Morbidelli + Xilog

CAM software
Uživatelský avatar
Pavel R
Příspěvky: 459
Registrován: 5. 7. 2008, 5:52
Bydliště: Hlinsko

23. 6. 2018, 12:16

Tak na to zlikvidovat komplet celou přísavku je třeba docela dost talentu :D Nejčastěji to odnese těsnící guma a ta stojí cca 700,-Kč. Je ale pravda, že ty gumky několik zákazníků odlévá ve své režii. Ono těch typů trámců za dobu, co se dělají CNC je poměrně hodně a každý z ních používá jiný typ přísavky, což je navíc ještě komplikováno tím, že se dělají v několika výškách - pro pětiosky se dělají vyšší, aby mohlo vřeteno lehnout a nenarazit do stolu.
Takže vyrábět celou přísavku by bylo dost obtížné (ale asi ne nemožné) a těžko by se výrobce vešel do oněch zmiňovaných stokorun
Něco dělají amíci
http://www.greenbvc.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
jeden zákazník tvrdil, že to dokáže flákat na 3D tisku, ale výsledek jsem neviděl - ono to totiž není úplně jednoduchý tvar a 3D tisk vyžaduje rovný spodek.

https://wtp.hoechsmann.com/en/lexikon/2 ... uction_cup" onclick="window.open(this.href);return false;

ovšem za svou kariéru jsem zažil i CNC Holzher a Weeke a ty používají přísavky od Schmalz - a ty byly o dost dražší, už i pro to, že SCM má nahoře jen těsnění, Schmalz má jako díl celou horní plochu
http://tristatemach.com/sse/supplier/ca ... 2/220/0/16" onclick="window.open(this.href);return false;

Ale pokud by někdo chtěl a uměl přísavky vyrábět, zaručuji a zajistím mu slušný odbyt.
trebor
Příspěvky: 3
Registrován: 6. 2. 2019, 6:32

6. 2. 2019, 7:45

zdravím do vaších diskusí
Kdyby jste někdo sháněl přísavky jako já pro neochotu scm na katalog náhradních dílů protože jsem si dovolil koupit cnc na přímo od prvního majitele který se dostal do prodeje .
tady je typ na pána který mi je dodal .Bral jsem jich 13ks a vzal jsem si ty levnější odzkoušený nám stačí
pan Ing. Jiří Kopřiva
VEEM TRADING, s.r.o.
Dobrovského 4
612 00 BRNO
IČ:26901901 DIČ: CZ26901901
www.veemtrading.cz
tel: +420 545 222 322
fax: +420 545 222 701
mobil: +420 731 413 357
Typ pro SCM TECH Z 25 rok 2007 je Art.No. 154.110.014.1 – NBR - 248 Kč/ks
Art.No. 154.110.014.2 – Si - 538 Kč/ks
Ceny jsou stanoveny včetně balení bez doprav a DPH
Termín dodání cca 1 týden

A ještě jeden typ který přišel poději od firmy STM
Zdeněk Malý
odd. náhradních dílů a nástrojů
Černokostelecká 199
25101 Říčany u Prahy
tel.: 323 603 256
fax: 323 603 257
gsm: 606 614 379
e-mail: maly@stm.cz
web: www.stm.cz
Dobrý den,náhradní gumové přísavky máme skladem. Cena za kus je 380,- Kč bez DPH.

Určitě to nejsou 1000-1200za kus jako byla nabídka panas -náhradní díly
sherrycnc
Příspěvky: 1
Registrován: 3. 1. 2020, 6:33
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2020, 6:47

Rico CNC může dodávat řadu gumových těsnění pro vakuové kelímky Biesse, SCM, Homag, Weeke, Schmalz. A gumové těsnění je levné. Zde je web. www.cncsparetools.com
MS
Příspěvky: 86
Registrován: 15. 3. 2009, 6:51
Bydliště: Podpoľanie Sk

8. 1. 2020, 8:14

Potrebujem gumové tesnenie na prísavky na Biesse Rover 20. Aká je cena za 1m tesnenia?
trebor
Příspěvky: 3
Registrován: 6. 2. 2019, 6:32

