ale je hned chytrej
chlazení
- Jojanisberg
Musím poznamenat, že podobný soudy znám, ale pak zjistim, že se někdo ani nenamáhal prohlédnout katalog, apod.
ale je hned chytrej

ale je hned chytrej
Johanisberg
No, nejen výřiče ale i "vyskozita" je trochu problém.Pavel R píše:Teda musím říct, že firma, která inzeruje prodej ,,výřičů´´ je mi celkem k pousmání
Vždy mne fascinuje, když na jednání dorazí hypersuper vyfiknutý "trendy" (účes, košile, boty, kravata, hodinky ... a jiné statusové předměty) manager (bohužel většinou mladší věková kategorie) a pak mi od něj dorazí nějaká technická dokumentace s nepřebernou kategorií chyb.
Ne překlepů, ale skutečných chyb (nemám na mysli nesprávné přechodníky a jiné specialitky, to chlapci se obávám ani nevědí, že existují).
Ale doba je jiná
Možná ty výřiče jsou pro chovatele sov, co my víme. Dneska si kupce najde všechno
- Jojanisberg
Já v kovoprůmyslu dělám 35 let, tak už sem ledacos viděl a slyšel
byly doby, kdy jsme plastový čerpadla dělali sami, neboť pro tvrdou chemii byly jen na západě
takový keramický ucpávky jsme dělali sami...atd
byly doby, kdy jsme plastový čerpadla dělali sami, neboť pro tvrdou chemii byly jen na západě
takový keramický ucpávky jsme dělali sami...atd
Johanisberg
- Jojanisberg
tak jsem si to tu pročetl protože otázku chlazení momentálně taky řeším, píše se tu o potřebném tlaku a průtoku, jak jsem pochopil tak ten tlak je potřebný pro odvod třísek, nebo to má vliv i na chlazení? Stačil by pro dobré chlazení i menší proub emulze (čůrek na frézu/řezu). Jedná se mi především o obrábění duralu.
A čím by se vlastně mělo správně chladit, píše se tu třeba o lihu, ale ten bych tam lít nechtěl, ani ne kvůli ceně ale hlavně kvůli smrdu z něho. Ta emulze se dá někde koupit nebo se dá zněčeho doma namíchat?
A co chlazení pouze voudu, je to nesmysl?
děkuji za rady Vašek
A čím by se vlastně mělo správně chladit, píše se tu třeba o lihu, ale ten bych tam lít nechtěl, ani ne kvůli ceně ale hlavně kvůli smrdu z něho. Ta emulze se dá někde koupit nebo se dá zněčeho doma namíchat?
A co chlazení pouze voudu, je to nesmysl?
děkuji za rady Vašek
-
prochaska
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Chlazení má celkem 4 důležité funkce:
1 - chladit nástroj a obrobek,
2 - mazat nástroj,
3 - odplavovat třísky,
4 - zaprasit všechno v dosahu.
Na první dvě z nich stačí čůrek (s výjimkou nějakých extrémních případů v průmyslu ale o tom asi řeč není).
Voda stačí na chlazení ale nemaže, tudíž moc nevylepší povrch (nehledě na korozi - ta je u železa prakticky jistá). Olej, emulze (a v případě hliníku i líh) chladí i mažou, takže je navíc i lepší povrch a nástroj o hodně déle vydrží. Líh zpravidla neplní funkci 4.
1 - chladit nástroj a obrobek,
2 - mazat nástroj,
3 - odplavovat třísky,
4 - zaprasit všechno v dosahu.
Na první dvě z nich stačí čůrek (s výjimkou nějakých extrémních případů v průmyslu ale o tom asi řeč není).
Voda stačí na chlazení ale nemaže, tudíž moc nevylepší povrch (nehledě na korozi - ta je u železa prakticky jistá). Olej, emulze (a v případě hliníku i líh) chladí i mažou, takže je navíc i lepší povrch a nástroj o hodně déle vydrží. Líh zpravidla neplní funkci 4.
Naposledy upravil(a) prochaska dne 20. 12. 2009, 10:42, celkem upraveno 1 x.
