To je hnus velebnosti!
Moderátor: sysel
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
me uz se to v zivote vymstilo tolikrat
proste nejsem pan dokonaly ktery dela bez chyby
zrovna dneska jsem misto toho abych sel do hospody s kamosema
musel letet okamzite na servisni zasah k jedne z tech velkych frezek
tam jsem zjistil ze jsem pri upravach stroje udelal chybu a ta me stala dneska jen asi 600kc, poradnou kocovinu ktera nebude, a pekny nervy
nicmene stale to jeste jsem to nedelal zadarmo (i takove ksefty byli a kdyby jen zadarmo jeste jsem doplatil)
proste zanalyzuju najdu reseni nasypu popel na hlavu omluvim se
sluzebnicek a oddechnu si ze to nebylo neco horsiho
zakaznik je natolik spokojeny ze nema potrebu me nekde pomlouvat
a kdyby mel tak asi ne stylem jaky zde byl protoze nema kvuli cemu byt nastvany chyby jsou lidske a stavaji se
samozrejme existuji i taci kteri koupi stroj za 1/4 bezne ceny
dostanou full servis next business day gratis,
skoleni: zaklady obrabeni, zaklady programovani ISO-G zaklady vseho protoze to videli jen v televizi. take zdarma
nakonec jsou nespokojeni ze to nefunguje jako tiskarna (soubor, tisk) a furt to po nich chce veci jako rezny rychlosti otacky a nejaky souradnice ci co
a ty budou nespokojeny vzdy
taky mam jednoho takoveho
i kdyz ted uz je asi taky spokojenej
pote co zemne vymamil ty nestandardni sluzby a naucil se s tim delat
tam jsem zjistil ze jsem pri upravach stroje udelal chybu a ta me stala dneska jen asi 600kc, poradnou kocovinu ktera nebude, a pekny nervy
nicmene stale to jeste jsem to nedelal zadarmo (i takove ksefty byli a kdyby jen zadarmo jeste jsem doplatil)
a kdyby mel tak asi ne stylem jaky zde byl protoze nema kvuli cemu byt nastvany chyby jsou lidske a stavaji se
skoleni: zaklady obrabeni, zaklady programovani ISO-G zaklady vseho protoze to videli jen v televizi. take zdarma
nakonec jsou nespokojeni ze to nefunguje jako tiskarna (soubor, tisk) a furt to po nich chce veci jako rezny rychlosti otacky a nejaky souradnice ci co
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Ahoj Hoši,
Já tu teď mám dost absencí, ale zírám jako PUK když koukám jakou diskusi je možno vygenerovat za cca. 2 dny. Všechny zklamu této stoky se neůčastním -O co go
Souhlasim s Aeroomni jak řekl ROBOKOPOVI aby zamknul vlákno: důkaz místo slibu. Teď robokope zamkni i toto!Hoši připadá mi, že jste nějak nervozní, tak klídek a zpátky k ponkům a ke strojům.! Jinak rozsoudit bych to uměl a padni komu padni! Je zde hlavní problém , že jde jen o jedno a to jsou PRACHY. A kdo říká něco jiného tak si myslím že lže Samo že je těžká rada, když už se pohybujeme v částkách 100 tisíců- to reaguji na to vlákno důkaz místo slibů. Tohle vlákno jsem něčetl celé a ani již nebudu, ale vypadá že je to ve stejném duchu! Taky je nutné tolerovat i názory druhých , se kterýmí já třeba nesouhlasím! Popřípadě neradovat se zneúspechu druhého! Dále je-li problém tak je nutné jednat a každý musí přínest určitou oběť. Taky se však špatně jedná tomu kdo je sám a všichni na něj štěkaj. Ten se už jen brání!! Jinak toto fórum mi nepřipadalo tak špatný, ale teď je to nechutný pavlač!!
To Robocop: Často píšeš že nechceš dělat cenzůru!. Ale nyní je nutná. Je to přece tvoje dítě. Nechci se roztahovat, ale popřípadě mi půjč na chvilku administrátoská práva z hlediska nevhodnosti pro budoucí příspěvky a já to vyházím. I za I. světové války byl v zákopech na západní frontě o Vánocich klid!
