Magiho výzkumný ústav

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Mart76
Příspěvky: 775
Registrován: 17. 12. 2016, 11:04
Bydliště: Prostějov

21. 7. 2021, 10:41

A co je cílem?
Ochránit elektroměr?
Vývoj HW, návrhy DPS (OrCAD, Eagle, Pads)
r4cv
Příspěvky: 2180
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

22. 7. 2021, 5:09

magi píše: 21. 7. 2021, 9:53 Tedy to ve mě nutně vyvolává otázku, proč se toto najednou nyní děje, když se to před tím X roků nikdy nedělo.
Napadajú ma 2 možné príčiny. deón istič a mechanický elektromer, ktorý bol odolný voči prepätiu.
tj. ak sa to v minulosti stalo, tak to nemalo za následok zhorenie niečoho.

dá sa elektromer premiestniť "bližšie ku sieti"? až za istič a nejaký odpájač?
Uživatelský avatar
magi
Sponzor fora
Příspěvky: 2437
Registrován: 16. 10. 2006, 12:40
Bydliště: Třebíč
Kontaktovat uživatele:

22. 7. 2021, 5:11

Mart76 píše: 21. 7. 2021, 10:41 A co je cílem?
Ochránit elektroměr?
v podstatě ano - ochránit elektroměr - nic jiné nikd neodešlo, což je mi taky záhadou. Je tam spínaný zdroj, je tam PLCčko, je tam analyzátor sítě a ani jednomu zařízení se nikdy nic nestane, vždycky to odsere jen fakturační elektroměr
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Uživatelský avatar
magi
Sponzor fora
Příspěvky: 2437
Registrován: 16. 10. 2006, 12:40
Bydliště: Třebíč
Kontaktovat uživatele:

22. 7. 2021, 5:18

r4cv píše: 22. 7. 2021, 5:09
magi píše: 21. 7. 2021, 9:53 Tedy to ve mě nutně vyvolává otázku, proč se toto najednou nyní děje, když se to před tím X roků nikdy nedělo.
Napadajú ma 2 možné príčiny. deón istič a mechanický elektromer, ktorý bol odolný voči prepätiu.
tj. ak sa to v minulosti stalo, tak to nemalo za následok zhorenie niečoho.

dá sa elektromer premiestniť "bližšie ku sieti"? až za istič a nejaký odpájač?
Elektroměr je tzv. obchodní měření, čili je to záležitost distributora a tím pádem nemůžu ovlivnit typ elektroměru. V dnešní době už jiná možnost, než digitální 4Q elektroměr s dálkovou komunikací nepřipadá v úvahu. Ano celá měřící souprava by se správně měla přemístit blíže k síti - to jest přímo pod trafo, které je majetkem provozovatele MVE. To by ovšem obnášelo zase investici za X peněz. Ovšem reálně se jedná o vzdálenost okolo 150m kabelu, což si myslím že by tento problém nevyřešilo. Snad možná jedině mezi měřící soupravu a MVE nainstalovat jistič (deion) s podpěťovou spouští, který by při výpadku okamžitě vybavil. Zde je ovšem opět otázka, zda by jej nepodrželo napětí generované vybuzeným a točícím se generátorem, takže - nevím.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
r4cv
Příspěvky: 2180
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

22. 7. 2021, 5:30

ja som to myslel tak, že medzi elmer a sieť by sa dali napr. nožové poistky a odpájač a ten istič char. B by sa dal medzi generátor a elmer.
distribútor bude zásadne a kategoricky proti, ale javí sa mi to ako riešenie situácie. meniť elmer ich nebude baviť donekonečna.
a tým by elmer bol "bližšie" k sieti
Uživatelský avatar
magi
Sponzor fora
Příspěvky: 2437
Registrován: 16. 10. 2006, 12:40
Bydliště: Třebíč
Kontaktovat uživatele:

22. 7. 2021, 5:54

nějak takto to tam je - omlouvám se za čmáranici :wink:
Přílohy
20210722065445228.pdf
(57.16 KiB) Staženo 41 x
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Mart76
Příspěvky: 775
Registrován: 17. 12. 2016, 11:04
Bydliště: Prostějov

22. 7. 2021, 7:29

magi píše: 22. 7. 2021, 5:11
Mart76 píše: 21. 7. 2021, 10:41 A co je cílem?
Ochránit elektroměr?
v podstatě ano - ochránit elektroměr - nic jiné nikd neodešlo, což je mi taky záhadou. Je tam spínaný zdroj, je tam PLCčko, je tam analyzátor sítě a ani jednomu zařízení se nikdy nic nestane, vždycky to odsere jen fakturační elektroměr
Ten elektroměr je asi nejslabší článek.
Asi by se dala doplnit ochrana těch měřících vstupů elektroměru na přepětí.
Ty pojistky 1A jsou mimo elektroměr? Podle tvého obrázku ano.
Dal bych za ty pojistky nějakou ochrannou impedanci a pak transily.
Vývoj HW, návrhy DPS (OrCAD, Eagle, Pads)
Uživatelský avatar
magi
Sponzor fora
Příspěvky: 2437
Registrován: 16. 10. 2006, 12:40
Bydliště: Třebíč
Kontaktovat uživatele:

