pomůže buď zapojit ledničku na druhou a mrazák na třetí fázi nebo lépe starý mrazák vyhodit a koupit typ s frekvenčním měničem na pohon kompresoru. Na ušetřené elektřině se to poměrně rychle vrátí.