Zapojení resolveru

Odpovědět
QNX
Příspěvky: 3072
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2021, 7:46

Vyhrabal jsem ze starých zásob AC servo SIEMENS 1FK6060-6AF71-1TA0 a chtěl jsem si udělat kabel k resolveru (a připojit to na SERVOSTAR 600). Jenže ta potvora má konektor zapojený odlišně od údajů v manuálu. Jakým způsobem identifikujete vodiče resolverů?

Obrázek

Zatím jsem podle měření došel k následujícím výsledkům:
1 - 2 cívka 22,6 ohm
3 stínění vodičů 1-2
4 stínění teplotního čidla 8-9
8 - 9 573 ohm (teplotní čidlo, podle štítku by to mělo být KTY84, ale tam nesedí odpor)
5 stínění cívky 11-12
6 - NC
7 -10 cívka 19,4 ohm (nestíněný pár)
11 -12 cívka 22,5 ohm

Předpokládám, že excitační cívka bude ta 7-10 (19,4 ohm) a sin/ cos cívky budou 1-2 a 11-12 (22,6 a 22,5ohm). Jak poznám správné zapojení začátků a konců cívek? Předpokládám, že u samotného resolveru by to bylo jedno. Otočením lichého počtu cívek by se mi jen změnil směr otáčením. Otočením dvou cívek by se nezměnilo nic. Jenže pak je to svázané s tím synchronním motorem, takže můžu dostat stejný směr otáčení motor-resolver , nebo opačný směr motor-resolver. To servodriver pozná a vyřeší, nebo pozná a hodí chybu, nebo to nepozná a musím si to pohlídat při zapojení?

Co se teplotního čidla týká, tak jestli to dobře chápu, SERVOSTAR 600 používá rozpínací kontakt, takže to čidlo "KTY84" bych musel stejně vyměnit za tepelnou pojistku a tím by se to vyřešilo.

Ještě k tomu stínění. Neměl by vést ke každé cívce stíněný pár a k teplotnímu čidlu nestíněný? Použil jsem originál SIEMENS P4M0......350 kabel, ale nějak se mi to stínění nezdá.
Naposledy upravil(a) QNX dne 7. 10. 2021, 8:28, celkem upraveno 1 x.
r4cv
Příspěvky: 2264
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

7. 10. 2021, 8:27

Tie cievky si identifikova spravne.
Servostar ma nejaky mod (nespomeniem si nazov), kde si identifikuje spatnu vazbu a jej polohu voci rotoru.
Ak to prebehne korektne, tak mas vyhrane, ked nie zmenis konce cievok.

Mas farebne oznacene vyvody?
QNX
Příspěvky: 3072
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2021, 8:40

Postupně jsem ten příspěvek upravoval. Při poslední úpravě jsem vložil obrázek, který má barevné označení shodné s barevným označením vodičů v resolveru (uvnitř motoru). Takže předpokládám, že pro resolver SIEMENS V23401-T2609-C302 (ten je v tom motoru) platí označení podle obrázku). Ještě to zítra zkontroluju osciloskopem, ale snad to tak bude. Teď mi ještě vrtá hlavou to stínění v kabelu, nejraději bych přeházel piny v konektoru, aby to sedělo podle manuálu a kabel přehodil tak, aby vedení k cívkám resolveru bylo v těch třech stíněných párech a teplotní snímač na nestíněném.

Při zapojení mi nejde o polohu, ale o směr otáčení. Asi zapojím resolver podle obrázku a fáze motoru podle manuálů motor+driver. Snad to bude dobře. Tohle laborování je trochu loterie, ale motorů SIEMENS, kabelů a SERVOSTARů mám víc, tak bych to rád rozchodil.
Mex
Příspěvky: 9083
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

7. 10. 2021, 8:52

To má nějaký zásadní smysl stínit _výstupní_ vedení, kde jede pomalý sinusový signál o nízkém napětí?
QNX
Příspěvky: 3072
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2021, 9:10

Ten budicí signál bude někde kolem 5V a 5kHz-10kHHz, takže v zarušeném průmyslovém prostředí to asi smysl má dost velký. Ono to je tedy ještě stíněné jako celek, ale dává mi větší smysl stínit tyhle nízkofrekvenční signály, než nějaký termistor, nebo dokonce jen tepelnou pojistku.
Nechápu, jak je možné, že to zapojení neodpovídá manuálu, když motor i kabel je originál SIEMENS a nezdá se, že by to byl nějaký speciál na zakázku (podle toho štítku motoru).
Dawe
Příspěvky: 1752
Registrován: 8. 10. 2013, 6:18

7. 10. 2021, 9:23

QNX píše: 7. 10. 2021, 9:10 ...Nechápu, jak je možné, že to zapojení neodpovídá manuálu, když motor i kabel je originál SIEMENS a nezdá se, že by to byl nějaký speciál na zakázku (podle toho štítku motoru).
Ono to neni uplne neobvykle, ze nekdo ten motor rozdela a upravi si zapojeni konektoru tak aby mu pasoval k driveru s kabelem...
TOS S28 Zebrak
Holzmann ZS-40HS
Prusa Mk3s+MMU2s
Markforged Mark2
QNX
Příspěvky: 3072
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2021, 9:59

Dawe: nojo,ale tady je originál motor, originál kabel a původně tam byl i originál servodriver, všechno od SIEMENSu. Že by se v tom někdo vrtal jen tak z dlouhé chvíle, to je divné. Naštěstí jsem začal měřit a nesnažil se to rovnou zapojit.
Mex
Příspěvky: 9083
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

7. 10. 2021, 10:13

QNX píše: 7. 10. 2021, 9:10 ... dává mi větší smysl stínit tyhle nízkofrekvenční signály, než nějaký termistor ...
Ten termistor je vstupní signál.
Nevím, jak je to v těch driverech zapojeno. Ale pokud nemá být měření zatíženo moc velkou chybou samoohřevem, tak ten signál může být i dost vysokoimpedanční. A tedy případně náchylný k zarušení.
Ale je samozřejmě pravda, že díky velkým časovým konstantám se to dá udělat tak, aby se rušení příliš neuplatnilo. Navíc to měření zřejmě nemusí být nějak šíleně přesné. Výrobce ale možná měl jiný názor.

Firmu Siemens nemám rád. Tak o ní klidně uvěřím každou špatnost.
QNX
Příspěvky: 3072
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2021, 10:58

Možná ty vstupní páry resolveru a KTY84 jsou stíněné a budicí cívka resolveru je napájená nestíněným a má to tak být, nevím.

Ještě jsem hledal info o snímání teploty Servostarem 600 a snad by to mělo být docela inteligentní a dá se nastavit pro KTY, PTC, nebo spínač. Nastavuje se prahová hodnota sepnutí, takže by to mohlo fungovat bez úprav.
Odpovědět

Zpět na „Servomotory“