Měnič nebo rozběhátor na 22kw motor

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Uživatelský avatar
Pipik
Příspěvky: 384
Registrován: 9. 11. 2016, 3:32
Bydliště: České Budějovice

4. 5. 2021, 11:23

salus píše: 4. 5. 2021, 11:17 Ten motor na hoblovce je patkový nebo přírubový?
Patkový
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit :wink:
Uživatelský avatar
salus
Příspěvky: 1267
Registrován: 1. 9. 2013, 1:30
Bydliště: Chrudimsko

4. 5. 2021, 11:33

Jen ještě připomínka k provedení motoru. Pokud to máš do nějaké oficiální provozovny a ne jen tak v domácí dílně, uvědom si, že budeš jednou potřebovat revizi el. zařízení, takže bacha na staré motory, které byly tzv. otevřené. Tj. že ložisková víka motoru mají jen drátěnou mřížku, takže hořlavý prach, kterého v truhlárně není nikdy málo se dostává dovnitř motoru. Právě z toho důvodu v naší podnikové truhlárně jsme měli stroje odstavené z provozu protože neprošly revizí. Po výměně za uzavřený typ motoru to pak bylo OK.
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: V10A
Pásová pila: G5013W/400
Svařovací invertor: Fronius Transpocket 1500
Svařovací invertor: KITin 2040 MIG EURO
Uživatelský avatar
Charon
Sponzor fora
Příspěvky: 1989
Registrován: 27. 7. 2019, 4:31
Bydliště: Praha

4. 5. 2021, 11:35

A potrebujes vubec tech kilowat tolik? Na bazosi je jich asi pet, ale jestli to ma mit velke tocky, bude to pruser.
Uživatelský avatar
Pipik
Příspěvky: 384
Registrován: 9. 11. 2016, 3:32
Bydliště: České Budějovice

4. 5. 2021, 1:29

Charon píše: 4. 5. 2021, 11:35 A potrebujes vubec tech kilowat tolik? Na bazosi je jich asi pet, ale jestli to ma mit velke tocky, bude to pruser.
Nechce se patlat s tím, že když tam dá metr širokou dubovou fošnu (a že jich má), tak se mu to při úběru 3mm zastaví. Myslím že tak ani nebyla ta protahovačka koncipovaná, je to opravdu kus poctivýho stroje, přes 3,5tuny litiny. Tocky jsou bohuzel u tohohle stroje potreba.
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit :wink:
Uživatelský avatar
Pipik
Příspěvky: 384
Registrován: 9. 11. 2016, 3:32
Bydliště: České Budějovice

4. 5. 2021, 1:30

Charon píše: 4. 5. 2021, 11:35 A potrebujes vubec tech kilowat tolik? Na bazosi je jich asi pet, ale jestli to ma mit velke tocky, bude to pruser.
Nechce se patlat s tím, že když tam dá metr širokou dubovou fošnu (a že jich má), tak se mu to při úběru 3mm zastaví. Myslím že tak ani nebyla ta protahovačka koncipovaná, je to opravdu kus poctivýho stroje, přes 3,5tuny litiny. Tocky jsou bohuzel u tohohle stroje potreba. Jako motory se dělaj, ale je to 30tis bez DPH.
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit :wink:
Uživatelský avatar
salus
Příspěvky: 1267
Registrován: 1. 9. 2013, 1:30
Bydliště: Chrudimsko

4. 5. 2021, 1:38

Pipik píše: 4. 5. 2021, 1:30 Jako motory se dělaj, ale je to 30tis bez DPH.
Nechci dělat nikomu reklamu ale znám firmu, která nabízí nový 22kW patkový elektromotor 2800ot za 18000,- vč DPH
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: V10A
Pásová pila: G5013W/400
Svařovací invertor: Fronius Transpocket 1500
Svařovací invertor: KITin 2040 MIG EURO
Uživatelský avatar
Charon
Sponzor fora
Příspěvky: 1989
Registrován: 27. 7. 2019, 4:31
Bydliště: Praha

4. 5. 2021, 4:27

Pipik píše: 4. 5. 2021, 1:30
Charon píše: 4. 5. 2021, 11:35 A potrebujes vubec tech kilowat tolik? Na bazosi je jich asi pet, ale jestli to ma mit velke tocky, bude to pruser.
Nechce se patlat s tím, že když tam dá metr širokou dubovou fošnu (a že jich má), tak se mu to při úběru 3mm zastaví. Myslím že tak ani nebyla ta protahovačka koncipovaná, je to opravdu kus poctivýho stroje, přes 3,5tuny litiny. Tocky jsou bohuzel u tohohle stroje potreba. Jako motory se dělaj, ale je to 30tis bez DPH.
Nemyslel jsem dat tam treba sedm kilo, ale takovy 15 az 20 se bude shanet lip, tusim ze 15 s prislusnyma tockama se pouziva u nektereho orlika. A bude vyrazne levnejsi.
Jan Danda
Sponzor fora
Příspěvky: 1101
Registrován: 8. 7. 2009, 9:55
Bydliště: jarpice

4. 5. 2021, 5:40

Ahoj,
mašina a motor jsou stavěny na to aby zvládla protahovat víc jak 1metr široké spárovky s úběrem 2-5mm dle materiálu celou šichtu. Budeš to potřebovat?
Dal bych tam 10kw motor. A jednou za 5let ,když budeš opravdu potřebovat protáhnout něco hodně širokého , budeš to brát holt po jednom milimetru.
To můj skromný názor.
Honza
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 8327
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