Dále si zde dovolím opožděne reagovat na myšlenku najít nejlepší stroj popřípadě konstrukci atd. Tak to nejde. Nejlepšího určují jenom závody popřípadě mistrovství světa
A i to není již objektivní protože každý má jiný podpůrný tým a jiné finanční možnosti. A třeba v boxu nebo zápasu jsou různý váhový kategorie. Taky nelze ščítat hrušky a melouny.
Howg a usedněme k ohni
Já tu teď mám dost absencí, ale zírám jako PUK když koukám jakou diskusi je možno vygenerovat za cca. 2 dny. Všechny zklamu této stoky se neůčastním -O co go

Souhlasim s Aeroomni jak řekl ROBOKOPOVI aby zamknul vlákno: důkaz místo slibu. Teď robokope zamkni i toto!Hoši připadá mi, že jste nějak nervozní, tak klídek a zpátky k ponkům a ke strojům.! Jinak rozsoudit bych to uměl a padni komu padni! Je zde hlavní problém , že jde jen o jedno a to jsou PRACHY. A kdo říká něco jiného tak si myslím že lže Samo že je těžká rada, když už se pohybujeme v částkách 100 tisíců- to reaguji na to vlákno důkaz místo slibů. Tohle vlákno jsem něčetl celé a ani již nebudu, ale vypadá že je to ve stejném duchu! Taky je nutné tolerovat i názory druhých , se kterýmí já třeba nesouhlasím! Popřípadě neradovat se zneúspechu druhého! Dále je-li problém tak je nutné jednat a každý musí přínest určitou oběť. Taky se však špatně jedná tomu kdo je sám a všichni na něj štěkaj. Ten se už jen brání!! Jinak toto fórum mi nepřipadalo tak špatný, ale teď je to nechutný pavlač!!
To Robocop: Často píšeš že nechceš dělat cenzůru!. Ale nyní je nutná. Je to přece tvoje dítě. Nechci se roztahovat, ale popřípadě mi půjč na chvilku administrátoská práva z hlediska nevhodnosti pro budoucí příspěvky a já to vyházím. I za I. světové války byl v zákopech na západní frontě o Vánocich klid!
Dále si zde dovolím opožděne reagovat na myšlenku najít nejlepší stroj popřípadě konstrukci atd. Tak to nejde. Nejlepšího určují jenom závody popřípadě mistrovství světa

Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Tak v tomhle s tebou souhlasim temer bez vyjimky. Co se mazani tyce, ja osobne bych to nedelal. Nikdo tu nikomu do kurev nenadava a komu se podobne tema nelibi, at si precte neco jineho. Nicmene priznam se,ze uz s timto vlaknem koncim rovnez.Co jsem chtel rici,jsem rekl a vic resit nehodlam.robokop píše:me uz se to v zivote vymstilo tolikrat
Takze vsem preji pohodove Vanoce a doporucuji nahradit adrenalin v krvi alkoholem.
Naposledy upravil(a) Pupak dne 23. 12. 2009, 7:44, celkem upraveno 1 x.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
nejlepsi stroj jsem nehleda v to se zmenila diskuse hledal jsem pomeritelna cisla vztazena k pouzitym komponentam a konstrukci
to je myslim dost dulezite
tedy kdyz nekdo rika ze je neco do stovky tak do jake?