8. 1. 2020, 10:47

Pošli fotku
MS
Příspěvky: 86
Registrován: 15. 3. 2009, 6:51
Bydliště: Podpoľanie Sk

9. 1. 2020, 4:44

Gumove tesnenie do prisavky2.jpg
Gumove tesnenie do prisavky1.jpg
Rozmer je cca 6x8mm.
trebor
Příspěvky: 3
Registrován: 6. 2. 2019, 6:32

9. 1. 2020, 6:58

zdravím, tenhle typ nepoužívám
zkusil bych tenhle obchůdek kupuji tu kulaté 4,5,6 v metráži
http://www.guma.cz/profilova_guma-mikroporezni.htm
Třeba tu něco bude k použití
Zdravím robert
Murda
Příspěvky: 2
Registrován: 26. 10. 2020, 6:06

26. 10. 2020, 10:34

Jestli můžu zmínit, tak originál těsnění Biesse prodává Tekma z Brna (https://tekma-stroje.cz/), a jsou 2 typy rozměrů: 9x6,5 mm (do přísavek - to co tady shání) a 8x8 mm (pro FT stoly). Náhradu toho těsnění jsem nikde nesehnal a cokoli jinýho funguje jen dočasně. Cena je cca 3€ za metr a mají běžně skladem.
pidalin
Příspěvky: 9
Registrován: 23. 6. 2016, 12:03

30. 6. 2021, 10:37

Tak jsme dostali novou mašinu kde už je ten Xilog Maestro, myslim že si pujdu radši někam sednout do Lidlu k poklandě než tohle řešit. :lol:
V klasickym Xilogu Plus napíšu program snad i poslepu a je to mnohem efektivnější (na běžnou nábytkářskou výrobu, žádný složitý patvary neděláme), mam v tom roky praxe a mam už takovou ňákou jistotu co ten stroj bude dělat, nemusim nic zdlouhavě testovat ani spouštět žádný simulace.
V tom maestru to je absolutní peklo, nemůžu ani překopírovat řádky z jednoho programu do jinýho protože tam žádný řádky nejsou a za druhý ani nejde v editoru otevřít víc programů najednou. Máme menší výrobu a spoustu prototypů a atypů, nevim jestli vubec budeme schopný to s tim maestrem dělat, zpětná kompatibilita se staršíma programama s příponou .pgm je blízká nule, respektive ňáká možnost konverze existuje ale když máte program parametricky tak vám to všechno rozbije a přepočítá na obyčejný číslo (například místo DX/2-70 tam bude prostě jenom 430 pokud bylo DX přednastaveno jako 1000, což je mi fakt k ničemu), takže to nemá smysl ani konvertovat, to můžu rovnou celý naprogramovat znova, několik let práce můžu hodit do koše kvůli tomu že se SCMko rozhodlo že prostě to maestro potřebujeme.
Dal bych cokoliv za to aby tam byl klasickej xilog plus a klasickej panel mac, tohle se fakt nedá ta dotyková kravina, ty italové musej něco šňupat když to vyvíjej. Máme několik tisíc programů (vyšší tisíce když budu počítat i podprogramy), jenom ten program přes tu kravinu maestro active najít a spustit je záležitost která vyžaduje kombinaci několika druhů antidepresiv aby to člověk nerozkopal.
Na starejch CNCčkách Morbidelli jsme dokázali za pár hodin zaučit i Ukrajince nebo Rumuny aby byli schopný tam jet celej den něco jednoduchýho a jenom tam dávat materiál, tady na novym stroji M200 s maestrem se školíme už několik dní a i přesto že já mam 6 let praxe a kolega přes 10, tak jenom to vybavit nástrojema a seřídit to všechno je oproti starejm strojům tak neskutečně komplikovaný.....furt to s něčim prudí, tohle nesmíš, tohle má moc velkej průměr, tohle támhle....děláme něco ňák přes 10 let a najednou nová mašina mi řekne že do týhle horizontální pozice prostě 18 mm sukovník dát nemůžu a basta, ale hlavně že to má 10 000 otáček u vrtacích vřeten, k čemu mi to asi je v dřevovýrobě? Ta rychlost vrtání ze stran je limitovaná primárně tim co udržej přísavky což u malejch podélnejch kusů (luby a podobně) neni zrovna moc, takže fakt díky SCM že můžu vrtat 10 000 otáček a můžu vrtat rychlostí 20 m/s nebo kolik ale vrták kterym to potřebuju vrtat tam dát nemůžu, to je prostě komedie. :lol: :lol: Starýmu stroji to bylo někde co tam dam, když jsem potřeboval dlouhej vrták co se tam nevešel, tak jsme prostě udělali díru do krytu že vrták kouká ven a basta, co je potřeba udělat k vyšší efektivitě výroby, to se prostě udělalo, ale tady? Člověk s tim nic nenadělá, jednak do novýho stroje nemůžu dělat žádný díry a druhak by mi to stejně nepomohlo když je tam někde limit délky vrtáku a do tohohle nastavení může jenom servis, něco nám už upravili aby to šlo, ale je to prostě hrozná komedie proč to na starym stroji šlo bez úprav a tady to nejde.
Tak si řikam, když do těch horizontálních pozic skoro nic nejde dát, tak na co tam vlastně jsou? Nakonec jsme skoro všechny vrtáky museli dát do zásobníku, jenomže měnit 4x nástroj na jednom klacku neni zrovna efektivní a navíc takhle se nám to začně za rok zase zasekávat při výměně, protože ten počet výměn co je normálně dimenzovanej třeba na 5 let bezproblémovýho provozu překonáme za půl roku, už se to stalo na staršim stroji M400, proto jsme pak radši dělali díry do plechu aby ty vrtáky šly dát do těch pevnejch pozic, tim jsem odboural skoro všechny výměny nástroje ve velkym vřetenu na těhle výrobcích kde se převážně jenom vrtaj díry.


