Mach4- otázky na které jsem nenašel odpovědi v manuálech a ani na internetu.

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
Odpovědět
rudi
Příspěvky: 5
Registrován: 23. 8. 2017, 8:32
Bydliště: V Prokopě 1544, 25088 Čelákovice

21. 11. 2021, 8:40

Chystám se na rekonstrukci frézky FC16 CNC kterou jsem získal jako vyřazenou, pouze v železu. Protože mám již zkušenosti s rekonstrukcí malého soustruhu, kde jsem použil k řízení Mach3 s paralelním napojením na PC, uvažuji na frézku dát rychlejší a výkonnější Mach4 s ESS a PC s Win10. Ten je však o trochu jiný než Mach3. Při aplikaci na frézku vyvstane jistě celá řada otázek které budu muset řešit, ale prozatím prosím o zodpovězení následujícího.

1) Jak nastavit vřetenový motor? Uvažuji použít 3fázový krokáč se zpětnou vazbou (pro příznivou charakteristiku Mk). Jak ho v ESS a v Mach4 nakonfigurovat? V manuálech doporučují režim OB (Out of Band), ale jak konkrétně nepopisují. Má někdo zkušenosti?
2)Kde lze sehnat pro Mach4 "OEM Function - Buttons, Dros, Leds". V Mach3 byla k mání tabulka těchto funkcí.
3) Pro Mach4 je návod k obsluze velmi skromný. Zajímalo by mě jestli lze při parametrickém programování NC-programu v G-kódu používat rozhodující funkce (jako "if-then", "for-next", atd.). Případně o jaké další funkce je NC-programování rozšířeno.

Děkuji předem za odpovědi.
Uvítal bych taktéž někoho kdo má již větší zkušenosti s Mach4 na frézce, pro případnou konzultace.
Rudi z Č.
kiko01
Příspěvky: 1176
Registrován: 27. 10. 2008, 9:06
Bydliště: Martin,Slovakia
Kontaktovat uživatele:

21. 11. 2021, 10:11

A co je priaznive na charakteristike 3f krokaca pri pouziti ako vretenovy motor?
Modros
Příspěvky: 672
Registrován: 31. 3. 2019, 7:58

21. 11. 2021, 11:01

Krokáč na vřeteno? To sem ještě neviděl a asi vidět nechci....
Lukas_2
Příspěvky: 437
Registrován: 6. 11. 2017, 3:58
Kontaktovat uživatele:

22. 11. 2021, 4:13

Prosím brát naše řady jako vesmírnou pravdu, děkuji.
1. Krokáč jako vřeteno jsem ještě neslyšel, asi protože to je hovadina. Nevymejšlej hovadiny, je to zbytečný...

2. Co tím přesně myslíš ? Virtuální tlačítka se daji vytvářet a konfigurovat v editoru, je součástí Machu4. Fyzické led, tlačítka se připojují do řídící desky, to si dej pozor, ať ti v tom ESS vyjdou piny, nebo rovnou kup více oddělovacích desek.

3. Mach4 používá stejný Gcode jako fanuc, takže tohle umí určitě taky... Kdyžtak koukni do manuálu k fanucu.

Jinak, Mach4 se pořád vyvíjí, manuály jsou tedy zatím spíš takovej nutnej základ...
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Uživatelský avatar
zz912
Příspěvky: 848
Registrován: 25. 5. 2008, 7:16

22. 11. 2021, 7:19

rudi píše: 21. 11. 2021, 8:40 uvažuji na frézku dát rychlejší a výkonnější Mach4 s ESS a PC s Win10. Ten je však o trochu jiný než Mach3.
O LinuxuCNC jsi neuvažoval?
zz912.webnode.cz

If then umí:
https://linuxcnc.org/docs/html/gcode/o-code.html
LinuxCNC - MESA 7i96 - Začátečník
zz912.webnode.cz
rudi
Příspěvky: 5
Registrován: 23. 8. 2017, 8:32
Bydliště: V Prokopě 1544, 25088 Čelákovice

23. 11. 2021, 9:19

K odpovědi jsem se dostal až teď. Mám důležitější činnosti, frézka patří mezi mé hobby.
A nyní reakce na příspěvky:

1) Nechci rozvíjet již tak široce diskutovanou polemiku jestli Mach nebo jiný software. Maximálně uvítám zkušenosti o Mach4, jestli v něm nejsou nějaké záludnosti či zásadní chyby které by uživatele nutili se vrátit k Mach3. V mém případě peníze na licenci to nejsou.

2) nyní ke krokovému motoru:
- Krokové motory mají stabilní výkon v široké oblasti otáček (od 1ot/min až např. do 3000ot/min). U asynchronních motorů je jmenovitý výkon dodržen jen v oblasti jmenovitých otáček. Pod a nad jmenovité otáčky výkon klesá.
- Přesné polohování. Pro moji frézku důležitá vlastnost.
- Přesné a stabilní nastavení otáček při zatížení. Zvlášť když má motor zpětnou vazbu z budičem. Mimo to, motor jsem již koupil na AliExpressu (Nema42 hybridní krokový motor s uzavřenou smyčkou 20Nm/2880ot/min.) Motor je výkonově ekvivalentní s motorem 2,2kW.
- Velikost motoru je menší než motor asynchronní. (Asynchroňák by byl pro mé použití velký.
- Používání krokových motorů na vřetenu není zas tak neobvyklé (viz. celá řada videí na YouTube). Podívejte se ještě na návod k instalaci Mach4 "krok za krokem" na adrese: https://warp9td.com/index.php/gettingst ... -and-mach4
Je tam o tom pouze zmínka, že lze nastavit krokáč jako vřeteno, ale nic konkrétního.

3) Odpověď na Lukase-2.
ad1) Když myslíš že krokový motor na vřetenu je hovadina, tak asi ti stačí asynchroňák, mě ne (viz. výše).
ad2) Já nechci vytvářet virtuální tlačítka ale skutečná na panelu u frézky. O vstupních pinech nebude nouze, k ESS již mám rozšiřující desku vstupů zakoupenou. Mimo to, jaký editor měls na mysli a kde lze získat patřičné názvy funkcí.
ad3) Nemusím koukat do manuálu od Fanuca. Profi systémy tyto funkce běžně mají (viz. Siemens atd.) ale v drobnostech se liší. U Mach4 se nedá v této otázce nic dohledat.

Závěr: Chci postavit frézku s patřičným výkonem a přesností, samozřejmě v mých možnostech. Ovládání z panelu stroje i z PC (myš, klávesnice). Vřeteno s max. ot. 4500, ISO30 s ruční výměnou nástroje. Použít i sondu k ustavení obrobku. S možností přidání i čtvrté osy.
Proto hledám kontakt (jak jsem v původním příspěvku již uvedl) na někoho s hlubšími zkušeností v přestavbě frézek s Mach4.

S pozdrave všem kutilů.
Rudi z Č.
Modros
Příspěvky: 672
Registrován: 31. 3. 2019, 7:58

23. 11. 2021, 9:32

Já bych začal tím že bych vyhodil absolutně nevhodnej krokáč a dal tam servo...ale ty sis nepřišel pro radu....tak hodně štěstí...vymejšlíš kolo a zatím je hranatý
kiko01
Příspěvky: 1176
Registrován: 27. 10. 2008, 9:06
Bydliště: Martin,Slovakia
Kontaktovat uživatele:

23. 11. 2021, 9:56

Modros píše: 23. 11. 2021, 9:32 Já bych začal tím že bych vyhodil absolutně nevhodnej krokáč a dal tam servo...ale ty sis nepřišel pro radu....tak hodně štěstí...vymejšlíš kolo a zatím je hranatý
On sa uz rozhodol tak ho nechaj :)
A ten bldc motor to je horsie ako krokac alebo asynchronak?

Inak na iso30 je podla mna 4500ot. malo, ale zalezi akymi velkymi nastrojmi planujes robit, no aj v oceli pre 6mm frezu je to tak akurat ked pojdes na max.
Modros
Příspěvky: 672
Registrován: 31. 3. 2019, 7:58

23. 11. 2021, 10:35

na krokáči je zábavné že když mu dáš plné otáčky je okamžitě připraven smažit od vajíček po hotdogy...pokud plánuješ při 3hodinovém Gcodu třeba otevřít rychlé občerstvení tak je to dobrá volba :wink:
Lukas_2
Příspěvky: 437
Registrován: 6. 11. 2017, 3:58
Kontaktovat uživatele:

24. 11. 2021, 4:55

Takhle. I když to tak nemusí vypadat, všichni se ti tu snaží poradit, opravdu...

Stavíme teď 4. stroj (z toho 2 přestavby průmyslových strojů s ATC), opravdu nemá ŽÁDNÝ smysl vymýšlet nějaká alternativní řešení než co je standard. Jen si přiděláš práci.

Jestli chceš polohovat, kup vřetenový servo set co umí polohovat.
Jestli chceš polohovat, asi chceš už stroj na úrovni. Asi chceš polohovat kvůli závitování, když ne ATC, jde to i jinak a inteligentně :)
ESS
- nekoukej jak co zapojit do manuálů v machu, koukej do manuálů k ESS, to do controlleru to připojuješ a on to řídí, ne Mach, ten jen řekne > spusť vřeteno... Navíc, ESS má všechnu konfiguraci v rámci svého pluginu, do configu machu nelezeš.
- ESS nemá (jestli to nepřidali...) analogové vstupy, nebudeš mt fyzické potenciometry... Velký špatný...

Čudlítka
Jestli chápu otázku... Připojíč tlačítka do pinů > některým můžeš rovnou přiřadit funkce, jiné se musí naprogramovat, záleží co to tlačítko má dělat a jaký používáš controller, ESS má dost funkcí připravených.

... Je tu korýtko pro makra do Machu které mi Robokop nadělil (děkujuuuuu). Já těch vylepšení, hotových maker atd. několik mám, jak najdu čas a energii tak tam něco plácnu.
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
rudi
Příspěvky: 5
Registrován: 23. 8. 2017, 8:32
Bydliště: V Prokopě 1544, 25088 Čelákovice

26. 11. 2021, 10:12

Ano chci postavit stroj na úrovni. Ty připomínky od Vás vnímám také. Servo by bylo také řešení ale nákladově drahé. Krokový motor je kompromisem. O tom ESS to vím, ale že by měl vše v pluginech to jsem nezaznamenal. Nastavení ESS a Machu se vedu postupem "krok za krokem" viz. adresu v předešlém vstupu. V příloze posílám pár foto rozpracované frézky.
IMG_20211125_170139.jpg
IMG_20211125_170216.jpg
IMG_20211125_170244.jpg
Rudi z Č.
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“