4. 5. 2021, 6:13

se s tím sereš ,dej tam dva motory ,podívej se na soustruhy jak jim to sluší .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
Pipik
Příspěvky: 384
Registrován: 9. 11. 2016, 3:32
Bydliště: České Budějovice

4. 5. 2021, 8:00

Jan Danda píše: 4. 5. 2021, 5:40 Dal bych tam 10kw motor. A jednou za 5let ,když budeš opravdu potřebovat protáhnout něco hodně širokého , budeš to brát holt po jednom milimetru.
Honza
Oukej, ale ono to nebude jednou za pět let. Ve skutečnosti jí koupil právě na to aby zhobloval asi tak těch dvacet třicet dubovejch kmenů co má na dvorku, a každej má bratru kolem metru v průměru, i víc. Netušim kde to sebral, ale jsou to opravdu krásný kusy dřeva. A to je pak vcelku dost fošen :(
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit :wink:
Uživatelský avatar
Pipik
Příspěvky: 384
Registrován: 9. 11. 2016, 3:32
Bydliště: České Budějovice

4. 5. 2021, 8:03

fmodel píše: 4. 5. 2021, 6:13 se s tím sereš ,dej tam dva motory ,podívej se na soustruhy jak jim to sluší .
Jsem taky říkal, ale to sraní s tím je sehnat, napasovat to... To je fakt jednodušší koupit jeden novej.
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit :wink:
Jan Danda
Sponzor fora
Příspěvky: 1101
Registrován: 8. 7. 2009, 9:55
Bydliště: jarpice

4. 5. 2021, 8:14

Pipik píše: 4. 5. 2021, 8:00
Jan Danda píše: 4. 5. 2021, 5:40 Dal bych tam 10kw motor. A jednou za 5let ,když budeš opravdu potřebovat protáhnout něco hodně širokého , budeš to brát holt po jednom milimetru.
Honza
Oukej, ale ono to nebude jednou za pět let. Ve skutečnosti jí koupil právě na to aby zhobloval asi tak těch dvacet třicet dubovejch kmenů co má na dvorku, a každej má bratru kolem metru v průměru, i víc. Netušim kde to sebral, ale jsou to opravdu krásný kusy dřeva. A to je pak vcelku dost fošen :(
Ahoj,
pokud bude protahovat fošny aniž by je rozřezal a slepil správně do spárovky (to je střed ke středu, kraj ke kraji a levá k pravý) tak stejně bude muset střídavě protahovat levou a pravou stranu po malých úběrech, jinak se to kroutí.
miv
Příspěvky: 308
Registrován: 17. 9. 2019, 11:55

4. 5. 2021, 9:12

Pipik píše: 4. 5. 2021, 8:03
fmodel píše: 4. 5. 2021, 6:13 se s tím sereš ,dej tam dva motory ,podívej se na soustruhy jak jim to sluší .
Jsem taky říkal, ale to sraní s tím je sehnat, napasovat to... To je fakt jednodušší koupit jeden novej.
Doporučuji poptat cenu u VYBOELECTRIC.SK. Mají ceny nejméně o třetinu nižší než SIEMENS. A není to Čajna, dělají to opravdu pod Tatrami. Dělají i měniče a softstartéry.
Selic
Příspěvky: 316
Registrován: 17. 2. 2010, 1:58
Bydliště: Novopacko

5. 5. 2021, 7:05

salus píše: 4. 5. 2021, 1:38
Pipik píše: 4. 5. 2021, 1:30 Jako motory se dělaj, ale je to 30tis bez DPH.
Nechci dělat nikomu reklamu ale znám firmu, která nabízí nový 22kW patkový elektromotor 2800ot za 18000,- vč DPH
Jenom aby to nebyl motor S2. To by moc peněz neuspořil.

Je potřeba motor s označením D/Y 400/690V 50Hz 2900-2950 ot/min S1.
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 7253
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

5. 5. 2021, 11:19

Selic píše: 3. 5. 2021, 5:47
Thomeeque píše: 3. 5. 2021, 3:57
Selic píše: 3. 5. 2021, 10:52 Měničem takhle starý motor jenom odpálíš - bez připojeného filtru na výstupu.
Zažil jsi to někdy? Co se konkrétně stane?
Už jsem jich viděl docela dost. Cca polovina průraz izolace ve vinutí - mezi závity a jedno jedinkrát na kostru. Byly to motory starší něž z roku 1980. Motory od MEZu, Siemesu, ABB a AEG novější od roku 1980 bez problémů, pokud bylo správně zapojeno uzemnění a nastavena tepelná ochrana.
Druhá polovina motorů sežraná ložiska. Většinou byl problém, že to zapojoval chrobák truhlík, co se neobtěžoval podívat do návodu, a od druhého brouka pytlíka slyšel, že se stínění/uzemnění zapojuje jenom na jedné straně nebo zapojil PE z kabelu od motoru na měděnou PE sběrnu v rozvaděči místo na PE svorku měniče. Někde bych i našel fotku, jak jsme řízli dvě ložiska, jak byla krásně vyjiskřená.
Ještě mě napadá: jak velký problém představuje ten filtr, je to drahá položka, blbě se shání..? Dá se příp. sbastlit, asi to v principu bude něco primitivního?

Díky, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Odpovědět

Zpět na „Ostatní (motory)“