Takže tohle je velký varování pro všechny firmy co maj starší stroje morbidelli a chtěli by něco novějšího, pokud nechcete kompletně překopávat celou výrobu a hledat lidi co uměj kreslit v cadu a podobně, tak to fakt nedělejte, kupte radši pár let starej použitej stroj, například stroje z řady M400 vyrobený do roku cca 2015 ještě můžou mít klasickej panel mac a xilog plus a to už jsou vyspělý 5 osý CNCčka. Pokud chcete jít do toho maestra tak doporučuju se nejdřiv hodně dobře informovat o tom do čeho vlastně jdete a jestli vaši zaměstnanci na CNC jsou vubec schopný se to naučit v přijatelný době (nejlíp si to někde u nich nechat předvést a trochu si to osahat, to poznáte během 2 hodin jestli v tom chcete dělat nebo ne), napsat ve starym xilogu plus "jeď z bodu A do bodu B" dokáže po pár tejdnech praxe skoro každej, složitě to jenom vypadá na první pohled, ve skutečnosti je to starý porgramování hodně jednoduchý.


PS: Někdo tady samozřejmě řekne "co si zákazník objednal, to má," to je samozřejmě pravda a servisák od SCM to řiká taky, jenomže ten zákazník nejsem já, to je majitel a další lidi pod nim a s náma nikdo podrobně neřešil co vlastně potřebujeme aby to umělo, prostě nám tam něco přistálo, že to má možnost uplně jinýho vrtacího agregátu s lepšíma možnostma jsem jim řikal, nikoho to nezajímalo, tak ať se pak nedivěj že to mění nástroj 100x za 5 minut při obyčejnym vrtání, štve mě to hlavně z toho důvodu že nás prostě nikdo neposlouchá. Každej řekne "no a co jako, tak to bude brát ze zásobníku," jenomže to si to rovnou můžu jít udělat na kolíkovačku nebo do dát rumunovi ať tam ty díry vyžvejká aku vrtačkou, bude to asi stejně efektivní. :-D
Uživatelský avatar
Pavel R
Příspěvky: 459
Registrován: 5. 7. 2008, 5:52
Bydliště: Hlinsko

4. 7. 2021, 9:31

Zajímavý názor :D

Kombinujete zde dvě věci - Maestro CNC - což je editor, nástupce Xilogu Plus a pak Maestro Active, což je program nahrazující PanelMac.

