Načtení dílky nástroje z tabulky nástrojů Heidenhain itnc 530

Odpovědět
imartinhruska
Příspěvky: 8
Registrován: 15. 11. 2018, 2:22

25. 6. 2021, 11:08

Zdravím. Potřeboval bych poradit.
Mám frézovací centrum Deckel Maho DMU 80 s řídícím systémem Heidenhain itnc 530 s možností manuálního mechanického vytočení vřetene do horizontální polohy. Výměna nástroje zásobníkem je standartně ve vertikální poloze. Mám práci, kde vrcu, stružím a stážím hrany v horizontální poloze vřetene. Délky nástrojů mám standartně uložené v tabulce nástrojů pod pozicí T1; T2; T3. Co mám napsat do programu, aby se načítaly správné délky nástrojů, když nástroje měním ručně a všechny délky vyvolávám pomocí tool call 0 , kde boužel musím přepisovat délky nástroje při každé výměně podle toho, který nástroj ručně vkládám do vřetene. Při práci, při které je výrobek hotov za 5 minut pomocí 3 nástrojů, kde musím neustále přepisovat délku je na zblbnutí :D

Děkuji za radu
RaS
Příspěvky: 8441
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

26. 6. 2021, 8:10

To ze vkladas nastroj rucne prece nic nemeni na tom abys nacetl korekci daneho nastroje..
Tedy rucne vymenis nastroj a nactes korekci daneho nastroje
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 6111
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

26. 6. 2021, 8:29

....... tak tak
a docela bych si tipnul, že mašina neví, v jaké ose nástroj má
v příkazu TOOL CALL se musí zadat příslušná osa
např. pokud by nástroj byl rovnoběžně s osou X, bude tam TOOL CALL X S.......
možná by mohl být zádrhel i v měření
pokud se v daném případě používá pro ustavení obrobku sonda, musí se i ona přepnout do příslušných souřadnic, tj. říci jí v nastavení sondy že je v ose X
alespoň tak je to na TNC426
hádám že princip bude na 530 shodný
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Lukas_2
Příspěvky: 389
Registrován: 6. 11. 2017, 3:58
Kontaktovat uživatele:

26. 6. 2021, 8:53

Jak píší kolegové. Ještě, když chceš ručně měnit nástroj, dej normálně tool call (X,Y,Z) .. třeba 63. Pokud ten nástroj který voláš není v zásobníku, automaticku by to mělo provést manuální výměnu. Takže asi odjede na konec osy a vyzve tě k vložení, vyložení nástroje.
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Odpovědět

Zpět na „Ostatní veci kolem programovani“