stavba CNC plazmy

atlan
Příspěvky: 2771
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

25. 3. 2018, 4:29

Tak stale lepsie vo vode ako vo vzduchu ze.
r4cv
Příspěvky: 2359
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

25. 3. 2018, 5:10

atlan píše:Tak stale lepsie vo vode ako vo vzduchu ze.
nerozumiem. Ja som chcel iba upozorniť na to. že zdanlivo "čistý" vzduch pri pálení s vodným filtrom môže spôsobiť zdravotné problémy. Aj vážne.
atlan
Příspěvky: 2771
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

25. 3. 2018, 8:55

Tak ak by vodu nemal tak by to dychal rovno, navyse dvakrat lebo ten bordel treba zametat.
Tak ci tak je to sajrajt, ale voda toho dost zachyti. Res to co ide dole, to co ide hore jedine odsavat a vetrat.
Pepa.cz
Příspěvky: 280
Registrován: 31. 1. 2007, 5:44
Bydliště: Příbram
Kontaktovat uživatele:

5. 4. 2018, 9:54

Voda je super pálím už několik let,plech mám ponořen cca 1mm pod hladinou a asi 80-90% zůstává ve vodě.Jinak dílna bude jako v kovárně.Prošel jsem si odsáváním a až vodo je to pravé.
hajney
Příspěvky: 9
Registrován: 19. 2. 2018, 9:36

6. 4. 2018, 12:46

Já ve svém záměru stavby CNC plazmy jsem snad ještě "před začátkem" ale začnu vhodným kompresorem. Plazmovou řezačku bych chtěl použít pravděpodobně Stamos S-Plasma 85. Výkonem mi bude stačit a už vím o někom kdo ji úspěšně používá. Potřebuje tlak 5.5 atm a asi 170l/min. Jak máte vyřešeno /nebo by jste řešili čistotu vzduchu a odstranění vody za vzduchu. Kompresor bych chtěl mít venku (kvůli hluku) ale o to to bude horší s kondenzátem.
mpcz
Příspěvky: 43
Registrován: 15. 5. 2010, 9:00

6. 4. 2018, 4:05

Zdravím, CNC plasmu nemám, ale u svého laseru - je to několikatunový drobeček - jsem vyřešil množství vzduchu spřažením několika kompresorů paralelně. Mám je přímo v dílně v betonové šachtě odhlučněné několi vrstvami izolace s odtahem vzduchu ven. Předpokládám, že víš, že když plasma potřebuje 170 litrů, tak potřebuješ kompresor cca trojnásobný. Jinak je rychle po něm.
Čistotu a vodu ve vzduchu jsem nakonec pořešil klasickou sušičkou / mrazničkou vzduchu pro lakýrníky s kapacitou do 1000 ltr. Není to sice levná záležitost, ale už to funguje 5 let, ani o tom nevím. Předpokládám, že by to tak mohlo fungovat i u plasmy.
mpcz, 6.apr.2018
kofaki
Příspěvky: 28
Registrován: 18. 11. 2015, 7:36

4. 5. 2018, 1:59

Tohle tema me taky zajima, hraju si s myslenkou stavby plazma routeru o velikosti 1000x800mm.

1) co by jste doporucili jako nejlevnejsi variantu plazma rezacky ? co pouzivate, kdyz pouzivate ?
2) kompresor - samozrejme dle rezacky, ale opravdu je nutny 3x vetsi objem i pro hobby pouziti a rezani jen par kusu ,,,, rezani jednou za cas ?
3) odruseni ...predpokladam, ze bych sel do 2fazovych krokovych motoru a pouzil bych drivery Leadshine a oddelovaci desku z cncshopu. Vse v uzavrene a uzemnene plechove bedne, i s PC .... nebo jak se to jinak resi, aby se nic neodpalilo ?

Diky.
Pepa.cz
Příspěvky: 280
Registrován: 31. 1. 2007, 5:44
Bydliště: Příbram
Kontaktovat uživatele:

4. 5. 2018, 6:37

Pro kofaki,počítej že když to má trochu makat,tak se min dostaneš na 100000kč
MartinSparco
Příspěvky: 1
Registrován: 30. 12. 2021, 6:37

30. 12. 2021, 7:19

Ahoj, využiju toto vlákno pro dotaz od zkušenějších. Plánuju postavit 2x1m plazmové cnc a dostal jsem možnost koupit základní rám (původně pro frézku). Můžu Vás poprosit jaká je reálná cena toho stolu na fotce? Je to od kamaráda ale samozřejmě to nechce zadarmo. Dík za možnost nacenění. Další dotaz pak je kolik to bude stát dodělat, včetně motorů a řídící jednotky, ale bez hořáku. moc děkuji

jaký je rozdíl mezi svařovanou konstrukcí a touhle z hliníkových konstrukčních profilů? Má to stejnou tuhost?
Jo a planuji udělat vanu s vodou a pohony na hřebenech

Obrázek
Obrázek
Obrázek
jean
Příspěvky: 45
Registrován: 10. 7. 2013, 11:48

31. 12. 2021, 6:06

Keby si to staval nové, tak to na obrázku je čisto v materiáli vysoko cez 1000 euro. Profily cca 550 € bez dane (ale na tú cenu sa ty ako maloodberateľ pravdepodobne nedostaneš), lineár Y asi 450 bez dane od hiwinu (zas - asi to za tú cenu nekúpiš). A x os cca 600 bez dane. Ak sa bavíme o 20mm kolajnici, podľa obrázka to môžu byť aj 25, tam je cena zas vyššie

Čo sa týka tuhosti, tak v tomto konkrétnom prípade nie je tuhosť tých profilov žiadna, na 2m dlžke sa profil 45x90 ohýba viditeľne pod 50 kilami. Predpokladám, že to malo byť nejak vyztužené a zavetrané, lebo takto ani neudržíš pravé uhly.
r4cv
Příspěvky: 2359
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

31. 12. 2021, 12:14

MartinSparco píše: 30. 12. 2021, 7:19 Další dotaz pak je kolik to bude stát dodělat, včetně motorů a řídící jednotky, ale bez hořáku. moc děkuji
Záleží na tom, čo je cieľ.
ak chceš hlavne rezať, tak cena tohoto rámu bude max. 10% ceny stroja.
rozpočet bude min.100 tKč bez rezacieho zdroja.

to zavetranie hlavného rámu vie spraviť vaňa a rošt, tam by som problém nevidel.
portál bude viac menej namáhaný len zotrvačnými silami.
Uživatelský avatar
zz912
Příspěvky: 902
Registrován: 25. 5. 2008, 7:16

31. 12. 2021, 4:10

Cena by se mela pohybovat nekde v rozsahu 0.5 az 0.9 nasobek porizovaci ceny komponent. Komponenty nakracene na konkretni rozmery mají menší hodnotu než polotovar, ze ktereho lze vyrobit cokoliv. Dotycny to prodava protoze zjistil ze jako frezka to fungovat nebude. Kolik to bude stát dodelat zalezi na tom, co od toho budes ocekavat.
LinuxCNC - MESA 7i96 - Začátečník
zz912.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“