CNC a kopírovací fréza - Fiury

Odpovědět
Fiury
Příspěvky: 72
Registrován: 11. 9. 2019, 1:16

3. 6. 2021, 1:47

supr zeleny :twisted: fakt kámoši :lol:
Tak holt "full prize", to už mě nezabije , kdyby manželka zjistila , kolik jsem do toho vrazil , tak by se se mnou stejně tak rok nebavila :mrgreen:
Naposledy upravil(a) Fiury dne 17. 6. 2021, 7:51, celkem upraveno 1 x.
Fiury
Příspěvky: 72
Registrován: 11. 9. 2019, 1:16

12. 6. 2021, 2:55

Tak nakonec bylo k mání:
viewtopic.php?p=419168#p419168

Ale po spuštění je to hlučný, takže hledám dál... :lol: , nicméně už to utlačí....
Fiury
Příspěvky: 72
Registrován: 11. 9. 2019, 1:16

15. 6. 2021, 8:25

Dnes test čarpadla , které by mělo být tiché, tak snad utáhne..
IMG_6676.JPG
Zítra dám vědět..

Ahoj
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 7339
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

15. 6. 2021, 9:53

Pěkné! 👍
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Fiury
Příspěvky: 72
Registrován: 11. 9. 2019, 1:16

15. 6. 2021, 12:03

Thomeeque píše: 15. 6. 2021, 9:53 Pěkné! 👍
Ještě jsem to znásilnil převodkama na vzduch 10 na 8 a drží to jak šutr bez lepení.
IMG_6681.JPG
Do 8mm narvu 9/6mm hadici to už jsem zkoušel , taky trochu násilím ale půjde to.
Dobrý je že je to tak úský, že to protáhnu hrdlem do nerez kanystru.

20W motorek ponorný čerpadlo 10l/min 0,5 bar.. , má to být ultra tichý , tak to snad utáhne..
Cena 400kč :)

Jen mám nádobu na 20L bez náporovýho chlazení (plechovou, kterou teplovodivou páskou převedu na železnou konstrukci, ale stejně se bojím že to bude moc topit..)
Uživatelský avatar
Radhard
Příspěvky: 94
Registrován: 1. 7. 2020, 10:19
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

15. 6. 2021, 10:48

Teď mám 20L chladiva v uzavřeném plastovém sudu a po 1h frézování není patrná změna teploty.
Jak dlouho to chceš mít v provozu a kolik myslíš, že to vřeteno vytopí?

Kdyby to bylo 250W, tak 20L to ohřeje o 1°C za 5min za předpokladu, že žádné teplo z chladiva neunikne do okolí.
Fiury
Příspěvky: 72
Registrován: 11. 9. 2019, 1:16

16. 6. 2021, 8:35

Radhard píše: 15. 6. 2021, 10:48 Teď mám 20L chladiva v uzavřeném plastovém sudu a po 1h frézování není patrná změna teploty.
Jak dlouho to chceš mít v provozu a kolik myslíš, že to vřeteno vytopí?

Kdyby to bylo 250W, tak 20L to ohřeje o 1°C za 5min za předpokladu, že žádné teplo z chladiva neunikne do okolí.
Tos mě trochu uklidnil, tak uvidíme..


Motorek top, utáhne to v pohodě, trochu vrčí ale s membránovým se to nedá srovnat. Těsne prošel i tím hrdlem v kanystru..
Ještě uvažuji , že mu stáhnu napětí aby netlačil 10L ale třeba jen 3-5 , pokud by to utlačil..

Teď bojuji se zapojením VDF a vřetene, omylem jsem objednal 220V místo 380V a nevím jestli je v tom rozdíl (teda jako je ale jestli to půjde nastavit..) :

https://www.aliexpress.com/item/1005002265161177.html
SPINDLE
Power: 2.2 KW
Voltage: 220V~250V
Frequency: 400 Hz

Nastaveno mám (některé parametry dle doporučení z cnczone):
Huanyang 2,2kW
PD000=0 for Parameter unlock ( 1 ) for Parameter Lock
PD001=1
PD002=1
PD003=400
PD004=400
PD005=400
PD007=20
PD008=220
PD009=15
PD010=8
PD011=120 (Minimum Setting 120)
PD014 Accel=10
PD015 Deccl=10
PD070=0
PD072=400
PD073=120
PD141=220 ( Motor Rated Voltage )
PD142=9 ( Motor Max Amps)
PD143=2 ( Motor Number of Poles)............................................ .?!?!?
PD144=3000 (Max Motor RPM) =3,000= (24,000 rpm myslím)

Ale na výstupu mi to dává...mezi fází a zemí je 350V mezi fázeme 0V ....... To asi nebude dobře....:roll:

