Linky na výtiscích

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
kalupo
Příspěvky: 40
Registrován: 13. 9. 2019, 3:57

17. 7. 2021, 9:13

Zdravím pánové,

vezmu to popořadě.

Pro Filla
Repetier-host jsem nikdy nepoužíval a jelikož jsem teď celkem zaneprázdněný, tak se mi příčí rozbíhat něco dalšího co by mě štvalo, že to alespoň na nějaké úrovni neovládám a nerozumím tomu jak to uvnitř funguje. Nicméně děkuji za skvělý postřeh a když nebude zbytí, tak se samozřejmě do toho dám (aspoň se něco trochu přiučím) :-) .

Pro Kiko01
Co se týče vysoké teploty, tak není vyjímkou kdy jsem to PETG od Devilu tiskl i při vyšších teplotách (nevšiml jsem si, že jsem udělal chybu při nastavování profilu ve sliceru) a výsledky nebyl až tak "drasticky" špatné. Při 230 to vždy fungovalo dá ser říct více než dobře. Co se týče uchycení motoru na Z ose, tak ten teď podložený není. Nicméně, předtím jsem měl právě držák, který zaručoval stoprocentní opření při dotáhnutí jak z boční strany, tak ze spodní strany. Ale pak jsem při neustálém zkoumání narazil na tento model, který byl dosti vychvalovaný, dokonce tam někdo zmiňoval, že právě, když to dole neopíral tak mu to přineslo lepší výsledky. Sice mi to hlava nebrala, ale řekl jsem si že to tedy zkusím. Bohužel absolutně beze změny. Co se týče posuvky, díky za pochvalu, taky jsem spokojen :-) :-D .

Pro Robokop
Ano, teď už můžu napsat, že bohužel s podobnými výsledky jsem se setkal i u jiného filamentu od jiné společnosti i jiné barvy.

Pro Rawen
Bohužel projevuje se to i u větších věcí, a objevuje se to zcela náhodně. U jedné věci se to projeví například ve výšce 2 mm a pak třeba až u 8 mm u jiné zase třeba ve výšce 2 mm je to paráda a problém se objeví třeba u výšky 4 mm a pak hned zase u 6 mm. Ned se zkrátka vysledovat žádná závislost. Ale i kdyby to dělalo jen u malých věcí tak by mě to strašně štvalo, protože jednak se podobný problém v minulosti neukazoval a jednak bych nechtěl mít tiskárnu jen na "velké věci". Jinak díky za radu s kostičkami, kdyby nezabralo to co chci zkusit nyní tak určitě vyzkouším.

Pro Marekzcke
Zkoušel jsem různě hýbat s rychlostmi i s nastavením teplot, či ventilátorů bohužel bez nějaké zásadní změny.

Díky kluci za všechny dosavadní názory.

Teď něco přihodím já, co jsem nového vysledoval. Zkusil jsem si kostičku naslicovat v jiném sliceru při použití stejných parametrů (teploty, rychlosti, ofuk, zrychlení). A světe div se rozdíl viz přiložené foto. Prostřední kostka je z toho jiného sliceru, než stadartně používám. Co mě ale udivuje když jednotlivé kostky přeměřím, tak ty dvě krajní jsou rozměrově až na ty výstupky na tom dobře (+- 0,05) ale ta prostření (hladká) je na tom rozměrově vždy větší ve všech osách (+0,1 až 0,2 mm) než je požadavek z modelu. Ještě jsem zkoumal, že pro tu desku 4.2.7 mají na webu v podpoře přímo od výrobce ke stažení v kolonce FW verzi Marlina 2.0.1. Já jsem na staré desce právě používal toho Marlina 2.0.8. a nenapadlo by mě, že při nahrátí té samé nezměněné verze Marlina na novější desku by mohl vzniknout problém (ještě to nemám ověřené ale chci, jakmile bude čas, zkusit si tam hodit toho Marlina 2.0.1. a sledovat jestli to nemělo z jakéhokoliv mě neznámého důvodu - jsem spíše strojař než elektrikář či programátor - vliv). Nerad bych měnil slicer jen kvůli tomuto zádrhelu, protože i v práci pouřžívám ten stejný co doma. Bohužel nevím kdy se k tomuto dostanu.

