Microcon

wocko
Příspěvky: 46
Registrován: 7. 1. 2018, 3:52

9. 8. 2021, 6:01

Já bych napsal ale nevím ani jak vypada pro mě je tento směr úplná Španělska vesnice. Šrouby, matice, různá pouzdra a podobně si udělám v práci na soustruhu,freze, nebo horizontce ale elektronika to je pro mne spatné. Ještě tak počítače ty jsem za mlada pořád rozebíral a něco měnil, přidával a tak.
Takže i když se do nich podívám dnes pořád se orientuju, ale tento druh elektroniky mi nic neříká i když i to bude určitě skládačka nějakých "modulů" ve slotech předpokládám .
t256
Příspěvky: 1908
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

9. 8. 2021, 6:42

Je to ten "modul" do ktereho vedou draty z motoru :-)
Uživatelský avatar
R - stick
Site Admin
Příspěvky: 737
Registrován: 9. 6. 2007, 3:45
Bydliště: Vysoké Studnice 70 58821 Velký Beranov
Kontaktovat uživatele:

9. 8. 2021, 8:59

Nejjednodušší to bude vyfotit. Prostě nafoťte celou skříň s elektronikou pokud možno detailně.

ale obávám se (a říká mi to i moje křišťálová koule), že to bude nějaký bastl. Rád bych se mýlil. - ale tomu odpovídá to publikované schéma.
wocko
Příspěvky: 46
Registrován: 7. 1. 2018, 3:52

9. 8. 2021, 9:27

Zítra to zkusím otevřít a vyfotit bude to něco asi staršího i ty konektory k motorům nejsou použitý ty kulaté nevím jak se ten tip nazývá ale jsou tam Sériové.
wocko
Příspěvky: 46
Registrován: 7. 1. 2018, 3:52

11. 8. 2021, 5:40

Tak jsem ofotil ridici jednotku a I teda napájecí kde jsou tedy řádně cívky také tomu odpovídá váha :-) možná zkusím dát ty jednotky dal od sebe teď jsem je měl na sobě.

Fotky dám do přílohy.
Přílohy
20210811_055316.jpg
20210811_055333.jpg
20210811_055407.jpg
20210811_055737.jpg
20210811_055750.jpg
20210811_055800.jpg
20210811_060559.jpg
20210811_060536.jpg
StoupaCZ
Příspěvky: 390
Registrován: 2. 6. 2017, 8:12

11. 8. 2021, 7:13

Tak k tomu máš popis tady https://archiv.hobbycnc.hu/CNC/H1/H1eng.htm
Je tam i popis nastavení budícího proudu motorů. Provozní se nastavuje těma modrýma trimrama na desce, klidový propojkama vedle nich. To by ti mohlo snížit tu teplotu motorů, ale bude to chtít poladit na konkrétní podmínky tak aby to bylo spolehlivé.
Sieg SX4, Interkrenn IKD-400, Vernier Minishape 28
Uživatelský avatar
zz912
Příspěvky: 809
Registrován: 25. 5. 2008, 7:16

11. 8. 2021, 7:34

StoupaCZ píše: 11. 8. 2021, 7:13 Provozní se nastavuje těma modrýma trimrama na desce, klidový propojkama vedle nich. To by ti mohlo snížit tu teplotu motorů, ale bude to chtít poladit na konkrétní podmínky tak aby to bylo spolehlivé.
Respektive, snížení teploty při snížení proudu povede k menšímu kroutícímu momentu a k větší pravděpodobnosti, že ztratíš kroky. V rámci experimentování a hraní si klidně, ale pokud chceš více frézovat, než ladit, tak bych na to nešahal.
LinuxCNC - MESA 7i96 - Začátečník
zz912.webnode.cz
wocko
Příspěvky: 46
Registrován: 7. 1. 2018, 3:52

11. 8. 2021, 8:05

To bude asi můj případ. Protože to tahá klasický křížový stůl s rybynami a trapezové Šrouby tak to není tak lehký posuv i když proti těm šroubem co tam byli to zase jede lépe krom toho jsem to ještě zpřevodoval aby to bylo více na sílu. Pán to měl napřímo na úplně zahnojenych šroubech a asi mu to nezlobilo či si tedy poladil ten krouťák akorát že třeba na úkor teploty.

Nebudu to tedy řešit při frézování to pískání motorů tolik nevadí protože stejnak dělá kravál obrábění a když budu mít nějakou delší prodlevu tak tu jednotku prostě budu vypínat.

Každopádně děkuji.
Uživatelský avatar
zz912
Příspěvky: 809
Registrován: 25. 5. 2008, 7:16

11. 8. 2021, 8:27

Pokud to neztraci kroky, tak na to nesahej. Pokud to zacne ztracet kroky dej vedet a zacneme to resit.
LinuxCNC - MESA 7i96 - Začátečník
zz912.webnode.cz
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 6140
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

11. 8. 2021, 8:51

ja bych na to zas radši sáhnul , označ si polohy a skus ubrat , pokud se do motoru pere zbytečně velký proud tak silně rezonuje a můžeš ztrácet kroky mnohem dřív než když bude proud o něco nižší .
wocko
Příspěvky: 46
Registrován: 7. 1. 2018, 3:52

16. 8. 2021, 6:49

Ahoj, dnes jsem zkoušel trochu frézování jen zkušební. Jestli to zvládne alespoň pomalu udělat třeba drazku do kovu a tak.
Trochu jsem pozoroval motory jak se chovají a tak na jedné ose bych rekl že vypadávají kroky ještě zkusím to prekontrolovat hodinkami jestli jezdí na stejnou pozici opakovaně. Je to zrovna ten motor který je nejvíc horký ale ruku na něm udrzim ale proti těm dvěma je dvakrát tak horký. Také jsem někde četl že při sepnutem motoru by měl klact určitý odpor při ručním pootaceni a tento zrovna klade suverénně nejmenší ty zbývající jsou bych tak řekl nastejno.
Mex
Příspěvky: 8972
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

16. 8. 2021, 7:13

wocko píše: 16. 8. 2021, 6:49 Je to zrovna ten motor který je nejvíc horký ale ruku na něm udrzim ale proti těm dvěma je dvakrát tak horký. Také jsem někde četl že při sepnutem motoru by měl klact určitý odpor při ručním pootaceni a tento zrovna klade suverénně nejmenší ty zbývající jsou bych tak řekl nastejno.
Může mít slabé (odmagnetované) magnety. Třeba ho někdo rozdělával a vyndal rotor, při tom staré motory ztrácely moment.
Možná se předchozí majitel snažil to dohnat větším proudem, a proto hřeje víc.
Jsou proudy nastavené stejně?
Nakonec můžeš snadno přehodit motory na osách X a Y a zjistit, jak se to změní. Jestli to oteplení a slabý moment jde za motorem, nebo za driverem.
wocko
Příspěvky: 46
Registrován: 7. 1. 2018, 3:52

17. 8. 2021, 12:34

Když tak se Vás ještě zeptám jaký motor kdybych náhodou se rozhodl mohu dát na takovou to desku bez dalších úprav? Myslím tedy co se treba kroutící momentu týče bez pridavani nějaké další součástí určitě se nechci hrabat do elektroniky.
Dekuju.
Odpovědět

Zpět na „krokové“