Aleš Procháska
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
řekl bych že ta emulze je asi to nejlepší co do poměru cena-dostupnost-užitná hodnota
voda samotná si myslím není zrovna pipi ,potřebuješ chladit a mazat takže voda+olej
no a co se týče "čůrku" na frézu, tak to ti jde o to že to tam budeš pouštět z nějaké flašky samospádem ne ?
uvidíš sám podle záběru-třísky,jak se začne kouřit od nástroje tak je to slabé i když u toho duralu to nebude tak tragické
nástroj musí být ideálně pořád studený, osobně zapnu čerpadlo na kohoutu dám volume doprava a ještě se mi nestalo že bych neuchladil
nástroj se časem samože otupí ale trvá to o hooodně dýl a taky povrch je jak u frézování tak soustružení jednoznačně lepší,tříska lámavější
po práci bys měl mašinu opucovat,já to většinou odfláknu a tak jsem pořídil WD40 v 10litrovém kanystru za 600peněz ,mám to v rozstřikovači a mlhově mažu
aby to nezrzlo je to super věc za rok jsem spotřeboval jen 4 litry a to se vyplatí 
voda samotná si myslím není zrovna pipi ,potřebuješ chladit a mazat takže voda+olej
no a co se týče "čůrku" na frézu, tak to ti jde o to že to tam budeš pouštět z nějaké flašky samospádem ne ?
uvidíš sám podle záběru-třísky,jak se začne kouřit od nástroje tak je to slabé i když u toho duralu to nebude tak tragické
nástroj musí být ideálně pořád studený, osobně zapnu čerpadlo na kohoutu dám volume doprava a ještě se mi nestalo že bych neuchladil
nástroj se časem samože otupí ale trvá to o hooodně dýl a taky povrch je jak u frézování tak soustružení jednoznačně lepší,tříska lámavější
po práci bys měl mašinu opucovat,já to většinou odfláknu a tak jsem pořídil WD40 v 10litrovém kanystru za 600peněz ,mám to v rozstřikovači a mlhově mažu
děkuji všem za reakci a info, že mají emulzy ve feroně mě nenapadlo, dík, zeptám se tam
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
emulzi převážně pořád dolívámJosef píše:A jak se snáší to wédéčko s emulzí? To jsem nekoušel. Jen vím, že syntetika s minerálem moc nekamarádí a rychle se "kazí".
ale ve frézce mě zasmrádla když jsem měsíc hrnul litinu a nepouštěl vůbec chlazení
v pile to mám dva roky,taky převážně dolívám a v poho ,teď na zimu jsem cca 50 litrů emulze "vytunil" nemrznoucí kapalinou a krásně voní po citrónech
- RadekCX
- Kontaktovat uživatele:
No ono WD40 to co se prodava v EU je z valne vetsiny jen navonena nafta 60-80% s primesi oleje cca 15% a hnaci plyn - takze bych tak nejasaltumlik píše:pořídil WD40 v 10litrovém kanystru za 600peněz ,mám to v rozstřikovači a mlhově mažuaby to nezrzlo je to super věc za rok jsem spotřeboval jen 4 litry a to se vyplatí
rozhodne bych s tim nic nemazal - kdysi davno jsme s kamaradem byli na dovolene na motorkach a nekde u Bardejova mu zaclo jit ztuha lanko (loucilo se) od spojky - na nejblizsi pumpe nemeli sice benzin (u stojanu byla privazana krava), ale meli tam WD 40 - po prostriknuti neslo u vubec a navic to krasne skripalo
od te doby vim, ze WD na cokoliv ale ne s tim mazat
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
-
prochaska
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
To mě teda nenapadlo, že politicky korektní evropské WD40 bude jenom nějaká navoněná neúčinná vodička
Hned jsem si to našel: http://en.wikipedia.org/wiki/WD-40 Do háje s celou EU.
Aleš Procháska
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
jásám proto,že kdybych měl těch deset litrů kupovat ve sprejích tak by to byla darda
šest pětek za litr je zadarmo za to koupíš 50ml
wédéčka ve spreji
,naftu bych na to nestříkal a nic jiného čím bych konzervoval stroje tak abych neměl do rána na litině lišku prozatím neznám
jestli máš nějakej tip tak sem s tím
šest pětek za litr je zadarmo za to koupíš 50ml
,naftu bych na to nestříkal a nic jiného čím bych konzervoval stroje tak abych neměl do rána na litině lišku prozatím neznám
jestli máš nějakej tip tak sem s tím