22. 7. 2021, 10:29

Ano, pojistky jsou mimo elměr v trojitém odpínači pro válcové pojistky. Celkem standardní měřící souprava pro nepřímé obchodní měření s jedním tarifem bez HDO, nebo s více tarify, kde přepínání řídí sám elektroměr. Někdy tam taky bývá trojfázový jistič 2A. Musí být zaplombovaný v zapnutém stavu, bo při vypnutí elektroměr neměří. Je to přesně tento případ - viz. obrázek.
Obávám se že nám EoN nepovolí tam nainstalovat nic jiného, než mají uvedeno na obrázku v připojovacích podmínkách.
Přílohy
Výstřižek.JPG
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Mart76
Příspěvky: 775
Registrován: 17. 12. 2016, 11:04
Bydliště: Prostějov

22. 7. 2021, 12:22

Moje myšlenka byla dát tam do každé fáze odpor třeba cca 10 ohmů a za něj transil. Pokud by tam vzniklo předpětí, tak by to transil nepustil dál na elektroměr a ten odpor by omezil proud do transilu. Těch cca 10 ohmů by měření napětí vadit nemuselo. Byla by to celkem levná záležitost.

Další možnost je dát patřičně dimenzované předpěťové ochrany mezi elektroměr a generátor, aby požraly to předpětí směrem od generátoru. A ještě nějaké pojistky před ty předpěťovky, aby se zase ochránily ty předpěťovky.
Vývoj HW, návrhy DPS (OrCAD, Eagle, Pads)
Mex
Příspěvky: 8766
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

22. 7. 2021, 2:52

Díky za obrázek celkového uspořádání.

A jseš si jistý, že problém způsobila skutečně strana MVE a ne třeba přepětí ze strany sítě při té bouřce? Abys nehledal duchy kde třeba nejsou.

Teď je asi elektroměr mrtvý, ne? Takže by se snad dalo nějak trochu experimentovat a zkusit nasimulovat podobný výpadek ručním shozením těch jističů. A přilepit přitom na to osciloskop se záznamem nebo jinou diagnostickou techniku.
Trevor2
Příspěvky: 81
Registrován: 29. 9. 2019, 8:55

22. 7. 2021, 3:25

magi píše: 22. 7. 2021, 10:29 Ano, pojistky jsou mimo elměr v trojitém odpínači pro válcové pojistky. Celkem standardní měřící souprava pro nepřímé obchodní měření s jedním tarifem bez HDO, nebo s více tarify, kde přepínání řídí sám elektroměr. Někdy tam taky bývá trojfázový jistič 2A. Musí být zaplombovaný v zapnutém stavu, bo při vypnutí elektroměr neměří. Je to přesně tento případ - viz. obrázek.
Obávám se že nám EoN nepovolí tam nainstalovat nic jiného, než mají uvedeno na obrázku v připojovacích podmínkách.
Tak sa skus s eon dohodnúť, že tam doistalujes ešte meracie transformátory napätia, alebo nech to tam oni doistaluju. Na elektromere sa nastaví transformacny pomer na napätie a máš v podstate nepriame meranie. Ak ten elektromer odchádza prepatim na napatovej vetve, tak by to mohlo pomôcť. Ako už písali vyššie, chcelo by to pokúsiť sa nasimulovat podobnú situáciu a zmerať to osciloskopom, že čo sa tam deje. Ten elektomer je z tej napetovej vetvy aj napajany a prepetim ide do pecka asi zdrojová časť.
Mart76
Příspěvky: 775
Registrován: 17. 12. 2016, 11:04
Bydliště: Prostějov

22. 7. 2021, 4:15

Mex píše: 22. 7. 2021, 2:52 A jseš si jistý, že problém způsobila skutečně strana MVE a ne třeba přepětí ze strany sítě při té bouřce? Abys nehledal duchy kde třeba nejsou.
V prvním příspěvku řešícím tento problém Magi psal, že první odpálení elektroměru provedl majitel vypnutím hlavního jističe pod výkonem.