Co se týče Maestra CNC, tedy editoru - nehodlám zlehčovat, nebo negovat Váš názor, ale z praxe - dost často naopak řeším a školím použití tohoto editoru na starších strojích, naposledy třeba na Recordu z roku 2007. Prostě soustu zákazníků osloví daleko jednodušší programování, zejména import dxf, stl, písmo, kreslení tvarů a pod. Ono i to programování vrtání je dost intuitivní a umožňuje věci, které starý Xilog neuměl. Ovšem to nemá cenu řešit tu přes chat, to chce ukázat přímo na mašině.
Co se týče Maestro Active - ano, je zcela jiné, než starý PanelMac, upřímně jsem si na něj taky trochu musel zvyknout, přece jen jsem ,,stará struktura´´ pamatující Xilog3, přechod na Xilog Plus v roce 1998 :) Ovšem funkčnost je hodně podobná jako u PanelMac, přičemž ten nový program má dost vychytávek, které dost urychlí práci a je dost intuitivní, zejména v části MDI, stejně tak přetahování programů z pole do pole, vytváření programů a pod.
Navíc - naposledy před 14dny jsem předal stroj s PanelMac - ještě i dnes se dá vyžádat stroj v tomto provedení, spíše však pro firmy, které již mají starších x-strojů. Ale to je přesně o tom - co si kdo objedná, to má :)
Co se týče vrtacího agregátu - ten neumí 10.000ot/min, ale ,,pouze´´ 8.000 ot/min. A divil byste se, o kolik rychleji se dá vrtat při použití těchto otáček. To není teorie, skutečně jsou zákazníci, kteří kolem mašiny při předávání poskakují se stopkami a řeší každou sekundu.
Ale hlavní výhoda hlavy ROAX nevidím ani tak v těch otáčkách, ale spíše v konstrukci, která umožňuje opravitelnost toho agregátu na místě - zase ověřeno praxí, spoustu kolizí, ohnutých vřeten, protočených spojek jsem už měnil. to jsou věci, které se dříve řešili sundáním celé hlavy a odesláním do Rimini. Finanční rozdíl je tudíž hooodně zajímavý. Ovšem zase to přináší o složitější mazání - mnohem více mazacích míst, nutnost přesného dávkování atd.
Stejně tak nelze srovnat starý stroj typu M400 s novou mašinou. To je jako srovnat Škodu Octavia z roku 1963 s Octavií z roku 2021. Na té staré jste udělal při troše zručnosti generálku na silnici, u té nové musíte s každou prkotinou do autorizáku.
U mašin je to podobné - chtěli jsme EU, tak máme EU se všemi možnými přehnanými zabezpečeními - a že jich je !
Takže systém prostě vyhodnocuje překročení rozměrů nástroje a nedovolí Vám jej tam nacpat.

Jinak však musím říct, že mě Vaše hodnocení dost překvapuje - jen za poslední měsíce jsem předal několik strojů včetně zaškolení obsluh, zrovna před 14 dny šlo o firmu, kde měli starého Techa a přešli na M100 a náramně si pochvalovali nové Maestro. A to jeden z obsluh byl Ukrajinec :D Ale vážně - v Maestru je velmi snadné parametrické programování, což umožňuje třeba už u úvodního školení vytvořit řadu parametrických programů, které pak umožní používat stroj i hodně nezkušeným obsluhám.
pidalin
Příspěvky: 9
Registrován: 23. 6. 2016, 12:03

