EMC a karta s FPGA od MESA Electronics
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Zkuste si projit znovu ta zamcena temata k MESA, snazime se tam resit takove zakladni veci co nejjednodusii radou a navodem. PNCCONF ano ten to umi , ale lze si to zkouset i takto:
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=3738
Naopak uvitam jakekoli zajimave zjiseni Funkce plus jeji popis na pouziti.
Po opusteni EMC2 zadejte do terminalu prikaz dmesg a mimo jine dulezite inormace se vam na konci toho vypisu vypise i vase aktualni konfigurace obsazeni pinu na konektorech mesa.
RADEK
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=3738
Naopak uvitam jakekoli zajimave zjiseni Funkce plus jeji popis na pouziti.
Po opusteni EMC2 zadejte do terminalu prikaz dmesg a mimo jine dulezite inormace se vam na konci toho vypisu vypise i vase aktualni konfigurace obsazeni pinu na konektorech mesa.
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
Tak třeba zde http://www.anderswallin.net/2006/11/jogging-emc2/ je návod jak nakonfigurovat jogging na Mesu. To se může hodit pro inspiraci. 

- RadekCX
- Kontaktovat uživatele:
ja pochopil dotaz tak zda jsou pevne prirazene pozice tech STEP, DIR - nevim to jiste ale i pncconf mi vsechno dava na stejna cisla tak jsem usoudil ze to je dane FW a zacina se od 1, 3Fizol píše:Nie, nie su. Ved tam stepgen ani vobec nemusi byt.RadekCX píše:ano jsou pevne prirazeny
ale nejak nechapu jak se da 6 signalu (3*(STEP + DIR)) zkomprimovat do dvou
nevim zda to z toho meho predchoziho popisu nebylo zrejme ale X je 1 STEP a 3 DIR - jsou to dva piny na jednu osu
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
Rozmisteni jednotlivych pinu v FW karty je dano zdrojovym textem v souborech PIN_???.VHD jeste pred kompilaci do souboru *.BIT
Zdrojove soubory najdete v souborech zip u jednotlivych karet na MESA-web.
Pupik
Zdrojove soubory najdete v souborech zip u jednotlivych karet na MESA-web.
Pupik
prvni CNC(EDM) v roce 1988
http://www.duzi.cz
http://www.duzi.cz
Tak jsem se stal hrdym clenem "Mesa klubu", nebot jsem ji take konecne zprovoznil. Musim podekovat vsem hlavnim akterum za podnetne navody.
Chodi to opravdu na prvni spusteni.
Pochopitelne jeste resim zakladni problemy,jako zmena rychlosti jogovani,se kterou nedokazu pohnout,nebo zmena urovne DIR,abych nemusel prepojovat motory a pod,ale snad se k tomu nejak dohrabu.
Skoda,ze ze na Mesu nefunguje ten konfiguracni pruvodce.S nim to bylo prijemnejsi.
Pochopitelne jeste resim zakladni problemy,jako zmena rychlosti jogovani,se kterou nedokazu pohnout,nebo zmena urovne DIR,abych nemusel prepojovat motory a pod,ale snad se k tomu nejak dohrabu.
Skoda,ze ze na Mesu nefunguje ten konfiguracni pruvodce.S nim to bylo prijemnejsi.
a pncconf je co?Pupak píše:Tak jsem se stal hrdym clenem "Mesa klubu", nebot jsem ji take konecne zprovoznil. Musim podekovat vsem hlavnim akterum za podnetne navody.
pncconf se mi jaksi nepodarilo spustit. System ho nemuze najit. Zkousel jsem navod od RadkaB,ale jedine,ceho jsem dosahl,ze po prejmenovani cesty mi prestalo chodit EMC.
Zatim jsou pro me ty adresarove struktury dost nepruhledne.To se casem podda.Ted se k tomu dostanu vzdy jen na chvili,a tak to neni ono.
Zatim jsou pro me ty adresarove struktury dost nepruhledne.To se casem podda.Ted se k tomu dostanu vzdy jen na chvili,a tak to neni ono.
ak mas subor pncconf, mal by byt v adresari /bin , ktory je v napr. v emc2-trunk, tak to musi chodit,,,Pupak píše:pncconf se mi jaksi nepodarilo spustit. System ho nemuze najit. Zkousel jsem navod od RadkaB,ale jedine,ceho jsem dosahl,ze po prejmenovani cesty mi prestalo chodit EMC.
skus cez terminal vojst do adresara
zoly@emc-notebook:~/emc2-trunk/bin$
a zadaj
./pncconf
Po instalaci posledni verze EMC2 jsem spustil PNCCONF,ale pri pokusu o konfiguraci osy mi to vzdycky spadne na chybu a tim koncim.Zkusil jsem asi 10 ruznych variant a vzdy stejny vysledek.
Pokud jsem to dobře pochopil, tak tato kombinace by měla zvládnout řídit i variantu, kdy budu mít na 2 osy DC servo a třetí (případně čtvrtá) by byla osazena krokovým motorem + koncáky, joggovací kolečko a nějaké ty tlačítka a spínání vřetene ?