Ještě jednou děkuji všem za ochotu, čas, rady a nápady.
Přílohy
OBR.12.jpg
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 19886
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

18. 7. 2021, 5:54

kolik mas velikost vrstvy a kolik mas trysku?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
kalupo
Příspěvky: 40
Registrován: 13. 9. 2019, 3:57

18. 7. 2021, 7:36

Výška vrstvy 0,2 mm. Tryska průměr 0,4 mm. Už jsem ji taky zkoušel měnit, když problem nějakou dobu trval. Sice nevypadala nijak špatně, ale postupoval jsem od těch nejlevnějších řešení a i z časového hlediska nejméně náročných. Najednou jsem stejně došel až na rozložení tiskárny po znovu složení, tisk nových držáků atd... Už mě čeká snad jen ten FW a k tomu se teď upínám a tiše doufám. Už mě to celkem vyčerpalo :D snad na to přijdu a dám vědět. I když jsem hledal na různých fórech na internetu, tak jsem přišel, že dost lidi mělo podobný problém. Někomu se to podařilo vyřešit, jinemu nikoliv a právě taky psali, že to přišlo z ničeho nic (proto si říkám jestli za tim neni někde nějaká aktualizace například toho sliceru).
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 19886
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

18. 7. 2021, 10:17

Resil jsem nekolik stroju se stejnym problemem. Majitele se dusovali ze mechanika je ok. Ale vzdy to bylo v mechanice. Serizeni, pritlaky, paralelita, hladky chod, matice a ulozeni motoru Z
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
kiko01
Příspěvky: 993
Registrován: 27. 10. 2008, 9:06
Bydliště: Martin,Slovakia
Kontaktovat uživatele:

18. 7. 2021, 1:06

Ok, ale ako vysvetlis ten rozdiel pri zmene sliceru?
Ine rampy, rychloposuvy, alebo celkovo iny profil ?

Zaujimalo by ma ci ti to takto blbne aj vo vase mode....
kalupo
Příspěvky: 40
Registrován: 13. 9. 2019, 3:57

18. 7. 2021, 2:20

Zkusil jsem ten mód vázy a tam je to podstatně lepší. I při stejné velikosti kostky.

Ten rozdíl toho sliceru mě právě taky zaráží, snažil jsem se vše co jsem mohl nastavit stejně a rozdíl je podle mě dost znatelný.

Co se týče mechaniky, tak v práci cca 10 tiskáren jsem skládal já a tisknou v klidu (sice je to jiný typ, ale tam je také přece důležité si dávat na určité věci pozor), tady tuto taky. Dával jsem si pozor na vše možné. Neříkám, že jsem nemohl něco přehlédnout, ale opravdu po prvním složení vytisky krása. Při začátku problémů tiskárna kontrolována (vedení, napnutí pásů, údržba ložisek u kladek, kontrola řemeniček, zkouška jestli někde něco nehrká). Když problém přetrvával, úplné rozložení údržba a znovusložení s důrazem na kolmosti, dotažení, a správné dodržení vzdáleností při utahování. A prostě nic. Pak už spíše ze zoufalství zkouška změnit ten slicer a divil jsem se. Taky už zoufalý jsem psal sem na fórum s nadějí, že někdo třeba řekne, že třeba přesně tento problém nějak vyřešil (způsobem, na který jsem ještě já nějak nepřišel nebo jsem opomněl nebo ho nezkusil). A já bych si řekl, jasně si jelito přehlédnout takovou blbost, přeci jenom víc hlav víc ví. Doufám, že na řešení se podaří přijít, pokud to bude dělat problémy neustále, tak ještě můžu dát starou desku zpět a zkusit jestli není rozdíl opravdu někde v řízení, ale to nechávám jako už úplně poslední možnost (kromě přehrání FW a zkoušce věcí
co doporučovali kluci výše už mně stejně nic nenapadá) přetahovat všechny ty kabely a vše znova kalibrovat.

Díky za dosavadní diskuzi.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 19886
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

18. 7. 2021, 6:06

zkus to promerit hodinkama co najdes
ten slicer muze delat jinak drahy nebo ma zapnute Z hop... atd
hledal bych v mechanice a v presnosti podavani
jendo jsem resil tiskarnu co najednou zacla podextrudovavat
chodil jsem kolem toho dost dlouho protoze ta mikroprasklinka v pacce extruderu fakt nebyla videt ale snizovalo to pritlak a proto to nemakalo
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lubbez
Příspěvky: 2050
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

18. 7. 2021, 10:49

Jen taková technická, pokud jsou vůle, tak je roprndaný celý výtisk. Kdyby byly blbé rampy a sem tam nějaká ztráta kroku, tak nebudou sedět výsledné rozměry. Pokud se změní kvalita změnou sliceru, podíval bych se na nastavení rychlosti tisku a s ním i rychlost podáváná filamentu. Pokud váza funguje lépe tak může být problém v délce retrakce.
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“