5. 7. 2021, 2:19

Hraju si s tim už několik dní a je to ještě horší než jsem si původně myslel. Všechny naše programy jsou založený na parametrizaci a podprogramech. V tom stupidnim maestru udělam parametricky obdélník aby držel na místě kde má bejt i když změnim rozměry výrobku, ale jak třeba změnim bod kde to začíná frézovat nebo něco tak se to zase celý rozbije a už to zase parametricky neni. Práce s podprogramama je podobná zrůdnost, můžu s nim posouvat ale jak chci aby byl podprogram třeba umístěnej ve stylu dx1/2-50 tak to prostě nefunguje, takže já fakt nevim jak na tom mam udělat tu naší výrobu, už teď máme několik tisíc programů, s timhle to budou asi desetitisíce nebo já fakt nevim co s tim mam dělat. Nechápu jak může někdo říct že je to intuitivní když to vubec nedělá to co chci ale dělá si to to co to samo chce. Udělam parametricky frézování, pak mu upravim počátek a ten je zase nahulenej na pevno v absolutních hodnotách XY, to prostě nedává žádnej symsl takovýhle programování, na to fakt nemam čas. Celej den se snažim udělat podpogram na zafrézování želez do přídavnejch desek tak aby to fungovalo jako dřív a prostě se mi to nepovedlo, v xilogu plus bych to napsal za 5 minut, tohle je fakt ještě horší než se na první pohled zdálo. A Maestro active sice ňákym způsobem dokáže spustit .pgm soubor ale už si to zase neporadí s tim když jsou v tom podprogramu protože to nejdřiv překopíruje program do složky temp a spouští to pak od tamtud ale už si to tam nepřetáhne i ty podprogramy, sakra co pak to ty vypatlaný italové vubec nezkoušeli?
Jo, Ukrajinec kterej tam jenom vyvolává programy a zmáčkne si pak čudlík na spuštění, ten se zaučí asi celkem rychle, ale ani to na tom novym stroji neni tak jednoduchý protože to furt hází milion errorů (často v italštině) a člověk si s tim musí umět poradit.
Mně nevadí se učit něco novýho, mně vadí se učit něco co už na první pohled vidim že je to na prd pro tu naší výrobu. Chtěli jsme co nejvíc stejnej stroj jako naše 6 let stará M400, stejnej zásobník, stejnej vrtací agregát atd...osadili bysme to uplně stejně, překopírovali programy a začali bysme dělat, takovej byl plán, tak se nedivte že jsem tak strašně na*ranej když nám tam přistálo tohle. Ještě jsem ani nepřišel na to jak zprovoznit pilu, prostě to odmítá řezat, něco to hlásí v italštině že prostě nene a tak je to s hromadou dalších věcí a Baštecký co nás školí vždycky řekne že předbíham když se na něco zeptam, na tohle já ale sakra nemam čas tam 3 dny poslouchat přednášku o tom jak funguje elektromotor, mně stojí za zadkem 50 Rumunů co čekaj až ze mě něco vypadne a majitel a manažer tam pobíhaj kolem a chytaj se za hlavu že na tom furt neděláme.
No nic, myslim že to prostě odmítnu řešit a když se jim to nebude líbit tak ať si to programuje třeba pan majitel, je mi to jedno.

Kolegovi co se tam teď nově zaučuje se to maestro celkem líbilo, tak jsem mu ukázal ve starym xilogu jak si otevřu 100 programů najednou a překopírovávam mezi nima řádky a podprogramy a myslim že ho to pak přešlo jak je to maestro pěkný, pěkný to je, ale jak řikam, já potřebuju dělat, ne si hrát s ňákym malovánim. :D Nechápu proč tam prostě Italové nenechaj možnost toho klasickýho programování bez toho grafickýho smetí kolem, přece musej chápat že na jednodušší výrobky je to efektivnější, já tam nepotřebuju vyrábět žádnou sochu nefertiti nebo co. Jenom v tom maestru projít všechny ty nabítky a oklikat to tam myší je na půl dne, v xilogu plus kouknu a vidim, když je tam ňáká chyba tak jí za chvíli najdu, to maestro prostě něco pindá v italštině a člověk ví prd. Nechápu jak může někdo říct že napsat "jeď z bodu A[x,y,z] do bodu B[x,y,z] je složitější než něco patlat někde myší. :D
ZDENEK1.DOLEZAL
Příspěvky: 207
Registrován: 16. 12. 2013, 9:09