Docela by mě zajímalo, zda u SoftDMC uvedené řízení serva pomocí PID+F (FeedForward) znamená, že je defakto řešena tzv. vlečná chyba ?
Trošku začínám uvažovat, že bych namísto osamocených driverů pro DC servomotory a krokáče pro zvažovanou frézku použil tuto desku a k ní bych doplnil ještě
7I40 Dual 400W driver
a
7I32H Dual 1/2 to 3A stepper driver
Jestli dobře počítám, tak celkem by to vyšlo k nějakým 11.000 Kč
Kdybych místo toho kupoval samostatné drivery ( 2xDB810A+2xM542), tak zaplatím 10.000 Kč jen za ty 4 drivery a budu řešit doplňkové karty na LPT, takže jsem na té samé ceně.
EMC2 je samozřejmostí (o ničem jiném bych ani nepřemýšlel) ;o)
Uvažuju správně ?
Docela by mě zajímalo, zda u SoftDMC uvedené řízení serva pomocí PID+F (FeedForward) znamená, že je defakto řešena tzv. vlečná chyba ?
Trošku začínám uvažovat, že bych namísto osamocených driverů pro DC servomotory a krokáče pro zvažovanou frézku použil tuto desku a k ní bych doplnil ještě
7I40 Dual 400W driver
a
7I32H Dual 1/2 to 3A stepper driver
Jestli dobře počítám, tak celkem by to vyšlo k nějakým 11.000 Kč
Kdybych místo toho kupoval samostatné drivery ( 2xDB810A+2xM542), tak zaplatím 10.000 Kč jen za ty 4 drivery a budu řešit doplňkové karty na LPT, takže jsem na té samé ceně.
EMC2 je samozřejmostí (o ničem jiném bych ani nepřemýšlel) ;o)
Uvažuju správně ?
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Jak resena ? Kazde servo , anebo vlastne jakakoli z-5tna vazba ma svoji vlecnou chybu.VW píše: (FeedForward) znamená, že je defakto řešena tzv. vlečná chyba ?
Serva a krokace muzes kombinovat jak chces, krokace to umi ridit se z-5tnou vazbou take.
RADEK
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
Nevím - domníval jsem se, že vlečnou chybou je myšleno, že to uhne před dojetím do rohu, protože step/dir předběhnou reálnou polohu. To je u běžného samostatného step/dir řízení serva pro každou osu docela logické, ale doufal jsem, že je tím myšleno, že když je v MESA nahraný SoftDMC a má tedy veškeré info o poloze všech os a přes sběrnici nelítají step/dir pro každou osu zvlášť, ale jakésí SoftDMC příkazy (díky tomu by mělo být i vytížení sběrnice zanedbatelné), tak to dokáže zajistit, aby se to drželo dráhy do posledního rohu (díky zpětné vazbě). Ale informací není dost - sbírám útržky kde to jde. Navíc teď jsem někde vyšťoural, že EMC2 vlastně asi ani SoftDMC neumí.Radek-B píše:Jak resena ? Kazde servo , anebo vlastne jakakoli z-5tna vazba ma svoji vlecnou chybu.VW píše: (FeedForward) znamená, že je defakto řešena tzv. vlečná chyba ?
Serva a krokace muzes kombinovat jak chces, krokace to umi ridit se z-5tnou vazbou take.
RADEK
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
SoftDMC je samostatny projekt MesaElekkronics, je to samostatny ridici opensource system bez terminalu. S EMC nema nic spolecneho.
Vlecna chyba u serva je v podstate draha o kterou se lisi pozadovana poloha od skutecne a cim rychleji servo jede tim je vetsi. I dospele systemy maji bezne za chodu vlecnou chybu v radove az milimetrech ale tim ze jsou rizeny vsechny osy a vsechny ji maji je to tim rizenim castecne eliminovano.
S tim ze system nedojizdi rohy vlecna chyba nema nic moc spolecneho. To je dano predevsim tim ze system se snazi plynule napojovat pohyby.
Ono nelze nikdy u napojeneho pohybu uplne zastavit a znovu se rozjet, je to ovlivnitelne mnoha parametry, nastavenim a da se to ovlivnit i G-kodem.
Radek
Vlecna chyba u serva je v podstate draha o kterou se lisi pozadovana poloha od skutecne a cim rychleji servo jede tim je vetsi. I dospele systemy maji bezne za chodu vlecnou chybu v radove az milimetrech ale tim ze jsou rizeny vsechny osy a vsechny ji maji je to tim rizenim castecne eliminovano.
S tim ze system nedojizdi rohy vlecna chyba nema nic moc spolecneho. To je dano predevsim tim ze system se snazi plynule napojovat pohyby.
Ono nelze nikdy u napojeneho pohybu uplne zastavit a znovu se rozjet, je to ovlivnitelne mnoha parametry, nastavenim a da se to ovlivnit i G-kodem.
Radek
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce