ARMOTE

CAD/CAM software
Odpovědět
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 20215
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

3. 7. 2021, 7:36

jedno plati vzdy
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kart%C3%A ... C5%99adnic

a druhe je taky dost dobrym pravidlem (cest ten velmi malo vyjimkam), monitor mas horizontalne takze i osu X na nem mas horizontalne a je to ta delsi strana obrazu takze je vyplati ji dat na tu delsi osu stroje paklize k nemu pak muzes pristupovat tak aby jsi nemel otoceny system
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
stanekl
Příspěvky: 40
Registrován: 11. 5. 2017, 7:19

3. 7. 2021, 8:49

Děkuji všem za rady. Prohodil jsem osy X a Y a tím je po starostech a bude to tak snad i lepší.

První frézku Comagrav, kterou jsem koupil použitou mám obráceně, takže mě ze začátku ani nenepadlo to udělat jinak a hledal jsem problém tam, kde není, příště už budu chytřejší.
stanekl
Příspěvky: 40
Registrován: 11. 5. 2017, 7:19

15. 7. 2021, 6:16

Ahoj všichni,

rád bych se ještě zeptal než případně podpora Gravosu odpoví, lze nějakým způsobem upravit rychlost rychlopojezdu v Armote na více než 50mm/s?

Taky by mě zajímalo, zda má Armote číslování řádku a při celkovém přerušení a zaparkování stroje lze začít až v určité části G-kódu bez toho, abych ho musel ručně upravovat nebo chystat nový v ArtCamu?

Děkuji,

Lukáš
Uživatelský avatar
R - stick
Site Admin
Příspěvky: 738
Registrován: 9. 6. 2007, 3:45
Bydliště: Vysoké Studnice 70 58821 Velký Beranov
Kontaktovat uživatele:

15. 7. 2021, 7:17

stanekl píše: 15. 7. 2021, 6:16 Ahoj všichni,

rád bych se ještě zeptal než případně podpora Gravosu odpoví, lze nějakým způsobem upravit rychlost rychlopojezdu v Armote na více než 50mm/s?

Taky by mě zajímalo, zda má Armote číslování řádku a při celkovém přerušení a zaparkování stroje lze začít až v určité části G-kódu bez toho, abych ho musel ručně upravovat nebo chystat nový v ArtCamu?

Děkuji,

Lukáš
zde už bez záruky - asi by bylo lepší obrátit se na podporu. Rychlopojezdy se definují v nastavení: Mechanika, sloupec Vmax - mm/s Ale pozor, jsou ovlivněny nastavením Nástroje - Parametry obrábění - společné parametry. Toto nastavení má přednost. A aby to bylo komplikovanější - ještě to ovlivňuje frekvence karty - pokud máte tu nejnižší verzi, tak to prostě víc nenastavíte. Doporučuji prostudovat jejich dokumentaci.
stanekl
Příspěvky: 40
Registrován: 11. 5. 2017, 7:19

15. 7. 2021, 8:51

Děkuji za odpověď, kouknu na to.

Kartu mám tu nejvyšší verzi - 500kHz. Maximální rychlost pojezdů mám nastavenou v záložce Mechanika na 150mm/s, stroj tak pracovním pojezdem umí jet, ale rychlopojezd při přejezdu na jinou pozici jede právě jen těch 50mm/s, takže rychlopojezd je pomalejší než samotná rychlost obrábění :-(
Uživatelský avatar
R - stick
Site Admin
Příspěvky: 738
Registrován: 9. 6. 2007, 3:45
Bydliště: Vysoké Studnice 70 58821 Velký Beranov
Kontaktovat uživatele:

17. 7. 2021, 7:09

stanekl píše: 15. 7. 2021, 8:51 Děkuji za odpověď, kouknu na to.

Kartu mám tu nejvyšší verzi - 500kHz. Maximální rychlost pojezdů mám nastavenou v záložce Mechanika na 150mm/s, stroj tak pracovním pojezdem umí jet, ale rychlopojezd při přejezdu na jinou pozici jede právě jen těch 50mm/s, takže rychlopojezd je pomalejší než samotná rychlost obrábění :-(
Trochu jsem nad tím přemýšlel - možná ta hodnota bude muset být nastavena trochu jinak. Já mám totiž v mechanice zadanou hodnotu 78,125 - podle dokumentace by to měla být max rychlost posuvu pro obrábění a za desetinnou čárkou max rychlost přejezdu. nicméně toto jsem netestoval - na mé mašině používám defaultní nastavení, protože ty rychlosti mě plně vyhovují - spíše jezdím pomaleji. Zkuste nějak otestovat, jak se to bude chovat pokud zadáte za desetinnou čárku jinou rychlost.

Ale bez záruky - toto je fakt jen teorie a nikdy jsem to nezkoušel.
Kvako1
Sponzor fora
Příspěvky: 1700
Registrován: 5. 4. 2011, 7:29
Bydliště: Praha, Čadca

25. 7. 2021, 3:36

pravděpodobně to bere ještě rychlost z nastavení u materialu, tam je default 50mm .nastroje, společné parametry, myslím že tam někde to je
ty rychlosti je potřeba nastavit na třech mistech.
taky zaleží od velikosti kroku.
Kvako1
Sponzor fora
Příspěvky: 1700
Registrován: 5. 4. 2011, 7:29
Bydliště: Praha, Čadca

25. 7. 2021, 3:51

111.png
stanekl
Příspěvky: 40
Registrován: 11. 5. 2017, 7:19

26. 7. 2021, 6:42

Našel jsem, upravil jsem, vyzkoušel a pak to přepsal v konfiguračním souboru tak, aby se to pořád nevracelo zpátky na 50 mm/s.

Existuje nějaký způsob, jak se dá začít až od nějakého příkazu souboru? Gravíroval jsem plast a některou část jsem potřeboval přejet znovu. Musím buď ručně upravid G-kód nebo běžet k PC a vytvořit nový jen pro danou část. U Comagravu SW Pilot načetl soubor spolu s počtem příkazů a dalo se klasicky začít od 1 nebo od jakéhokoliv řádku prostým zadáním čísla příkazu.

Děkuji za pomoc :-)
Odpovědět

Zpět na „Gravostar“