5. 7. 2021, 11:40

Mohu vás ujistit, že je to poslední dobou ve všech programech. Dělají to čím dál víc blbovzdorne až je to skoro nepoužitelné.
pidalin
Příspěvky: 9
Registrován: 23. 6. 2016, 12:03

10. 7. 2021, 7:34

Tak jsem tam už udělal nějaké základní programy a už mám s tím Maestrem nějaké zkušenosti, myslím, že teď už můžu s klidným svědomím říct, že je to software naprosto příšerný, aniž bych Italům křivdil.
Asi jediné co se mi tam líbí jsou ty podmínky provedení, že třeba si můžu naprogramovat že když je dx1 500 tak to udělá něco a když je dx1 600 tak to udělá zase něco jinýho, to nám zredukuje množství programů, ale to je asi tak všechno.

V tom Maestru například když programuju na pravé polovině stroje (pole D nebo L) tak ten náhled nevidím korektně převráceně!! Takže já si to musím všechno představovat, vrtání programovat na opačnou stranu a frézování obráceně a představovat si to že se to převrátí až po nahrátí programu do stroje, to je přece neprostá šílenost!!!! To vubec nemá tu funkčnost co měl Xilog Plus.
Další věc je naprosto šílená práce s podprogramama, jak už jsem tu myslim psal, nemůžu dát podprogram parametricky na střed, například dx1/2, protože to prostě nejde, takže musim teď mít několik verzí každýho podprogramu podle toho jestli se to v tom danym výrobku zrovna počítá od středu nebo od kraje.
Další věc co jsem zjistil je že mi to nedovolí dát zápornej offset v ose X, řekne to že tam něco koliduje a nepomůže ani zaškrtnout "ignorovat kontrolu stolu," to přece nemůžu myslet Italové vážně? Tohle používáme na něco každou chvíli, potřebuju třeba udělat nějakou opravu kde už je to ofrézovaný kolem dokola, tak co udělam abych se do toho trefil? No zadam původní rozměr jako když se to frézovalo ale dam offset do mínusu, u nás je to třeba bx-2 a by-2 protože bereme 2 mm z každý strany u desek atd......šílenost.
V Maestru zase když programuju něco z boku vlevo nebo v pravo na výrobku, tak jsou na každé straně osy obráceně, je sice možný tam tu referenci změnit, ale to je zase další klikání a zkoušení co to bude dělat navíc.
Když se rozhodnu že v nadřazenym programu chci změnit podprogram, tak už nestačí přepsat jeho jméno a odentrovat to jako v xilogu plus, tady musim podprogram vymazat a vložit tam jinej, když chci zkopírovat frézování nebo geometrii tak nefunguje ctrl+c a ctrl+v jako v xilogu plus ale musim tam označovat nějaké referenční body, proč je to proboha tak složitý?

Tohle je asi poslední komentář na tohle téma, asi nemá smysl tady s tim dál spamovat, jenom řikam že pokud někomu připadá to Maestro jako hroznej pokrok, tak to znamená že s Xilogem Plus vubec neuměl zacházet a netuší co všechno to vlastně dokázalo.