budto je to za 99,-kc
nebo je to s chybou do 0.01 na 100mm
nebo je to s chybou do 0.01 na 300mm
nebo je to s chybou do 0.01 na celem rozjezdu
a ted za jakych podminek
aby se nakonec neukazalo ze to je na celem rozjezdu v praxi nepouzitelne
ono si to pak koupi hafo lidi z fora, a mnozi zde nikdy nic nenapsali takze je nevidime a ve vysledku zaplaci
tohle je obecne pravidlo pro cokoli ne zadna narazka na kohokoli
jen do udoucna by se tomu melo predchazet
byl jsem nekolikrat svedkem ze se neco takoveho stalo
budto je to za 99,-kc

a ted za jakych podminek
ono si to pak koupi hafo lidi z fora, a mnozi zde nikdy nic nenapsali takze je nevidime a ve vysledku zaplaci
Podivej se,jak jsou definovane tridy presnosti kulickovych sroubu. Pod ne se nikdy nedostanes.Ty tvori zaklad,k nemuz se nactou vsechny vule v danem ulozeni sroubu a tuhost stroje. Pokud pouzivas bezne valcovane srouby tak s delkou roste chyba dost vyznamne. Proslo mi rukama par sroubu od KURODY,kde ve specifikaci uvadeli presnost 0.005mm na metr delky,coz je temer k neuvereni,ale ceny byly taky k neuvereni. Bohuzel byly specifikace od prodejce,nikoli od vyrobce,takze je clovek musi brat s rezervou, protoze zdravy rozum rika,ze teplotni roztaznost na takove delce uz musi byt vetsi,nez udavana chyba,takze by mohla platit pouze vztazena k jedne urcite teplote.robokop píše:nejlepsi stroj jsem nehleda v to se zmenila diskuse hledal jsem pomeritelna cisla vztazena k pouzitym komponentam a konstrukci
budto je to za 99,-kc
a ted za jakych podminek
Nicmene i se sroubem s nepresnym stoupanim se da udelat presny stroj.
Porad jsem nechapal,jak ty japoncici obrabeji na tisiciny presne,kdyz ve stroji jsou klasicke kuickove srouby s radove mensi presnosti.
Kouzlo je v pohonech. Poloha se meri na 0.1 mikronu presne laserovym interferometrem a pohon to proste dostrka tam,kde to byt na mikron presne at je sroub jakykoli,jen kdyz nema vule.
Pouziti servopohonu a precizniho odmerovani umozni tahle presne polohovat i s beznym trapezakem,pokud se dokonale odstrani vule mezi sroubem a matici. Mrtvola pochopitene naprosto nevadi. Je to pochopitelne mysleno s nadsazkou,protoze na trapezaku by se zmeny polohy v radu mikronu delaly uz asi tezko,ale v principu by to slo.
Hlavni problem,ktery ovlivnuje presnost je tuhost stroje. Tady si dovolim tvrdit, ze zadna konstrukce,byt sebelepe vymyslena,nenahradi poradnej tunovej kus litiny. I kdyz obdivuju ty odlehcene pavouci konstrukce na nekterych japonskych strojich,presto jsem od majitele jedne takove krasavice slysel,ze nemaji uplne dokonale odchytane vlastni rezonance a vyjimecne se stane,ze strojem probehne vlna,ktera ja na povrchu vyrazne videt. A nepomahaji ani elektronicke systemy,ktere dynamicky posouvaji teziste nekterych komponent,aby temto jevum predchazely.
Mozna v budoucnu,ale zatim litina stale vede.
Tady bezvyhrad souhlaim s Engineerem,ktery rika,ze nejdulezitejsi je opakovatelna presnost. Ta absolutni je i pro me na druhem miste,protoze s vyjimnkou loziskovych pouzder,kde se musim potkat s rozmerem loziska,je mi vcelku jedno,kdyz vyrobim pet dilu o 0.05mm jinak,ale hlavne ze jsou vsechny stejne,nebo na sebe spravne navazuji.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
v tom mas pravdu, resil jsem se zakaznikem stroj s neprimym odmerovanim a musel jsem mu polopate s demonstraci vysvetlit ze kdyz 200x prejede 200mm sem a tam tak ze se mu sroub ohreje a protahne o par setin a ze kdyz ho ohrejva z 5 stupnu celsia (opravdu mu malem zamrzala emulze v trysce
) na 40stupnu pracovni teploty pri rychlym jezdeni sem a tam ze se mu to cele nekam posune kdyby mel prime odmerovani nemusi to resit
nehlede k tomuto
kdyz je spatna geometrive vedeni nepomuze tomu ani ohrati stroje pred praci ani nic
proste je to jeden dlouhej rtez a kdyz je jeden clanek slaby je cela masina slaba
vcera jsem se zase pokochal na te horizontce
to je poradne tuha masina
mit to kam dat a mit penize taky bych si jednu poridil

nehlede k tomuto
kdyz je spatna geometrive vedeni nepomuze tomu ani ohrati stroje pred praci ani nic
proste je to jeden dlouhej rtez a kdyz je jeden clanek slaby je cela masina slaba
vcera jsem se zase pokochal na te horizontce
to je poradne tuha masina
mit to kam dat a mit penize taky bych si jednu poridil
Jeste jeden dotaz. Jak resite kolmost sloupu na tech X3. Fricek mi rikal,ze to byl snad nejcastejsi duvod reklamaci. Mluvil o odchylkach v radu stupnu. Nechaval to prefrezovavat v nejaky fabrice v Drazdanech a tvrdil,ze za to platil tolik,ze prisel skoro o cely zisk.
