Pro Skyfire jsem měl od začátku zakoupenou čtvrtou osu v celkem pěkném, ocelovém provedení. Ale jelikož je stroj menší a velmi těžce se mi vešel na stůl jeden svěrák spolu se čtvrtou osou, nahlodala mě myšlenka, že čtvrtou osu rozeberu a předělám tak, aby šla upnout do svěráku a nemuse jsem ho sundavat.
Když jsem to rozebral a začal kreslit, došlo mi, že bych vlastně mohl rovnou udělat pátou osu. Tak jsem chvilku kreslil a z číny objednal vhodná křížová ložiska a druhý "harmonic drive" (neumím českej výraz). Nechtěl jsem moc utrácet, tak jsem celek nechal na dvou velkých krokáčích, byť stroj samotný jede na servech. Chtěl jsem upínat do maličkýho samostředícího svěráku, ale nakonec mi malý skličidlo vyšlo jednudušší na seřízení.
Výsledek je na fotkách. Hliníkové kusy jsem si vyrobil, zbytek zakoupil. Používám SprutCam, kde jsem si udělal postprocessor s kompletní simulací stroje. Dnes nemusím sundavat svěráky /což byl úmysl/, upnu do nich pátou osu, seřídím nulový bod a můžu dělat. Rozumná max velikost polotovaru je ovšem malá, tak 100x100x100. Ale radost veliká, když se to hýbalo jak na profi mašinkách