Zakletý vřetena jedno spálil a druhý blbě objednal :mrgreen: :roll: ale zatím nerozchodil .. :|
Naposledy upravil(a) Fiury dne 16. 6. 2021, 1:54, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 7339
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

16. 6. 2021, 9:09

Fiury píše: 16. 6. 2021, 8:35 Teď bojuji se zapojením VDF a vřetene, omylem jsem objednal 220V místo 380V a nevím jestli je v tom rozdíl (teda jako je ale jestli to půjde nastavit..) :

https://www.aliexpress.com/item/1005002265161177.html
SPINDLE
Power: 2.2 KW
Voltage: 220V~250V
Frequency: 400 Hz
Ty máš 3x380V měnič? Jaký konkrétně?

Fiury píše: 16. 6. 2021, 8:35 PD143=2 ( Motor Number of Poles)............................................ .?!?!?
https://cs.wikipedia.org/wiki/Asynchron ... le_statoru

Fiury píše: 16. 6. 2021, 8:35 Ale na výstupu mi to dává...mezi fází a zemí je 350V mezi fázeme 0V ....... To asi nebude dobře....:roll:
Možná jen chyba měření, točí se to?
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 16. 6. 2021, 9:35, celkem upraveno 1 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Fiury
Příspěvky: 72
Registrován: 11. 9. 2019, 1:16

16. 6. 2021, 9:35

Ahoj, VDF huanyang 2,2kw - měl by to být HY02D223B
https://prom-electric.ru/media/hy01d523b.pdf

Zatím se to netočí, ale zkoušel jsem jen ovládání přes linuxcnc , dnes nebo zítra to přepnu do manuálního na VDF (abych a zkusím..).

Chyba měření není , ale netuším kolik to má dávat.. Ještě propípám kabel, pač si vše pájím vše od "silno" po slaboproud.. :mrgreen:
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 7339
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

16. 6. 2021, 5:13

Fiury píše: 16. 6. 2021, 9:35 Ahoj, VDF huanyang 2,2kw - měl by to být HY02D223B
https://prom-electric.ru/media/hy01d523b.pdf
Tento měnič by 3X380V nedal, si myslím, takže z tohoto pohledu jsi koupil správné vřeteno :)

Jj, nejdřív to roztoč manuálně, ovládání ze systému může být další zdroj problémů, tak hezky pomalu..

Chyba měření myšleno třeba že to měříš ve stavu, kdy to nic dávat nemá. To bys případně musel lépe popsat, ale k rozchození měniče typicky nic měřit netřeba, akorát propípat kabely atp.

Držím palce, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Fiury
Příspěvky: 72
Registrován: 11. 9. 2019, 1:16

16. 6. 2021, 8:18

Začínám z toho šílet.. dnes cca 4 hodiny v dílně..

a) manuálně to roztočit z VDF taky nešlo.... žádnej output 0A
IMG_6699.JPG
IMG_6701.JPG
IMG_6702.JPG
b) zkusil jsem vyměnit VDF co tu ještě jedno má MK100 a vřeteno se manuálně z VDF roztočilo
IMG_6703.JPG
IMG_6704.JPG
c) pro jistotu , jsem zkusil i ten provizorní kabel kterej mi na MK100 šel , ale ny HY to nejelo

To znamená Vřeteno ok, kabely ok, VDF = problém.

Blbý je že to MK100 jsem nerozchodil ovládání MESA 7i76e na VDF MK100. Proto jsem pak pořizoval VDF HY, kde jsem minulé vřeteno roztočil , ale spálil skrz špatné nastavení.

Takže buď je HY ko ze skratu , kterej se mi jeden povedl při zapojování vřetene.
Nebo je to blbě nastavený.. Jde nějak otestovat , zda VDF HY je ok , když nemám na čem ?
Uživatelský avatar
Radhard
Příspěvky: 94
Registrován: 1. 7. 2020, 10:19
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

16. 6. 2021, 11:02

Mám taky HY, ale slabší (1.5kW) a umožňuje napájet z trojfázu. Nicméně ho napájím z jednofázu 230V. Uvedení do chodu trvalo 30minut a to jen proto, že jsem kontroloval všech asi 150 parametrů ;-)

Vřeteno máš správně, měnič taky.

Ideálně to testuj bez motoru.
Přepni do manuálního řízení (klávesama nebo tím kroutítkem na čelním panelu).
Výstup měř mezi fázema multimetrem.
Frekvenci sleduj na HY a koukej kolik dává na výstupu napětí.
Má to být takto: 400Hz - 220V 0Hz - 0V

Když to bude vypadat uspokojivě, zkontroluj kabely a testni to s motorem.
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“