Celkově je vidět že kdyby Ital chtěl, tak by stačilo několik nastavení navíc a ta zpětná kompatibilita by se mohla hodně zlepšit, proč si třeba nemůžu přehodit ten souřadnicovej systém tak aby nula byla nahoře jako jsem zvyklej? Stroj má tu nulu stejně nahoře jako to bylo dřív, takže vlastně se to programuje uplně nesmyslně, dy1-50 v Maestru se pak přepočítá na 50 když to jde do stroje, prostě je to v ose Y opačně, to nedává žádnej smysl. Proč to teda nedali opačně i na stroji aby to aspoň odpovídalo? Tohle je prostě hroznej chaos a je tam hrozně moc věcí co si při tom programování musim představovat, v Xilogu Plus byl sice jenom primitivní náhled ale byl vždycky správně a odpovídal tomu co to pak bude dělat!!!!! Vždycky!! Prostě tady se evidentně nechtělo, chtěj lidi donutit používat novější software za každou cenu, protože proč to těm firmám usnadňovat že jo, jde přece jenom o výrobu a miliony peněz za každej tejden co si s tim člověk hraje. :-D
A nejsem blázen, nad některejma problémama kroutil hlavou i týpek co nás školil, ukazoval jsem mu jak jsme to dělali dřív a sám pořádně nevěděl proč tam to a to už nejde a podobně.
Jenom abysme zprovoznili pilu tak jsme museli čekat než mu italové pošlou nějakej konfigurační soubor protože jsme měli moc dlouhej kužel kterej jsme na M400 normálně používali a nikoho nenapadlo že novějšímu stroji se ta pila bude zdát moc daleko od vřetena. Já chápu že je lepší když je ten kužel co nejkratší pro tu pilu ale prostě tohle jsme zrovna měli, kratší se někdy objedná ale proč tam maj všude na všechno takový trapný limity když na skoro stejnym o 5 let staršim stroji to všechno jde? :-D

Těch problémů je daleko víc i co se týče mechaniky stroje, všechno sem asi psát nemůžu ale asi ten nejzajímavější problém, nedovolí nám to frézovat stranu výrobku co je jakoby u mě kousek od kraje trámců na poli IJ protože ty kolejnice po kterejch jezdí osa Y jsou moc krátký. :-D A to i přesto že tenhle stroj má o 10 cm delší trámce a na šířku je taky stroj o dost větší než naše starší M400 kde tohle normálně funguje bez problému!!! Tohle prostě nikoho nenapadlo, takže zase musíme vymejšlet jak to vubec dělat aby to šlo, i kdyby ty starý pgm soubory šly prostě použít a nebyl s tim žádnej problém, tak je to k ničemu protože by se to stejně muselo celý předělat, tyhle výrobky kde je frézování u kraje trámce musíme dělat obráceně, že to zakládáme na pole EF (kolíky uplně u mě) a je to jako by obráceně v ose Y, no prostě kontinuita a zachování výrobních postupů level Italy. Servisák řikal že všechno jde když si zákazník řekne, ale koho jako má napadnout že širší stroj nebude umět odjet v ose Y tak daleko jako náš starší stroj? To nám měli říct oni a ne že zákazník si musí říct aby to vyrobili atypicky, co to jako sakra je? Copak vubec nevěděj jaký CNCčka komu prodávaj a co v těch firmách vlastně maj?

To je to samý jako s těma zálohovacíma baterkama pro pohony OS, když se to vybije tak se pak 2 dny seřizujou osy a oni ty baterky kolikrát nemaj ani skladem, proč my musíme hlídat že se to musí po 3 letech vyměnit když půlka z nás ani neví že tam něco takovýho je? Snad maj mít někde upozornění že v ten a ten termín to maj zajet vyměnit ne? Sakra, je to CNC za několik milionů, ne kávovar, tohle má bejt přece zodpovědnost prodejce v rámci ňáký záruky nebo tak něco.
Uživatelský avatar
Pavel R
Příspěvky: 459
Registrován: 5. 7. 2008, 5:52
Bydliště: Hlinsko