U mejch cinanu to bylo taky dost hrozny. Hlavne ta FP25,to byla sila.
Nikde mi to v Mikulkach nechtej udelat a protoze to vazi metrak,tak s tim nikam behat nemuzu. Musel jsem to sproste vypodlozit. Sice jsem se celkem trefil,ale radsi bych to mel srovnany na masine.
U mejch cinanu to bylo taky dost hrozny. Hlavne ta FP25,to byla sila.
Nikde mi to v Mikulkach nechtej udelat a protoze to vazi metrak,tak s tim nikam behat nemuzu. Musel jsem to sproste vypodlozit. Sice jsem se celkem trefil,ale radsi bych to mel srovnany na masine.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
zatim nic dramatickeho jsem v kolmostech nevidel ale mozna jen stesti
nebudu psat cisla protoze si to uz nepamatuju
u te co ted delam dodam presna cisla do prislusneho vlakna az to po sestaveni omerim
nebudu psat cisla protoze si to uz nepamatuju
u te co ted delam dodam presna cisla do prislusneho vlakna az to po sestaveni omerim
Me slo spis o to,jakou formu opravy bys pouzil.Jestli vypodlozeni,nebo to nechat prefrezovat a pripadne prebrousit. Kdyz vidim u te FC16 ty nadherne brousene kolikovane plochy,tak tise zavidim.
Pokud si dal nekdo tu praci s tim,ze to brousil,pak by to melo byt kolme.
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Tak tím si nejsem tak úplně jistý,že když už to někdo brousil tak by to mělo být pipi.Pupak píše:Pokud si dal nekdo tu praci s tim,ze to brousil,pak by to melo byt kolme.
Kdysi jsem tady fotil kleštinový upínač na kleštiny 5C,když mě došel domů tak jsem si taky říkal jak to je vychytaný,celý byl broušený nakulato i kónus a samozřejmě vnitřní dutina na kleštiny,které tam šli fakt pěkně natěsno.No a když jsem ho dal na přírubu tak venek běžel v nule a vnitřní dutina házela 3 desetiny

Pravda stál "jenom" 4 tisíce ,kleštiny 7 a teď mám jen kleštiny a upínač ne.Můžu ho zkusit koupit znovu a čekat ,že třeba dostanu kus co dělal žlutej soudruh v dobrém rozpoložení a před polední hrstkou rýže.
Na těch sloupech může být chyba v technologii té výroby"co za co" upnout
To byla jen uvaha,ne tvrzeni. Mam v supliku cinskou redukci MK4/MK3.Je take krasne brousena,jen malinko hazi,tedy presne 0.08mm.
Zkousel jsem udelat svoji na soustruhu. Taky malicko hazela,tedy 0.3mm.
Usoudil jsem,ze si radsi koupim nejakou kvalitnejsi a koupil na Aukru starou omlacenou a orezlou za 80 Kc + doprava. Svete div se,nehazi ani prd.
Usoudil jsem,ze si radsi koupim nejakou kvalitnejsi a koupil na Aukru starou omlacenou a orezlou za 80 Kc + doprava. Svete div se,nehazi ani prd.
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
s tou čínskou redukcí jsem se dostal do stavu " deja vu"Pupak píše:To byla jen uvaha,ne tvrzeni. Mam v supliku cinskou redukci MK4/MK3.Je take krasne brousena,jen malinko hazi,tedy presne 0.08mm.