citace:
"Tehdy se stalo to, že majitel (řešící nějakou úplně jinou závadu) za běhu MVE na výkonu vypnul hlavní jistič na který je MVE připojena.
Následovalo to co jsem Vám tehdy popsal, totálně shořelý fakturační elektroměr – následovala rekonstrukce měřící soupravy a osazení nového elměru."
Vývoj HW, návrhy DPS (OrCAD, Eagle, Pads)
Mex
Příspěvky: 8766
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

22. 7. 2021, 6:17

Mart76 píše: 22. 7. 2021, 4:15
Mex píše: 22. 7. 2021, 2:52 A jseš si jistý, že problém způsobila skutečně strana MVE a ne třeba přepětí ze strany sítě při té bouřce? Abys nehledal duchy kde třeba nejsou.
V prvním příspěvku řešícím tento problém Magi psal, že první odpálení elektroměru provedl majitel vypnutím hlavního jističe pod výkonem.

citace:
"Tehdy se stalo to, že majitel (řešící nějakou úplně jinou závadu) za běhu MVE na výkonu vypnul hlavní jistič na který je MVE připojena.
Následovalo to co jsem Vám tehdy popsal, totálně shořelý fakturační elektroměr – následovala rekonstrukce měřící soupravy a osazení nového elměru."
Jo. Ale stejně tak dřív psal:
"Tedy to ve mě nutně vyvolává otázku, proč se toto najednou nyní děje, když se to před tím X roků nikdy nedělo."

Nechat se svést na zcestí tím, že se stanou zdánlivě podobné (i když třeba zcela náhodné a nesouvisející) situace je docela snadné.
Takže buď využít situace, kdy je (možná) ještě elektroměr mimo provoz a udělat záměrný pokus.
Nebo se fest zamyslet "diferenciálně" a zkusit vymyslet, co se mohlo tak silně změnit oproti stavu před několika lety.
Já bych každopádně hlasoval pro pokus, pokud je ještě elektroměr odplombovaný.
Uživatelský avatar
Charon
Sponzor fora
Příspěvky: 2171
Registrován: 27. 7. 2019, 4:31
Bydliště: Praha

22. 7. 2021, 6:48

Jestli von ten křižík nebyl věčnej :lol: Holt elektronický šunt :mrgreen:
Mart76
Příspěvky: 775
Registrován: 17. 12. 2016, 11:04
Bydliště: Prostějov

22. 7. 2021, 6:51

Mex píše: 22. 7. 2021, 6:17
Mart76 píše: 22. 7. 2021, 4:15
Mex píše: 22. 7. 2021, 2:52 A jseš si jistý, že problém způsobila skutečně strana MVE a ne třeba přepětí ze strany sítě při té bouřce? Abys nehledal duchy kde třeba nejsou.
V prvním příspěvku řešícím tento problém Magi psal, že první odpálení elektroměru provedl majitel vypnutím hlavního jističe pod výkonem.

citace:
"Tehdy se stalo to, že majitel (řešící nějakou úplně jinou závadu) za běhu MVE na výkonu vypnul hlavní jistič na který je MVE připojena.
Následovalo to co jsem Vám tehdy popsal, totálně shořelý fakturační elektroměr – následovala rekonstrukce měřící soupravy a osazení nového elměru."
Jo. Ale stejně tak dřív psal:
"Tedy to ve mě nutně vyvolává otázku, proč se toto najednou nyní děje, když se to před tím X roků nikdy nedělo."

Nechat se svést na zcestí tím, že se stanou zdánlivě podobné (i když třeba zcela náhodné a nesouvisející) situace je docela snadné.
Takže buď využít situace, kdy je (možná) ještě elektroměr mimo provoz a udělat záměrný pokus.
Nebo se fest zamyslet "diferenciálně" a zkusit vymyslet, co se mohlo tak silně změnit oproti stavu před několika lety.
Já bych každopádně hlasoval pro pokus, pokud je ještě elektroměr odplombovaný.
Ohledně toho, proč se to tolik roků nedělo, jsem se ho původně také chtěl zeptat na historii použitých elektroměrů v minulosti. Ale nakonec jsem se nezeptal. Je možné, že dlouho byl použitý nějaký starý a odolný elektroměr, kterému to nevadilo, pak byl v nedávné době vyměněn za nový, méně odolný, který odvařil majitel vypnutím hlavního jističe bez výkonu.
Nechtěl jsem ho navádět k pokusu, protože jsem slaboproudař a nejsem schopen odhadnout, jaká energie může vzniknout odpojením toho generátoru pod výkonem od sítě. Výsledkem toho pokusu by taky mohla být destrukce něčeho dalšího, když už tam nebude ten elektroměr, který to schytal jako první a plnil tak nechtěnou funkci spotřebiče přebytečného výkonu.
Vývoj HW, návrhy DPS (OrCAD, Eagle, Pads)
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“