11. 7. 2021, 8:57

Pochopil jsem - nemá cenu přesvědčovat někoho o něčem, když je apriori přesvědčený o problému :D
Nevím co to vlastně vyrábíte, ale misí to být něco ultraspeciálního, jelikož fakt jsem se ještě nesetkal s tak negativním hodnocením. Školím i Xilog a tak vím, že jsou i tací, co si dokáží vytvářet nesmírně složité změti podprogramů -tím netvrdím, že je to Váš případ,
Ale nemá cenu sem psát nějaké dlouhé litanie, které tu zřejmě místní kovoobraběče moc nezajímají.
Takže jen stručně - spousta věcí je jinak, než uvádíte, třeba ty zmíněné pole. Maestro má počátek vlevo dole obrazovky, což odpovídá počátku pole EF. Proti tomu je pole HG, které je zrcadlové v ose X, naprosto stejně jako u starších mašin. Stejně jako u nich, i u nových mašin se dá zrcadlení vypnout, což se občas dělá třeba při výrobě oken, kdy jdou data z externího programu. Co se týče dosahu osy Y - jde o to, jak širokou mašinu si koupíte, ano, zažil jsem i případ, kdy si výrobce dveří koupil zúženou mašinu a pak hysterčil, že na tom neudělá ani metr široké křídlo dveří. No jo - kdo si co objedná, to dostane ....
Co se týče pily - jestli jde o pneumaticky otočnou pilu na vrtacím agregátu, tak tam je třeba zadat to jako agregát se dvěma nástroji. Nic složitého, krom toho dělá se to prakticky jen při klaudaci stroje a měl by to, pochopitelně, udělat servisák před předáním stroje. Pokud se bavíme o pile v kuželu HSK do hlavního vřetene, tam u některých strojů je potřeba překonfigurovat jeden řádek v NCI. Zase nic komplikovaného.
A finále - u té tirády kvůli bateriím os jsem se už fakt nahlas řehtal :D Jak se dá žít s takovým negativismem ? :D Ty baterky jsou dobrá fičura, jednak to šetří čas, protože mašina nekalibruje, ale normálně se zapne a jede se rovnou obrábět. Krom toho to snižuje možné komplikace při špatné kalibraci - ony ty multispínače kalibrace/pole/emergency jsou občas problém, zejména u bordelářů, kde si u mašiny uklízí tak jednou ročně. Ale k výměně baterií - ano, lze objednat celý modul od SCM, ale já třeba vozím platíčko normálních 3,6V lithiovek v autě, protože jde o stejný typ, co používaly starší mašiny se systémem NUM. Takže vyndám modul, vystříhnu starou, napájím novou. U pětiosky je to práce max na dvě hodinky i s pauzičkou na kafčo.
Ke ztrátě polohy osy může dojít v několika případech - např. zákazník strká sosák kam nemá, ignoruje visačku u encoderového kabelu DO NOT DISCONECT, ignoruje zalepení konektoru jasně žlutou páskou s tímtéž nápisem a odpojí to. Nebo zákazník ignoruje předepsané servisní intervaly a nenechá si baterie po 3 letech vyměnit. Takových je podstatně víc - minulý týden jsem menil baterky na sedm let staré mašině, vydržely, ke ztrátě pozice nedošlo. Krom toho - Vámi proklínané Maestro Active je v tomhle právě docela dobré, protože většinu servisních intervalů hlídá a signalizuje velmi výrazně prošlé lhůty.
A krom toho - každá osa má svou baterii, takže i v nejhorším případě dojde ke ztrátě pozice jediné osy, typicky to dělá osa X ( nevím proč, možná proto, že jde o největší servo) a seřízení pozice je skutečně záležitost tak hodiny, když nebudu pospíchat.
Ale jinak pohodička - nehodlám narušovat Váš negativismus, upřímně jsem se zpočátku docela lekl, jestli nejde o mého zákazníka :D
ZDENEK1.DOLEZAL
Příspěvky: 207
Registrován: 16. 12. 2013, 9:09

11. 7. 2021, 9:56

Asi jte kolegu nepochopil on na tom má pracovat a vydělávat ne se v něčem hrabat. Jestliže má stovky programu neb nejede seriovku jak IKEA. Tak ho velmi chápu. On se s tím nakonec popere protože mu nic jiného nezbude jenže za dva roky nějaké pako napadne třeba taková blbost jako, že změníme vzhled ovládacího menu, aby jako pokrok a zase bude měsíc produktivita práce v řiti. Znám ty školitele většinou vědí všechno povrchně a když je konkrétní dotaz jak to dělat tak většinou koukají jak puci. Ono se občas dost na těch masinach dělají věci, že by výrobce koukal co je to za fígle.
Odpovědět

Zpět na „CAM“